Ανασκόπηση εβδομάδας #179

0
26367

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 16 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ισραήλ επικεφαλής διευρυμένου κυβερνητικού κλιμακίου και είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Elbit Systems, B. Machlis, διερευνώντας τις δυνατότητες συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία. Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ B. Gantz, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, με έμφαση στις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες, καθώς και στην προώθηση συνεργειών στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία αναμένεται να περιλάβει τη ναυπήγηση κορβετών τύπου Saar 72 στο Νεώριο Σύρου για το ΠΝ, ενώ εξετάζεται ευμενώς και ισραηλινή πρόταση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ.

Βαρυσήμαντες δηλώσεις έκανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος στο πλαίσιο ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών. Ο Α/ΓΕΕΘΑ αφ’ ενός δήλωσε ότι “αν κάποιος πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και έπειτα θα πάμε να δούμε ποιος ήταν” και αφ’ ετέρου ότι δεν τίθεται ζήτημα “σημειακής” ελληνοτουρκικής κρίσης, καθώς δεν είναι δυνατόν να επιχειρηθεί κατάληψη οποιασδήποτε ελληνικής μικρονήσου χωρίς να επιφέρει γενικευμένη εμπλοκή. Ειδικά η δεύτερη δήλωση κρίνεται ως εξαιρετικά εύστοχη για την αποτροπή σχετικών τουρκικών σχεδίων: έχουμε επισημάνει και εδώ πολλές φορές ότι η ασφάλεια των μικρών νησιών του Αιγαίου δεν είναι οι φρουρές τους, αλλά η αταλάντευτη δέσμευση της Ελλάδας ότι τυχόν προσβολή τους από την Τουρκία θα επιφέρει γενικευμένη ελληνοτουρκική σύρραξη.

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επέδωσε ξίφος στον Υποστράτηγο επί τιμή (Υπτγο ε.τ.) Ιάκωβο Τσούνη, για την αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Υπτγος ε.τ. Ιάκωβος Τσούνης πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 – 41, όντας έτσι ο νεότερος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με διεθνή αναγνώριση. Για τη συνολική προσφορά του στην πατρίδα το 2018, έλαβε τη Διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής και τον Απρίλιο του 2020 κατόπιν γνωμάτευσης του ΣΑΓΕ και προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου του απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η ιδιότητα του Εφέδρου Αξιωματικού, βαθμού Υποστρατήγου επί τιμή. Η συμβολή του Υπτγου ε.τ. Τσούνη προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διαχρονική και τεράστια. Προσφάτως και μεταξύ άλλων, με δωρεές του έχει πραγματοποιηθεί η προμήθεια 60 ελαστικών λέμβων (7 – 10 ανδρών) για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και έχουν ανακαινισθεί πτέρυγες κλινικών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και του 417 Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ).

Στρατός Ξηράς

Το ΓΕΣ έδωσε στη δημοσιότητα ενδιαφέρον βίντεο από επιχειρησιακή εκπαίδευση της 30 Μ/Κ Ταξιαρχίας σε συνεργασία με δυνάμεις της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ και της 1ης ΤΑΞΑΣ

“Ανεβάζει ρυθμούς” η εκπαίδευση των πληρωμάτων ελληνικών ελικοπτέρων ΟΗ-58 Kiowa Warrior, καθώς μετά τις βολές όπλων εκτελούνται πλέον και ασκήσεις μακράς αεροναυτιλίας, όπως αυτή που έφερε σχηματισμό 4 ελικοπτέρων του τύπου πάνω από την Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του προγράμματος EDA που δημοσιοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2020, η τρέχουσα αξία των 367 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης M2A0 BRADLEY, την παραχώρηση των οποίων έχει ζητήσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, αποτιμάται σε $38.955.471,90. Υπενθυμίζεται ότι τo αίτημα της Ελλάδας για την παραχώρηση 367 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης M2A0 BRADLEY μέσω του προγράμματος Πλεοναζόντων Ειδών Άμυνας (EDA) των ΗΠΑ είχε εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου στις 4 Μαΐου 2018. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται κατ’ αρχήν θετική για την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων, τόσο για τα Μ-1117 όσο και για τα M2.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τη Δευτέρα 15 έως την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, διεξήχθη προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού Πελάγους, με συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και Υποβρυχίων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και του νεοαποκτηθέντος Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ-Ι».

