Χθες 24 Φεβρουαρίου 2018 συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, με κύριο αντικείμενο την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης εγκρίθηκε η υλοποίηση περιορισμένης έκτασης εξοπλιστικών προγραμμάτων (αποκατάστασης διαθεσιμότητας αντιαεροπορικών συστημάτων, τορπιλών καθώς και τακτικό σύστημα μάχης του Στρατού Ξηράς).
Στρατός Ξηράς
Από 29 Ιανουαρίου έως 23 Φεβρουαρίου 2018, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), διεξήγαγε χειμερινή εκπαίδευση. Σκοπός ήταν η εξοικείωση των Ευελπίδων στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ύπαιθρο και η επαύξηση της σωματικής και ψυχικής τους αντοχής. Περιέλαβε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης, με έμφαση στην ατομική τακτική, στη διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, στις πορείες, στις βολές και στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η εκπαίδευση περιέλαβε επίσης αντικείμενα αμφιβίων και αεροκινήτων επιχειρήσεων. Οι Ευέλπιδες ανταπεξήλθαν με άριστο τρόπο στο απαιτητικό πρόγραμμα.
Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την 180 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (180 ΜΚ/Β «ΗΑWΚ»), όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ο Αρχηγός, διαπίστωσε την αισιοδοξία και το υψηλό ηθικό που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού και τόνισε την αξία του Όπλου του Πυροβολικού. Τέλος, υπογράμμισε πως η εξαιρετική απόδοση του προσωπικού, το οποίο διατηρεί πλήρως επιχειρησιακή και αξιόμαχη τη Μονάδα του, συνάδει απολύτως με το Όραμα του ΓΕΣ για τη διατήρηση ενός αξιόμαχου, ευέλικτου, ποιοτικού και αποτελεσματικού Στρατού που θα αποτελεί πυλώνα εθνικής ισχύος και πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη.
Από 05 έως 16 Φεβρουαρίου 2018, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), διεξήγαγε τη χειμερινή εκπαίδευση των Σπουδαστών της, στην περιοχή Περτουλίου Τρικάλων. Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η εξοικείωση στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ύπαιθρο και η επαύξηση της σωματικής και ψυχικής αντοχής.
Περιέλαβε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης σε χιονοσκεπείς περιοχές, με έμφαση στην ατομική τακτική, στη διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, στις πορείες, στις βολές και στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι Σπουδαστές της Σχολής ανταπεξήλθαν με άριστο τρόπο στο απαιτητικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης.
Πολεμικό Ναυτικό
Tην Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 ανανεώθηκε η ισχύς του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού και εταιρείας TURBOMED S.A. για το έτος 2018, ως απόρροια της διετούς επιτυχημένης συνεργασίας των συμβαλλομένων. Με την ευκαιρία της ανανέωσης του ανωτέρω μνημονίου συνεργασίας, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Ιωάννη Παρασκευόπουλο. Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε στο ΓΕΝ, τον Ιανουάριο 2016 και αφορά την αδαπάνως συντήρηση και επισκευή από την εν λόγω εταιρεία όλων των στροβιλοϋπερπληρωτών των ναυτικών μηχανών ντήζελ των Πολεμικών Πλοίων καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε προσωπικό του ΠΝ, με τη μορφή πρακτικής εξάσκησης, κατά τη διάρκεια υλοποίησης των τεχνικών εργασιών.
Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, μετά του οργανικού της ελικοπτέρου (τύπου AB212), με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 -SNMG2 (αντιτορπιλικό HMS DUNCAN και φρεγάτα TCG GAZIANTEP) στη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου Πελάγους. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.
Επίσης ο Γερμανός πλοίαρχος Richard Kesten, διοικητής του SNMG-2 επί του πλοίου υποστήριξης “Frankfurt am Main” (Α1412), επισκέφθηκε το ΤΠΚ Γρηγορόπουλος εν πλω, ξεναγήθηκε σε αυτό και ενημερώθηκε για τις δυνατότητές του.
Από την Τρίτη 13 έως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 διεξήχθησαν οι προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/18» και «ΒΡΟΝΤΗ 1/18», στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου, Κεντρικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, κανονιοφόρων, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.
Πολεμική Αεροπορία
Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου 2018, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε και μετέφερε, 54χρονη ασθενή, από την 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, στη Μπολόνια της Ιταλίας, για εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση (μεταμόσχευση ήπατος), κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ. Στο αεροσκάφος, πέραν της ασθενούς, επέβαιναν ιατρικό προσωπικό και συγγενής.
Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Σούδας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Πτέρυγας, Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Μπιρμπίλης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, περιηγήθηκε στους χώρους εργασίας, συνομίλησε με το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό και συμμετείχε σε πτήση ζεύγους αεροσκαφών F-16 Block 52+, στο Κεντρικό Αιγαίο.
