Ανασκόπηση εβδομάδας #124

0
20104

ΓΕΕΘΑ

Από 13 έως 19 Απριλίου 2019, θα πραγματοποιηθεί η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 8», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των 2 χωρών, ενώ θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Στην εν λόγω άσκηση προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου. Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 1 φρεγάτα (με οργανικό Ε/Π), 1 αρματαγωγό, 1 υποβρύχιο, 1 ναρκοθηρευτικό, 8 αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), 1 ελικόπτερο CHINOOK, 3 επιθετικά ελικόπτερα AH-64, διμοιρία Πεζοναυτών και προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων. Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων. Οι Aιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 1 ελικοπτεροφόρο, 1 φρεγάτα, 2 πυραυλακάτους, 1 υποβρύχιο, 8 αεροσκάφη F-16, 1 αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ και προσωπικό ειδικών δυνάμεων.  Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Στην άσκηση έχουν προσκληθεί παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σουδάν και ΗΠΑ.

Φωτογραφία από παλιότερη άσκηση “Μέδουσα”

Σύμφωνα με δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου σε ενημέρωση εκπροσώπων ΜΜΕ στις 8 Απριλίου 2019:
• Σκοπός η δημιουργία ταχείας, πολυκλαδικής δύναμης κρούσης, ικανής να επιχειρεί αποτελεσματικά σε τόπο και χρόνο που θα απαιτηθεί. Οι τρεις Κλάδοι ακόμη μιλούν διαφορετική γλώσσα.
• Οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν στο 2% του ΑΕΠ και το ΥΠΕΘΑ δεν πρόκειται να ζητήσει από την Κυβέρνηση αύξηση του ποσοστού αυτού.
• Η παραλαβή των 70 Ε/Π OH-58D KIOWA WARRIOR από τον ΣΞ τοποθετείται στο θέρος του 2019
• H αναβάθμιση των Α/Φ F-16 σε VIPER υλοποιείται κανονικά.
• Το ζήτημα της υποστήριξης των Α/Φ Μ-2000 έχει καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα εξαιτίας νομικών προβλημάτων με τις γαλλικές εταιρείες, αναμένεται να έρθει σύντομα προς ψήφιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.
• Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα Α/Φ F-16 BLOCK 30 της ΠΑ. Τα έσοδα που θα λάβει το ΥΕΘΑ θα αξιοποιηθούν στα υπόλοιπα προγράμματα.
• To πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης των Α/Φ C-130 παρουσιάζει καθυστερήσεις λόγω παραγωγικότητας της ΕΑΒ.
• Η απόκτηση του F-35 αποτελεί μονόδρομο δεδομένου ότι είναι το μοναδικό Α/Φ 5ης γενιάς. Έχει ανατεθεί στην LOCKHEED MARTIN η εκπόνηση μελέτης σχετικά με την ενσωμάτωση του Α/Φ F-35 στις Ελληνικές ΕΔ.
• Είναι ανάγκη να σχεδιάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις των «επόμενων 30-35 ετών».

Στρατός Ξηράς

Επιτέλους ένα ευχάριστο νέο από το μέτωπο της διακλαδικότητας, που συνήθως μένει ρητορικό σχήμα, αλλά αυτή τη φορά εφαρμόστηκε στην πράξη. Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, η τελετή αποφοίτησης και απονομή πτυχίων ιπταμένου, σε 7 χειριστές ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς και 10 χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη φοίτηση τους στο Διακλαδικό Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Χειριστών Ελικοπτέρων. Η εκπαίδευση περιελάμβανε θεωρητικά αντικείμενα και πτητική εκπαίδευση, καθώς επίσης συνέβαλε στην  διαλειτουργικότητα μεταξύ των Κλάδων με ταυτόχρονη εξοικονόμηση προσωπικού, μέσων και πόρων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες Αξιωματικούς επέδωσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των θρησκευτικών, πολιτικών και τοπικών αρχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη, συγγενείς και φίλοι των χειριστών.

Αντιθέτως, δυσάρεστη εξέλιξη και κλασικό δείγμα επικράτησης της νοοτροπίας που θεωρεί τις στρατιωτικές μονάδες ως “αιμοδότες” των τοπικών σουβλατζίδικων, καφετεριών, ιδιοκτητών διαμερισμάτων κλπ, συνιστά η αναστολή των διαδικασιών για τη μετακίνηση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από την περιοχή του Βόλου, που γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του ΥΕΘΑ. Έτσι θα συνεχιστεί ο ανορθολογισμός της παραμονή των Πεζοναυτών μακριά από τα πλοία που θα τους μεταφέρουν στην περιοχή ενδιαφέροντος, με προφανείς συνέπειες στην ετοιμότητα αντίδρασης των ελληνικών ΕΔ συνολικά.

