Ανασκόπηση εβδομάδας #77 (11.3.2018)

0
1998

Στρατός Ξηράς

Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (3 Μ/Κ ΤΑΞ – «ΡΙΜΙΝΙ») και συγκεκριμένα το ΕΦ 1. Ο Αρχηγός παρακολούθησε δραστηριότητες του προσωπικού των τμημάτων της Προκάλυψης και διαπίστωσε το υψηλό ηθικό, τη γνώση της αποστολής και την ετοιμότητά του.

Η επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στην περιοχή προφανώς συνιστά προσπάθεια τόνωσης του ηθικού μετά το περιστατικό της 1ης Μαρτίου 2018, όταν ο ανθυπολοχαγός Μηχανικού Α. Μητρετώδης και ο ΕΠΟΠ λοχίας Δ. Κούκλατζης βρέθηκαν, υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, κρατούμενοι τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή του προγεφυρώματος του Κάραγατς. Η επίσημη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ αναφέρεται σε “στρατιωτική περίπολο αποτελούμενη από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς” η οποία “στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος”. Η e-Amyna για ευνόητους λόγους αρκείται στην επίσημη εκδοχή, προσθέτοντας ότι καμία από τις κατηγορίες των Τούρκων εις βάρος των δύο στελεχών του ΕΣ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το συμβάν ανακοινώθηκε με καθυστέρηση, αφού απέτυχαν οι προσπάθειες ταχείας διευθέτησης, αρχικά σε επίπεδο τοπικών διοικητών και ακολούθως με τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν με χειροπέδες στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, όπου εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για το αδίκημα της «παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης, που απέρριψε τις αντιρρήσεις των συνηγόρων τους κατά της προσωρινής τους κράτησης. Έκτοτε οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι, αναμένοντας τον ορισμό ημερομηνίας για τη δίκη τους.

Κατά τη διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου 2018, ο Στρατός Ξηράς, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, συνέδραμε σε επιχειρήσεις αεροδιακομιδών με την εκτέλεση, με ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, 27 αποστολών ημέρα και νύχτα, για την αεροδιακομιδή 34 ασθενών, από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, ενόψει της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παραγγελία τεσσάρων φρεγατών κλάσης Belharra από τη Γαλλία, με ενδιάμεσο δανεισμό δύο φρεγατών κλάσης FREMM μέχρι την παράδοση των Belharra. Το κόστος της συμφωνίας υπολογίζεται σε δύο δις Ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η e-Amyna είχε πρώτη αναφερθεί (εδώ) στην πιθανότητα προμήθειας της νέας γαλλικής κλάσης φρεγατών από το ΠΝ, όταν ακόμη η συζήτηση εστιαζόταν στις φρεγάτες FREMM. Προσθέτουμε όμως ότι η προμήθεια πλοίων με ορίζοντα παράδοσης αρκετών ετών δεν συνιστά απάντηση στο άμεσο πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας, για την οποία χρειάζονται μέτρα άμεσης απόδοσης στον τομέα της διαθεσιμότητας μέσων και οπλικών συστημάτων.

Η φρεγάτα Έλλη (F-450) και το υποβρύχιο “Ματρώζος” (S-122) συμμετέχουν στην ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ “Dynamic Manta” που διεξάγεται από 5-16 Μαρτίου στο Ιόνιο, με συμμετοχή 6 υποβρυχίων, 9 πλοίων επιφανείας, 10 ΑΦΝΣ και 10 ελικοπτέρων. Για το υποβρύχιο “Ματρώζος” είναι η πρώτη συμμετοχή σε μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση και σηματοδοτεί την υψηλή επιχειρησιακή του ετοιμότητα και αξία.

