Ανασκόπηση εβδομάδας #88

0
1545

Σήμερα, 24 Ιουνίου 2018, ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης συμπληρώνουν 116 ημέρες κράτησης στις τουρκικές φυλακές. Δεν τους λησμονούμε.

ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, και μετά την ολοκλήρωση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου στη Λευκωσία, πραγματοποίησε πτήση με ελικόπτερο, κατά μήκος της προκεχωρημένης γραμμής άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη. Ακολούθως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκε τη Ναυτική Βάση “ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ’’ στο Μαρί και την Αεροπορική Βάση “ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ”, στην Πάφο, όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες τους. Κατά την παραμονή του στη Ναυτική Βάση, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Μνημείο πεσόντων της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011. Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΓΕΕΦ και συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Από 23 έως 29 Ιουνίου 2018 πραγματοποιείται η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την επωνυμία “ΜΕΔΟΥΣΑ 6”, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Στην άσκηση προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα. Η άσκηση περιλαμβάνει φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, και εν πλω, στη θαλάσσια περιοχή βορείως Αλεξάνδρειας Αιγύπτου εντός του FIR Καΐρου.

Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 2 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 8 Αεροσκάφη F-16 (εκ των οποίων 1 τετράδα θα μετασταθμεύσει και θα επιχειρεί από αεροπορική βάση της Αιγύπτου), 1 Αεροσκάφος C-130, 1 Αεροσκάφος AWACS, 1 Ελικόπτερο CHINOOK, 2 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64 και προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων. Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και προσωπικό ειδικών δυνάμεων. Οι Αιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS), 2 Φρεγάτες, 1 Υποβρύχιο, 2 Πυραυλακάτους, 6 Αεροσκάφη F-16, 2 Αεροσκάφη RAFALE, 1 Αεροσκάφος Ε2-C, 1 Ελικόπτερο και προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

  • Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.
  • Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
  • Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.
  • Τον σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων.
  • Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
  • Την εξάσκηση  σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
  • Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών και βολών κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-αέρος.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός (ΔΕΑ) που υπηρετούσε στη ΔΑΝ Καστελλορίζου αφαίρεσε στρατιωτικό τυφέκιο τύπου G3 από φυλάκιο της νήσου, πήρε ολιγοήμερη άδεια και κατάφερε να επιβιβαστεί με το τυφέκιο στο πλοίο της γραμμής και να φτάσει στον προορισμό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ωστόσο, μετά από έρευνα, άνδρες της Στρατονομίας τον συνέλαβαν στην Βέροια και ήδη τον έχουν μεταφέρει στο Καστελλόριζο, όπου έχει μεταβεί και Εισαγγελέας.

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρακολούθησε την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΕΠΙΛΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ», στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΥ», στην Αλεξανδρούπολη. Στην άσκηση, η οποία εξέτασε διαδικασίες και τεχνικές διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων από Συγκρότημα Ίλης αρμάτων, συμμετείχε προσωπικό και μέσα της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας («3ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΔΟΡΥΛΑΙΟ»), καθώς και ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 APACHE και ένα μεταφορικό ελικόπτερο UH-1H, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης ως παρατηρητές, αντιπροσωπεία τεσσάρων Αξιωματικών του Αιγυπτιακού Στρατού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για το έτος 2018.

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), από προσωπικό της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXIV ΤΘΤ «1ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ–ΦΛΩΡΙΝΑ»), η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΒΡΟΝΤΗ ΔΙΟΣ-2018». Η ΤΑΜΣ, εξετάζει τη διοίκηση και τον έλεγχο πυρός του Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΤΣ/ΕΜΑ), κατά την εκτέλεση βολής με πραγματικά πυρά, του συνόλου των οπλικών του συστημάτων. Την επίδειξη ισχύος πυρός του ασκούμενου Συγκροτήματος, παρακολούθησαν ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, αντιπροσωπεία αξιωματικών του Βουλγαρικού Στρατού, αντιπροσωπεία εκπαιδευομένων της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ), εκπαιδευόμενοι ανθυπολοχαγοί των Σχολείων Εφαρμογής Όπλων και Σωμάτων και αντιπροσωπεία σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ).

