Σήμερα, 22η Ιουλίου 2018, ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης συμπληρώνουν 144 ημέρες κράτησης στις τουρκικές φυλακές. Δεν τους λησμονούμε.
ΓΕΕΘΑ
Tην Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 και ώρα 0930, συνεκλήθη ιατρικό συμβούλιο στο 251 ΓΝΑ, παρισταμένου του Υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Π. Καμμένου, προεδρεύοντος του Διευθυντού Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ, Υποπτεράρχου (ΥΙ) Γεωργίου Τολούμη, και συμμετεχόντων Ιατρών όλων των Κλάδων των ΕΔ, το οποίο μετά από εισήγηση των θεραπόντων Ιατρών, έκρινε ομόφωνα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, δεν χρήζει πλέον ιατρικής παρακολούθησης και δύναται απολύτως να ασκήσει τα καθήκοντα του. Κατόπιν των ανωτέρω, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφάσισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ να επανέλθει στην άσκηση των καθηκόντων του από Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018.
Στρατός Ξηράς
Το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις σε περιοχές ευθύνης Σχηματισμών του Γ΄ Σώματος Στρατού (Γ΄ ΣΣ – «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»). Αρχικά βρέθηκε στην περιοχή ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (8η Μ/Π ΤΑΞ – «VIII ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ»), όπου παρέστη, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων επισκέφθηκε την περιοχή ευθύνης της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (9η Μ/Π ΤΑΞ – «ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ»), και συγκεκριμένα το Ελληνικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΓΡΑΜΜΟΣ», στο οποίο και διανυκτέρευσε.
Από Τετάρτη 04 έως και Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018, διεξήχθη στο Πεδίο Βολής «ΨΗΛΟΥ ΣΤΑΛΟΥ», διαγωνισμός μεταξύ Ομάδων Μηχανοκίνητου Πεζικού, με τη συμμετοχή προσωπικού όλων των Μηχανοκίνητων (Μ/Κ) Μονάδων και της Τακτικής Διοίκησης του 21 Μ/Κ Συντάγματος Πεζικού, του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»). Οι Ομάδες αξιολογήθηκαν σε μία σειρά επιχειρησιακών σεναρίων, που ενδέχεται να συναντήσουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Την τελική φάση του διαγωνισμού, παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.
Την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), στον Ασπρόπυργο Αττικής, τελετή απονομής πτυχίων και πτερύγων αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα, στους αποφοιτήσαντες επιτυχώς από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή (ΣΒΕΑ) της 2018 Β΄ ΕΣΣΟ. Την απαιτητική και εξειδικευμένη εκπαίδευση, που διεξήχθη στη ΣΧΑΛ από 11 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου 2018, ολοκλήρωσαν επιτυχώς 5 Αξιωματικοί (εκ των οποίων 2 του Πολεμικού Ναυτικού), 5 Μόνιμοι Υπαξιωματικοί (εκ των οποίων 2 του ΓΕΕΦ), και 48 Οπλίτες Θητείας. Τα πτυχία και τις πτέρυγες απένειμε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Υποστράτηγος Νικόλαος Χιονής. Στην τελετή παραβρέθηκαν συγγενείς και οικείοι των νέων αλεξιπτωτιστών, παλαιοί αλεξιπτωτιστές, ενώ τίμησε με την παρουσία του ο θρύλος της ελληνικής και ευρωπαϊκής καλαθοσφαίρισης Παναγιώτης Γιαννάκης.
Πολεμικό Ναυτικό
Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 18 Ιουλίου 2018, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού (τύπου S70B, Aegean Hawk), μετά από αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), πραγματοποίησε αεροδιακομιδή ασθενούς που έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από το δεξαμενόπλοιο (Oil/ Chemical Tanker) ELKA ATHINA, σημαίας Ελλάδας, το οποίο έπλεε 70 ναυτικά μίλια νότια νήσου Κρήτης. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου και παρελήφθη από το ΕΚΑΒ.
Πολεμική Αεροπορία
Από 13.7.2018 ως και 19.7.2018 η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε αεροσκάφη C-130, C-27 και ελικόπτερα Super Puma, ΑΒ-212 και ΑΒ-205 σε 18 αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών από Άνδρο, Ιωάννινα, Κάρπαθο, Κάσο, Κεφαλλονιά, Κω, Λέσβο, Μύκονο, Παξούς, Ρόδο, Σάμο, Σαμοθράκη, Σαντορίνη, Χανιά και Χίο, συμπληρώνοντας συνολικά 43,4 ώρες πτήσης. Επίσης εκτελέστηκαν έγιναν 14 έξοδοι (συνολικά 22,5 ώρες πτήσης) αεροσκαφών CL-215 και PZL για αποστολές αεροπυρόσβεσης και επιτήρησης, καθώς και 2 έξοδοι (συνολικά 2,6 ώρες πτήσης) ελικοπτέρου Super Puma για αποστολή έρευνας – διάσωσης.
Στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Noratlas «52-133» που τοποθετήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, σε ανάμνηση του «ΝΙΚΗ-4» που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά τη νύχτα της 21ης προς 22η Ιουλίου του 1974, παρασέρνοντας στο θάνατο τα τέσσερα μέλη του πληρώματος και 27 καταδρομείς της Α’ Μοίρας Καταδρομών, που συμμετείχαν στην αποστολή ενίσχυσης της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έκανε συμβολικά τα αποκαλυπτήρια του Noratlas «52-133», ενώ δίπλα του βρισκόταν ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης. Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος, ο πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, υπουργοί βουλευτές και άλλοι επίσημοι. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία αεροπόρων και καταδρομέων που συμμετείχαν στην αποστολή «ΝΙΚΗ», συγγενών πεσόντων και αγνοουμένων αξιωματικών και οπλιτών.
Στην τελετή μίλησε ο υποπτέραρχος ε.α. Ανδρέας Στραβοπόδης, ο οποίος το 1974 ήταν κυβερνήτης του «ΝΙΚΗ 9» και ξενάγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο εσωτερικό του Noratlas. Ο κ. Στραβοπόδης, αναφέρθηκε στην θυσία αεροπόρων και καταδρομέων, απευθύνθηκε στους αεροπόρους του «ΝΙΚΗ 4» και υποσχέθηκε πως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι συνάδελφοί τους θα δίνουν ραντεβού στο τόπο της θυσίας μέχρι οι φυσικές τους δυνάμεις να τους εγκαταλείψουν, οπότε η σκυτάλη θα περάσει στα παιδιά τους, τα οποία θα συνεχίσουν να δίνουν το “παρών” τους σε ένδειξη τιμής και σεβασμού της θυσίας τους.
Ανατολικός Παρατηρητής
Παρέμβαση προς το Κογκρέσο κατά της εξεταζόμενης αναστολής παραδόσεων των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία έκανε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis. Με επιστολή του προς τις αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων που εστάλη στις 7 Ιουλίου και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 19 Ιουλίου, δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 λόγω των προβλημάτων που θα προκαλούσε στη γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους και την καθυστέρηση των παραδόσεων. Στην επιστολή του ο Mattis υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει επενδύσει 1,25 δις δολλάρια στη φάση ανάπτυξης του αεροσκάφους και σχεδιάζει την αγορά 100 αεροσκαφών, ενώ τουλάχιστον 10 τουρκικές εταιρίες κατασκευάζουν μέρη του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα η τυχόν αποπομπή της Τουρκίας να συνεπάγεται καθυστέρηση της παράδοσης 50-75 αεροσκαφών καθώς θα απαιτούνταν 18-24 μήνες για να βρεθούν τα μέρη αυτά από άλλες πηγές. Πάντως η παρέμβαση Mattis δεν κλείνει το ζήτημα, καθώς η πρόταση αναστολής των παραδόσεων F-35 στην Τουρκία περιέχεται σε τροπολογίες που έχουν κατατεθεί επί του νομοσχεδίου για την έγκριση χρηματοδότησης των αμερικανικών ΕΔ (NDAA), η ψήφιση του οποίου από το Κογκρέσο αναμένεται εντός του καλοκαιριού.
Στις 18 Ιουλίου 2018 μέσα της Τουρκικής Ακτοφυλακής πραγματοποίησαν επιχείρηση έρευνας-διάσωσης για 152 παράνομους μετανάστες που επέβαιναν σε πλοίο, το οποίο βυθίστηκε 16 ναυτικά μίλια ανοικτά της κατεχόμενης Γιαλούσας, πλησίον των ορίων FIR Λευκωσίας και Άγκυρας.
Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του AKP, Bülent Turan, ανακοίνωσε στις 17 Ιουλίου 2018 την κατάθεση σχεδίου νόμου για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας για υπόχρεους άνω των 25 ετών αντί 15.000 τουρκικών λιρών, με υποχρέωση στράτευσης για 28 ημέρες. Η ρύθμιση, που έρχεται σε εκπλήρωση προεκλογικής υπόσχεσης του Ερντογάν, εκτιμάται ότι αφορά άνω των 400.000 ανυπότακτων και άνω των 2,5 εκατομμυρίων που έχουν λάβει αναβολή στράτευσης.
Η Τουρκική Αεροπορία ήταν ο Κλάδος που επλήγη περισσότερο από τις αθρόες εκκαθαρίσεις στελεχών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Συνολικά αποτάχθηκαν 3.967 στελέχη, μεταξύ των οποίων 32 Ανώτατοι Αξιωματικοί, 1.815 Αξιωματικοί και 1.979 Μόνιμοι Υπαξιωματικοί.
Οι 1.815 αποταχθέντες αξιωματικοί κατανέμονται ανά ειδικότητα ως εξής: 716 Ιπτάμενοι, 159 Οπλουργοί, 92 Πληροφοριών, 90 Τηλεπικοινωνιών, 88 Δόκιμοι Σχολής Πολέμου Αεροπορίας, 82 Πεζικού, 81 Εφοδιασμού, 80 Μηχανικοί Α/Φ, 58 Αεράμυνας, 58 Διοικητικοί-Προσωπικού. Οι 1.979 αποταχθέντες μόνιμοι υπαξιωματικοί κατανέμονται ανά ειδικότητα ως εξής: 534 Μηχανοσυνθέτες Α/Φ, 341 Τηλεπικοινωνιών, 188 Εφοδιασμού, 183 Πεζικού, 132 Πληροφοριών, 111 Διοικητικοί-Προσωπικού, 105 Μηχανικοί Μηχανημάτων, 84 Αεράμυνας, 68 Ελεγκτές, 56 Μεταφορών.