Ανασκόπηση εβδομάδας #39

57
1190
Αεροσκάφος F-4E PI2000 με ατρακτίδιο σκόπευσης και ναυτιλίας Litening II απογειώνεται στο πλαίσιο της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ-2017.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις 27 Μαρτίου η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ-2017, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγονται σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς. Στην άσκηση, εκτός της Ελλάδας, συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιταλίας, καθώς και παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

Aπό τις 23 Μαρτίου διεξάγεται στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ με την επωνυμία NOBLE DINA-2017, η οποία θα καταλήξει στα μέσα Απριλίου στη ναυτική διοίκηση Ισραήλ στη Χάιφα. Στην πολυεθνική άσκηση συμμετείχε για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία στις 28 Μαρτίου με το ΚΣΕΔ Λάρνακας να αναλαμβάνει το συντονισμό της φάσης Έρευνας-Διάσωσης, η οποία διεξήχθη εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα Αξιωματικοί της Διοίκησης Ναυτικού/ΓΕΕΦ επέβαιναν, ως παρατηρητές, σε ισραηλινά και ελληνικά πλωτά μέσα.

Στις 30 Μαρτίου διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους, συνεκπαίδευση μονάδων του ΠΝ με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2). Από πλευράς ΠΝ συμμετείχαν η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ (F461) και η φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F465) καθώς και αεροσκάφη Μirage 2000 της ΠΑ. Από πλευράς της Συμμαχικής Δύναμης συμμετείχαν η ισπανική φρεγάτα ESPS MENDEZ NUNEZ, η καναδική φρεγάτα HMCS ST JOHN’S και το ισπανικό πλοίο γενικής υποστήριξης ESPS PATINO. Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε τεχνικά/τακτικά αντικείμενα αντιμετώπισης απειλής επιφανείας και αέρος, εκτέλεσης πυρών με τον κύριο οπλισμό, διοικητικής μέριμνας και προχωρητικών ελιγμών. Συνέβαλε δε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Από 31 Μαρτίου έως 7 Απριλίου διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους η πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου ΑΡΙΑΔΝΗ 17. Πρόκειται για άσκηση τύπου INVITEX, η οποία διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, σε ετήσια βάση, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων, την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε επιχειρησιακό, τακτικό και τεχνικό επίπεδο στην σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων Ναρκοπολέμου, την προώθηση της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων διαφορετικής εθνικότητας, την αξιολόγηση των διαδικασιών Ναρκοπολέμου και των εκδόσεων τακτικής. Στην άσκηση συμμετέχουν η Δύναμη SNMCMG-2, το NATO/CMRE (Centre for Maritime Research and Experimentation) με το πλοίο επιστημονικών ερευνών ITS NRV ALLIANCE, μεμονωμένα κράτη με τις μονάδες/ομάδες/ παρατηρητές ενώ το ΠΝ συμμετέχει με τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ και το οργανικό της ελικόπτερο (Πλοίο Διοικήσεως της Άσκησης), τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΛΙΣΤΩ (M63), ΕΥΡΩΠΗ (M62) και ΚΑΛΥΨΩ (Μ64), την κανονιοφόρο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ (P61) και μία Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ) της ΔΥΚ.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποδέσμευσε φωτογραφίες από πρόσφατες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

https://www.facebook.com/1851603408394226/videos/1944742155747017/

 

O Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε:

  • στις 29 Μαρτίου το 700 ΣΕ, το Χημείο Στρατού και τη Στρατιωτική Διοίκηση Λιμένα Πειραιά, ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές τους και στη συνέχεια παρακολούθησε εκπαιδευτικές βολές των Ανθυπολοχαγών Πυροβολικού Τάξης 2016 στο Πεδίο Βολής Μεγάρων
  • στις 30 Μαρτίου τις Περιοχές Ευθύνης των 79 ΑΔΤΕ και 88 ΣΔΙ. Στην Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ, επισκέφθηκε το Φυλάκιο «ΦΟΥΡΝΩΝ» έδρα του 4ου Λόχου του Τάγματος Εθνοφυλακής ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ. Στην Περιοχή Ευθύνης της 88 ΣΔΙ, επισκέφθηκε τη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, το Στρατηγείο του Σχηματισμού στη Λήμνο το 290 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού και τον 88 Λόχο Αντιαρματικών.

