Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του νέου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 3 από το διαστημικό κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Μετά τους κατάλληλους ελιγμούς, ο δορυφόρος θα τεθεί στην τελική γεωστατική τροχιά του σε περίπου πέντε ημέρες, οπότε πλέον θα έχουν αναπτυχθεί οι τέσσερις κεραίες του (μία για τον Hellas Sat 3 και τρεις για τον Inmarsat). Συγκεκριμένα θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση στις 39° Ανατολικά όπου τα δικαιώματα συχνοτήτων ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο δορυφόρο Hellas Sat 2, ο οποίος είχε τεθεί σε τροχιά στις 13 Μαΐου 2003 και αναμένεται να παροπλιστεί τον Οκτώβριο του 2018.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα» την κατασκευή και εκτόξευση του νέου δορυφόρου, ο οποίος είναι «ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, πολύπλοκος τεχνικά, που κατασκευάστηκε εντός του προβλεπόμενου χρόνου» όπως είπε χαρακτηριστικά. Με τους συνολικά 47 αναμεταδότες Ku-Band, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3 αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, αποτελεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης, εξέφρασε δήλωσε ότι η περιοχή Κακορατζιάς θα αποκτήσει ειδικό καθεστώς, όπου θα διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε δορυφορικές υποδομές και κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων. «Το ενδιαφέρον για επενδύσεις, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή όπου βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου Δορυφόρων της Hellas Sat και ο Δορυφορικός Σταθμός «Μακάριος Γ» της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου είναι πολύ μεγάλο από χώρες της Μ. Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου όπως και της Ασίας», σημείωσε.