 

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επέδωσε «Επιβράβευση Αριστείας – Εξαίρετων Πράξεων» σε έντεκα (11) στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, διότι πέραν και άνω των προβλεπομένων υπηρεσιακών τους καθηκόντων και επιπλέον του προβλεπομένου ωραρίου, η απόδοση τους υπερέβη το καλώς εννοούμενο καθήκον, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και επιβεβαιώνει την αξιοσύνη και τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού. Ειδικότερα, επιδόθηκε η «Επιβράβευση Αριστείας-Εξαίρετων Πράξεων» στους:

  • Επικελευστή (ΑΡΜ) Θεόδωρο Λιώρη, που υπηρετεί στο Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», διότι το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 έσωσε από βέβαιο πνιγμό τον ιδιώτη αλλοδαπής υπηκοότητας κ. Τσε Γουέιν, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα από τον προβλήτα όπου ναυλοχούσε το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», στο λιμένα Θεσσαλονίκης. Η αμεσότητα της αντίδρασης και οι αποτελεσματικές ενέργειές του, αποδεικνύουν επαγγελματισμό, υψηλό αίσθημα ευθύνης, αυταπάρνησης και βαθιάς ευαισθησίας προς τον συνάνθρωπο.
  • Υποπλοίαρχο Σωτήριο Διαμαντάκο ΠΝ που υπηρετεί στη Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, Υποπλοίαρχο Γεώργιο Ορφανουδάκη ΠΝ, Υποπλοίαρχο (Ε) Κωνσταντίνο Κριμιζά ΠΝ, Υποπλοίαρχο (ΕΜ) Κωνσταντίνο Γεωργιάδη ΠΝ, Σημαιοφόρο (Ε) Ανδριανό Νόση ΠΝ, Ανθυπασπιστή (ΗΝ/ΡΕ) Δημήτριο Καρακοφωλίτη ΠΝ και Ανθυπασπιστή (ΗΝ/ΑΣ) Σπυρίδων Παναγιωτίδη ΠΝ που υπηρετούν στη Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού 1 (ΜΕΝ/1), διότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την σχεδίαση, οργάνωση, και υλοποίηση του Προσομοιωτή Ναυτιλίας και Διαδικασιών Πληρωμάτων Ελικοπτέρων (Flight Navigation Procedures Trainer – FNPT) στις εγκαταστάσεις της Βάσης Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ), βασιζόμενο σε ευρωπαϊκά πρότυπα κατασκευής προσομοιωτών ελικοπτέρων. Η ανωτέρω εργασία, συντελεί στην προαγωγή της ρεαλιστικής εκπαίδευσης των ιπτάμενων πληρωμάτων των ελικοπτέρων ΑΒ-212 και του επιπέδου ασφάλειας πτήσεων με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων. Αποτελεί δε, προϊόν σοβαρής και συστηματικής ομαδικής προσπάθειας, με εξαίρετη απόδοση κατά την εκτέλεση του υπηρεσιακού έργου, δείγμα υψηλής ευσυνειδησίας και επαγγελματισμού. Το ανωτέρω έργο κατέστη εφικτό κατόπιν δωρεάς της κας Άννας Μαχαίρα, σύζυγο του ηρωικώς πεσόντα Υποπλοίαρχου Αναστάσιου Τουλίτση ΠΝ, την 11η Φεβρουαρίου 2016, στη νήσο Κίναρο κατά την εκτέλεση καθήκοντος.
  • Ανθυποπλοίαρχο (Ε) Νικόλαο Μπουτάκογλου ΠΝ, Ανθυποπλοίαρχο (Ε) Ιωάννη Μιγκλίδη ΠΝ και Ανθυπασπιστή (ΗΛ/ΗΤ) Ανδρέα Τσάμη ΠΝ που υπηρετούν στη ΜΕΝ/1 διότι συνέβαλαν στην ενεργοποίηση ενός ζεύγους κινητήρων ελικοπτέρου AB-212, με αναδιάταξη τμημάτων από μη λειτουργικούς κινητήρες, αυξάνοντας τον αριθμό των εύχρηστων κινητήρων και κατ’ επέκταση των ωρών πτήσεως ενός ελικοπτέρου ΑΒ-212. Το εν λόγω προσωπικό, εκτέλεσε την ανωτέρω εργασία στις εγκαταστάσεις της ΒΕΝ, χωρίς τεχνική συνδρομή έτερου φορέα, με εκμετάλλευση των υφιστάμενων υποδομών και εμπειρίας του, εξοικονομώντας δαπάνες έναντι αντίστοιχης ανάθεσης εργασίας.