Στις 13 και 14 Ιουνίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη στην Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», που διεξήχθη από 8 έως 14 Ιουνίου 2018 από Ανθυπολοχαγούς Όπλων και Σωμάτων (Ο-Σ), στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης. Η ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» αφορά στην τακτική χρησιμοποίηση όλων των Όπλων και των Σωμάτων, σε όλες τις φάσεις του αγώνα και έχει στόχο, οι νέοι Ανθυπολοχαγοί (Ο-Σ), συνεργαζόμενοι μεταξύ τους να υλοποιήσουν στην πράξη θεωρητικές γνώσεις, που απέκτησαν στα Σχολεία Εφαρμογής, να αποκτήσουν κοινές παραστάσεις και να διαμορφώσουν κοινό πλαίσιο σκέψης και συναντίληψης, έτσι ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω κατανόηση, εξοικείωση και εξάσκηση, με όλα τα σενάρια τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Για πρώτη φορά φέτος το σενάριο της άσκησης συμπεριέλαβε την υποδειγματική ανάπτυξη Περιοχής Διοικητικής Μέριμνας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΠΔΜ/ΤΘΤ).

Ο Αρχηγός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους ασκούμενους ανθυπολοχαγούς, να εκπαιδεύονται στα παρακάτω αντικείμενα:
– Διαχείριση Απωλειών Υγείας σε Σταθμούς Διαλογής και Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), το οποίο και επιστρατεύτηκε για το σκοπό αυτό.
– Ανάπτυξη Σταθμού Ανεφοδιασμού, Σημείου Διαλογής Υγειονομικού, Μικτού Σημείου Εφοδιασμού και Διμοιρίας Αρτοποίησης.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίδειξη περισυλλογής Βαρέως Τεχνικού Υλικού (ΒΤΥ), η οποία μεταξύ άλλων περιελάμβανε ανύψωση και ρυμούλκηση αρμάτων LEO2A4, ανύψωση Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Προσωπικού Μ113, επαναφορά ανατραπέντος άρματος Μ60Α1 και επί τόπου επισκευή από Κινητές Ομάδες Επισκευών (ΚΟΕ).

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Director US Army Aviation and Missile Life Cycle Command (AMCOM) Security Assistance Management Directorate (SAMD), κ. Brian A. Wood. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με τις Χερσαίες Δυνάμεις των ΗΠΑ και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Αξιολογήθηκε επίσης το πρόγραμμα των ελικοπτέρων Kiowa και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης αυτών με επιπλέον χορήγηση ανταλλακτικών.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Σε μια κίνηση μνημειώδους ανευθυνότητας, το ΥΕΘΑ και το ΓΕΝ ανήρτησαν στο Διαδίκτυο (με τον χαρακτηρισμό “αδιαβάθμητο”) απόφαση του ΑΝΥΕΘΑ Φ. Κουβέλη, από την οποία προκύπτει αναλυτικά η κατάσταση και διαθεσιμότητα των τριών υποβρυχίων τύπου 209-1100 του Πολεμικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα, από την αναλυτικότατη (ως μη όφειλε) αιτιολογία της απόφασης Φ.602.2/28/283181/Σ.1570/18.6.2018 (ΑΔΑ 60ΡΦ6-Η3Ξ), που αφορά την παράταση του χρόνου παράδοσης των γυροπυξίδων τους, προκύπτει ότι το Υ/Β Πρωτεύς (S-113) βρίσκεται σε τακτική ακινησία που θα διαρκέσει ως το 2020, ότι το Υ/Β Τρίτων (S-112) τελεί σε έκτακτη ακινησία και ότι το Υ/Β Νηρεύς (S-111) εκτελεί εργασίες και δοκιμές πλήρους ενεργοποίησης μετά από τακτική ακινησία. Συγχαρητήρια στους αρμοδίους για τη λεπτομερή πληροφόρηση των αντιπάλων σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών υποβρυχίων…