Στις 18 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο. Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε για αρκετή ώρα με τα πληρώματα και τους τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής (Readiness), καθώς και με το υπόλοιπο προσωπικό της μονάδας, που βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ανταλλάσσοντας μαζί τους απόψεις για το έργο τους. Διαπίστωσε την ετοιμότητά τους, τους συνεχάρη και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε στο προσωπικό για τη Σαρακοστή.
Στην επίσκεψη ήταν παρών και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου.
Ανατολικός Παρατηρητής
Από 5 έως 9 Φεβρουαρίου 2018 εκτελέστηκαν βολές όλμων 81 και 107mm από την 19 Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία (Αδραμύτιο) στο Πεδίο Βολής Doğanbey στο Seferihisar. Τις δραστηριότητες παρακολούθησε ο Διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου Στρατηγός Abdullah Recep στις 8 Φεβρουαρίου.
Από 13 έως 15 Φεβρουαρίου 2018 εκτελέστηκε άσκηση διάβασης υδάτινου κωλύματος από την 55 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και το 5ο Σύνταγμα Μηχανικού του 5ου Σώματος Στρατού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στις Σαράντα Εκκλησιές (Kırklareli). Στην άσκηση, που παρουσιάστηκε από μερίδα τουρκικών ΜΜΕ ως απάντηση στην «προκλητικότητα της Αθήνας στο Αιγαίο», συμμετείχαν συνολικά 197 στρατιώτες και 61 άρματα μάχης Leopard-1T και τεθωρακισμένα οχήματα. Τις δραστηριότητες παρακολούθησε ο Διοικητής του 5ου Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Gürsel Yüz και ο Διοικητής της 55 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ Συνταγματάρχης Cihan Uzun. Προηγήθηκε εκπαίδευση της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στις 6-9 Φεβρουαρίου με Leopard-2A4.
Στις 22 Φεβρουαρίου 2018, η ΤΑΙ παρέδωσε στην τουρκική Χωροφυλακή (Jandarma) το πρώτο από τα 18 επιθετικά ελικόπτερα T-129, το εμφανίστηκε να φέρει σειριακό αριθμό 1453 και ονομασία “Fatih” (Πορθητής).
Το διήμερο 21-22 Φεβρουαρίου 2018 η 12η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού του 9ου Σώματος Στρατού της 3ης Στρατιάς εκτέλεσε άσκηση βολών σε χιονοσκεπή περιοχή του Kars με την συμμετοχή μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας Στρατού και της Χωροφυλακής.
Όπως προκύπτει από επίσημες πηγές των ΗΠΑ, η Τουρκία έχει δρομολογήσει την προμήθεια αντιαρματικών βλημάτων τύπου FGM-184 Javelin σε βάθος διετίας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην κοινοπραξία Raytheon / Lockheed Martin Javelin JV συμπληρωματική σύμβαση ύψους $94,886,553 που αφορά την πώληση παραδοτέων του οπλικού συστήματος Javelin και συγκεκριμένα βλημάτων, μονάδων ελέγχου βολής (CLU) και ανταλλακτικών μονάδων ψύξης μπαταρίας. Η σύμβαση αναφέρεται σε προμήθεια προοριζόμενη για έξι κράτη (Γαλλία, Ιορδανία, Κατάρ, Λιθουανία, Ταϊβάν και Τουρκία), χωρίς να προκύπτει ο ακριβής αριθμός για κάθε χώρα. Θα πρέπει όμως να θεωρηθεί δεδομένο ότι η μερίδα του λέοντος προορίζεται για την Τουρκία, καθώς οι άλλες πέντε χώρες είναι ήδη χρήστες του Javelin και οι προμήθειές τους είναι συμπληρωματικές. Το συνολικό μέγεθος της τουρκικής προμήθειας εξαρτάται επίσης από την αναλογία μονάδων ελέγχου βολής (CLU) και βλημάτων. Ενδεικτικά πάντως, η Γεωργία το 2017 αγόρασε 72 CLUs και 410 βλήματα έναντι 75 εκ. δολλαρίων.
