Ανασκόπηση εβδομάδας #364

0
643

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων και την τελευταία εβδομάδα πέτυχαν ορισμένα πρόσθετα εδαφικά κέρδη στις περιοχές του Vovchansk, της Avdiivka και της πόλης του Donetsk. Ωστόσο, στο νέο μέτωπο βορειοδυτικά του Χαρκόβου η τακτική πρωτοβουλία εναλλάσσεται πλέον και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει ορισμένα σημεία από τις ρωσικές, οι οποίες δεν έχουν πετύχει να θέσουν το Χάρκοβο εντός βεληνεκούς πυροβολικού. Για την προστασία του Χαρκόβου η Ουκρανία έλαβε για πρώτη φορά την άδεια των ΗΠΑ και της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει αμερικανικά και γερμανικά όπλα εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος. Σημειώνεται επίσης ότι στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας σημειώνονται μεγάλες συγκεντρώσεις παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα πολωνικά σύνορα, σε μια μορφή υβριδικού πολέμου που θυμίζει τα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στον Έβρο. Οι χάρτες προέρχονται από την πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Οι ασκήσεις της Κίνας με τις οποίες περικύκλωσε την Ταϊβάν την προηγούμενη εβδομάδα “έμοιαζαν με πρόβα” εισβολής, όπως δήλωσε ο ναύαρχος S. Paparo, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων Ινδίας και Ειρηνικού, προσθέτοντας ότι “παρακολουθήσαμε, σημειώσαμε και μάθαμε”.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Παρασκευή 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας η τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων εννέα Ελλήνων Οπλιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γ. Κωστίδη, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Δ. Γρηγοριάδη και του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Σ. Αυγουστίδη. Η τελετή ξεκίνησε με την απόδοση τιμών και την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη των 9 Ελλήνων Οπλιτών. Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δ. Χούπη, η τελετή επίσημης παραλαβής των λειψάνων των 15 συνολικά Ελλήνων οπλιτών, εκ των οποίων 6 ενταφιάστηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, σύμφωνα με απόφαση των συγγενών τους.

Από την Τετάρτη 29 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Γ. Τσιτσικώστα. Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρέστη στην τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων Ελλήνων πεσόντων της τουρκικής εισβολής το 1974, καθώς και ενταφιασμού ανευρεθέντων οστών Ελλήνων στρατιωτικών της περιόδου 1963 – 1964. Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), όπου μετά την επίσημη υποδοχή του από τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, έγινε δεκτός από τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Β. Πάλμα και ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ. Στη συνέχεια μετέβη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσε στεφάνι, και ακολούθως, επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΥ» της ΕΛΔΥΚ, ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και το έργο της και παρείχε κατευθύνσεις. Το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου και ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο του.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, επισκέφθηκε την έδρα της Σχολής Πεζικού στο Στρατόπεδο «ΤΧΗ (ΠΖ) ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ» στη Χαλκίδα, όπου και πραγματοποίησε ομιλία στους Ανθυπολοχαγούς τάξεως 2023. Κατά την ομιλία του ο Αρχηγός τόνισε στους νέους Αξιωματικούς, τη σπουδαιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στις Παραγωγικές Σχολές και στις Σχολές Εφαρμογής και τους προέτρεψε να αξιοποιήσουν μελλοντικές  εκπαιδεύσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι  το προσωπικό αποτελεί το  καλύτερο οπλικό σύστημα και τους παρότρυνε να περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τους υφιστάμενους τους ώστε να αναπτύσσουν πρωτοβουλία για δυναμική εκπαίδευση των οπλιτών θητείας.

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγο Α. Γαρίνη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της Μεραρχίας Υποστηρίξεως (ΜΕΡΥΠ) «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», στην  34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ ΔΙΑΛΕΤΗ», στη Σχολή Πολέμου του Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ) και στην 884 Προκεχωρημένη Αποθήκη Βάσεως Εφοδιασμού Τροφίμων (ΠΑΒΕΤ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές των Σχηματισμών, καθώς και για την παρεχόμενη εκπαίδευση της Σχολής. Στη συνέχεια απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες στο προσωπικό.

