Αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικά στοιχεία για την προκήρυξη ανακατάταξης ή επανακατάταξης 1.000 συνολικά Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΘΑ, σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης του βουλευτή Λακωνίας και πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αθανάσιου Δαβάκη. Σημειώνεται ότι ο θεσμός των ΟΒΑ (Ν.1911/1990) είχε ατονίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και το 2013 προκρίθηκε ως η μοναδική διέξοδος για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε κατώτερο στρατιωτικό προσωπικό. Τελικά, μετά από παλινωδίες, δημοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς όμως την επιθυμητή ανταπόκριση.
Ειδικότερα για το ΓΕΣ, από τις 867 παραληφθείσες αιτήσεις για 600 θέσεις σε κατεξοχήν επιχειρησιακές ειδικότητες συγκεκριμένων Όπλων (ΕΔ-ΠΖ-ΤΘ-ΠΒ-ΜΧ-ΔΒ) προέκυψαν τα εξής:
«585 υποψήφιοι κρίθηκαν ακατάλληλοι (απορριπτέοι), επειδή δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις που καθορίζονταν στις σχετικές εγκυκλίους (κυρίως την κατεχόμενη ειδικότητα και την υπέρβαση τριετίας από την ημερομηνία απόλυσης κατά το χρόνο κατάθεσης των αιτήσεων).
109 υποψήφιοι (ΠΖ-ΤΘ-ΠΒ-ΜΧ-ΔΒ) διέθεταν τα τυπικά προσόντα, κρίθηκαν από τις υγειονομικές επιτροπές ικανοί προς κατάταξη και εγκρίθηκε η ανακατάταξή τους.
173 υποψήφιοι ΟΒΑ (ΕΔ) διέθεταν τα τυπικά προσόντα, κρίθηκαν από τις υγειονομικές επιτροπές ικανοί προς κατάταξη και συμπεριλήφθηκαν στη σχετική διαταγή για τη διενέργεια των αθλητικών δοκιμασιών, πλην όμως από αυτούς προσήλθαν 156, από τους οποίους 143 πέτυχαν τα ελάχιστα παραδεκτά όρια των αγωνισμάτων και εγκρίθηκε η ανακατάταξή τους.
Από τα παραπάνω εκτεθέντα προκύπτει, ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων (867), για το Στρατό Ξηράς ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των προκηρυχθεισών θέσεων (600), πλην όμως η πλειοψηφία των καταθεσάντων αίτηση δεν κατείχε μία από τις απαιτούμενες ειδικότητες και γι αυτόν τον λόγο απορρίφθηκε.
Προς κάλυψη των τριακοσίων σαράντα οκτώ (348) κενών θέσεων εξεδόθησαν δύο νέες προκηρύξεις, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το σύνολο των ειδικοτήτων που προβλέπονται προκειμένου να καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός».
Αναφορικά με το ΓΕΝ, «εγκρίθηκε η ανακατάταξη ή επανακατάταξη διακοσίων (200) οπλιτών και εφέδρων στο ΠΝ, χωρίς περιορισμό στις ειδικότητες των Ναυτών, καθόσον περιλήφθησαν στο σύνολο τους και οι δεκαεπτά (17), που έχουν νομοθετικά καθοριστεί. Εν τούτοις, ο αριθμός των αιτήσεων των υποψηφίων δεν κάλυψε τον αριθμό των θέσεων που προκηρύχθηκαν. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να συμπληρωθούν οι θέσεις που υπολείπονται, το ΠΝ προτίθεται να εκδώσει νέα διαταγή πρόσληψης ΟΒΑ το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο του 2017».
Σε ό,τι αφορά το ΓΕΑ προκηρύχθηκαν διακόσιες (200) θέσεις ΟΒΑ με το μεγαλύτερο αριθμό να αφορά την ειδικότητα του …Μάγειρα ενώ καταγράφηκαν ανάγκες για δέκα (10) Κουρείς! Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, «συνολικά υποβλήθηκαν 263 έγκυρες αιτήσεις υποψηφίων ΟΒΑ στην ΠΑ. Η ΠΑ δεν χρειάστηκε να προβεί σε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υποψηφίων ΟΒΑ ούτε προχώρησε σε δεύτερη προκήρυξη, καθώς κάλυψε τις ανάγκες της σε ΟΒΑ με την από 14 Μαρτίου 2017 προκήρυξη».
Στα ερωτήματα του πρώην ΥφΕΘΑ Α. Δαβάκη όπως κατονομαστούν οι παράγοντες της αποτυχίας της πρώτης προκήρυξης, τα κίνητρα που δόθηκαν και οι βελτιωτικές αλλαγές ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες πλήρωσης των θέσεων της επαναληπτικής προκήρυξης, το ΥΠΕΘΑ περιορίστηκε να απαντήσει ως εξής: «(…) οι ΟΒΑ ανακατατάσσονται για βραχεία περίοδο συνολικά τριών (3) ετών, με το βαθμό που φέρoυν και αποδοχές μόνιμου λοχία. Μετά δε το πέρας της ανακατάταξης ή της επανακατάταξής τους, απολύονται οριστικά από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά το χρόνο που υπηρετούν, τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη και, μετά την απόλυσή τους, δικαιούνται εφάπαξ αποζημίωση για κάθε μήνα στρατιωτικής υπηρεσίας τους ως ΟΒΑ.
Σε περίπτωση προκήρυξης πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), οι υπηρετούντες ή υπηρετήσαντες ως ΟΒΑ λαμβάνουν επιπλέον εκατό (100) μόρια.
Κατά το χρόνο της ανακατάταξής τους, οι ΟΒΑ τοποθετούνται και υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων η έδρα δεν βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της Χώρας γεγονός που ενδεχομένως για σημαντικό ποσοστό διαμενόντων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.), αποτελεί μη ελκυστική προοπτική ένταξης στον εν λόγω θεσμό».