Εθνικά επιζήμια επίσκεψη του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα

108
1846

Σε απόλυτο φιάσκο για τα Εθνικά συμφέροντα εξελίσσεται η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan στην Ελλάδα, η δεύτερη σε επίπεδο αρχηγού κράτους έπειτα από εκείνη που είχε πραγματοποιήσει ο Celal Bayar το 1952. Η αμφιβόλου σκοπιμότητας επίσκεψη ξεκίνησε με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς όταν ο Τούρκος πρόεδρος πριν έρθει στην Αθήνα, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς τον Αλέξη Παπαχελά, διεμήνυσε την ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αμφισβήτησε την ταυτότητα των μουσουλμάνων της Θράκης, έκανε λόγο για «αρκετά προβληματικές αποστάσεις μεταξύ των νησιών στο Αιγαίο» και διέλυσε τα όποια ψήγματα αξιοπιστίας του Έλληνα πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα εντός 15-20 ημερών. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι η επίσκεψη Erdogan θα του προσδώσει εσωτερικό κύρος και διεθνή αναγνωρισιμότητα, βρέθηκε από νωρίς σε θέση άμυνας, δηλώνοντας στο πρακτορείο Anadolu πως οι «πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».  

Η ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης διεφάνη από τον έντονο διάλογο που είχε ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του στο προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε τη συζήτηση, θέτοντας το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης κατόπιν υποδείξεων του Υπουργείου Εξωτερικών, και έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκική πλευρά να ξεδιπλώσει ολόκληρη την αναθεωρητική της ατζέντα, ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου. Ο Erdogan άδραξε την ευκαιρία για να προβάλει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας με άκρως προσβλητικό τρόπο και έφτασε στο σημείο να δηλώνει on camera πως «όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για την επιστροφής σας. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό δεν θα είχατε επιστρέψει», τη στιγμή που ο ίδιος βάλλεται πανταχόθεν καθώς απομακρύνεται τάχιστα από τη Δύση. Μείζονα ερωτηματικά δημιουργεί και η δήλωση του Έλληνα Προέδρου ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να αλλάξει και με ερμηνεία» κάτι για το οποίο επικαλέστηκε και τον υπουργό Εξωτερικών.

Διθυραμβικά σχόλια του τουρκικού Τύπου για την στάση Erdogan: «Επιστρέψατε στο ΝΑΤΟ χάρη σε μας».

Πέραν αυτών, ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση με πολιτική περιβολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη κατά τη διάρκεια των δύο αντιπροσωπειών στο προεδρικό μέγαρο, κάτι που δεν προβλέπεται ειδικά σε μια τόσο σημαντική επίσκεψη για τη χώρα. Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Στρατηγός Hulusi Akar, επίσης με πολιτική περιβολή, έδωσε ιδιόχειρο σημείωμα στον Erdogan κατά τον έντονο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κατευναστικός κατά την υποδοχή του Erdogan στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας πως «στόχος ειναι να ρίξουμε γέφυρες όχι να χτίσουμε τείχη. Αυτός ήταν και ο λόγος που ενεθάρρυνα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει γιατί ιστορική είναι και η πρόσκληση».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών αποκάλυψαν το εύρος των εν δυνάμει συμφωνιών αλλά και το πλαίσιο των υπαρκτών διαφωνιών όσον αφορά το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επιπλέον γνωστοποιήθηκε πως συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς και των διερευνητικών συνομιλιών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας άδραξε την ευκαιρία να αμφισβητήσει επισήμως την Συνθήκη της Λωζάννης επί Ελληνικού εδάφους, στην πρώτη του επίσκεψη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μετά από πολύ καιρό.