Ανασκόπηση εβδομάδας #29

77
1059

Στις 18 Ιανουαρίου διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block-52+ Adv της 116 Πτέρυγας Μάχης, μετά την προσγείωσή του, εξήλθε του τροχοδρόμου, με συνέπεια την εμπλοκή τροχού κύριου σκέλους σε χέρσο έδαφος. Το αεροσκάφος υπέστη υλικές ζημιές και σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται επισκευάσιμο. Παράλληλα έχουν περατωθεί σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες επισκευής του F-16C Block52+ της 115 Πτέρυγας Μάχης που ενεπλάκη σε περιστατικό ασφαλείας τον περασμένο Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΑ ευρεία σύσκεψη υπό τον (αποστρατευθέντα πλέον) Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση και στελεχών της Lockheed Martin προκειμένου να εξεταστεί η επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την σύναψη της διακρατικής συμφωνίας για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 που αποτελεί και την κορυφαία εξοπλιστική προτεραιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ο νέος Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλ. Στεφανής ξεκίνησε επισκέψεις σε Μονάδες πρώτης γραμμής του Ε.Σ., προκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις προς το προσωπικό. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιανουαρίου επισκέφθηκε το Καστελόριζο όπου συνομίλησε με το προσωπικό της ΔΑΝ Μεγίστης, στις 19 Ιανουαρίου μετέβη στην έδρα της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη και μίλησε σε τρεις συγκεντρώσεις του προσωπικού ισάριθμων Σχηματισμών της Μεραρχίας ενώ στις 20 Ιανουαρίου μετέβη οδικώς στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με το νεοπροαχθέντα Διοικητή του Γ΄ΣΣ, Αντιστράτηγο Δημήτριο Μπίκο και το προσωπικό.

Στις 20 και 21 Ιανουαρίου  ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, επισκέφθηκε το Στρατηγείο, Στρατόπεδα και Φυλάκια της Περιοχής Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης  Ταξιαρχίας. Ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς ενημερώθηκε για το έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες του Σχηματισμού, συνομίλησε με το προσωπικό και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις.

Αμυντική Βιομηχανία

Σύμφωνα με το Viadiplomacy.gr ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές του νέου Ε/Ο συστήματος τύπου MLT-TDR-10 της ελληνικής εταιρείας Miltech Hellas, το οποίo και έγινε έτσι αποδεκτό από το Π.Ν. Πρόκειται για  ολοκληρωμένο ηλεκτροπτικό σύστημα με μία ψυχώμενη θερμική κάμερα 3ης γενιάς με ένα αισθητήρα υψηλής ευκρίνειας 640×512 pixels (που μπορεί να εντοπίσει στόχο μεγέθους μικρού σκάφους με διαστάσεις 2,3 μέτρα x 2,3 μέτρα σε απόσταση 10 χλμ, να αναγνωρίσει το στόχο αυτό σε απόσταση 6 χλμ και να τον ταυτοποιήσει σε απόσταση 2 χλμ.), ένα θερμικό φακό μηχανικής κίνησης 15mm-280mm και ένα αποστασιόμετρο laser με εμβέλεια 10 χλμ, μια κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης 1080 pixels (10mm-1000mm) και ενσωματωμένο σύστημα GPS. Το ολοκληρωμένο συγκρότημα των αισθητήρων βρίσκεται επί μιας πλήρως περιστρεφόμενη σταθεροποιημένης βάσης, η οποία επιτρέπει την κάλυψη τόξου 360 μοιρών και την κίνηση στο αζιμούθιο +-90 μοίρες, ακόμη και υπό ανέμους εντάσεως 11 Βf. Το σύστημα MLT-TDR-10 έχει συνολικό βάρος 14,9 κιλά εκ των οποίων τα 9 κιλά είναι το βάρος του συστήματος σταθεροποίησης και τα 5,9 κιλά το βάρος του συγκροτήματος των αισθητήρων. Εκτός από τα παραπάνω το σύστημα περιλαμβάνει δύο σταθμούς ελέγχου, με οθόνες XGA 19 ιντσών καθώς και χειριστήρια. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα διασύνδεσης με ραντάρ και συστήματα ελέγχου πυρός πυροβόλων. Για τις εν πλω δοκιμές του, το σύστημα MLT-TDR-10 εγκαταστάθηκε σε Κ/Φ τύπου Osprey-55. Υπενθυμίζεται ότι το Π.Ν. έχει εκπονήσει πρόγραμμα για τον εφοδιασμό με συστήματα Ε/Ο και των 4 Κ/Φ Osprey-55 & HSY-56.

Ανανεώθηκε η ισχύς του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Π.Ν. και εταιρείας TURBOMED S.A. για το έτος 2017, ως απόρροια της επιτυχημένης συνεργασίας των συμβαλλομένων. Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε στο ΓΕΝ, τον Ιανουάριο 2016 και αφορά την αδαπάνως συντήρηση και επισκευή από την εν λόγω εταιρεία όλων των στροβιλοϋπερπληρωτών των ναυτικών μηχανών ντίζελ των Πολεμικών Πλοίων, καθώς και την μεταφορά τεχνογνωσίας σε προσωπικό του Π.Ν., με τη μορφή πρακτικής εξάσκησης, κατά την διάρκεια υλοποίησης των τεχνικών εργασιών.

