Στρατός Ξηράς
Την Κυριακή 04 Φεβρουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης του Γ΄ Σώματος Στρατού, όπου παρακολούθησε την άσκηση του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Σιδηροκάστρου. O Aρχηγός, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, υπογράμμισε την καθολική συμμετοχή των Εθνοφυλάκων του Τάγματος, καθώς και την εξαίρετη σχεδίαση, οργάνωση και εκτέλεσή της. Στη συνέχεια, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
– Η αναβάθμιση και διεξαγωγή γόνιμης και εποικοδομητικής εκπαίδευσης σε σύγχρονα επιχειρησιακά αντικείμενα, αποτελεί κύρια προτεραιότητα για τον Ελληνικό Στρατό.
– Οι Εθνοφύλακες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της Χώρας και είναι πάντα παρόντες στην πρώτη γραμμή, μαζί με τον ενεργό Στρατό και την Εφεδρεία.
– Τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί και στο νέο έτος η επιτυχής εκτέλεση των αποστολών που ανατίθενται στον Στρατό Ξηράς, με το προσωπικό να εργάζεται με το ίδιο πάθος, αισιοδοξία αλλά και αίσθημα υπερηφάνειας.
Τέλος υπερθεμάτισε την υπερηφάνεια από την οποία διακατέχεται για τους Εθνοφύλακες, αλλά και για το σύνολο του Ελληνικού Στρατού, για την ανιδιοτελή προσφορά των υπηρεσιών τους στην Πατρίδα.
Το διήμερο 06 και 07 Φεβρουαρίου 2018, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ» και συγκεκριμένα το Στρατηγείο, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων, καθώς και Φυλάκια αυτής, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Πολεμικό Ναυτικό
Από Δευτέρα 05 έως Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου 2018, διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 01/18», στη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους με τη συμμετοχή αρματαγωγών, φρεγάτας, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση τόσο της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων όσο και της διακλαδικότητας. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η συμμετοχή του αρματαγωγού “Λέσβος”, που αποδεικνύει την επισκευή και επάνοδό του σε ενέργεια μετά τις ζημιές που είχε υποστεί στις 23 Ιανουαρίου λόγω πρόσκρουσης σε προβλήτα του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.
Από Τρίτη 06 έως Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2018 διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΟΡΜΗ 01/18», με τη συμμετοχή πυραυλακάτων, ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.
Πληροφορίες που φέρουν την Ελλάδα να προμηθεύεται δύο (κατ’ άλλες πηγές τέσσερις) φρεγάτες FREMM από τη Γαλλία κυκλοφόρησαν στον τύπο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Παρ’ ότι η διαρροή περιέχει και πολιτική σκοπιμότητα, οι πληροφορίες δεν είναι αβάσιμες, ούτε όμως επιβεβαιώνονται πλήρως στην παρούσα φάση. Κατά τα άλλα, ισχύουν όσα έχουμε γράψει για το ζήτημα των φρεγατών FREMM εδώ.
Πολεμική Αεροπορία
Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, στο πλαίσιο παρακολούθησης της εκπαίδευσης μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της προσωπικής επαφής με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό τους.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για την ημερήσια δραστηριότητα της 114 ΠΜ και έλαβε μέρος σε πτήση προγραμματισμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 331 Μοίρας, “ΘΗΣΕΑΣ”, επιβαίνων σε μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5, σε σχηματισμό ζεύγους αεροσκαφών. O Αρχηγός ΓΕΑ συμμετείχε στην πτήση επιβαίνων στο έτερο αεροσκάφος του σχηματισμού.
Το σενάριο της αποστολής προέβλεπε πτήση χαμηλής ναυτιλίας, σε θαλάσσια περιοχή κεντρικού-ανατολικού Αιγαίου, επί τόξου Εύβοιας – Καλόγερων- Ικαρίας – Λέρου – Ιμίων – Νάξου, εκτέλεση εικονικών προσβολών σε εναέριους και επίγειους στόχους καθώς και εικονική αερομαχία μεταξύ των αεροσκαφών του σχηματισμού.
Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η τελετή πέρατος της πτητικής εκπαίδευσης των Ανθυποσμηναγών της 87ης και 88ης Σειράς Ιπταμένων, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου. Ο Αρχηγός ΓΕΑ απένειμε στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Λαντζουράκη και στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Υφαντίδη, αρχαιότερους Έλληνες Ανθυποσμηναγούς της 87ης και 88ης Σειράς αντίστοιχα και στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Διγγελόπουλο της 87ης και στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Καλλέργη της 88ης, πρωτεύσαντες στην πτητική εκπαίδευση, τους επαίνους και τα βραβεία για την αποφοίτησή τους. Στην ομιλία του ο Αρχηγός, αφού καλωσόρισε τους Ανθυποσμηναγούς στην Αεροπορική Οικογένεια ως μαχητές, τους τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα είναι αυτό που ζητάμε από εσάς και για να το επιτύχετε χρειάζεται να είστε άριστοι επαγγελματίες και πάνω απ΄ όλα ασφαλείς, ενώ τους προέτρεψε, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, να μείνουμε ανεπηρέαστοι και με πείσμα και αφοσίωση να προσπαθούμε για τη συνεχή βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας. Σημειώνεται ότι ο βραβευθείς Ανθυποσμηναγός (Ι) Γεώργιος Διγγελόπουλος ήταν ο εκπαιδευόμενος που είχε εγκαταλείψει επιτυχώς, μαζί με τον εκπαιδευτή, το Τ-2 Buckeye που κατέπεσε στις 3 Ιανουαρίου 2018 λίγο μετά την απογείωσή του.
Ανατολικός Παρατηρητής
Η φονικότερη ημέρα ήταν η χθεσινή για τον Τουρκικό Στρατό στο Αφρίν της Συρίας, με συνολικά 11 νεκρούς: το διμελές πλήρωμα του Τ-129B του 2ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού που κατερρίφθη και 9 καταδρομείς της 10ης Ταξιαρχίας Καταδρομών (τέως Μηχανοποιημένης) από το Tatvan/Bitlis, τα ονόματα των οποίων διέρρευσαν στο Διαδίκτυο πριν ανακοινωθούν από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Ο ως τώρα επίσημος αριθμός απωλειών για την Τουρκία είναι 31 νεκροί και 93 τραυματίες.
Στις 31 Ιανουαρίου 2018 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) για πρώτη φορά μετά την υπαγωγή της στην τουρκική Προεδρία βάση του προεδρικού διατάγματος της 24ης Δεκεμβρίου 2017. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan διάρκειας επτά ωρών αξιολογήθηκε πακέτο 55 εξοπλιστικών προγραμμάτων συνολικού ύψους 9,4 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων γνωστοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
- Ανάπτυξη πυραυλικού φορέα εκτόξευσης δορυφόρων -κατ΄άλλες πηγές πρόγραμμα ανάπτυξης Βαλλιστικού Βλήματος Μέσου Βεληνεκούς (MRBM)- από την Roketsan.
- Ανάπτυξη του Α/Α συστήματος Korkut σε σύστημα αντιμετώπισης επερχόμενων πυρομαχικών βαλλιστικής τροχιάς
- Προμήθεια δύο μεταχειρισμένων S-70 Blackhawk για τις ανάγκες της Χωροφυλακής προς αντικατάσταση δύο απωλεσθέντων.
- Προμήθεια 170 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Pars III από την FNSS
- Προμήθεια τουλάχιστον 700 τροχοφόρων οχημάτων 4×4 από την BMC
- Προμήθεια 116 τεθωρακισμένων οχημάτων MRAP Kirpi από την BMC
- Εκσυχρονισμός 120 αρμάτων μάχης M60T, 40 Leopard-2A4 και 40 M60A3 από την Aselsan σε συνεργασία με ουκρανικές εταιρείες.
- Έκδοση RFI για άρμα περισυλλογής (ARV) βασισμένο στο άρμα μάχης Altay.
- Ναυπήγηση 3 ρυμουλκών ανοικτής θαλάσσης.
- Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων κλάσης Preveze.
- Ναυπήγηση φρεγατών κλάσης Ι.
Αναφορικά με το πρόγραμμα προμήθειας 250 αρμάτων μάχης Altay, οι εταιρείες Otokar, FNSS και BMC-Rheinmetall υπέβαλαν Βέλτιστες και Τελικές Προσφορές (BAFO) μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου που είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία ενώ η σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή του συγκροτήματος ισχύος του άρματος μάχης Altay ανατέθηκε στην BMC.
