Ανασκόπηση εβδομάδας #72 (14.1.2018)

130
1477

Στρατός Ξηράς

Υπεγράφη στις 9 Ιανουαρίου 2018 από τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων Κ. Κυριακίδη, κατόπιν έγκρισης του ΚΥΣΕΑ και εξουσιοδότησης του ΥΕΘΑ, το κείμενο της LOA GR-B-IBX, με την οποία οριστικοποιείται η προμήθεια 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων αναγνώρισης τύπου OH-58D (Kiowa Warrior) ύψους 44.156.061 ευρώ. Όπως έχει ανακοινωθεί από τον Α/ΓΕΣ αντιστράτηγο Α. Στεφανή, 36 από τα ελικόπτερα θα είναι πλήρως επιχειρησιακά, 24 θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά, ενώ 10 θα χρησιμοποιηθούν για προσπορισμό ανταλλακτικών. Οι πρώτες παραλαβές των ελικοπτέρων αναμένονται εντός του 2018 και η κήρυξη αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC) to 2019.

_________________________

Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η εκμίσθωση αρμάτων τύπου Leopard 2 του ΕΣ σε χώρες του εξωτερικού. Το ζήτημα προέκυψε λόγω μελετώμενου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency – EDA) για την κοινή χρήση (pooling) οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφαλείας (ΚΕΠΑΑ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζει σε άρματα μάχης της οικογενείας Leopard 2 που μπορούν να διατεθούν σε κράτη-μέλη της ΕΕ με “ανατολικό” παρελθόν προκειμένου να αναβαθμίσουν το αρματικό τους δυναμικό.

Το ενδεχόμενο πρόγραμμα αναφέρεται σε χρονομίσθωση (Leasing) αριθμού αρμάτων μάχης σε χώρες που θα τα μισθώσουν, καταβάλλοντας ανάλογο τίμημα στη χώρα που θα τα εκμισθώσει. Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, εξετάζονται όλες οι προϋποθέσεις και παράμετροι που αφορούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στο εν λόγω πρόγραμμα, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, ενώ βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση σημαντικού αριθμού άλλων αρμάτων, ώστε η ποσοτική μείωση του αρματικού δυναμικού να αντισταθμιστεί με την ποιοτική ενίσχυση των παραμενόντων.

_________________________

Την Τρίτη 09 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ, Υποστράτηγος Yacov (Kobi) Barak, επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που επικεντρώθηκαν στα πεδία συνεργασίας των Στρατών Ξηράς Ελλάδας και Ισραήλ.

Στη συνέχεια οι δύο Αρχηγοί επισκέφθηκαν το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), όπου πραγματοποιήθηκε επίδειξη αρματικού δυναμικού και ενημερώσεις επί του Κέντρου Εξομοιωτών Αρμάτων και επί του Πολεμικού Παιγνίου «ΙΑΝΟΣ». Επίσης ο υποστράτηγος Barak επισκέφθηκε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ε. Αποστολάκη, με τον οποίο είχε συζήτηση για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

_________________________

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την 1η ΤΑΞΑΣ και το 307 ΠΕΒ (πρώην 307 ΤΣΥΑΥ) στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, καθώς και για τις δράσεις για τις οποίες το προσωπικό αισθάνεται υπερήφανο. Ο Αρχηγός συνεχάρη:

– Το προσωπικό της 1ης ΤΑΞΑΣ, διότι κατά το έτος 2017 παρουσίασε ανεκτίμητο έργο, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα, όσο και στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς. Στον επιχειρησιακό τομέα, η 1η ΤΑΞΑΣ συμμετείχε με απόλυτη επιτυχία σε πλήθος απαιτητικών ασκήσεων στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό της Χώρας. Ταυτόχρονα, στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, εκτέλεσε εκτός όλων των άλλων και 459 αεροδιακομιδές ασθενών και 1.406 ρίψεις αεροπυρόσβεσης.

