Νέα τουρκική εισβολή στην Συρία και επιδιώξεις

15
1586
Τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα του Τουρκικού Στρατού περιπολούν κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων στο Reyhanli της Αντιόχειας στις 8 Οκτωβρίου 2007.

Η από καιρό αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan σε ομιλία του προς στελέχη του κόμματος ΑΚΡ στις 7 Οκτωβρίου. Δύο ημέρες αργότερα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο γνωστοποίησε την ανάληψη των πρώτων αποστολών αναγνώρισης σε συριακό έδαφος για την εγκατάσταση σημείων ελέγχου (check points) στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν στην Αστάνα που προβλέπει την εγκαθίδρυση τεσσάρων Ζωνών Αποκλιμάκωσης στην Συρία, μεταξύ των οποίων και στην περιοχή της Idlib. Ταυτόχρονα, τουρκική αντιπροσωπεία μετέβη συνοδεία ενόπλων της ισλαμιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham ή HTS (πρώην Μέτωπο Al-Nusra, μέρος του δικτύου της Al-Qaeda) στην Darat Izza για διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες φέρεται να συμφωνήθηκε η απρόσκοπτη ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή που γειτνιάζει με το κουρδικό καντόνι του Afrin. Όπως και στην περίπτωση της Επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι μισθοδοτούμενες από την Τουρκία ένοπλες ομάδες του FSA, οι οποίες υποστηρίζονται από αέρος από τις Ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις. H ανάπτυξη όμως μεγάλου αριθμού τουρκικών χερσαίων δυνάμεων (Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού, Καταδρομών, ΔΜ) στο Reyhanli προδίδει τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας.

Βασικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή παραμένουν:

1. Η αποτροπή επέκτασης των κουρδικών δυνάμεων προς δυσμάς και ενδεχόμενης συνένωσης των καντονιών μακροπρόθεσμα. Αντικειμενικός σκοπός της νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι η απομόνωση και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο η εξάλειψη του Afrin. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δήλωση του Τούρκου προέδρου πως «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένα διάδρομο τρομοκρατίας κατά μήκος των συνόρων μας με την Συρία». Ερωτηματικό πάντως αποτελεί η στάση της Ρωσίας, η οποία μέχρι στιγμής λειτουργεί αποτρεπτικά αναπτύσσοντας μονάδες στρατονομίας κατά μήκος της άτυπης συνοριογραμμής μεταξύ των Κουρδικών δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ενόπλων ομάδων.

2. Η διατήρηση-επέκταση της τουρκικής επιρροής στη βόρεια Συρία με ενίσχυση των ομάδων που παραμένουν πιστές ή εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και ταυτόχρονη αποδυνάμωση των αντιπάλων. Στην παρούσα συγκυρία, η μοναδική δύναμη που είναι σε θέση να αμφισβητήσει επάξια τα σχέδια της Άγκυρας είναι η ισλαμιστική οργάνωση HTS, η οποία ωστόσο εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αντιμετώπιση της τουρκικής διείσδυσης.

3. Η πολιτική και στρατιωτική ενοποίηση των κατακερματισμένων δυνάμεων της σουνιτικής αντιπολίτευσης ως πρώτο βήμα για την σταθεροποίηση της περιοχής και τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου. Οι πολύμηνες προσπάθειες της Τουρκίας προς αυτή τη κατεύθυνση έλαβαν απροσδόκητη τροπή στις 23 Ιουλίου 2017, όταν η HTS κατέλαβε την πόλη της Idlib, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στη ΒΔ Συρία, εκδιώχνοντας την άλλοτε σύμμαχό της, Ahrar al-Sham, η οποία υποστηρίζεται ενεργά από την Τουρκία και το Κατάρ.

 

Χάρτης της ΒΔ Συρίας όπου διακρίνεται το κουρδικό καντόντι του Afrin (με κίτρινο χρώμα) και η επαρχία Idlib όπου κυριαρχούν ισλαμιστικές οργανώσεις, με ισχυρότερη την Hayat Tahrir al-Sham ή HTS. Η Τουρκία επιδιώκει σε πρώτη φάση μέσω διαπραγματεύσεων με την HTS στην απρόσκοπτη ανάπτυξη δυνάμεων κατά μήκος της “συνοριογραμμής” με το Afrin.