Ανασκόπηση εβδομάδας #21

41
1419

Στις 11 Νοεμβρίου εκφορτώθηκαν στη Στρατιωτική Διοίκηση Λιμένος Πειραιώς στο Κερατσίνι τα τρία πρώτα ελικόπτερα CH-47D Chinook που παραλαμβάνονται για την Αεροπορία Στρατού από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας. Αυτά αποτελούν την πρώτη παρτίδα και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν ακόμη δύο, ενώ η επόμενη παραλαβή θα αφορά άλλα πέντε. Μένει να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα επιπλέον πέντε ελικόπτερα που έχει συμφωνηθεί να αποκτηθούν, ώστε ο τελικός αριθμός να φτάσει τα 15, κάτι που θα επιτρέψει τη συγκρότηση και δεύτερου ΤΕΑΣ συμπληρώνοντας τα 15 ήδη υπάρχοντα Chinook.

20161111_125052Την προμήθεια σημαντικού αριθμού Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (UAV MALE) για αποστολές αναγνώρισης προωθεί το ΓΕΕΘΑ, την πτητική εκμετάλλευση των οποίων θα αναλάβει η ΠΑ επ΄ωφελεία και των τριών Κλάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα UAV θα χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα είναι εξοπλισμένα με συγκρότημα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων και Πλευρικά Εποπτεύον Εναέριο Ραντάρ (Side-Looking Airborne Radar: SLAR) για την εκτέλεση επιχειρήσεων AGIG (Air to Ground Intelligence Gathering). H προμήθεια θα πραγματοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού, οι απαιτήσεις του οποίου συντάσσονται για να ακολουθήσει η φάση της αποστολής Επιστολών για Πληροφορίες (RfI) προς υποψήφιους αναδόχους.  

Δραστηριότητες

Από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων με το 10th  Special Forces Group (SFG) των ΗΠΑ. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχε και αριθμός ελληνικών και αμερικανικών εναέριων μέσων, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών κλινόντος στροφείου CV-22 Osprey και αεροσκαφών MC-130J. Μεταξύ άλλων τα αντικείμενα της συνεκπαίδευσης ήταν ημερήσια και νυχτερινά άλματα ελευθέρας πτώσεως, καταρριχήσεις από εναέρια μέσα και, γενικώς, αεροκίνητες επιχειρήσεις.

Πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, επιχειρησιακή εκπαίδευση της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Η εκπαίδευση εκτελέσθηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2016 και μεταξύ άλλων αντιμετωπίσθηκαν επεισόδια επιθετικού ελιγμού Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κατά τη διάβαση κωλυμάτων και διάσπασης εχθρικής αντιαρματικής τάφρου.

Tο διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Β. Τελλίδης επισκέφθηκε τις Περιοχές Ευθύνης των XVI Μ/Κ ΜΠ και 50 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εξετάστηκαν θέματα Επιχειρησιακής Σχεδίασης, έγινε συζήτηση και δόθηκαν κατευθύνσεις.

Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, εκτελέσθηκαν βολές βαρέων όπλων πεζικού, από το προσωπικό των Μονάδων του 15ου Συντάγματος Πεζικού, στην Περιοχή Ευθύνης του Συντάγματος στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.

Από 2 έως 11 Νοεμβρίου διεξήχθη η πολυεθνική τεχνική άσκηση ”AEGEAN SEAL 2016”, στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ευβοϊκού, με σκοπό την εξάσκηση στον εντοπισμό και εξουδετέρωση ναρκών και λοιπών εκρηκτικών μηχανισμών και στις διαδικασίες αντιναρκικών επιχειρήσεων σε ρηχά ύδατα. Η άσκηση “AEGEAN SEAL 2016” είναι τεχνική άσκηση INVITEX, ειδικών δυνάμεων (Ομάδων Εξουδετέρωσης Ναρκών-ΟΕΝ) και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από Ελλάδα, Αλβανία, Βέλγιο, Ιορδανία, Ολλανδία και Πορτογαλία. Από ελληνικής πλευράς, πέραν της συμμετοχής του Π.Ν., συμμετείχε και Ομάδα από το ΤΕΝΞ του Στρατού Ξηράς.