Το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της εκπαίδευσης και της επιχειρησιακής ικανότητας των Στοιχείων Εκπαιδευμένων Συνοδών Σκύλων (ΣΕΣ-Σ) της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, με άριστα αποτελέσματα. Τα ΣΕΣ-Σ επαυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας ευαίσθητων εγκαταστάσεων του Στρατού Ξηράς, δρώντας ως στοιχεία περιπόλου, ενέδρας, ανίχνευσης και σύλληψης εισβολέα.

Αμυντική Βιομηχανία – Προγράμματα

Στις 31 Μαρτίου η ΓΔΑΕΕ προχώρησε στην συγκρότηση Επιτροπής Κατάρτισης Όρων Διακρατικής Συμφωνίας για το Υποπρόγραμμα «Προμήθεια ΜΕΑ κατηγορίας MALE με χρονομίσθωση», όπως πρώτη αποκάλυψε χθες η e-Amyna. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, αντισυμβαλλόμενος στην εν λόγω διακρατική συμφωνία θα είναι το Ισραήλ.

Εντός του έτους αναμένεται η παραλαβή των πρώτων 3 ελικοπτέρων NH-90 μετά την υπογραφή της Τροποποίησης Νο5 της σύμβασης προμήθειας.

Η IDE (INTRACOM Defense Electronics) ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία ενεργειακά αυτόνομων στρατοπέδων με χρήση Ευφυών Δικτύων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η εταιρεία εγκατέστησε για αξιολόγηση σε  μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας το Υβριδικό Σύστημα HG10K-10. Πρόκειται για καινοτόμο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Υβριδικής Τεχνολογίας το οποίο, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, παρείχε αδιάλειπτη ηλεκτρική ισχύ για 20 μέρες, επιτυγχάνοντας πλήρη ενεργειακή αυτονομία με σημαντική συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας και εξαιρετικά περιορισμένη χρήση του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην Ομάδα Εργασίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA).

Στρατιωτική διπλωματία

Ο Διοικητής NATO ALLIED MARITIME COMMAND (MARCOM) Αντιναύαρχος Clive Johnstone, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα το διήμερο 30-31 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της ΣΕΘΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Plymouth. Στις 30 Μαρτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε με τον COM MARCOM με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με εστίαση στην επιχείρηση της ναυτικής δύναμης SNMG2 για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Επίσης, ο COM MARCOM συναντήθηκε στο ΓΕΝ με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, και ακολούθως μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, ενημερώθηκε για την οργάνωση και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΑΣ και επέβη σε πλοία ελλιμενισμένα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Στις 30 Μαρτίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, δέχθηκε στο γραφείο του τον επικεφαλής του Office of Defense Cooperation (ODC) στην Ελλάδα, Colonel Jay Gardner, ο οποίος συνοδευόταν από τον  Lt. Colonel Sean Leaman (Air Force Programs) και τον Παναγιώτη Χαλικιόπουλο (Air Force Logistics Manager), στο πλαίσιο συνάντησης γνωριμίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών.

Σώματα Ασφαλείας

Από 19 έως 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στελεχών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (ΕΑΟ) της Αστυνομίας Κύπρου στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, στο Μαρκόπουλο Αττικής. Τα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι συμμετέχοντες ήταν: Οργάνωση αστυνομικών επιχειρήσεων, βολές με πιστόλι, αντιμετώπιση αεροπειρατείας, τακτικές διάνοιξης θυρών, έρευνες κτιρίων, αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών και ραδιοπυρηνικών απειλών (Χ.Β.Ρ.Π.). Μέσα από τη συγκεκριμένη συνεκπαίδευση δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες στα παραπάνω αντικείμενα, καθώς επίσης και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των Ειδικών Μονάδων.

