Ανασκόπηση εβδομάδας #69

156
1537

Στρατός Ξηράς

Στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2017 o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, περιόδευσε μονάδες και φυλάκια στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στις 19 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε τα φυλάκια (ΕΦ) 1, 5, ΠΕΤΡΑΔΩΝ, ΜΑΥΡΟΥ ΟΓΚΟΥ, 126 και ΠΛΑΓΙΩΝ, όπου και διανυκτέρευσε. Την επόμενη ημέρα o Αρχηγός επισκέφθηκε επίσης την 7η και την 31η Μ/Κ Ταξιαρχία, τα ΕΦ ΓΕΦΥΡΑΣ, ΠΕΤΑΛΟΥ, ΑΒΑΝΤΑ και ΠΑΛΑΓΙΑΣ, την ΧΧΙΙΙ Τ/Θ Ταξιαρχία και τη ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού.

Σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 20 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η προμήθεια των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από τις ΗΠΑ έναντι 47 εκατ. Δολαρίων, αφού προηγουμένως στις 8 Δεκεμβρίου είχε εγκριθεί και από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Σε ενημέρωσή του προς τους στρατιωτικούς συντάκτες ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Α. Στεφανής διευκρίνισε ότι τα 36 από τα Kiowa θα έρθουν πλήρη σε οπλικά συστήματα, αισθητήρες και μέσα επικοινωνιών, ενώ άλλα 24 θα έχουν έναν αντί για τρεις ασυρμάτους και προφανώς θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά. Τα υπόλοιπα 10 ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν ως πηγές ανταλλακτικών εκτός αν υπάρξει νεώτερη απόφαση αξιοποίησής τους. Τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιήσουν υφιστάμενα και γνωστά στον ΕΣ όπλα (βλήματα AGM-114 Hellfire, ρουκέτες Hydra 70, πολυβόλα των 0.50) και γενικότερα η ενσωμάτωσή τους αναμένεται ομαλή με βάση τις ικανότητες του προσωπικού της ΑΣ και του Τεχνικού Σώματος. Για το θέμα των Kiowa θα ακολουθήσει αναλυτικό άρθρο.

Η 29 Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού (29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ»), παρουσίασε στο ΓΕΣ το έργο που επιτελεί το προσωπικό της, σε συνδυασμό με την αποστολή και την ιστορία της, την περιοχή που εδρεύει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.Στο Έμβλημα της Ταξιαρχίας, απεικονίζεται Οπλίτης του Πεζικού, φέρων το τυφέκιο σε θέση φύλαξης ενώ στο φόντο πίσω από τον στρατιώτη, απεικονίζεται χάρτης της Θράκης. Το κόκκινο χρώμα που περιβάλει την παράσταση, συμβολίζει το Όπλο του Πεζικού, καθώς και το αίμα των ηρωικών νεκρών του 29 Συντάγματος Πεζικού, συνέχεια του οποίου αποτελεί η 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ.

Η ΛΕΦΕΔ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής άσκησης «Μακεδονομάχος» για 11η συνεχή χρονιά, από τις 27 έως 29 Απριλίου 2018 στην Θράκη. Στην άσκηση συμμετέχουν ομάδες που θα αποτελούνται από οχτώ (8) άνδρες (ομάδα πεζικού) και είναι «ανοιχτή» σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, χωρίς αποκλεισμούς. Αν είστε έφεδροι ή Εθνοφύλακες του Ελληνικού στρατού, μπορείτε να συμμετέχετε για να εκπαιδευτείτε και να κάνετε καλύτερους τους εαυτούς σας και τους άλλους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού “Άμυνα & Διπλωματία”, το ΠΝ βρίσκεται σε συζητήσεις με το US Navy για την παραχώρηση 4 σκαφών ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ) Mark V για τις ανάγκες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί και παλιότερα χωρίς τελικά να ευοδωθεί, ενώ είχαν εκφραστεί και ενδοιασμοί για την κατάσταση των σκαφών, δεδομένης της αλουμινένιας κατασκευής τους και της πολυετούς χρήσης τους. Τα σκάφη Mark V έχουν μήκος 25 μ., πλάτος 5,25 μ., βύθισμα 1,5 μ. και εκτόπισμα 57 τόνους. Χρησιμοποιούνται κυρίως από τους Seals του US Navy ως μέσο μεταφοράς και διείσδυσης σε περιβάλλον χαμηλής ως μέσης απειλής. Έχουν δυνατότητα μεταφοράς δεκαέξι (16) πλήρως εξοπλισμένων καταστροφέων σε απόσταση 500 ν.μ. (800 χλμ.) από τη βάση τους, με μέγιστη ταχύτητα 50+ κόμβων σε κατάσταση θαλάσσης 2 ή 25-35 κόμβων σε κατάσταση θαλάσσης 3. Διαθέτουν πέντε σταθμούς οπλισμού, όπου συνήθως φέρονται πολυβόλα των 0,50 και 7,62 ή βομβιδοβόλα των 40 χιλ., καθώς και δυνατότητα μεταφοράς Α/Α πυραύλων FIM-92 Stinger για αυτοπροστασία από εναέριες απειλές. Η τυχόν απόκτηση των Mark V θα ήταν ποιοτικό άλμα για τον στόλο ΣΑΠ της ΔΥΚ, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, επισκέφθηκε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Νάξου (ΝΞ 50Α), του Ναυτικού Σταθμού Σάμου, του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Σάμου (ΣΜ 35Β) και του παράκτιου περιπολικού ΠΗΓΑΣΟΣ.

Πολεμική Αεροπορία

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πορεία του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ προέκυψαν στις 21 Δεκεμβρίου από την ενημέρωση δημοσιογράφων που έγινε από τον Αντιπρόεδρο Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin Aeronautics International Ν. Πλέσσα. Σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο Σ. Βλάσση, μετά την υποβολή του αρχικού σχεδίου LOA τον περασμένο Οκτώβριο η ελληνική πλευρά έθεσε θέμα τροποποιήσεως, επειδή το ΓΕΑ ζήτησε να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον στοιχεία. Στις 11 Δεκεμβρίου ελήφθη η νέα πρόταση LOA κι έκτοτε συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων, προκειμένου να υπογραφεί η LOA κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, κατ’ εκτίμηση.

Από την στιγμή που θα υπογραφεί σύμβαση, θα απαιτηθούν 2 έτη για την ανάπτυξητων τροποποιήσεων των ελληνικών αναβαθμισμένων F-16V. Το τρίτο έτος θα απαιτηθεί να μεταβεί στις ΗΠΑ για πιστοποίηση ένα μόνο αεροσκάφος, επειδή τα F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Adv δεν έχουν ουσιώδεις διαφορές. Εν συνεχεία κι εφόσον έχουν αγορασθεί όλα τα απαιτούμενα υποσυστήματα και συλλογές (LRU), η εκτέλεση των εργασιών στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο από την ΕΑΒ, μπορεί να αποδώσει ετησίως κατά μέσον όρο 14 αναβαθμισμένα αεροσκάφη. Το πρόγραμμα, που στην παρούσα φάση αφορά μόνο τα 85 F-16 των εκδόσεων Block 52+ Block 52+ Adv, αναμένεται να διαρκέσει περί τα 8 έτη. Αναλυτικότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα και το κόστος του προγράμματος εδώ.

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), Υποπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε την 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ), στη Λήμνο, όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της, Σμήναρχος (Ι) Ευάγγελος Παναγιώτου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Διοικητής συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το πλήρωμα και τους τεχνικούς του ελικοπτέρου επιφυλακής Έρευνας και Διάσωσης.

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε την 133 Σμηναρχία Μάχης (133ΣΜ), στο Καστέλι, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Απόστολος Δουκέλλης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής, καθώς και με το προσωπικό της Μονάδας.

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε την 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ), στη Λήμνο, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Ευάγγελος Παναγιώτου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό της Μονάδας, καθώς και με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής.

Στρατιωτική διπλωματία

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, υπεγράφη στα Σκόπια, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2018 μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις σε σχολεία επιχειρήσεων υποστήριξης ειρηνευτικών αποστολών και φυσιολογίας πτήσεων.

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, συνήλθε στην Αθήνα η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Αλβανίας, στο πλαίσιο υλοποίησης συμφωνίας των δύο κρατών, που αφορά στην αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή σε στρατιωτικά κοιμητήρια, Ελλήνων Πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41. Η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εργασίες της και στο πρακτικό που υπεγράφη καθορίζεται ότι οι σχετικές εργασίες θα αρχίσουν στις 18 Ιανουαρίου 2018 από την περιοχή Dragot.