__Στις 9 Νοεμβρίου ξεκίνησε στην ανατολική Μεσόγειο η ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» (διάδοχος της «Active Endeavour») στο ναυτικό σκέλος της οποίας συμμετέχει και η Ελλάδα με το Υ/Β Παπανικολής (S120). Συμμετέχει ακόμη η Ισπανία με ένα υποβρύχιο και η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Τουρκία με μία φρεγάτα έκαστη. Από τις 17 Νοεμβρίου θα πλαισιώσουν την επιχείρηση και αεροπορικά μέσα από Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες το ΤΠΚ Ρουσσέν (P67) πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με τη φρεγάτα De Ruyter (F804) του Ολλανδικού Ναυτικού στο πλαίσιο της SNMG-2.

14939401_852250918244021_610831479653127290_oΣτο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Προστάτη της Π.Α., στις 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε, στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, αεροπορική επίδειξη των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και T-6A «Δαίδαλος», καθώς και επίδειξη εκτέλεσης αεροπορικών αποστολών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η Ελαφρά Ορχήστρα της ΠΑ εκτέλεσε μουσικά κομμάτια της ελληνικής και διεθνούς σκηνής. Στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου λειτουργεί στατική έκθεση μοντελισμού. Επίσης, στις 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν πτήσεις Αξιωματικών Ιπταμένων εν αποστρατεία, στην 114ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας. Οι πτήσεις των Αξιωματικών Ιπταμένων ε.α έγιναν με αεροσκάφη F-4E AUP, F-16 Block-52+ Advanced και Mirage 2000-5. Στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε 8 Νοεμβρίου στη Σχολή Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χ. Βαΐτσης επεσήμανε στην Ημερήσια Διαταγή του πως «Σήμερα πολύ περισσότερο από ότι στο πρόσφατο παρελθόν, η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στη δίνη μιας δημοσιονονομικής κρίσης, αλλά και σε ένα ρευστό, παράξενο και εν πολλοίς απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον, στο οποίο ακούγονται φωνές χωρίς ίχνος λογικής, αντίθετες σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, περί αμφισβήτησης ακόμη και εδαφών της πατρίδας μας. Εδάφη που από τα βάθη των αιώνων ακτινοβολούν την αδιαμφισβήτητη ελληνική κυριότητα, τον απαράμιλλο ελληνικό πολιτισμό και των πνεύμα των προγόνων μας. Στη δοκιμασία ετούτη και σε απάντηση σ’ αυτές τις άναρθρες, αλλά και “άηχες” για τα ώτα της διεθνούς έννομης τάξης κραυγές, κατέστησε σαφές η ΠΑ, με τη διαρκή, μεθοδική, επίμονη και αποτελεσματική προσπάθεια των στελεχών της, να φωνάζει ένα βροντερό παρόν. Προτάσσει με αποφασιστικότητα τις δυνάμεις της και τολμά, μέσα από τη φλόγα που πυρώνει τις καρδιές των ανθρώπων που την υπηρετούν, να χαράξει το μέλλον με έμπνευση, αισιοδοξία, δημιουργικότητα και όραμα. Κάνουμε καθημερινά αισθητή τη μαχητική και κυρίαρχη παρουσία μας σε κάθε γωνιά του ελληνικού ουρανού και προτάσσουμε σε κάθε άφρονα, επίδοξο αμφισβητία της εθνικής μας κυριαρχίας, την ποιότητα της Αεροπορικής μας Ισχύος, ως κύριο μέσον Αποτροπής».

unnamed3Στις 9 Νοεμβρίου  ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΝ και του Πολυτεχνείου Κρήτης, επί εκπαιδευτικών, ερευνητικών και τεχνολογικών θεμάτων. Η σύγχρονη και ταυτόχρονα ισχυρή τεχνολογική υπόσταση του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία στο πεδίο, την οποία διαθέτουν τα στελέχη του ΠΝ, θα συγκλίνουν με στόχο την προαγωγή και προώθηση αντικειμένων και τομέων κοινού ενδιαφέροντος, στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής των. Έτσι, τα κύρια οφέλη που θα προκύψουν από τις εν λόγω συνεργασίες θα είναι σημαντικά και θα αφορούν στην προώθηση και ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών.

Στις 10 Νοεμβρίου ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης παρέστη στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων Υποβρυχίων, στο πάρκο Φλοίσβου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Το μνημείο ανεγέρθηκε κατόπιν προσφοράς, από το ΠΝ, του παλαιού πυργίσκου του υποβρυχίου Ωκεανός, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου, εθελοντικής εργασίας των εργαζομένων στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και οικονομικής συμβολής του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, με την πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων και την αρωγή του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκη. Από το 1886, έχουν ενταχθεί στον Ελληνικό Στόλο συνολικά 33 υποβρύχια. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Διοίκηση Υποβρυχίων είχε έξι Υ/Β εκ των οποίων βυθίστηκαν τα τέσσερα (Υ/Β Κατσώνης Υ-1, Υ/Β Πρωτεύς Υ-3, Υ/Β Τρίτων Υ-5 και Υ/Β Γλαύκος Υ-6,) και οι απώλειες ανήλθαν σε 108 Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Ναύτες.

dsc_9842Στρατιωτική διπλωματία

Από 7 έως 8 Νοεμβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ,  στις Βρυξέλλες. Κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Federica Mogherini (High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy-Vice President of the Commission), αναφέρθηκε στην ομιλία της, στους στόχους της πολιτικής της ΕΕ επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας καθώς και στην στρατηγική που απαιτείται να υλοποιηθεί για την επίτευξη αυτών. Οι κύριες θεματικές ενότητες οι οποίες συζητήθηκαν στην σύνοδο αφορούσαν στην παγκόσμια στρατηγική ασφάλειας της ΕΕ, στις τρέχουσες, κύριες και υποστηρικτικές, επιχειρήσεις της ΕΕ και στην συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ, στις παρεμβάσεις του, τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Θα πρέπει να ενισχυθεί σε στρατηγικό/επιχειρησιακό επίπεδο η δυνατότητα επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων, και κατά συνέπεια θα πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής. Παράλληλα θα πρέπει να επιδιωχθούν συνεργασίες και διαλειτουργικότητα μεταξύ των αρμόδιων στρατιωτικών και πολιτικών φορέων, λαμβάνοντας ως πρότυπο την υφιστάμενη συνεργασία στο Αιγαίο πέλαγος μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της FRONTEX.
  • Είναι επιθυμητή η συνέχιση της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργειών επί αντικειμένων κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο των υφιστάμενων διακριτών ρόλων και δυνατοτήτων εκάστου οργανισμού είναι θεμιτή η ανάπτυξη κοινών τόπων στα πεδία του υβριδικού πολέμου, της κυβερνοάμυνας, της ανάπτυξης επιχειρησιακών δυνατοτήτων και των ασκήσεων/συνεκπαιδεύσεων. Ειδική έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της έρευνας, διαδικασίας αναγκαίας για την μελλοντική υποστήριξη κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων.
  • Είναι προφανής η σκοπιμότητα συνέχισης της επιχείρησης EUNAVFORMED “SOPHIA” για την αποτροπή μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στην Κεντρική Μεσόγειο λόγω των παρατηρούμενων σχετικών αυξητικών τάσεων.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Α/ΓΕΕΘΑ προήδρευσε στην τελετή για την υπογραφή του Note of Accession της Σερβίας, που αφορά στην προσχώρηση της στον σχηματισμό μάχης HELBROC (Hellas-Bulgaria-Romania-Cyprus Battle Group), του οποίου η Ελλάδα αποτελεί το «έθνος-πλαίσιο» (framework nation). Επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, και με τους ομολόγους του καθώς και τον Διοικητή της US Africa Command (US AFRICOM) General Thomas D. Waldhauser, U.S. Marine Corps, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Από 1 έως και 5 Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία της Σχολής Ικάρων αποτελούμενη από έναν Αξιωματικό και δύο τεταρτοετείς Ίκαρους, συμμετείχε στην 7η Διεθνή Εβδομάδα (7th International Week) Στρατιωτικών Ακαδημιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Ακαδημία της Δημοκρατίας της Νοτίου Κορέας (ROKAFA), στην Cheongju.

Από 7 έως 9 Νοεμβρίου  πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ),  το 7ο Συνέδριο Τακτικής Ελικοπτέρων. Στο Συνέδριο, στο  συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 15 χώρες μέλη του ΕΟΑ, κατατέθηκαν απόψεις και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σε τεχνικές πτήσεων, τακτική και διαδικασίες, ενισχύοντας παράλληλα το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των Κρατών – Μελών του ΕΟΑ.

Στις 9 Νοεμβρίου υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδος και της πΓΔΜ. Το ΠΣΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Μ. Γρυλλάκης και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας της πΓΔΜ Mrs Elizabeta Chuposka Ristova. Το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις σε σχολεία επιχειρήσεων υποστήριξης ειρηνευτικών αποστολών και φυσιολογίας πτήσεων.

Αμυντική βιομηχανία

H εταιρεία ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT προχώρησε στη δημιουργία 130 νέων θέσεων εργασίας, κυρίως στη μονάδα της στη Ξάνθη. Οι συνολικοί εργαζόμενοι στην εταιρία ανέρχονται σε 750 από 630 το 2015, αύξηση προσωπικού κατά 19% για την χρονιά που διανύουμε. Η ραγδαία αύξηση των θέσεων εργασίας οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση από τους διεθνείς πελάτες της ανά τον κόσμο, για βιομηχανικά προϊόντα SUNLIGHT, γεγονός που προέρχεται από την ανάπτυξη της εταιρείας σε ακόμα περισσότερες αγορές του εξωτερικού.

Η εταιρεία  ISI Hellas προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MOU) με την Ινδονησιακή κρατική εταιρεία PT LEN (PERSERO) με σκοπό το σχεδιασμό και ανάπτυξη συστημάτων Τακτικών Ζεύξεων Δεδομένων (Tactical Data Links) όπως και Διοίκησης & Ελέγχου (Command & Control) για την κάλυψη των δικτυο-κεντρικών αναγκών των Ινδονησιακών Ενόπλων Δυνάμεων. Η υπογραφή του MOU πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της 1ης Ημερίδας Ελληνικών – Ινδονησιακών Αμυντικών Βιομηχανιών η οποία οργανώθηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΕΘΑ στην Τζακάρτα, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Ινδονήσιου ομολόγου του, Ryamizard Ryacudu, στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού υλικού «Indodefence 2016» η οποία διεξήχθη στην ινδονησιακή πρωτεύουσα το διάστημα  2-5 Νοεμβρίου.  Στην εν λόγω έκθεση η ISI είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε ένα ευρύ διεθνές κοινό προερχόμενο απο Ενοπλες Δυνάμεις και εταιρείες του χώρου, τα εξελιγμένα προϊόντα, τεχνολογίες και δυνατότητες της στους τομείς εξειδίκευσης της, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν Τακτικές Ζεύξεις Δεδομένων (Tactical Data Links) και συστήματα Διοίκησης & Ελέγχου (Command & Control), όπως το Σύστημα Πολλαπλών Τακτικών Ζεύξεων Δεδομένων Universal Link System (ULS), το οποίο επιτρέπει δικτυο-κεντρικές επιχειρήσεις, καθιστώντας εφικτή τη διασύνδεση και ομαλή συνεργασία μεταξύ αεροπορικών, ναυτικών και επίγειων συστημάτων και την σύνθεση της κοινής επιχειρησιακής εικόνας, αλλά και το Ναυτικό Σύστημα Ολοκλήρωσης & Διαχείρισης Αποστολής (Maritime Mission Integration & Management System/M2IMS), το οποίο είναι ένα σύγχρονο σύστημα διασύνδεσης, ενοποίησης τακτικής εικόνας και συγκερασμού δεδομένων και έχει επιλεγεί να αποτελέσει το σύστημα αποστολής για το εν εξελίξει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3 του Π.Ν.

Τα εγκαίνια της νέας μονάδας συμπαραγωγής της ελληνικής εταιρείας Θέων Αισθητήρες εντός του εργοστασίου της PINDAD στην Bandung της Ινδονησίας πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες, στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού υλικού «Indodefence 2016». H συνεργασία της Θέων Αισθητήρες με την κρατική ινδονησιακή εταιρία PINDAD ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και αφορά, σε πρώτο χρόνο, τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την ελληνική εταιρεία στην κρατική ινδονησιακή για την κατασκευή συστημάτων νυχτερινής όρασης που βασίζονται στη λυχνία ενίσχυσης φωτός (μονόκυαλα, προσαρτήματα νυχτερινής όρασης κ.λπ.) αλλά και την κατασκευή θερμικών συστημάτων (θερμικές διόπτρες). Σε δεύτερο χρόνο, η συνεργασία των δύο εταιρειών στοχεύει στην ανάπτυξη προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών τελικών χρηστών. Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης AUSA 2016 που διεξήχθη προ εβδομάδων στην Ουάσιγκτον, η αμερικανική εταιρεία Harris Corporation ανακοίνωσε ότι προωθεί ως το μοναδικό δίκυαλο που η εταιρεία θα έχει στη σειρά των προϊόντων της το νέας γενιάς NYX της Θέων Αισθητήρες, υπό την ονομασία F-5032. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής η Θέων Αισθητήρες κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη της πώληση δίκυαλων του εν λόγω τύπου στον Αμερικανικό Στρατό. Στην έκθεση AUSA 2016 η Θέων Αισθητήρες παρουσίασε επίσης τα μονοκύαλα ARGUS και τα δικύαλα ARGUS PANOPTES. Τα πρώτα επελέγησαν πρόσφατα σε σχετικό διαγωνισμό του Ιαπωνικού Ναυτικού.

Στις 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ του Γεν. Διευθυντή και επιτελών της με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Dassault Aviation, για θέματα που αφορούν τη σύμβαση Α.Ω. 28/00 και στις 11 Νοεμβρίου με εκπρόσωπους της εταιρείας Miltech, κατόπιν αιτήματός τους, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα Μirage 2000.

H χώρα μας συμμετέχει στον διαγωνισμό που προκήρυξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤΟ για την προμήθεια 500 νέων σταθμών ασυρμάτου UHF μετά παρελκομένων, που θα αντικαταστήσουν του υπάρχοντες τύπου AN/PRC-117F. Οι εν λόγω ασύρματοι προορίζονται για τη δημιουργία μιας κοινής βάσης υλικών που θα διατίθενται κατά περίπτωση στα κράτη-μέλη για την εξυπηρέτηση ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων.

Πέντε ελληνικές εταιρείες (οι Cosmos Business Systems S.A., European Dynamics S.A., InfoQuest S.A., PC SYSTEMS S.A. και Space Hellas) βρίσκονται στις εταιρείες από όλον τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων και τριών τουρκικών) οι οποίες καλούνται ως δυνητικοί διεκδικητές του προγράμματος προμήθειας υλικών για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των ΝΑΤΟικών Κέντρων Ελέγχου AirC2-CRC (Control and Reporting Centres) του δικτύου NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defense).

Σώματα Ασφαλείας

Η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Eπιθέσεων (CERT), που μέχρι πρότινος υπαγόταν στην ΕΥΠ πρόκειται να μεταφερθεί στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, βάσει και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιεύθηκε την 4η Νοεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κύπρος

Ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γ. Μπασιακούλης συμμετείχε στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Νοεμβρίου  στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο Α/ΓΕΕΦ συναντήθηκε με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, πρέσβη Κ. Κορνηλίου και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC), Στρατηγό Μ. Κωσταράκο. Επιπλέον, υπέγραψε κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργείου Άμυνας, την προσχώρηση της Σερβίας στο Συγκρότημα Μάχης της ΕΕ “HELBROC”, στο οποίο συμμετέχουν ήδη η Ελλάδα ως κράτος πλαίσιο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος και η Ουκρανία. Η επόμενη Τακτική Σύνοδος θα διεξαχθεί το Μάιο του 2017.

Πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέα Παπανδρέου» ο επίσημος εορτασμός του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στον εορτασμό παρευρέθηκε ο Υπ. Αμυνας Χρ. Φωκαΐδης συνοδευόμενος από τον Υ/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Α. Μαρκίδη. Μετά το πέρας του τελετουργικού ακολούθησαν πτήσεις επιδείξεως από ελικόπτερα και στατική έκθεση πτητικών μέσων και οπλικών συστημάτων της Διοίκησης Αεροπορίας.

Πραγματοποιήθηκαν την 11 Νοεμβρίου 2016 στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου οι τελετές διαβεβαίωσης των Συμβασιούχων Οπλιτών. Στην τελετή διαβεβαίωσης στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως της Λεμεσού παρευρέθηκε ο Υπ. Αμυνας Χρ. Φωκαΐδης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γ. Μπασιακούλη, ενώ στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως της Λάρνακας και της Πάφου αντίστοιχα, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Α. Μαρκίδης και ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΦ Υποστράτηγος Σ. Δαβιτίδης.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 10 Νοεμβρίου, σύσσωμη η τουρκική στρατιωτική ηγεσία μετέβη στη Silopi και το Şırnak, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου αναπτύσσεται σημαντικός αριθμός στρατευμάτων. Στις φωτογραφίες που αποδευσμεύτηκαν διακρίνονται μεταξύ άλλων μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης M60T της 28ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ αλλά και Α/Κ πυροβόλο Firtina με αριθμούς πλαισίου που παραπέμπουν σε Σχηματισμό του 2ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς (Ανατολική Θράκη).

14991210_1176663699108477_2237520798090833734_oΣτις 11 Νοεμβρίου καταργήθηκε η απαγόρευση της ένδυσης με ισλαμική μαντίλα («hijab») και της γενειάδας για το γυναικείο και το ανδρικό πολιτικό προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αντίστοιχα.