Στις 26 Μαΐου 2017, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρέστη στην τελετή υποδοχής των λειψάνων των 17 αγνοουμένων-πεσόντων στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι. Ο ΥΕΘΑ απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό: «Υποδεχόμαστε με εθνική υπερηφάνεια, με βαθιά συγκίνηση και με τον προσήκοντα σεβασμό, αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής, τους ηρωικώς πεσόντες Έλληνες στρατιωτικούς κατά την επαίσχυντη τουρκική εισβολή το 1974 στη μαρτυρική Κύπρο και τον πεσόντα της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ το 1964. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και η επιχείρηση της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ ήταν επίσημες πολεμικές επιχειρήσεις. Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν έπεσαν κατά τη διάρκεια ασκήσεων, αλλά κατά τη διάρκεια εθνικής αποστολής, υπέρ πίστεως και πατρίδος, όπως πέφτουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες όταν δίνουν τη μάχη για την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία, για τη σημαία και το Σταυρό, εκπληρώνοντας τον όρκο που κάνουν όταν κατατάσσονται ως στρατιώτες. Οι ήρωες:
Αντιπτέραρχος Βασίλειος Παναγόπουλος,
Συνταγματάρχης (ΠΖ) Βασίλειος Παπαλάμπρου,
Έφεδροι Ανθυπασπιστές (ΠΖ),
Αθανάσιος Καραγεώργος,
Αργύριος Σίννης,
Ιωάννης Κωνσταντακόπουλος,
Γεώργιος Χαμουριωτάκης,
Ιωάννης Παπαδόπουλος,
Κωνσταντίνος Μπροδήμας,
Γεώργιος Ζερβομανώλης,
Βασίλειος Τριάντης,
Μανούσος Τριανταφυλλίδης,
Νικόλαος Κρητικός,
Νικόλαος Αθανασίου,
Έφεδροι Ανθυπασπιστές (ΚΔ)
Σωτήριος Κουρούνης,
Στέφανος Τσιλιβάκης,
Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΜΧ)
Ελευθέριος Άνθης,
Ανθυπασπιστής Πολεμικού Ναυτικού (Ακταιωρός Φαέθων)
Νικόλαος Νιάφας,
έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τα ιδανικά της ελευθερίας του Έθνους μας. Ένας κύκλος χρέους της Πατρίδας κλείνει. Πλέον θα αναπαύονται εν ειρήνη στους τόπους καταγωγής τους.
Οι ήρωές μας, έδειξαν τι σημαίνουν οι έννοιες της αυταπάρνησης, της αλληλεγγύης και της ανδρείας και ανήκουν στο πάνθεον αυτών που κοσμούν με το παράδειγμά τους την ένδοξη ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τιμώντας τον όρκο τους θυσιάστηκαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Μιας Ιστορίας που μας γαλουχεί και αποτελεί διαχρονική παρακαταθήκη για τον Ελληνισμό και τους Έλληνες. Έχυσαν το αίμα τους στην ελληνική γη της Κύπρου, έχυσαν το αίμα τους για την ανεξαρτησία της Κύπρου, έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία.
Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα η σκέψη μας στρέφεται στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες των πεδίων των μαχών, αλλά και σε αυτούς που συνεχίζουν τη δοξασμένη και εθνική μας πορεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα και σε περίοδο ειρήνης παράγουν ήρωες που μάχονται για την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία, αλλά και την ασφάλεια όλων μας. Όλος ο ελληνικός λαός νοιώθει υπερήφανος για το έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε εθνικό και κοινωνικό επίπεδο. Τους εκτιμά και τους προτάσσει στη συνείδησή του, γνωρίζοντας ότι είναι οι συνεχιστές των ιστορικών παρακαταθηκών των προγόνων, όπως οι ήρωες, τα λείψανα των οποίων τιμούμε σήμερα.
Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο άνθρωπος, μαζί με την Υπέρμαχο Στρατηγό. Είναι έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, συνιστώντας τον πιο αξιόπιστο παράγοντα της αμυντικής ισχύος της πατρίδας μας. Αυτό το όπλο δεν μπορεί κανείς να το υπερνικήσει, είναι το όπλο της «εθνικής ψυχής».
Σεβαστοί συγγενείς των ηρώων,(…)Οφείλω να σας πω και εδώ, όπως έκανα και στην Κύπρο, ένα μεγάλο συγγνώμη γιατί επί 43 χρόνια έγιναν εγκλήματα εις βάρος των ηρώων. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς διεκδικούσαν από την πρώτη στιγμή μια απλή αναγνώριση, ότι οι άνθρωποί τους έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Γνωρίζω ότι πολλές φορές, άνθρωποι σαν τον ναύτη που παραλαμβάνουμε σήμερα, αλλά και τους συμπολεμιστές του στην ακταιωρό ΦΑΕΘΩΝ, που είναι παρόντες, είδαν την πλάτη της Πολιτείας γιατί κάποιοι επέμεναν ότι η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να μείνει απόρρητη. Ακόμα και ο ίδιος ο κυβερνήτης τιμήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από την ελληνική Πολιτεία. Οφείλουμε, λοιπόν, μια συγγνώμη και μια δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί η υποχρέωση της Πολιτείας στην αναγνώριση των ηρώων».