– Το προσωπικό του 307 ΠΕΒ, διότι κατά το έτος 2017, εργάσθηκε με μεθοδικότητα, απαράμιλλο ζήλο και ευσυνειδησία, με αποτέλεσμα να διασφαλίσει και να διατηρήσει σε υψηλότατο επίπεδο τους δείκτες παραγωγής και διαθεσιμότητας των αεροπορικών μέσων του Στρατού Ξηράς.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει στη γαλλική εντός του επόμενου μήνα έγγραφο αίτημα για έναρξη συζητήσεων με σκοπό την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου FREMM. Οι επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία αναμένεται να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο σε στρατιωτικό επίπεδο. Κατά το δημοσίευμα, αρχικός στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη συμφωνίας για δύο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων τύπου FREMM, που θα μπορούσε να επεκταθεί κατά δύο ακόμη πλοία. Ωστόσο, λόγω του αρκετά υψηλού κόστους ανά μονάδα (500-600 εκατ. ευρώ ανά φρεγάτα), αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει εναλλακτικά την προμήθεια γαλλικών κορβετών τύπου Gowind, που συνιστούν πιο οικονομική λύση.

Πάντως ως προτεραιότητα του Πολεμικού Ναυτικού θεωρείται η προμήθεια φρεγατών με ενισχυμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες και δυνατότητα προβολής ισχύος στην Αν. Μεσόγειο. Για το θέμα των FREMM (ή άλλου τύπου γαλλικών πλοίων…) που παρακολουθεί η e-Amyna από ετών εκ του σύνεγγυς, θα δημοσιευθεί πολύ σύντομα αναλυτικό άρθρο.

_________________________

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, βρίσκεται σε καλό δρόμο η προμήθεια σκαφών ανορθόδοξου πολέμου Mark V από τα αποθέματα του US Navy για τις ανάγκες της ΔΥΚ. Η αποδέσμευση των σκαφών έχει ήδη εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ εστάλη και η σχετική επιστολή αποδοχής (Letter of Acceptance). Τον Φεβρουάριο θα μεταβεί στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία Ελλήνων αξιωματικών προς επιθεώρηση των συγκεκριμένων σκαφών.

_________________________

Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ (F-451) του ΠΝ συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ– 01/08», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα» σε πλοία και πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ – JRCC) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου 2018, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε μεταφορά πολυτραυματία, ουκρανικής υπηκοότητας, από το φορτηγό πλοίο «MSC MIA SUMMER», που έπλεε τριάντα πέντε (35) ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ρόδου.Το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σε βίντεο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εντοπίστηκαν νέα συστήματα, όπως το miniUAV τύπου RQ-20 Puma και το microUAV τύπου PD-100 PRS Black Hornet.

Το miniUAV τύπου RQ-20 Puma της αμερικανικής εταιρείας Aerovironment χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό ως σύστημα αναγνώρισης επιπέδου λόχου, με τρία αεροχήματα και δύο σταθμούς ελέγχου ανά σύστημα. Έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 5,9 κιλά, μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων (83 χλμ/ώρα), μέγιστη διάρκεια πτήσης 2 ωρών και μέγιστη ακτίνα 15 χλμ. Μπορεί να μεταφέρει ηλεκτροοπτικές και θερμικές κάμερες επιχειρώντας σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή, θερμοκρασίες από −29 ως 49°C και ταχύτητες ανέμου ως 25 κόμβους (46 χλμ/ώρα).

Το microUAV τύπου PD-100 PRS Black Hornet της νορβηγικής εταιρείας Prox Dynamics AS θεωρείται ως το πρώτο σύστημα PRS (Personal Reconnaissance System) που χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρησιακό περιβάλλον, από τις βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Έχει βάρος 18 γραμμαρίων συμπεριλαμβανομένων δύο νανοαισθητήρων, μέγιστη ταχύτητα 5 m/s, μέγιστη διάρκεια πτήσης 25 λεπτών, δυνατότητα τηλεχειρισμού ή πτήσης βάσει GPS και μετάδοσης δεδομένων με ψηφιακή ζεύξη σε απόσταση 1600 m.

Η εμφάνιση των συγκεκριμένων συστημάτων είναι ενδεικτική της έμφασης που δίνουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα UAVs κάθε τύπου και της προσπάθειας διάδοσης της χρήσης τους σε όλο και χαμηλότερα κλιμάκια. Σημειώνεται ότι ήδη οι ΤΕΔ χρησιμοποιούν το miniUAV εγχώριας κατασκευής τύπου Bayraktar και σύμφωνα με τουρκικές πηγές υπηρετούν ήδη 300 μονάδες του συστήματος.