Την προηγούμενη εβδομάδα εκτελέστηκε χειμερινή εκπαίδευση Ίλης Μέσων Αρμάτων της 1ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας της Στρατιάς Αιγαίου που εδρεύει στο Αγρίλιο (Adapazarı).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Στατιστικής Αρχής (TÜİK), ο πληθυσμός της Τουρκίας ανήλθε σε 80,8 εκατ. στα τέλη του 2017, εμφανίζοντας ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,24%. Πολυπληθέστερη πόλη παραμένη η Κωνσταντινούπολη με 15 εκατ. κατοίκους (ή 18,6% του συνολικού πληθυσμού) και ακολουθούν η Άγκυρα με 5,5 εκατ., η Σμύρνη με 4,3 εκατ., η Προύσα με 2,9 εκατ. και η Αττάλεια με 2,3 εκατ. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης εγκατάστασης Σύρων προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαμένουν ήδη περί τους 542.000 (ή 3,6 των κατοίκων της).
Κύπρος
Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 η ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι οι έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ απέδωσαν μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο στόχο Καλυψώ 1, που επιβεβαιώνει την επέκταση κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η γεώτρηση, που έγινε σε βάθος 2.074 μέτρων νερού και έφτασε σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρων, εντόπισε μια εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα Μειοκανικής και Κρητιδικής ηλικίας. Κατά την ΕΝΙ, «η Κρητιδική ακολουθία περιέχει εξαίρετα χαρακτηριστικά κοιτάσματος», ενώ έχει εκτελεστεί μια συλλογή μεγάλου και λεπτομερούς αριθμού στοιχείων, με δείγματα και υγρών και πετρωμάτων, στον στόχο. Η εταιρεία προσθέτει ότι θα διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρος των ποσοτήτων αερίου και να καθοριστούν περαιτέρω επιχειρήσεις εξερεύνησης και αξιολόγησης.
Ακολούθως, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, και ενώ το «Saipem 12000» μετέβαινε στο επόμενο σημείο ερευνών στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑOZ, o πλους του παρεμποδίστηκε από σκάφη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα τα τουρκικά σκάφη (έξι στον αριθμό) κάλεσαν τον κυβερνήτη του πλωτού γεωτρύπανου να αλλάξει πορεία, με το αιτιολογικό ότι στην περιοχή διεξάγονται ναυτικές ασκήσεις, ενώ παρεμπόδιζαν και τον πλου του γεωτρύπανου με ελιγμούς. Ο κυβερνήτης του «Saipem 12000» αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια να το ακινητοποιήσει, 70 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου, αφού έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του. Έκτοτε το πλωτό γεωτρύπανο παραμένει νοτίως του Κάβο Γκρέκο, 15 ναυτικά μίλια μακριά τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3», ενώ διεξάγονται διπλωματικές διαβουλεύσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας «πειρατική» και σημείωσε ότι οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται μεν στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των προκλήσεων, αλλά στην περίπτωση αυτή σε πιο έντονο βαθμό. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε διαβήματα και βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, την ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία ΕΝΙ για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ ήδη έχει ενημερώσει και την αμερικανική πρεσβεία. Ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη, καθώς η ιταλική κυβέρνηση θα προστατεύσει τα συμφέροντα της.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την εταιρεία και την ιταλική κυβέρνηση προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. «Δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί, με απόλυτη ψυχραιμία προβαίνουμε σε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Πρωταγωνιστής των διαβημάτων είναι η Ιταλία, ο πρωταγωνιστικός αυτός ρόλος, τονίζει και την ενόχληση της Ρώμης από τις προκλήσεις. Είναι γνωστή η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς δεν θα παρασυρθούμε σε τέτοιες ενέργειες ή σε διάλογο. Είναι ξεκάθαρα τα ενεργειακά μας δικαιώματα, συνεχίζουμε κανονικά και απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς μας. Είναι ξεκάθαρη πρόθεση τόσο της ιταλικής κυβέρνησης όσο και της εταιρείας ΕΝΙ για απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών τους σχεδιασμών», κατέληξε.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η ΕΝΙ επιβεβαιώνει ότι την Παρασκευή το απόγευμα το σκάφος Saipem 12000 αναγκάστηκε να σταματήσει το ταξίδι μεταφοράς σε μία νέα τοποθεσία αφού τουρκικά πολεμικά πλοία το σταμάτησαν με προειδοποίηση να μην συνεχίσει γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού». Το σκάφος, σημείωσε, «εκτέλεσε, σοφά πράττοντας, τις διαταγές και θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης». Προσέθεσε δε ότι το Saipem 12000, που διενεργεί έχει προγραμματίσει γεωτρήσεις στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.