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στα μέσα Δεκεμβρίου 2016, η παράδοση από την IDE (INTRACOM Defense Electronics) στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) του συστήματος ECDS (Enhanced Control and Display System), έργο το οποίο ανατέθηκε στην IDE μετά από διεθνή διαγωνισμό. Το ECDS υποστηρίζει την διεξαγωγή ασκήσεων πραγματικών πυρών με οπλικά συστήματα εδάφους-αέρος και εδάφους-εδάφους για τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες για την επεξεργασία των δεδομένων και την γεωγραφική απεικόνιση των πληροφοριών. Το σύστημα διασυνδέεται με ένα μεγάλο αριθμό περιφερειακών συστημάτων και μη-επανδρωμένων ιπτάμενων στόχων και παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, στους χειριστές του ΠΒΚ ενοποιημένη και αξιόπιστη τακτική εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων. Το νέο σύστημα χρησιμοποιήθηκε με άριστα αποτελέσματα στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2016 κατά την διάρκεια της κοινής άσκησης αεράμυνας που πραγματοποιήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Οι χρήστες του συστήματος εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους για την υψηλή ποιότητα του έργου που παραδόθηκε, τόσο σε τεχνολογικό και χρονοδιαγραμματικό επίπεδο όσο και για το επίπεδο, την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της IDE στις διάφορες φάσεις υλοποίησης του έργου του συστήματος ECDS.

Στις 12 Ιανουαρίου διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ επιτελών αυτής και του Διευθυντή Ανάπτυξης &  Προγραμμάτων των ΝΒΕΕ και εκπροσώπων αυτών, με θέμα την πρόοδο υλοποίησης της Σύμβασης ΑΩ 04/00. Την επομένη πραγματοποιήθηκε ανάλογη συνάντηση του Γενικού Διευθυντή Κ. Βούρη με εκπρόσωπο της εταιρείας Rheinmetall Landsysteme GmbH για θέματα που σχετίζονται με τα άρματα Leopard-2HEL.

Σειρά επαφών με εκπροσώπους εταιρειών για ζητήματα υποστήριξης υφιστάμενων μέσων της Π.Α. είχαν επιτελείς της ΓΔΑΕΕ και του ΓΕΑ κατά το τριήμερο 17-19 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, με εκπροσώπους της εταιρείας Raytheon συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την υλοποίηση της σύμβασης προμήθειας του συστήματος ASPIS-ΙΙ, ενώ με εκπροσώπους των γαλλικών εταιρειών Dassault, Safran και Thales συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών Μirage 2000, μετά και από την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού. Τέλος, σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΑΒ εξετάστηκε το θέμα της υποστήριξης κινητήρων αεροσκαφών της Π.Α.

Στρατιωτική διπλωματία

 Στις 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Swinoujscie στην Πολωνία, η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης της Νατοϊκής Δύναμης Standing Nato Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2), για το Α΄ εξάμηνο του 2017, από τον Πλοίαρχο Παναγιώτη  Παπαγεωργίου ΠΝ στον Commander Aleksander Urbanowicz Polish Navy, παρουσία εκπροσώπων του Στρατηγείου της Νατοϊκής Διοίκησης Maritime Command Northwood.

Από 17 έως 18 Ιανουαρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης συμμετείχε στην 176η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee in Chief of Staff Session– MC/CS), στις Βρυξέλλες. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη σύνοδο αφορούσαν την προετοιμασία των προσεχών συνόδων του ΝΑΤΟ σε επίπεδο ΥΠΑΜ και κορυφής, την ανάλυση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ουκρανία και στην Γεωργία, την εξέταση του ευρύτερου περιβάλλοντος ασφαλείας της συμμαχίας, την προαγωγή της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ, την εξέλιξη της επιχείρησης «RESOLUTE SUPPORT», την εξέταση της περιοχικής συμμαχικής συνεργασίας με τις χώρες-μέλη του «Μεσογειακού Διαλόγου» (Mediterranean Dialogue), καθώς και την προοπτική της αμφίπλευρης στρατιωτικής συνεργασίας που θα πρέπει να αναπτυχθεί. Ο Α/ΓΕΕΘΑ κατά τις τοποθετήσεις του επισήμανε την απαίτηση ανταπόκρισης της δομής διοίκησης της συμμαχίας  στο δυναμικά εξελισσόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, καθώς η δομή διοίκησης αποτελεί το θεμέλιο της συνοχής του ΝΑΤΟ, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης, ειδικότερα, της συμμαχικής δομής διοικήσεως στην νότια πτέρυγά της, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της, καθώς διαθέτει το πλεονέκτημα δημιουργίας αυξημένων κινήτρων σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τις αυτές προκλήσεις ασφαλείας και κατά συνέπεια παρέχει την δυνατότητα συμπληρωματικότητας δράσεων και ειδικών συνεργασιών. Επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ χαιρέτισε την συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις χώρες του «Μεσογειακού Διαλόγου», επισημαίνοντας ότι παρέχει την δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών και ενιαίων δράσεων στην αντιμετώπιση κοινών απειλών. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τους ομολόγους του, τον επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΜΑΒΑΣ), Πληρεξούσιο Υπουργό Α’ Σπ. Λαμπρίδη, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), General Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), General Denis Mercier, και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής (Chairman of the Military Committee-CMC), Genaral Petr Pavel.