Το Javelin θεωρείται εξαιρετικά επίφοβο για κάθε σύγχρονο άρμα μάχης, όχι μόνο λόγω της ισχυρής πολεμικής κεφαλής του (127 χιλ με υπολογιζόμενη δυνατότητα διάτρησης 600-800 χιλ. RHA) αλλά και λόγω της μεθόδου προσβολής του άρματος με βαλλιστική τροχιά στο υψηλότερο, και λιγότερο προστατευμένο τμήμα του (top-attack). Επιπλέον, το Javelin προσφέρει αυξημένη επιβιωσιμότητα στους χειριστές του, καθώς η πρόσκτηση στόχων είναι παθητική (με αισθητήρα υπερύθρων) και το βλήμα κατευθύνεται αυτόνομα στο στόχο, επιτρέποντας στο χειριστή του να αλλάξει θέση αμέσως μετά την εκτόξευση (fire and forget). Η προσθήκη του Javelin στο τουρκικό οπλοστάσιο θέτει ένα πρόσθετο πρόβλημα για τους Έλληνες επιτελείς, δεδομένου ότι το βλήμα έχει τη δυνατότητα να διατρήσει κάθε άρμα του ελληνικού οπλοστασίου (συμπεριλαμβανομένου του Leopard 2Hel). Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο τουρκικός στρατός διαθέτει ήδη, όπως άλλωστε και ο ελληνικός, το ακόμη ισχυρότερο Kornet (152 χιλ, εκτιμώμενη διατρητική ικανότητα1000-1300 χιλ. RΗΑ), γεγονός που πρέπει να προβληματίσει ως προς τους λόγους της προμήθειας του Javelin.
Στο μέτωπο του Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν την αργή τους πρόοδο, περισφίγγοντας τον θύλακα του YPG από Βορρά, Δύση και Ανατολή. Χθες τη νύχτα οι συγκρούσεις ήταν έντονες στην περιοχή του Rajo στα βόρεια του Αφρίν, του Jinderes στα νοτιοδυτικά, καθώς και στις περιοχές Omarah και Arabwaran στα βορειοανατολικά. Σε όλες τις περιοχές σημειώνεται έντονη δράση της τουρκικής αεροπορίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι στην περιοχή του Rajo έχουν εμπλακεί στη μάχη και συριακές δυνάμεις πιστές στον Ασαντ, που υποστηρίζουν το κουρδικό YPG κατά του FSA και, κατ’ επέκταση, της Τουρκίας. Κατά τις πληροφορίες, οι φιλοκυβερνητικές συριακές δυνάμεις είχαν 3 νεκρούς από τουρκικό αεροπορικό βομβαρδισμό. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι απώλειες του YPG από την έναρξη της επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας” ανέρχονται σε 1931 νεκρούς, ενώ οι απώλειες των τουρκικών δυνάμεων από την έναρξη της επιχείρησης σε 32 νεκρούς και 183 τραυματίες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες του FSA.
Κύπρος
Στα ανοιχτά του λιμένος Λεμεσού παραμένει το πλωτό γεωτρύπανο SAIPEM 12000, που όμως αναμένεται να αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες για άλλη γεώτρηση της ΕΝΙ στο Μαρόκο, μετά τις άκαρπες προσπάθειες να μεταβεί στον στόχο “Σουπιά” του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Φεβρουαρίου και ενώ επιχειρούσε να μεταβεί από τον στόχο “Καλυψώ” στο στόχο “Σουπιά”, το Saipem 12000, παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά σκάφη με το πρόσχημα ναυτικών γυμνασίων. Ακολούθησε περίοδος διπλωματικών διαβουλεύσεων, ενώ το πλωτό γεωτρύπανο παρέμενε σε αναμονή, με στόχο να επαναλάβει την προσπάθεια μετά τη λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 22 Φεβρουαρίου. Όμως την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας την περιοχή ως τις 10 Μαρτίου.
Το πρωί της Παρασκευής, 23 Φεβρουαρίου 2018, το Saipem 12000 επιχείρησε εκ νέου να πλησιάσει το στόχο “Σουπιά” στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δέχθηκε απειλές από 4 τουρκικά πολεμικά πλοία, ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του. Μάλιστα το SAIPEM 12000 προέβη σε ελιγμούς για να αποφύγει τα τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ τα τουρκικά σκάφη με αντίστοιχους ελιγμούς το παρεμπόδιζαν. Τελικά, μετά από λίγες ώρες το πλωτό γεωτρύπανο εγκατέλειψε την προσπάθεια να φτάσει στο στόχο “Σουπιά”.
Κατόπιν παραστάσεων των Ν. Αναστασιάδη και Α. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την αλληλεγγύη όλων των Ευρωπαίων ηγετών προς την Κύπρο και την Ελλάδα και τη στήριξή τους για το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Ομοίως, η πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτυ δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της.
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα φτάσουν στην κυπριακή ΑΟΖ τα ερευνητικά σκάφη «Med Surveyor» και «Ocean Investigator», που θα διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες για λογαριασμό της Exxon Mobil, η οποία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας του οικοπέδου 10 και σκοπεύει να στείλει εκεί πλωτό γεωτρύπανο στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.