Την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, διεξήχθη συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού Κύπρου και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Ειδικότερα: Πρωινές ώρες Πέμπτης 14 Ιουνίου 2018 διεξήχθη εν πλω συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΕΛΛΗ, με το παράκτιο περιπολικό πλοίο ΓΕΩΡΓΙΟΥ που περιελάμβανε την εκτέλεση τεχνικών αντικειμένων και την εξάσκηση στις διαδικασίες αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής και αποτροπής εισόδου παρείσακτης μονάδας. Απογευματινές ώρες η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 02/18». Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» σε πλοία και πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των μονάδων καθώς και στη διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο Ναυτικών και των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Από Κυριακή 03 έως Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με την πυραυλάκατο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, μια κινητή μονάδα εκπαίδευσης από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και έναν Eπιτελή, στην πολυεθνική Άσκηση «ΑDRION 2018». Η «ΑDRION 2018» διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Αλβανίας και διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής, με σκοπό την εξάσκηση στην αντιμετώπιση προκλήσεων ασφάλειας καθώς και την προαγωγή και την ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ναυτικών της Αδριατικής – Ιόνιας Πρωτοβουλίας.

Η Άσκηση διεξήχθη σε τέσσερις φάσεις με συμμετοχή προσωπικού, πλοίων και ελικοπτέρων από την Αλβανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία. Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση μονάδων και προσωπικού στο λιμένα Δυρραχίου της Αλβανίας. Η δεύτερη φάση τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων, παροχή εκπαίδευσης καθώς και εθιμοτυπικές δραστηριότητες. Η τρίτη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών και τακτικών αντικειμένων εν πλω. Τέλος, η άσκηση ολοκληρώθηκε με τον επανάπλου των Πλοίων και την εκτέλεση απενημέρωσης (Hot Wash Up) που έλαβε χώρα στη Διοίκηση Ναυτικού της Αλβανίας στον Αυλώνα.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Συνεχής είναι η παρουσία της ισραηλινής αεροπορίας στο FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο στο πλαίσιο ασκήσεων. Μεταξύ άλλων, στις 19 Ιουνίου ισραηλινά αεροσκάφη F-35I εκτόξευσαν πυραύλους αέρος – αέρος στο διεθνή εναέριο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η άσκηση έγινε σε συνέχεια προηγούμενων ασκήσεων που διεξήχθησαν την εβδομάδα 4-8 Ιουνίου στον ελληνικό εναέριο χώρο, με συμμετοχή 40 αεροσκαφών και αντικείμενο τη διεξαγωγή επιχειρήσεων μακράς ακτίνας δράσης.

Από τη Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ) στην ΑΒ Λάρισας, οι εργασίες εγκατάστασης και εκπαίδευσης του προσωπικού της Μονάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Medium Altitude Long Endurance (MALE) Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS) Training Technology Demonstrator (RTTD) από στελέχη και τεχνικούς της European Defense Agency (EDA).

ΚΥΠΡΟΣ

Τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Άμυνας έγινε την Παρασκευή 22 Ιουνίου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο Συντονιστικό Κέντρο “Ζήνων” της Λάρνακας. Ο Κύπριος ΥΠΑΜ Σ. Αγγελίδης ανέφερε ότι οι τρεις χώρες αποτελούν πυλώνα σταθερότητας, σε μια ασταθή περιοχή που χαρακτηρίζεται από βία. Ο Έλληνας ΥΠΑΜ Π. Καμμένος ότι η τριμερής καταδεικνύει τη δέσμευση των τριών κρατών να ενώσουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις στην περιοχή. Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Α. Λίμπερμαν χαρακτήρισε τις συνομιλίες παραγωγικές, ανέφερε ότι η συνεργασία των τριών χωρών στηρίζεται σε κοινές αξίες και αρχές και ότι και οι τρεις χώρες είναι δημοκρατικά κράτη, που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις και τα ίδια προβλήματα. Πρόσθεσε ότι η απάντηση στις απειλές για την ασφάλεια και την ευημερία των τριών λαών, πρέπει να είναι κοινή.