Στις 26 Μαΐου 2017 ολοκλήρωθηκε η άσκηση BAYONET MINOTAUR – 2017 με την ανταλλαγή Πτερύγων Αλεξιπτωτιστών μεταξύ των ασκουμένων τμημάτων 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ»), με την 173 Infantry Brigate Combat Team (Airborne).
Στις 21 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε το Στρατηγείο της 98 ΑΔΤΕ και το ΕΦ Μήθυμνας στη Λέσβο. Στη συνέχεια παρακολούθησε άσκηση στην οποία συμμετείχαν και τα Τάγματα Εθνοφυλακής Μυτιλήνης, Πολυχνίτου, Άντισσας και Καλλονής.
Από 16 έως 18 Μαΐου 2017, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, επισκέφθηκε Σχηματισμούς, Μονάδες και Φυλάκια στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού και παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Στις 24-25 Μαΐου 2017, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 88 ΣΔΙ στη Λήμνο. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το Στρατηγείο, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων του Σχηματισμού, καθώς και το Επιτηρητικό Φυλάκιο «Αγίου Ευστρατίου».
Στις 25 Μαΐου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ παρακολούθησε την παρουσίαση της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Με την ευκαιρία της παρουσίασης, ο Αρχηγός ΓΕΝ επικοινώνησε με τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και παρείχε οδηγίες και κατευθύνσεις. Η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» είναι η ετήσια άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού μεγάλης κλίμακας και πρόκειται να διεξαχθεί από Κυριακή 28 Μαΐου έως Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017, στην περιοχή του Κεντρικού, Βορείου και Βορειανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του ΠΝ, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Κύριος αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των υπηρεσιών και μονάδων, και η επίδειξη ισχυρής ναυτικής παρουσίας στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Επίσης, προβλέπεται η εκτέλεση πολλαπλών αντικειμένων στο πλαίσιο της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η δοκιμή ειδικών σχεδίων και η εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών.
Από τις 6 έως τις 14 Ιουνίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία, η άσκηση ΝΑΤΟ NOBLE JUMP 2017, στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 4.000 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) από 10 κράτη μέλη της συμμαχίας (Αλβανία, Βουλγαρία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Λεττονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία). Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε από την Allied Joint Force Command Naples, είναι ο έλεγχος των διαδικασιών ανάπτυξης και λειτουργικότητας του επιχειρησιακού συμμαχικού σχηματισμού, Very High Readiness Joint Task Force-VJTF. Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας υπηρεσίες φιλοξενούντος έθνους κατά την διέλευση από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μονάδων ΕΔ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Αλβανίας, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην άσκηση, τόσο κατά την φάση ανάπτυξης τους (από 29 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου 2017) όσο και κατά την φάση αναδίπλωσης τους (από 17 έως και 22 Ιουνίου 2017). Ειδικότερα, οι μονάδες των ΕΔ της Αλβανίας (149 στελέχη και 19 τροχοφόρα οχήματα), θα κινηθούν επί δρομολογίου Κρυσταλλοπηγής-Προμαχώνα, ενώ οι δυνάμεις των ΕΔ του Ηνωμένου Βασιλείου (274 στελέχη, 232 τροχοφόρα και 9 ερπυστριοφόρα οχήματα) και της Ισπανίας (227 στελέχη και 105 τροχοφόρα οχήματα) επί δρομολογίου Αλεξανδρουπόλεως-Ορμενίου. Οι υπηρεσίες που θα παράσχει η Ελλάδα, κατά την διέλευση των ανωτέρω μονάδων από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, συνίστανται στα ακόλουθα:
- Παροχή διευκολύνσεων στον αερολιμένα και στον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού και μέσων.
- Διάθεση καταλυμάτων στρατωνισμού για το προσωπικό.
- Παροχή συνοδείας και ασφάλειας κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδο τους από την χώρα.
- Λειτουργία και στελέχωση τοπικού συντονιστικού κέντρου υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη.
- Παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας και υπηρεσιών υγείας.
- Παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Αμυντική βιομηχανία
Στις 15 Μαΐου 2017 υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 85,49% της ΕΛΒΟ από τη γερμανική Krauss-Maffei -Wegmann (KMW) και την νοτιοαφρικανική Paramount Group. Εκτενέστερο άρθρο θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.
Στις 22 Μαΐου 2017 υπεγράφη μεταξύ της ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) σύμβαση για την προμήθεια 1.950 Οργάνων Νυχτερινής Παθητικής Σκόπευσης (ΟΝΥΠΑΣ) ενισχύσεως ειδώλου 3ης γενεάς για τα αντιαρματικά Carl Gustaf.