Στο σημείο αυτό όμως είναι αναγκαίο ένα σχόλιο: Η βράβευση είναι αναμφίβολα δίκαιη ανταμοιβή για τα στελέχη του ΠΝ που κάνουν ό,τι καλύτερο για να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα μέσα. Μήπως όμως από την είδηση αυτή προκύπτουν και κάποια συμπεράσματα για τη διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων του ΠΝ; Μήπως οι μη λειτουργικοί κινητήρες που αναφέρονται θα έπρεπε να είχαν συντηρηθεί προ πολλού; Γιατί δεν συντηρήθηκαν και πότε θα συντηρηθούν; Πόσες ώρες πτήσης κερδήθηκαν με αυτή τη λύση απελπισίας που έδωσε το φιλότιμο των στελεχών του ΠΝ; Και τι θα γίνει όταν οι ώρες αυτές εξαντληθούν;

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας FARAD S.A. κ. Κωνσταντίνο Φανουριάδη, με την ευκαιρία ανανέωσης της ισχύος του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της εταιρείας FARAD S.A. για το έτος 2018, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Πειραιά, ως απόρροια της επιτυχημένης συνεργασίας των συμβαλλομένων. Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε στο ΓΕΝ, τον Ιούνιο 2017 και αφορά στη δωρεάν παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών επιθεώρησης εκ μέρους της εταιρείας, οι οποίες  αφορούν όλους τους αυλωτούς εναλλάκτες θερμότητας (coolers) που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό σε πλοία και εγκαταστάσεις του.

Στο πλαίσιο της συνεισφοράς του Πολεμικού Ναυτικού στις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE), το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ (S-121) συμμετείχε, από 14 έως 28 Φεβρουαρίου 2018, στην Επιχείρηση της ΕΕ “EUNAVFOR MED-Operation SOPHIA”. Η “EUNAVFOR MED-Operation SOPHIA” διεξάγεται στην κεντρική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή μονάδων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο. Σκοπός της Επιχείρησης είναι η καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο καθώς και η συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ [Resolution 2292(2016)].

Πολεμική Αεροπορία

Αύριο ξεκινά στην ΑΒ Ανδραβίδας η διεθνής άσκηση Ηνίοχος 2018 που θα διαρκέσει από 12 ως 23 Μαρτίου 2018. Ο Ηνίοχος 2018 είναι αναβαθμισμένος ως προς τις συμμετοχές (επισημαίνεται η συμμετοχή των βρετανικών Eurofighter Typhoon και των ιταλικών Tornados αντί των AMX που συμμετείχαν πέρυσι), ενώ δεσπόζει η συμμετοχή της 492 Fighter Squadron της USAFE με 14 αεροσκάφη F-15E Strike Eagle, προσωπικό 300 ατόμων και υποστήριξη από μεταγωγικά C-17. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ:

«Η άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:
ΦΑΣΗ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΦΑΣΗ 2: ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: 5-7 Μαρτίου 2018
ΦΑΣΗ 3: ΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 12-23 Mαρτίου 2018
DV DAY: 20 Μαρτίου
HOT WASH UP: 23 Μαρτίου

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό, σιγουρεύει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την ΠΑ:

  1. Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).
  2. Προσβολή Αεροδρομίου.
  3. Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).
  4. Προσβολής Στόχων επιφανείας.
  5. Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).
  6. Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).

Στον Ηνίοχο 2018 συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες:
Ελλάδα:F-16 BLOCK 30/50/52+/M, F-4, M-2000, EMB-145H AEW&C
ΗΠΑ: F-15E
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: MIRAGE 2000-9
Ηνωμένο Βασίλειο:Eurofighter Typhoon FGR4
Ιταλία: TORNADO
Κύπρος: AW-139

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από της μεγαλύτερης περιοχής ασκήσεων στην Ευρώπη, η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» φιλοδοξεί να γίνει η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο, και παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής».

Από την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 ως και την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε αεροσκάφη C-27J (16 αποστολές), C-130 (2 αποστολές) και Super Puma (5 αποστολές) για αεροδιακομιδές ασθενών από Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λέσβο, Ρόδο, Κεφαλλονιά, Κω, Σάμο, Μύκονο, Χανιά, Σαντορίνη, Σκύρο, Χίο, Καστελόριζο, Πάτμο, Σύμη, Λήμνο, Κάρπαθο. Συμπληρώθηκαν συνολικά 54,7 ώρες πτήσης σε 23 αποστολές.

