Παράθυρο για νέες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες λόγω χειρισμών της κυβέρνησης

41
1266

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να βρεθεί στις πρώτες θέσεις της ατζέντας, που σχετίζεται με την γ΄ αξιολόγηση. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα για τον φετινό προϋπολογισμό δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε η κυβέρνηση που από νωρίς βρέθηκε απολογούμενη για την υστέρηση 350 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος ενώ άλλα 346 εκατ. ευρώ λείπουν και από τις αποκρατικοποιήσεις. Με την εξέταση λοιπόν των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2017 και κυρίως των προβλέψεων του 2018 οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις δεσμεύσεις της για περιορισμό των δαπανών σε δύο βασικές κατηγορίες: Στις αμυντικές δαπάνες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όταν οι απαντήσεις που πήραν δεν τους ικανοποίησαν, τόνισαν ότι θα εισηγηθούν μεταξύ άλλων την μείωση των αμυντικών δαπανών αν προκύψει η ανάγκη για νέα -ήδη ψηφισμένα- μέτρα για το 2018.

Με βάση τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί με την συμφωνία του 2015, κατόπιν εισήγησης της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, οι αμυντικές δαπάνες θα έπρεπε να περικοπούν κατά 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ το 2015 και 400 εκατ. ευρώ το 2016. Ωστόσο, η συνολική μείωση για την διετία δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε από το υπερπλεόνασμα των εσόδων που καταγράφηκε το 2016.

H πρώτη σελίδα της επιστολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους θεσμούς στις 30 Ιουνίου 2015, με την οποία πρότεινε περικοπές 600 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. Λίγες ώρες αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδιδε ανακοίνωση ότι «δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε υποσχεθεί στην Βουλή ότι η εξοικονόμηση μπορεί να γίνει με την εκποίηση «μη επιχειρησιακά αναγκαίου» αμυντικού υλικού και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Τίποτα από αυτά όμως δεν υλοποιήθηκε. Τα σχέδια για πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΒΜΡ-1 στην Αίγυπτο καρκινοβατούν ενώ οι προβλέψεις του για «έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το 2017» από την παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων και μίσθωση ακινήτων διαψεύστηκαν παταγωδώς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται άλλωστε οι στοχευμένες διαρροές περί πώλησης των αεροσκαφών F-16 Block30 σε τρίτες χώρες ή «παρωχημένου προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16».

Ένα δεύτερο πεδίο όπου τα τεχνικά κλιμάκια εντόπισαν παρατυπίες και οικονομικές αποκλίσεις είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και ειδικότερα, οι δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως από αναπτυξιακές εταιρίες που επιχειρούν εντός των Δήμων και μισθοδοτούν προσωπικό αλλά δεν έχουν την σύνθεση που θα τους επέτρεπε να υλοποιήσουν συγχρηματοδοτούμενα έργα, οι υπεράριθμοι συμβασιούχοι των ΟΤΑ που έχουν φτάσει τις 52.000 και οι 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία που θα έπρεπε να έχουν ήδη απολυθεί. Τα τεχνικά κλιμάκια κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών διαφορετικά από 1ης Ιανουαρίου 2018 ενεργοποιείται η φορολαίλαπα, για την οποία ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν απαίτηση των δανειστών αλλά μία επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Συνεδρίαση κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων

Υπό αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων με αντικείμενο την ενημέρωση των μελών της για τα τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή ενημερώθηκε για:

  • το πρόγραμμα αναβάθμισης των Α/Φ F-16 στο επίπεδο Viper (Block70/72) που έχει λάβει πλέον τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας στην ΕΑΒ. Όπως έγινε γνωστό, η απάντηση των αρμόδιων αμερικανικών υπηρεσιών στο ελληνικό αίτημα (LOR P&A) για την αρχική επίσημη κοστολόγηση των εναλλακτικών επιλογών αναμένεται στις αρχές του Οκτωβρίου.
  • προγράμματα που σχετίζονται με τα Κ/Β ΑΜ-39 και ΜΜ-40 Exocet
  • το πρόγραμμα F-35, για το οποίο απεστάλη  από την ΓΔΑΕΕ στις 7 Φεβρουαρίου 2017  αίτημα για τη λήψη στοιχειών κόστους και διαθεσιμότητας, πληροφοριών, μελετών και αναλύσεων. Ειδικότερα ζητήθηκαν στοιχεία που αφορούν στη δημιουργία μίας Μοίρας με δύναμη 20 αεροσκαφών, συμπεριλαμβάνοντας την αρχική υποστήριξη των αεροσκαφών, ενώ ζητήθηκε επίσης η εξέταση συμμετοχής της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας τόσο σε πρόγραμμα προμήθειας όσο και στην εν συνεχεία υποστήριξη του F-35.