Κύπρος

Στις 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τελετή αλλαγής Αρχηγού του ΓΕΕΦ με τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη να παραδίδει την Αρχηγία της Εθνικής Φρουράς στον Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, αρχηγών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, του Πρέσβη της Ελλάδας, μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και άλλων Πολιτικών και Πολιτειακών Αξιωματούχων.  Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας εκπροσώπησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Στις 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης ΤΕΥΚΡΟΣ 01/2017, η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας σε συνεργασία με τη Hermes Airports. Η άσκηση, πραγματοποιήθηκε σε περιοχή πλησίον του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου και το σενάριο προέβλεπε την ύπαρξη αεροπορικού ατυχήματος στη ξηρά. Στο πλαίσιο αυτό εκτελέστηκε ρεαλιστική δοκιμή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΤΕΥΚΡΟΣ» το οποίο αποτελεί ένα από τα 22 Ειδικά Εθνικά Σχέδια του Βασικού Εθνικού Σχεδίου «ΖΗΝΩΝ» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναλυτικά στην εν λόγω Άσκηση συμμετείχαν 1 ελικόπτερο (Ε/Π) AW – 139 της 460 ΜΕΔ, 1 Ε/Π AW – 139 της ΜΑΕΠ, πυροσβεστικά οχήματα του Αεροδρομίου και της Επαρχιακής Διεύθυνσης Πάφου, ομάδες έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ με ανιχνευτικούς σκύλους, η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, η Διεύθυνση Ασφάλειας του Αεροδρομίου Πάφου, Ασθενοφόρα και ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείο Υγείας/Νοσοκομεία Πάφου και Λεμεσού, επίγειες ομάδες έρευνας και διάσωσης της Διοίκησης Καταδρομών/ΓΕΕΦ (ΛΕΕ και 33 ΜΚΔ), 1 α/φος αεροπυρόσβεσης και επίγειες ομάδες ερευνών του Τμήματος Δασών, η Πολιτική Άμυνα με επίγειες ομάδες έρευνας – διάσωσης προσωπικό και μέσα έκτακτης ανάγκης της HERMES, η 55 Σμηναρχία Μάχης/Διοίκησης Αεροπορίας, το ΤΣ/8ο Σύνταγμα Πεζικού με προσωπικό και υλικά υποστήριξης, η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και ειδικό όχημα με κάμερες του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παράκτιας Παρατήρησης του ΚΣΕΔ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας με αντικείμενο το Συριακό, το Κουρδικό ζήτημα, τις σχέσεις με την Ευρώπη, το Αιγαίο και την Κύπρο. Στην ανακοίνωση μετά το πέρας της συνεδρίασης υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, πως η Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη στην Συρία «ολοκληρώθηκε επιτυχώς», πως «έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου» και πως προκρίνεται η «επίλυση των προβλημάτων μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων» ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το MGK υποστηρίζει πλήρως την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες με αφορμή την υπόθεση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι οι «διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς που να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη».

Στις 29 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) İsmail Demir παραχώρησε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό TGRT Haber για τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Demir αναφέρθηκε σε πρόβλεψη προμήθειας 250+500 αρμάτων μάχης Altay, παράδοση 30 αεροσκαφών F-35A μέχρι το 2023 με άφιξη του πρώτου το 2019, επίτευξη διακριτικής ικανότητας 55cm από το δορυφόρο Gokturk-1, παράδοση του πρώτου αεροσκάφους ελαφράς κρούσης/εγγύς αεροπορικής υποστήριξης Hürkuş-C τον Ιούνιο καθώς και στην «ανίχνευση ελληνικού F-16 από απόσταση 300+ km» χωρίς να διευκρινίσει το είδος της πλατφόρμας (επίγεια ή αερομεταφερόμενη).

Στις 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τελετή παροπλισμού του αρματαγωγού ERTUĞRUL (L401) του Τουρκικού Ναυτικού στη Ναυτική Βάση Φώκαιας. To Α/Γ κλάσης Terrebonne Parish μεταβιβάστηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς στις 4 Ιουνίου 1973, αξιοποιήθηκε ωστόσο κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.

Το υποβρύχιο I.İNÖNÜ (S360) του Τουρκικού Ναυτικού κατέπλευσε στο λιμένα Δυρραχίου για τέσσερις ημέρες μετά το πέρας της άσκησης DYNAMIC MANTA-2017. Πρόκειται για την πέμπτη επίσκεψη τουρκικού υποβρυχίου στην Αλβανία μετά από εκείνες του DOLUNAY (S352) το 2010, του ANAFARTALAR (S356) το 2013, του SAKARYA (S354) το 2014 και του PREVEZE (S353) το 2015.