Ανασκόπηση εβδομάδας #353

0
2160

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία, οι μάχες συνεχίζονται και οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος, ιδίως στις περιοχές Kreminna, Avdiivka και Krynky, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Robotyne και Verbove, όπου σταδιακά ανακτούν το θύλακα που είχε δημιουργήσει στις αμυντικές γραμμές τους η ουκρανική αντεπίθεση. Στις 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι διάσκεψη για τη στήριξη της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Την ίδια ημέρα εγκρίθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο η αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που αναμένεται πλέον να ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια. Εντύπωση προκάλεσε την τελευταία εβδομάδα η αποκάλυψη, από τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, υποκλαπείσας συνομιλίας ανώτατων Γερμανών αξιωματικών σχετικά με ενδεχόμενη χρήση βλημάτων Taurus για την καταστροφή της γέφυρας του Kerch που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War: 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ιορδανίας για δωρεά αλεξιπτώτων που χρησιμοποιούνται για ρίψη φορτίων με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό στα νότια σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, απορρίφθηκε το αίτημα διάθεσης ελληνικών μεταγωγικών C-130 για την πραγματοποίηση των ρίψεων. Χθες Σάββατο ιορδανικά και αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ρίψεις.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Χθες, Σάββατο 2 Μαρτίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δ. Χούπη πραγματοποίησε επίσκεψη στην 95 ΑΔΤΕ στη Ρόδο, όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγο Γ. Μανουρά για επιχειρησιακά θέματα και την αποστολή του Σχηματισμού. Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο.

Στις 27 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία, όπου συναντήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, στο Ελσίνκι, με τον ομόλογο του A. Häkkänen. Κατά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Φινλανδό ομόλογό του για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια και υποσαχάρια Αφρική, ενώ συζητήθηκε η πρόθεση της Ελλάδας να υιοθετήσει στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας. Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε ακόμη το Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών της Φινλανδίας (Ηybrid CoE), ενώ ακολούθως επισκέφθηκε το Guard Jaeger Regiment, όπου ενημερώθηκε εκτενώς από αξιωματικούς του φινλανδικού στρατού για την εκπαίδευση των στρατευσίμων και των εφέδρων. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η εξέταση του φινλανδικού μοντέλου στρατιωτικής θητείας και αξιοποίησης της εφεδρείας έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όμως η αυτοπρόσωπη επίσκεψη του ίδιου του υπουργού στη Φινλανδία προς ενημέρωση (για θέματα που απαιτούν ουσιαστική επεξεργασία από επιτελείς του ΓΕΣ) δίνει περισσότερο την εντύπωση επικοινωνιακού αυτοσχεδιασμού παρά σοβαρής μελέτης. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσίαση των προτάσεων του ΥΕΘΑ, και ελπίζουμε να μην αληθεύουν πληροφορίες περί μείωσης της στρατιωτικής θητείας που εξακολουθούν να διοχετεύονται στα ΜΜΕ παρ’ ότι έχουν διαψευστεί δημοσίως από τον ίδιο τον κ. Δένδια…

Από την Παρασκευή 23 έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε άσκηση μικρής κλίμακας επί αντικειμένων Ειδικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της συμμαχικής άσκησης «DYNAMIC MANTA 24», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας, κατόπιν σχεδίασης από τη Διοίκηση της Allied Maritime Command (MARCOM) του NATO. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΝ, καθώς και του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκειά της διεξήχθησαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αντικείμενα:
●   Διαδικασίες άφεσης και περισυλλογής προσωπικού επί λέμβου, από Υποβρύχιο (Υ/Β).
●   Εκτέλεση διείσδυσης σε εχθρική ακτή με λέμβο.
●   Εκτέλεση αποστολής Ειδικής Επιτήρησης – Αναγνώρισης (Special Reconnaissance).
●   Διαδικασίας επικοινωνίας με Υ/Β και αποστολή πληροφοριών στόχου.
●   Περισυλλογή προσωπικού από Υ/Β κατόπιν ολοκλήρωσης αποστολής κατά εικονικού παράκτιου στόχου.

Στρατός Ξηράς

Από 21 έως 23 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας Αξιωματικών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) με επικεφαλής τον Διοικητή της, Ταξίαρχο Ι. Κορέλη, στη Σχολή Υπαξιωματικών της Γαλλίας [Ècole Nationale des sous-Officiers d’Active (ENSOA)]. Η αντιπροσωπεία της ΣΜΥ ενημερώθηκε σχετικά με την οργάνωση,  την αποστολή και την εκπαίδευση της Γαλλικής Σχολής, περιηγήθηκε στα κτίρια διαβίωσης, τις αθλητικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης καθορίστηκαν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις οποίες θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες των σπουδαστών των δύο χωρών αντίστοιχα κατά το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου in.gr, 32 ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ101Α1 διαμετρήματος 105 χιλιοστών από τα αποθέματα του ΕΣ θα πωληθούν έναντι 1.950.000 Ευρώ στην Τσεχία, συνοδευόμενα από ανάλογη ποσότητα πυρομαχικών. Tο ζήτημα έχει τεθεί προς γνωμοδότηση στην ειδική διαρκή επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΣ διαθέτει τριψήφιο αριθμό πυροβόλων Μ101 των 105 χιλ. σε κατάσταση αποθήκευσης, που έχουν χαρακτηριστεί “διαθέσιμα προς εκποίηση” από το 2016. Οι μονάδες εκστρατείας του ελληνικού Πυροβολικού δεν χρησιμοποιούν πλέον ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 105 χιλ. (πλην των 18 Pack M56 της 116 Α/Μ ΜΠΠ που έχει ειδικό ρόλο υποστήριξης της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας), διότι έχουν μεταπέσει πλήρως σε αυτοκινούμενα πυροβόλα που έχουν μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα στο πεδίο της μάχης, ενώ και το διαμέτρημα των 105 χιλ. έχει εγκαταλειφθεί από τη δεκαετία του ’80 υπέρ του διαμετρήματος των 155 χιλ.

Πολεμικό Ναυτικό

Χθες πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ και μπήκε στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα ΥΔΡΑ, που είχε αποπλεύσει στις 26 Φεβρουαρίου σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ, για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη (EUNAVFOR) της επιχείρησης ASPIDES για την προστασία της ναυσιπλοΐας. Πριν τον απόπλου της φρεγάτας, την επισκέφθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, που ενημερώθηκε παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δ. Χούπη, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δ. – Ε. Κατάρα ΠΝ και του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Π. Κουλούρη ΠΝ, από τον Κυβερνήτη της φρεγάτας Αντιπλοίαρχο Χ. Δρούγκα ΠΝ, για την αποστολή της. Επισημαίνεται ότι τα υπόλοιπα πλοία της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης που βρίσκονται  στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν ήδη εμπλακεί σε επιχειρήσεις. Στις 26 Φεβρουαρίου η γερμανική φρεγάτα Hessen κατέρριψε δύο drones των Χούθι (και έβαλε ανεπιτυχώς 2 πυραύλους εναντίον αμερικανικού MQ-9 που απέτυχε να αναγνωρίσει ως φιλικό), ενώ χθες 2 Μαρτίου το ιταλικό αντιτορπιλικό Caio Duilio κατέρριψε ένα drone των Χούθι που κατευθυνόταν εναντίον του. Είναι επομένως πολύ πιθανό ότι και η ελληνική φρεγάτα θα χρειαστεί σύντομα να χρησιμοποιήσει τα οπλικά της συστήματα. Ευχόμαστε στο πλήρωμά της καλή επιτυχία στην αποστολή του και ασφαλή επιστροφή.

Στις 29 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ η τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος «ΚΥΚΝΟΣ», δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστή και Υποναυάρχου επί τιμή Π. Λασκαρίδη, που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Το πρόγραμμα «ΚΥΚΝΟΣ» αφορά την αντικατάσταση του συνόλου των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τριών φρεγατών τύπου “S” του Πολεμικού Ναυτικού και συντελεί στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των κυρίων μονάδων του Στόλου. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ.-Ε. Κατάρας ΠΝ, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΝ και ΑΣ, καθώς και εν ενεργεία και αποστρατεία Αξιωματικοί του ΠΝ. Η συνολική συμβολή του Υποναυάρχου επί τιμή Π. Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό ξεπερνά τα 23.000.000 ευρώ με δωρεές του Εκπαιδευτικού Πλοίου ΚΥΚΝΟΣ Ι (Α484) και των Πλοίων Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι (A471), ΗΡΑΚΛΗΣ (Α472), ΑΙΑΣ (Α473), ΠΕΡΣΕΥΣ (Α377), αναβάθμισης πτέρυγας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ), γενικής επισκευής τμήματος του φαρικού δικτύου, βοηθητικών μηχανημάτων Πλοίων και Ναυστάθμου Σαλαμίνας (ΝΣ) και συντήρησης του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου (ΠΝΜ) Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ.

Πολεμική Αεροπορία

Από τη Δευτέρα 26 έως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στη συνθετική άσκηση της USAFE-AFAFRICA WARFARE CENTER (UAWC), με την επωνυμία «SPARTAN WARRIOR 24-1». Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από 19 κράτη, ενώ η ΠΑ συμμετείχε με τη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής, την 116 Πτέρυγα Μάχης και το 1ο ΑΚΕ. Σκοπός της άσκησης ήταν η δημιουργία ενός συνθετικού ρεαλιστικού περιβάλλοντος για την εκπαίδευση σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο των συμμαχικών δυνάμεων, με τη διεξαγωγή σύνθετων αποστολών σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, με τη ΜΕΣΕ να συμμετέχει από τις εγκαταστάσεις της, μέσω της διασύνδεσης σε διαβαθμισμένο συμμαχικό δίκτυο, με τους τακτικούς εξομοιωτές που διαθέτει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης των 24 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 για τη χρηματοδότηση της αγοράς 6 πρόσθετων Rafale, ώστε αυτά να αυξηθούν από 24 σε 30 και να εξοπλιστούν και οι δύο Μοίρες της 114 ΠΜ (331, 332) με 15 από τα πλέον σύγχρονα γαλλικά μαχητικά. Ως λόγοι για την απόφαση αυτή αναφέρονται η μείωση της πολυτυπίας, η δυσκολία αναβάθμισης των Mirage 2000-5 με προσθήκη Link 16, καθώς και η ευκολία αξιοποίησης των όπλων των Mirage 2000 (Mica, SCALP, Exocet) από τα Rafale. Υπάρχουν ωστόσο και αντεπιχειρήματα, όπως το αυξημένο κόστος χρήσης των Rafale σε σύγκριση με τα Mirage 2000 και η ανάγκη διατήρησης της οροφής αεροσκαφών της ΠΑ άνω των 200 αεροσκαφών λόγω της τουρκικής απειλής. Σε κάθε περίπτωση, εάν ληφθεί τέτοια απόφαση, τα πρόσθετα Rafale θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 και κατά προτίμηση 16, ώστε να συμπληρωθούν δύο μοίρες των 18-20 αεροσκαφών εκάστη.

Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2024 θα διεξαχθεί μεταξύ 8 και 18 Απριλίου σε όλο το εύρος του ελλαδικού χώρου, ενώ ως Spotters’ Days έχουν οριστεί οι 10 και 17 Απριλίου και στις 12 Απριλίου θα εκτελεστεί η πτήση πάνω από την Ακρόπολη. Εκτός από τις πραγματικές πτήσεις, ένας σημαντικός αριθμός αποστολών θα εκτελεστεί με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο. Στον ΗΝΙΟΧΟ 2024 θα συμμετάσχουν δυνάμεις από τη Βρετανία (με Eurofighter), τη Γαλλία (Rafale και Ε-3F), τις ΗΠΑ (F-16 και MQ-9), την Ισπανία (EF-18), το Ισραήλ (F-16), το Κατάρ (Rafale), την Κύπρο (ελικόπτερο AW-139), το Μαυροβούνιο (ελικόπτερο B-414), τη Ρουμανία (F-16) και τη Σαουδική Αραβία (Eurofighter).

Μηδενική ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και την τελευταία εβδομάδα, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ούτε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Αμυντική Βιομηχανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών από τις εγκαταστάσεις του Λαυρίου, ενώ γίνεται προσπάθεια για έναρξη παραγωγής σε όλες τις παραγωγικές μονάδες, με αξιοποίηση του προσωπικού. Ο αναφερόμενος ρυθμός των 2.500 βλημάτων εβδομαδιαίως ακούγεται υπεραισιόδοξος, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για θετική εξέλιξη, προφανώς υπό την πίεση της πανευρωπαϊκής έλλειψης πυρομαχικών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος της Ουκρανίας. Η μεγάλη ζήτηση πυρομαχικών λόγω της διεθνούς συγκυρίας είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να δοθεί λύση στο “γόρδιο δεσμό” των ΕΑΣ και να ξανασταθεί στα πόδια της μια υγιής και λειτουργική ελληνική βιομηχανία πυρομαχικών που εξυπηρετεί και τις εθνικές ανάγκες.

Κύπρος

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε διεθνής άσκηση ναυτικής συνεργασίας μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «CYP/ITA-02/2024». Την άσκηση σχεδίασε η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ), σε συνεργασία με το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και σε αυτή συμμετείχαν το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ και ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ της ΔΝ και η Ιταλική Φρεγάτα ITS BERGAMINI. Το σενάριο περιλάμβανε μεταξύ άλλων, τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, τεχνικά γυμνάσια, καθώς και ασκήσεις επικοινωνιών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Την 1η Μαρτίου, ο προσωρινός πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Λιβύης, Abdel Hamid Dbeiba, επισκέφθηκε την Αττάλεια, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Yaşar Guler. Παρά την απαίτηση των λιβυκών πολιτικών δυνάμεων για αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, ο Ντμπεϊμπά υπέγραψε νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία με πρόσχημα την εκπαίδευση του λιβυκού στρατού.

Η Αλβανία παρέλαβε τρία μη επανδρωμένων αεροχήματα Bayraktar TB2 από την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευση του υπουργού Άμυνας της χώρας Ν. Πελέσι. Τα ΤΒ2 αναμένεται να εδρεύουν στην αεροπορική βάση Kuchova (80 χλμ. νοτίως των Τιράνων), η οποία εκσυγχρονίστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ και αναμένεται να εγκαινιαστεί αύριο.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, απεστάλη στην Άγκυρα το σχέδιο LOA για τα F-16, ενώ η Τουρκία ζήτησε να γίνει η κατασκευή των 40 νέων Viper σε τουρκικό έδαφος. Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές με το Ην. Βασίλειο για την πώληση 40 μαχητικών Eurofighter.

Στις 29 Φεβρουαρίου απορρίφθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ η πρόταση ψηφίσματος του γερουσιαστή Rand Paul για τη μη έγκριση της πώλησης αεροσκαφών F-16 και συναφούς πακέτου εξοπλισμού στην Τουρκία. Στη σχετική ομιλία του, ο γερουσιαστής R. Paul άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία, τόσο για τις απειλές και τις υπερπτήσεις σε βάρος της Ελλάδας, όσο και για τη στήριξή της στη Χαμάς, τις επιθέσεις εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρί, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εκβιασμό προς το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας κλπ. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και ο γερουσιαστής Bob Menendez, αλλά το ψήφισμα απορρίφθηκε με ψήφους 79 κατά έναντι 13 υπέρ. Η γενική εντύπωση που επικράτησε ήταν ότι η έγκριση της πώλησης των F-16 συμφωνήθηκε ως αντάλλαγμα για τη συναίνεση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας, και επομένως η αμερικανική πλευρά δεν μπορούσε να υπαναχωρήσει.