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον επίσημο εορτασμό της 83ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, ο οποίες  περιέλαβαν επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Εισοδίων της Θεοτόκου» το πρωί και την τελετή λήξης στο Μνημείο Μάχης Κρήτης (Αεροδρόμιο Μάλεμε Χανίων) το απόγευμα. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ. – Ε. Κατάρας ΠΝ,  ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Ε. Θεοδώρου, ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας M. Lodge, ο Πρέσβης της Αυστραλίας A. Duncan, ο Πρέσβης  της Γερμανίας A. Kindl, o Αναπληρωτής Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στη Ρώμη D. Wai-Poi, ο Πρώτος Γραμματέας της Πρεσβείας της Ινδίας B. Nagrath, κ.ά.

Στις 31 Μαΐου, 3 στελέχη της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού τραυματίστηκαν ελαφρά από ωστικό κύμα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας στο Πεδίο Βολής Ζίτσας και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΕΛΛΗ με την γαλλική φρεγάτα FS SURCOUF στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν γυμνάσια επιφανείας, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και προσαπονηώσεων ελικοπτέρου.

Πολεμική Αεροπορία

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 διεξήχθη συνεκπαίδευση LIVEX (Live Exercise) μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) στην ευρύτερη περιοχή Νότια της Κρήτης. Στην εν λόγω συνεκπαίδευση, η ΠΑ συμμετείχε με 56 αεροσκάφη F-16, ενώ από πλευράς IAF συμμετείχαν 2 αεροσκάφη Εναέριου Ανεφοδιασμού B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants). Η διεξαγωγή της δραστηριότητας αποσκοπούσε στην εκπαίδευση, εξοικείωση και συντονισμό των πληρωμάτων F-16 σε διαδικασίες Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) ημέρα και νύχτα, η οποία συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και στην αναβάθμιση της στρατιωτικής συνέργειας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σ. Ιωαννίδη στην εφημερίδα “Καθημερινή”, κλιμάκιο αξιωματικών της ΠΑ βρίσκεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να εξετάσει τα δύο C-130Η που αναφέρονταν στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ως διαθέσιμα προς παραχώρηση ως EDA. Σύμφωνα με το άρθρο, τα διαθέσιμα αεροσκάφη είναι σε κακή κατάσταση, παροπλισμένα σε νεκροταφείο αεροσκαφών, και δεδομένου ότι παρέχονται με τη διαδικασία «as it is, where it is» η ΠΑ θα πρέπει να αναλάβει την επαναφορά τους σε πτήσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με το άρθρο, το ΓΕΑ καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να αποδεσμευθούν αεροσκάφη που δεν έχουν παροπλιστεί ή βρίσκονται σε πτήσιμη κατάσταση. Το πόρισμα του κλιμακίου του ΓΕΑ αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας, με επικεφαλής τον αντιπτέραρχο G. Katz, αρμόδιο για την αεροπορική εκπαίδευση, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, όπου τους υποδέχθηκε ο Επιτελάρχης της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος (Ι) Ι. Ασημακόπουλος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ενημερώθηκαν για το έργο και τις δυνατότητες του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων, ενώ ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Επίγειων Συστημάτων Εκπαίδευσης (Ground Based Training Systems – GBTS), στις υποδομές υποστήριξης πτήσεων, καθώς και στις 362 και 364 Μοίρες Εκπαίδευσης Αέρος. Επισημαίνεται ότι οι νέοι χειριστές της Γερμανίας εκπαιδεύονται κυρίως στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αλλά η εγγύτητα της Ελλάδας, οι καλές καιρικές συνθήκες της Καλαμάτας και οι δυνατότητες που παρέχει το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων, πιθανόν να καθιστούν ελκυστική τη χρήση του από τη γερμανική πολεμική αεροπορία.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει από αύριο με 4 F-16 της 335 Μοίρας στην άσκηση NATO Tiger Meet 2024, που θα διεξαχθεί από 3 ως 13 Ιουνίου στην αεροπορική βάση του Schleswig-Jagel στη Γερμανία.