Στις 25 Μαίου 2017 συγκροτήθηκε από τη ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ Επιτροπή Διαπραγματεύσεων και Τεχνοοικονομικής Αξιολόγησης του Σχεδίου LOA για την «Προμήθεια 5 Επιπλέον Μεταχειρισμένων Βαρέων Μεταφορικών Ε/Π και 2 Εξομοιωτών Πτήσεων – Amendment 2».
Μέχρι το τέλος του 2017 θα επιτευχθεί ο στόχος ρύθμισης των χρεών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) προς το Δημόσιο, σύμφωνα με δηλώσεις του ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων της Βουλής που διατύπωσε θετική γνώμη για τον διορισμό του Γ. Ροΐδη ως προέδρου και του Θ. Βασιλείου ως διευθύνοντα συμβούλου των ΕΑΣ. Ήδη έχουν μετοχοποιηθε χρέη ύψους 600 εκατ. ευρώ ί ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για χρέη ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ο Δ. Βίτσας προανήγγειλε ότι θα ζητηθεί από τη Βουλή να παράσχει εκ νέου ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, σημείωσε όμως ότι η αναμενόμενη ρύθμιση του πλαισίου των χρεών των ΕΑΣ θα επιστρέψει στην εταιρεία να λαμβάνει εγγυήσεις από τις τράπεζες και να συμμετέχει σε διαγωνισμούς από καλύτερη θέση, καθώς σήμερα είναι μόνο υποκατασκευαστής. Ο Δ. Βίτσας παρατήρησε ότι τα ΕΑΣ αναμένεται να λάβουν 12,5 εκατ. ευρώ από τα ΕΛ.ΠΕ. τον Ιούλιο με την μεταβίβαση της έκτασης του πρώην εργοστασιακού συγκροτήματος στην Ελευσίνα, κάτι που θα βοηθήσει έτσι την εταιρεία να καλύψει τα έξοδα για την προμήθεια των πρώτων υλών και την ομαλή καταβολή μισθοδοσίας. Ο Δ. Βίτσας επισήμανε ακόμα ότι οι επικείμενες αλλαγές στο Νομοσχέδιο περί Προμηθειών, Υπηρεσιών και Έργων στον Αμυντικό Τομέα θα επιστρέψουν στις αμυντικές βιομηχανίες να συμμετέχουν και σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Στρατιωτική διπλωματία
Στις 25 Μαίου 2017 πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου εγκαινιάστηκε η νέα έδρα του Οργανισμού. H επίσημη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Διεθνή Συνασπισμό για την Kαταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και η αύξηση των αμυντικών δαπανών για την επίτευξη του στόχο του 2% επί του ΑΕΠ, ήταν τα δύο θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Ερωτηθείς σχετικά, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις αλλά θα παράσχει «πρακτική υποστήριξη». Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, από τα παλαιότερα κράτη-μέλη του Οργανισμού, πάροχος ασφαλείας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, εργάζεται και θα εργαστεί σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό: Πρώτον, συμμεριζόμαστε την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών. Η Ελλάδα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες. Δεύτερον, θα εξακολουθήσουμε, με το ειδικό γεωστρατηγικό μας βάρος, να ανταποκρινόμαστε ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε, στο πλαίσιο αυτό, και την ενίσχυση του αμυντικού τομέα της ΕΕ μέσω πρωτοβουλιών όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία. Τρίτον, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και θεωρούμε ότι τα μέτρα στα οποία συμφωνήσαμε σήμερα θα συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση». Τέλος, έντονα επικρίθηκε η στάση της Τουρκίας που εξακολουθεί να θέτει βέτο στη συνεργασίας της Αυστρίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύμπραξης για την Ειρήνη» (PfP).
Tην Τρίτη 23 Μαΐου 2017, οι Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) στην Ελλάδα των χωρών της Αιγύπτου, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΑΕ, των ΗΠΑ, της Ινδονησίας, του Ιράν, της Ισπανίας, της Κίνας, της Νιγηρίας, της Ολλανδίας, της Ουγγαρίας, του Πακιστάν, Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, επισκέφθηκαν την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), όπου τους υποδέχθηκε ο Υποδιοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Μπιρμπίλης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της Μονάδας και παρακολούθησαν επίδειξη από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς».
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, από 22 έως 23 Μαϊου 2017 παρασχέθηκε εκπαίδευση σε οκτώ στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο σχολείο «Διαφυγή από Βυθιζόμενο Ελικόπτερο» στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ελικοπτέρων Ναυτικού στον Μαραθώνα.
Κύπρος
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Κύπρο από 23 έως 26 Μαΐου 2017 όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη και επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, την Έδρα και Μονάδες της ΕΛΔΥΚ και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Λευκωσίας. Η επίσκεψή του στην Κύπρο ολοκληρώθηκε με την τελετή παράδοσης των λειψάνων 17 Ελλαδιτών πεσόντων κατά την περίοδο του 1964 και την τουρκική εισβολή του 1974. Σημειώνεται πως τα λείψανα των 10 βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στις εκταφές τις Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στο κατεχόμενο Κιόνελι, σε κοντινή περιοχή από το τότε Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.