Αντιπροσωπεία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων συμμετέχει για πρώτη φορά με 11μελή ομάδα στην Sandhurst Military Skills Competition που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ στο West Point μεταξύ 8-12 Απριλίου 2019.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τη Δευτέρα 08 έως την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 2/19», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, Παγασητικού Κόλπου και ανατολικού Αιγαίου με τη συμμετοχή αρματαγωγών, φρεγάτας, κανονιοφόρου, ελικοπτέρων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, καθώς και μέσων και προσωπικού του ΣΞ και του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας, καθώς και ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας και διακλαδικότητας των συμμετεχόντων. Ενδιαφέρουσα ανάλυση και προβληματισμό για την άσκηση ΑΙΓΙΑΛΟΣ 2/2019 θα βρείτε εδώ.

Από την Κυριακή 07 έως την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, διεξήχθη προγραμματισμένη άσκηση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού κόλπου και Μυρτώου Πελάγους με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, κανονιοφόρων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων και μέσων και προσωπικού της ΠΑ. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας, καθώς και ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας και διακλαδικότητας των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά την άσκηση Sea Shield 2019 που διεξήχθη στον Εύξεινο Πόντο μεταξύ 5-13 Απριλίου με τη συμμετοχή του ελληνικού ΤΠΚ Ρ-71 “Ρίτσος” (στη φωτογραφία εκτελεί βολές πυροβόλου στο πλαίσιο της άσκησης) υπήρξε επεισόδιο εγκλωβισμού των πλοίων του ΝΑΤΟ από ρωσικές αεροναυτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, τα ρωσικά πολεμικά πλοία αναπτύχθηκαν σε προαποφασισμένες περιοχές ενώ εξελισσόταν η νατοϊκή άσκηση, προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση στον βυθό, την επιφάνεια, αλλά και τον αέρα, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν 50 αεροσκάφη (ιπτάμενα ραντάρ, μαχητικά και στρατηγικά βομβαρδιστικά). Αναφέρεται ότι τα ιπτάμενα ραντάρ Α-50 μετέδωσαν 20 στόχους στα ρωσικά αεροσκάφη Su-27SM και Su-30 (όσα ήταν και τα νατοϊκά πλοία που συμμετείχαν στην άσκηση Sea Shield 2019), ενώ ενεργοποιήθηκαν οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Bal και Bastion.

Πολεμική Αεροπορία

Ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2019», η οποία διεξήχθη από τη Δευτέρα 1 έως και την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές (προσβολές επίγειων στόχων, στόχων επιφανείας, καταστολής/καταστροφής εχθρικής Αεράμυνας, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης) και το πτητικό έργο ανήλθε στις 863 εξόδους, σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των συμμετεχόντων κατά τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ασφαλή σε έναν ρυθμό μάχης. Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία και το Ισραήλ, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, συμμετείχαν με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιορδανία, ο Καναδάς, η Κροατία και η Ρουμανία.

Κύπρος

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο υπουργών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου που έγινε στις 10 Απριλίου στη Βηρυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο (2003) το Λϊβανο (2007) και το Ισραήλ (2010), οι οποίες βασίζονται στη μέθοδο της μέσης γραμμής.