Ανατολικός Παρατηρητής

Επτά εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», η Τουρκία βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του πρώτου αντικειμενικού σκοπού της, δηλαδή της κατάληψης του Αφρίν. Σύμφωνα με πληροφορίες διασταυρωμένες από αρκετές πηγές, οι σχετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν την Παρασκευή 9 Μαρτίου επιβεβαιώνονται, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Free Syrian Army (FSA) πλησιάζουν πλέον την πόλη του Αφρίν από τα ανατολικά, με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας. Η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της σταδιακής εξασθένησης της αμυντικής ζώνης του κουρδικού YPG γύρω από το Αφρίν, που δεν μπόρεσε να αποτραπεί από την ενίσχυση του YPG με συριακές δυνάμεις πιστές στο καθεστώς Ασαντ. Απομένει πλέον να φανεί, αν οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν προς τη Manbij ρισκάροντας μια  αντιπαράθεση με τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις.

Κύπρος

Μετά την αναχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου SAIPEM 1200 της ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ, το ενδιαφέρον στρέφεται στις προγραμματισμένες προκαταρκτικές έρευνες των πλοίων «Med Surveyor» και «Ocean Investigator» για λογαριασμό της Exxon Mobil, η οποία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας του οικοπέδου 10 και σκοπεύει να στείλει εκεί πλωτό γεωτρύπανο στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στους στόχους με τις ονομασίες «Δελφίνος», «Άνθειας» και «Γλαύκος». Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκδοθεί σχετική NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός του τεμαχίου «10» για τις έρευνες της ExxonMobil στο συγκεκριμένο τεμάχιο, με ισχύ από σήμερα και ως 20 Απριλίου, ενώ η Άγκυρα εξέδωσε επίσης NAVTEX για περιοχή εφαπτόμενη του οικοπέδου 10, για τη διεξαγωγή ασκήσεων από 11 ως 18 Μαρτίου και από 22 ως 29 Μαρτίου. Tο Ocean Investigator σήμερα από το Λαύριο και αναμένεται να φτάσει στη Λεμεσό στις 14 Μαρτίου, ενώ το Med Surveyor βρίσκεται στο Ισραήλ.

Παράλληλα, στην Αν. Μεσόγειο έχει καταφθάσει από τα τέλη Φεβρουαρίου το αμφίβιο συγκρότημα ετοιμότητας (Amphibious Ready Group, ARG) του ελικοπτεροφόρου Iwo Jima, που αποτελείται από το ίδιο το USS Iwo Jima (LHD 7), και τα USS New York (LPD 21) και USS Oak Hill (LSD 51), μεταφέροντας την 26η Marine Expeditionary Unit (MEU) δυνάμεως 2.500 πεζοναυτών μαζί με αεροσκάφη AV-8 Harrier, επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-1 Cobra και αεροσκάφη μεταφοράς MV-22 Osprey. Το συγκρότημα του Iwo Jima προστίθεται στις μονάδες του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου, που αποτελείται από το πλοίο διοίκησης USS Mount Whitney (LCC 20) και τα αντιτορπιλικά USS Ross (DDG 71), USS Carney (DDG 64), USS Donald Cook (DDG 75) και USS Porter (DDG 78).

Πάντως σε σχετική ερώτηση του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, o εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) Johnny Michael, διέψευσε ότι η παρουσία του συγκροτήματος του Iwo Jima συνδέεται με τις έρευνες της Exxon Mobil, λέγοντας ότι το σκάφος συμμετέχει στην προγραμματισμένη άσκηση Juniper Cobra που άρχισε στις 6 Μαρτίου στο Ισραήλ, ενώ στις 7 Μαρτίου το USS Oak Hill εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα για επίσης προγραμματισμένη άσκηση στη Ρουμανία. Το ερώτημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων έσπευσε να σχολιάσει ότι έτσι διαψεύδονται οι ελληνικοί και κυπριακοί ισχυρισμοί που συνδέουν την παρουσία της αμερικανικής δύναμης με τις έρευνες της Exxon Mobil. Όμως οι ΗΠΑ έχουν λόγους αυξημένης παρουσίας στην περιοχή, όχι μόνο λόγω Exxon Mobil, αλλά και λόγω της εξελισσόμενης κατάστασης στη Συρία. Και ανεξαρτήτως διπλωματικών προσχημάτων, θα ήταν αφελές να αγνοηθεί η παρουσία τους στην περιοχή, από οποιονδήποτε εδνιαφερόμενο…