Ανατολικός παρατηρητής

Συνεχίζεται στην Τουρκία η πλειοδοσία προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας για το θέμα των “18 νησιών του Αιγαίου” που υποτίθεται ότι κατέχει παράνομα η Ελλάδα. Μετά τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δήλωσε ότι μία από τις πιθανές επιλογές είναι η στρατιωτική κατάληψη των νησιών αυτών, σειρά είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που δήλωσε ότι το 2019 θα καταλάβει 18 νησιά και μια βραχονησίδα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του CHP δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου, συν μία βραχονησίδα. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας μου απάντησε ”Έλα και πάρ’ τα” (μολών λαβέ). Θα έρθω το 2019 και θα πάρω όλα αυτά τα νησιά. Γιατί το λέω, ξέρετε; Αυτά τα έλεγαν μία περίοδο και για την Κύπρο. ”Μολών λαβέ”. Και ο αείμνηστος Ετζεβίτ τι έκανε; Πήγε και την πήρε». Σημειώνεται ότι το χρονικό ορόσημο που θέτει ο Κιλιτσντάρογλου αναφέρεται στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία το Νοέμβριο του 2019. Καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές οι τόνοι κατά της Ελλάδας, από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, θα οξύνονται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, το πρώτο πλοίο γεωτρύπανο της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει διερευνητικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στις αρχές του 2018. Το πλοίο Deepsea Metro 2, κορεάτικων συμφερόντων, ναυπηγήθηκε το 2011, έχει μήκος 229 μ. και δυνατότητα διεξαγωγής γεωτρήσεων σε μέγιστο βάθος 40.000 ποδών. Το πλοίο απέπλευσε ήδη από λιμάνι της Νορβηγίας για να φτάσει στην Τουρκία στις 31 Δεκεμβρίου και να χρησιμοποιηθεί από την Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Σημειώνεται ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2017 η Τουρκία διεξάγει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας το πλοίο Barbaros Hayrettin Paşa, αλλά το Deepsea Metro 2 θα είναι το πρώτο πλοίο γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιήσει. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε επιβεβαίωση της δήλωσης του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Berat Albayrak, που τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα κάνει την πρώτη της γεώτρηση το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των τουρκικών γεωτρήσεων είναι το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Επιπλέον, η Τουρκία εξέδωσε σειρά προκλητικών οδηγιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) δεσμεύοντας περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ για την εβδομάδα από 18 ως 25 Δεκεμβρίου με ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα με τη NAVTEX 1350/17 εξαγγέλθηκαν «στρατιωτικές ασκήσεις, επιχειρήσεις υποβρύχιες και επιφανείας για την προστασία και ανακατάληψη κρίσιμων υποδομών» (“military trainings, underwater and surface operations for protection and re-securing of critical infrastructure), ενώ με τη NAVTEX 1352/17 δεσμεύθηκε μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για «ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό πλοίο» (“turkish warship tow underwater device”) και με τη NAVTEX 1357/17 εξαγγέλθηκαν «στρατιωτικές ασκήσεις, υποβρύχιες επιχειρήσεις και ασκήσεις με πραγματικά πυρά» (“military trainings, underwater operations and live firing exercises”) νοτιοδυτικά της Κύπρου. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, στην άσκηση νοτιοδυτικά της Κύπρου συμμετείχαν οι φρεγάτες Gediz (F-495) τύπου Perry και Barbaros (F-244) τύπου MEKO, οι πυραυλάκατοι Kalkan (P-331), Mizrak (P-332), Bora (P-338) και Meltem (P-334) τύπου Kilic, το πετρελαιοφόρο Akar (A-580) καθώς και 4 ομάδες βατραχανθρώπων της SAT, ενώ πιθανολογείται και η συμμετοχή υποβρυχίων.

Κύπρος

Σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής παράνομων γεωτρήσεων από τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι η Λευκωσία έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει τις απειλές της Τουρκίας, στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έπραξε ως τώρα, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποτελεσματικότητα. Ερωτηθείς για τις παράνομες τουρκικές NAVTEX και το ενδεχόμενο τουρκικής γεώτρησης στο οικόπεδο 6, ο Β. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «η κυβέρνηση θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ως το τελευταίο γιώτα, και ταυτόχρονα θα συνεχίσει την αποτελεσματική της πολιτική και με αυτήν θα πορευθούμε και στην συνέχεια» και προσέθεσε ότι η παράνομη τουρκική NAVTEX θα καταγγελθεί διεθνώς.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους φίλους μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!
Καλά Χριστούγεννα ιδίως σε όσους περάσουν τις ημέρες αυτές “στις επάλξεις”!