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, ο αντιπλοίαρχος Δ. Κατσούρας ΠΝ παρέλαβε καθήκοντα Διοικητού της Μόνιμης Διασυμμαχικής Ναυτικής Αντιναρκικής Δύναμης STANDING NAVAL MARITIME COUNTER MEASURES CROUP 2 (SNMCMG2), από το Ρουμάνο αντιπλοίαρχο V. Vlad. Από το Πολεμικό Ναυτικό διετέθη το ΠΓΥ ΑΛΙΑΚΜΩΝ ως πλοίο έδρας Διοικητού ( COMSNMCMG2) στο πλαίσιο ανάληψης της Διοίκησης της Δύναμης SNMCMG2 από την Ελλάδα έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ανωτέρω Δύναμη, είναι μια από τις δύο μόνιμα ενεργοποιημένες Ναυτικές Δυνάμεις Ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ με αποστολή πρωτίστως τη διεξαγωγή αντιναρκικών επιχειρήσεων υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ Maritime Command (MARCOM). Η εν λόγω Δύναμη θα συμμετάσχει στην επικείμενη άσκηση «AΡΙΑΔΝΗ» που θα διεξαχθεί από την Διοίκηση Ναρκοπολέμου του Αρχηγείου Στόλου στον Πατραϊκό Κόλπο από 19 έως 27 Ιουνίου 2020.

Πολεμική Αεροπορία

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του newpost.gr, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (MEA) τύπου Heron που αποκτώνται από το Ισραήλ με τη μέθοδο leasing για τρία χρόνια έναντι 39 εκ. ευρώ. Τα ΜΕΑ, που αναμένεται να εδρεύουν στην 110 ΠΜ της Λάρισας ή στην 135 ΣΜτης Σκύρου, θα ανήκουν μεν στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά η μοίρα που θα τα αξιοποιήσει επιχειρησιακά αναμένεται να στελεχωθεί και από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει σύνδεσμος και του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Κατά την εβδομάδα που πέρασε η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο επικεντρώθηκε στην 17η Ιουνίου, οπότε σημειώθηκαν οι 69 από τις 70 παραβιάσεις της εβδομάδας, καθώς και 4 εμπλοκές και 8 υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Αμυντική βιομηχανία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την χρηματοδότηση και των τεσσάρων αναπτυξιακών προγραμμάτων που υποβλήθηκαν μέσω του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτόμου ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας συμμετείχε στην διαδικασία αυτή με τέσσερα (4) προγράμματα, τα οποία διαμορφώθηκαν από κοινοπραξίες εταιριών, και τα οποία αφορούν στην ανάπτυξη συστήματος tactical UAV, λογισμικού ανίχνευσης απειλών στην κυβερνοασφάλεια, λογισμικού υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε ζητήματα θαλάσσιας επιτήρησης και στην ανάπτυξη τακτικού συστήματος με τεχνολογίες αιχμής στις τηλεπικοινωνίες. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι: INTRACOM DEFENSE (συντονιστής), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑLTUS, CFT CARBON FIBER TECHNOLOGIES P.C., Πανεπιστήμιο Πατρών, Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών – Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας, SIGNAL GENERIX, CYPRUS RESEARCH AND INNOVATION CENTER LTD, GEOIMAGING LTD, Embention, RHEA.  Οι δύο από τις προτάσεις αφορούν προγράμματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ανάπτυξη συστήματος άφεσης 4 μικρών drones με αναδιπλούμενες πτέρυγες που θα παραμένουν σε απόσταση από το μητρικό σκάφος με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κύπρος

Στις 16 Ιουνίου 2020 διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Αεροσκαφών του Τμήματος Δασών (Δάσος «ΠΡΟΦΑΛΙ»), πλησίον του στρατοπέδου Κόσιης, η άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας αεροπυρόσβεσης ΙΚΑΡΟΣ 2020.  Τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης που συμμετείχαν είναι 3 αεροσκάφη Air Tractor 802F και 1 αεροσκάφος Thrush 550P της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών, 2 ελικόπτερα Kamov 32 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 1 ελικόπτερο Augusta Westland 139 της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, 1 ελικόπτερο Augusta Westland 139 της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς και 2 ελικόπτερα Griffin της 84ης Μοίρας της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας εκ μέρους των Βρετανικών Βάσεων.

Ανατολικός παρατηρητής

Σύμφωνα με δημοσίευμα του MiddleEastEye στις 18 Ιουνίου, η κυβέρνηση του Καναδά ενέκρινε την πώληση Η/Ο συστημάτων Wescam CMX-15D για τα ΜΕΑ BAYRAKTAR TB2 και ΑΝΚΑ στην Τουρκία αλλά έχει αναστείλει την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης για τα αεροσκάφη Global 6000 και την πώληση ενός καταστρώματος προσνήωσης ελικοπτέρων για φρεγάτες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιουνίου 2020 διεξήχθη επιχείρηση αεροπορικής προσβολής στόχων στο βόρειο Ιράκ με την συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών, ΜΕΑ, ΑΣΕΠΕ και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού της Τουρκικής Αεροπορίας.

Από 9 ως 12 Ιουνίου 2020 διεξήχθη τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Τουρκικού Ναυτικού στις μικρασιατικές ακτές με συμμετοχή πλοίων της Διοίκησης Αποβατικών Πλοίων και ιπτάμενων μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου REUTERS στις 15 Ιουνίου 2020, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και του GNA για πιθανή χρήση της Ναυτικής Βάσης Misrata και της Αεροπορικής Βάσης al-Watiya από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.