_________________________

Το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) προκήρυξε διαγωνισμό με υποβολή προσφορών ως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, με αντικείμενο την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων του F-35 στο δίκτυο πληροφοριακών συστημάτων της τουρκικής αεροπορίας (HvBS), βάσει ενός προγράμματος που ονομάζεται “F-35/Air Force Information System Integration Project”. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ασφαλή σύνδεση πληροφοριακών συστημάτων και την ασφαλή ανταλλαγή απόρρητων δεδομένων πληροφοριών μεταξύ του F-35 και του δικτύου πληροφοριακών συστημάτων ης ΤΗΚ.

Το πρόγραμμα, αν και όχι μεγάλου κόστους, θεωρείται από το SSM ως στρατηγικής σημασίας, καθώς θα διαμορφώσει κρίσιμους δεσμούς μεταξύ του F-35 και του δικτύου διοίκησης και ελέγχου της ΤΗΚ. Θεωρείται ότι το πρόγραμμα θα δοκιμάσει τις τεχνολογικές δυνατότητες της τουρκικής βιομηχανίας, καθώς ο πολιτικός στόχος είναι να κερδηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή στο software, παραμένοντας εντός του προγράμματος JSF. Σε επόμενο στάδιο ο τουρκικός στόχος είναι η αξιοποίηση των σχετικών δυνατοτήτων για την ανάπτυξη ενός στόλου μαχητικών ανεξάρτητα από ξένη τεχνολογία (πρόγραμμα νέου μαχητικού TF-X).

_________________________

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες 13 Ιανουαρίου 2018 στο μηχανοστάσιο της κορβέτας Beykoz (F-503) ενώ βρισκόταν στη ναυτική βάση της Φώκαιας, στην περιοχή της Σμύρνης. Ως αιτία αναφέρεται βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρικά καλώδια. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε αλλά ο απολογισμός τηςήταν 11 τραυματίες, εκ των οποίων τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Κύπρος

Αύριο 15 Ιανουαρίου 2018 παραλαμβάνεται επισήμως από την Κυπριακή Δημοκρατία το ΠΑΘ “Αρχιπλοίαρχος Α. Ιωαννίδης ΠΝ” (Ρ61) που έφτασε στην Κύπρο στις 2 Ιανουαρίου 2018 από το Ισραήλ. Το πρώτο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, τύπου Sa’ar 62, έχει μήκος 62 μέτρα, εκτόπισμα 450 τόνων (μέγιστο 500), ταχύτητα 32 κόμβων και εμβέλεια 2.500 ν.μ. Φέρει τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού (RWS) Τyphoon ZU-23 και σύγχρονο εξοπλισμό επιτήρησης, καθώς και δυνατότητα μελλοντικού εξοπλισμού με σύστημα κατευθυνομένων βλημάτων.

_________________________

Την Δευτέρα 8/1/2018 διεξήχθη πολυεθνική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) υπό τον συντονισμό Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ-JRCC) της Λάρνακας , σε μεγάλη έκταση του αμφισβητούμενου από την Άγκυρα τεμαχίου “6” της κυπριακής ΑΟΖ.

Με βάση τις δεσμεύσεις εναέριων περιοχών στις οποίες προχώρησε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για λογαριασμό του JRCC, η άσκηση στόχευσε στην εκπαίδευση και ετοιμότητα αντιμετώπισης συμβάντων κατά την φάση της διεξαγωγής των γεωτρήσεων. Ουσιαστικά τα σενάρια αφορούσαν την υπό εξέλιξη γεώτρηση της ENI/TOTAL από το γεωτρύπανο Saipem 12.000 εντός του αμφισβητούμενης κυριότητας από την Άγκυρα, τεμαχίου “6”. Η άσκηση, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων η ιταλική φρεγάτα Espero (F-576) με το οργανικό της ελικόπτερο ΑΒ-212, ενέχει πολλαπλούς συμβολισμούς για την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ολοκληρώσει το ενεργειακό της πρόγραμμα παρά τους λεονταρισμούς και τις απειλές της Άγκυρας, συνεπικουρούμενη από τον διεθνή παράγοντα και την διεθνή νομιμότητα.