Ένα αεροσκάφος τύπου Noratlas έφτασε από την Ελλάδα στην Κύπρο και τοποθετήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ως υπόμνηση της αποστολής “Νίκη” του 1974. Το αεροσκάφος μεταφέρθηκε αποσυναρμολογημένο από την Ελλάδα με το αρματαγωγό “Χίος” του ΠΝ και στη συνέχεια με φορτηγά στον τελικό προορισμό του, όπου συναρμολογήθηκε από τεχνικούς της ΠΑ. Εξαιρετική πρωτοβουλία, για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές της σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Τούρκοι ψηφοφόροι, για να εκλέξουν τόσο το νέο κοινοβούλιο όσο και τον νέο πρόεδρο της χώρας, που θα έχει διευρυμένες εξουσίες με βάση το νέο προεδρικό σύστημα. Παρά την σαφώς ισχυρή θέση του νυν προέδρου Ερντογάν και του κόμματός του (ΑΚΡ), οι εκλογές ενδέχεται να κρύβουν εκπλήξεις. Αναλυτές δεν αποκλείουν την απώλεια της πλειοψηφίας του ΑΚΡ στο κοινοβούλιο, ενώ και ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν, υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Muharrem Ince, φαίνεται να έχει ισχυρό «ρεύμα» (στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την προεκλογική του συγκέντρωση στη Σμύρνη). Εάν ο Ερντογάν δεν επιτύχει την εκλογή του με ποσοστό άνω του 50% από τον πρώτο γύρο, στον δεύτερο γύρο είναι πιθανή η συσπείρωση της αντιπολίτευσης γύρω από τον Ince, οπότε όλα τα αποτελέσματα θα είναι ανοιχτά.

Στις 21 Ιουνίου η Τουρκική Αεροπορία παρέλαβε επισήμως το πρώτο της F-35, σε τελετή που έλαβε χώρα στο Ft. Worth του Τέξας. Τα αεροσκάφη θα παραμείνουν επί διετία στις ΗΠΑ, όπου θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση και δοκιμές. Η εκπαίδευση των πρώτων Τούρκων χειριστών και μηχανικών θα αρχίσει σύντομα στην αεροπορική βάση Luke της Αριζόνα. Ωστόσο, η τελική μεταφορά των αεροσκαφών στην Τουρκία θα εξαρτηθεί από την έκβαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο Κογκρέσου, με την οποία επιδιώκεται το μπλοκάρισμα των παραδόσεων F-35 στην Τουρκία, έως ότου το Πεντάγωνο υποβάλει έκθεση για τις δυνατότητες αντικατάστασης της Τουρκίας ως εταίρου του προγράμματος του F-35. Η σχετική τροπολογία στο National Defence Authorisation Act υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στη Γερουσία με μεγάλη πλειοψηφία (ψήφοι 85 υπέρ έναντι 10 κατά), αλλά δεν αναμένεται να γίνει νόμος πριν ολοκληρωθεί, εντός του καλοκαιριού, η διαδικασία «συμφιλίωσης» της νομοθετικής πρότασης μεταξύ Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ (που πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πλευράς ΗΠΑ), ο βετεράνος διπλωμάτης David Satterfield θα είναι ο νέος πρέσβυς των ΗΠΑ στην Τουρκία. Ο διορισμός, εάν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει τη λήξη της πολύμηνης περιόδου κατά την οποία η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν ακέφαλη, μετά την αποχώρηση του John Bass σε τεταμένο κλίμα τον Οκτώβριο του 2017. Θα είναι επίσης ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια αποκατάστασης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που έχει αναλάβει ο νέος υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουνίου, σε συνάντηση του Pompeo με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, συμφωνήθηκε «οδικός χάρτης» για τη σχέση των δύο χωρών στη Συρία και ειδικότερα στην περιοχή της Manbij, που περιλαμβάνει αποχώρηση των δυνάμεων του κουρδικού YPG και συντονισμένες περιπολίες αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής. Στις 18 Ιουνίου εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι τουρκικές δυνάμεις διεξάγουν περιπολίες στην περιοχή της Manbij σε συνεννόηση με τις αμερικανικές δυνάμεις, παραμένοντας πάντως δυτικά της πόλης.