Στις 9 Απριλίου κατατέθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ το διακομματικό νομοσχέδιο “Eastern Mediterranean Security and Partnership Act of 2019” που προβλέπει μεταξύ άλλων: • Άρση απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία • Έγκριση στρατιωτικής βοήθειας (FMF) ύψους $3 εκατ. προς την Ελλάδα • Έγκριση χορήγησης βοήθειας υπό τη μορφή στρατιωτικής εκπαίδευσης ύψους $2 εκατ. προς Ελλάδα και Κύπρο. • Υποβολή έκθεσης στο Κογκρέσο με καταγραφή περιστατικών παραβιάσεων του ΕΕΧ της Ελλάδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από 1ης Ιανουαρίου 2017 και εντεύθεν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Δύναμης Κρούσης (Task Force) με την κωδική ονομασία TF473, του Γαλλικού πυρηνοκίνητου Αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle (CDG) και των συνοδών Πλοίων Αντιτορπιλικού (Α/Τ) HMS DUNCAN του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας και του Γαλλικού Α/Τ FS FORBIN, στους Λιμένες Λεμεσού και Λάρνακας, από το Σάββατο, 30 Μαρτίου μέχρι την Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς σχεδίασε και πραγματοποίησε, εκπαιδευτικές ασκήσεις με αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Συγκεκριμένα, στις 30 Μαρτίου 2019, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ απέπλευσε από τη Ναυτική Βάση «Αντγος Ευάγγελος Φλωράκης», μαζί με τα Περιπολικά Πλοία (ΠΠ) ΤΣΟΜΑΚΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ με σκοπό τη συνένωση και συνοδεία της TF473, από εισόδου της στα Χωρικά Ύδατα (Χ.Υ.) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) μέχρι τον κατάπλου στη Λεμεσό. Επιπλέον, τέθηκε σε εφαρμογή το Μνημόνιο διμερούς «Συμφωνίας για Συνεργασία σε Θέματα Άμυνας», μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της ΚΔ και της Γαλλίας με εκτέλεση:
• Συνεκπαίδευσης καταδύσεων μεταξύ ομάδων δυτών της ΔΝ και των Γαλλικών Πλοίων στις 04 Απριλίου 2019,
• Της 3ης άσκησης Passing Exercise (PASSEX) με Πλοία του Γαλλικού ΠΝ, για το 2019, με τη συμμετοχή των πλοίων της ΔΝ ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ και του Γαλλικού Α/Τ FS PROVENCE D-652 με την κωδική ονομασία «CYP/FRA-03/2019», στις 05 Απριλίου 2019, νότια του κόλπου Λάρνακας. Συγκεκριμένα διεξήχθηκε συναινετική άσκηση Νηοψίας (Compliant Cross-Boarding Exercise/VBSS) εν πλω στο πλοίο Α/Τ FS PROVENCE από ομάδα νηοψίας του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και στο ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ από ομάδα νηοψίας του γαλλικού πλοίου.
• Πέραν των ανωτέρω στις 05 Απρ 2019, τα ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ, ΠΠ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΠΠ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, συμμετείχαν σε άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με το Γαλλικό Α/Τ FS FORBIN σε θαλάσσια περιοχή νότια του κόλπου Λεμεσού. Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ, έλαβαν επίσης μέρος το οργανικό Ελικόπτερο (Ε/Π) του Γαλλικού Α/Τ καθώς και 1 Ε/Π της ΜΑΕΠ.

Τέλος, στις 7 Απριλίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Κώστα Χρυσηλίου και τον Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχο Χαράλαμπο Χαραλάμπους, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Γαλλικό Αεροπλανοφόρο, το οποίο έπλεε Νότια της Κύπρου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Αρχηγός της ΕΦ έτυχε ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του αεροπλανοφόρου, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις αποστολές του και παρακολούθησε την εκτέλεση εργασιών προετοιμασίας μαχητικών αεροσκαφών για απογείωση, συντήρηση και επιθεώρηση των αεροσκαφών, καθώς και καθημερινών εργασιών ρουτίνας του προσωπικού.

Ανατολικός Παρατηρητής

Πυκνώνουν οι ενδείξεις αποκατάστασης της επιχειρησιακής ικανότητας της ΤΗΚ, η οποία για πρώτη φορά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 διεξάγει την άσκηση ANADOLU KARTALI σε εθνικό επίπεδο στην 3η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Ικόνιο από 8 έως 19 Απριλίου 2019. Επίσης, στις 7 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην 2η Κύρια Αεροπορική Βάση στo Çiğli της Σμύρνης η τελετή πέρατος της πτητικής εκπαίδευσης 43 Ιπταμένων, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα της Τουρκικής Αεροπορίας και ένα στέλεχος του Τουρκικού Ναυτικού.

Η Ενοποιημένη Διακλαδική Δύναμη Τουρκίας-Κατάρ (KTBMK) συμμετείχε με Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού στην άσκηση AL ADEID 2019, η οποία ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου 2019. Διοικητής των τουρκικών στρατευμάτων στο Κατάρ είναι ο Συνταγματάρχης Osman İlercil.

Από 01 έως 05 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Τουρκικού Ναυτικού στη Φώκαια (Foça) και τον Κόλπο της Σμύρνης, σε συνεργασία με Ε/Π S-70B SEAHAWK.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ για τον διορισμό του στην πρεσβεία της Άγκυρας, ο υποψήφιος νέος πρέσβυς των ΗΠΑ David Satterfield δήλωσε ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικότατες προκλήσεις και μας ανησυχεί βαθύτατα η κατάσταση της Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να επιλέξει, να μην κάνει απερίσκεπτη κίνηση με την προμήθεια των S-400».