Στις 18 Ιανουαρίου υπεγράφη στη Σόφια, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, από τον Διευθυντή της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ και την Διευθύντρια Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν σε αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, και διεξαγωγή κοινών ασκήσεων ειδικών δυνάμεων και εναέριας αστυνόμευσης.

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, ο πρώην Αρχηγός του Βρετανικού Ναυτικού, Admiral Sir George-Michael Zambellas παρουσίασε, σε εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), διάλεξη με θέμα «The Ever-Changing face of Eastern Mediterranean Maritime Security and the March of Technology», στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) με το Πανεπιστήμιο του Plymouth, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνής Ασφάλεια».

Σώματα Ασφαλείας

Εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δοκιμές και η διαδικασία αποδοχής του ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας TETRA της ΕΛ.ΑΣ., μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις. Θα ακολουθήσει η επικύρωση του πρωτόκολλο ποιοτικής παραλαβής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ώστε το σύστημα να αρχίσει να αξιοποιείται και πλήρως επιχειρησιακά.

Στο νομοσχέδιο «Επιθεωρητές/ελεγκτές πλοίων, λιμένων, Αναγνωρισμένων Οργανισμών – Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβάνεται και ρύθμιση ώστε η εισαγωγή στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (συγκεκριμένα στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων, Δοκίμων Υπαξιωματικών και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων) να γίνεται πλέον μέσω της διαδικασίας των Πανελληνίων Εξετάσεων. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και αλλαγές στις διαδικασίες μεταθέσεων με την θεσμοθέτηση συστήματος μοριοδότησης, καθώς και άλλες ρυθμίσεις σχετικά με τη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών του Σώματος.

Κύπρος

Στις 15 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης Τάγματος Πεζικού εκτελέστηκαν βολές πολυβόλων, οπλοπολυβόλων και βομβιδοβόλων σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθως, το διήμερο 18 και 19 Ιανουαρίου 2017, το σύνολο του προσωπικού Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού της Εθνικής Φρουράς εκτέλεσε βολές με τη χρήση όλων των οπλικών συστημάτων της Ταξιαρχίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών ΜΜΕ, το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης που από το 2014 είχε προτείνει να παραχωρήσει στην Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς το Σουλτανάτο του Ομάν, θα καταπλεύσει στην Κύπρο το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για σκάφος εκτοπίσματος 950 τόνων περίπου. Ναυπηγήθηκε το 1970 και προ της παραχωρήσεώς του υπέστη εκτεταμένες εργασίες γενικής συντήρησης και αποκατάστασης συνολικού κόστους €4 εκατ., το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το Ομάν. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το πρώην AlMabrukah.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 16 Ιανουαρίου, και εν μέσω των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο προσκάλεσε στο ναύσταυθμο του Aksaz τα εν ζωή μέλη του πληρώματος του αρματαγωγού ERTUĞRUL (L401), το οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Το Τουρκικό Ναυτικό διεξήγαγε από 9 έως 13 Ιανουαρίου επιχειρησιακή εκπαίδευση στο βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή συνολικά 38 πολεμικών πλοίων, 3 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και 11 ελικοπτέρων.

Στις 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα του ISIS κατά των τουρκικών δυνάμεων στο χωριό Suflaniyah, βορειοανατολικά της συριακής πόλης Al-Bab, με αποτέλεσμα το θάνατο 5 Τούρκων στρατιωτικών και τον τραυματισμό 9 ακόμα. Πρόκειται για τους ΕΠΟΠ Λοχίες (ΚΔ) Selim Topal, Bahattin Bakır, Emre Doruk και ΣΥΟΠ Λοχίες Ramazan Taşkın και Mete Can. Οι συνολικές απώλειες του Τουρκικού Στρατού κατά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» ανέρχονται πλέον σε 54. Παράλληλα, σε προπαγανδιστικό βίντεο του ISIS που δημοσιεύθηκε μετά την προαναφερόμενη επίθεση, εμφανίζονται κατεστραμμένα άρματα μάχης Leopard-2A4, η αφαίρεση βλημάτων 120mm από ακινητοποιημένο άρμα μάχης M60T Sabra και η περισυλλογή τεθωρακισμένων οχημάτων Cobra.