Στις 30 Μαϊου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δ. Γρηγοριάδη, επισκέφθηκε την 117 Πτέρυγα Μάχης, ενημερώθηκε για το έργο και τις δραστηριότητες της 338 Μοίρας και συνομίλησε με χειριστές και μηχανικούς. Δυστυχώς, στο οπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε στο Twitter από πρόσωπο φερόμενο ως συνεργάτη του, δεν έχουν αποκρυφθεί τα πρόσωπα των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας όπως επιβάλλουν οι κανόνες ασφαλείας. Παρ’ ότι οι φωτογραφίες δεν δημοσιεύθηκαν στις επίσημες ιστοσελίδες του πρωθυπουργού ή του ΓΕΑ, κάποιος θα πρέπει να υπενθυμίσει στους συνεργάτες του πρωθυπουργού τους κανόνες ασφαλείας…

Συνεχίστηκε και την τελευταία εβδομάδα (αν και μειωμένη) η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, καθώς στις 28 Μαΐου σημειώθηκαν τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών από τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR-72. Η συνέχιση των τουρκικών παραβάσεων και μετά τη λήξη της άσκησης SAR “Θαλάσσιος Λέων” της προηγούμενης εβδομάδας, διαψεύδει όσους απέδιδαν την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας στις δραστηριότητες της άσκησης και επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η Τουρκία επανέρχεται σταδιακά στη λογική της άσκησης στρατιωτικής πίεσης στην Ελλάδα στο Αιγαίο, ενθαρρυμένη από τη στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τον τελευταίο χρόνο.

Κύπρος

Από 20 έως 31 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και Σερβίας, η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) συμμετείχε με προσωπικό από Μονάδες Πυροβολικού, σε εκπαιδευτικές βολές Αυτοκινούμενων (Α/Κ) Πυροβόλων 155 χιλ. «NORA», που πραγματοποιήθηκαν στην Σερβία. Σκοπός ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού στην τακτική και τεχνική διεύθυνση πυρών πυροβολικού, αιτήσεως και εκτέλεσης αποστολών βολής με τον συγκεκριμένο τύπο πυροβόλου, σύμφωνα με τα καθορισμένα πρότυπα. Η συμμετοχή των πυροβολητών στην εκπαίδευση τους παρείχε τη δυνατότητα να συνεκπαιδευτούν με αντίστοιχο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, ενισχύοντας την διαλειτουργικότητα και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών στο χειρισμό του Α/Κ Πυροβόλου 155 χιλ. «NORA».

Από 20 έως 25 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιταλίας, συνεκπαίδευση σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου η μεγάλη αποβατική άσκηση EFES-2024 των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Κατά την ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών στις 30 Μαΐου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η άσκηση δεν στοχεύει σε καμία χώρα και βασίζεται σε σενάριο ειρηνευτικής επιχείρησης (σε όσους χαζοχαρούμενους από ελληνικής πλευράς ερμηνεύουν ως «κλάδο ελαίας» τη δήλωση αυτή, θυμίζουμε ότι η Τουρκία ονομάζει «ειρηνευτική επιχείρηση» και την εισβολή του 1974 στην Κύπρο). Επίσης ο υπουργός Άμυνας Γ. Γκιουλέρ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο Τουρκικός Στρατός διαθέτει πλέον 20 Ταξιαρχίες Καταδρομών, το προσωπικό των οποίων εναλλάσσεται στο βόρειο Ιράκ για την απόκτηση πολεμικής εμπειρίας, καθώς κι ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν σχεδιάζουν την κατάργηση της υποχρέωσης στράτευσης, προκρίνοντας το μοντέλο του ημιεπαγγελματικού στρατεύματος, με 50% επαγγελματίες και 50% οπλίτες θητείας.

Το πρόγραμμα με την ονομασία «Ο αιώνας της Τουρκίας» έλαβε την τελική έγκριση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, επισημοποιώντας την κατήχηση των Τούρκων μαθητών στον επεκτατισμό και στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», μέσω των σχολικών βιβλίων. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Μ. Κωστίδη στην εφημερίδα “Καθημερινή” (που αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά ολόκληρο), στο μάθημα της Γεωγραφίας της 9ης τάξης (ηλικία 14 ετών), σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, θα συζητούνται χάρτες που σχετίζονται με τη “Γαλάζια Πατρίδα” και την Πατρίδα των Αιθέρων, ενώ «η αξία του πατριωτισμού θα τονίζεται με τη συμπερίληψη του δικαιολογημένου αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα αναφέρεται η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο». Εν συνεχεία, στο μάθημα της Γεωγραφίας της 10ης τάξης (ηλικία 15 ετών), «θα εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα και στο μέλλον», ενώ στα μαθήματα της 10ης και της 11ης τάξης «θα τονίζονται οι ιστορικοί δεσμοί και οι κοινωνικοπολιτισμικές σχέσεις της Τουρκίας με τα τουρκικά κράτη στο Τουρκεστάν και με την ΤΔΒΚ». Από πλευράς μας δε χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο…