ΓΕΕΘΑ
Την Πέμπτη 04 Απριλίου 2019 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με την Υπουργό Αμύνης Radmila Shekerinska, καθώς και με τον ομόλογό του, Lieutenant General Vasko Gjurchinovski. Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, η αστυνόμευση του εναερίου χώρου (Air Policing) της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και η συνδρομή της Ελλάδος για την ταχεία προσαρμογή των στρατιωτικών δομών του γειτονικού κράτους στα πρότυπα της Συμμαχίας.
Στρατός Ξηράς
Το ΓΕΣ αποδέσμευσε φωτογραφίες από τις δοκιμές των πρώτων ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior με ελληνικά εθνόσημα, στο Fort Eustis των ΗΠΑ. Tα ελικόπτερα θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με πλοίο και αναμένεται να αφιχθούν στα μέσα Μαϊου στο λιμάνι του Βόλου. Από εκεί, ορισμένα εξ αυτών θα πετάξουν για το Στεφανοβίκειο ενώ τα υπόλοιπα θα μεταφερθούν οδικώς.
Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, επισκέφτηκε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής. Ο Αρχηγός κατά την επίσκεψή του, πραγματοποίησε ομιλία προς τους Ευέλπιδες και το προσωπικό της Σχολής, με την οποία έδωσε κατευθύνσεις στα στελέχη και παρουσίασε το όραμα του στους νέους σπουδαστές.
Ελικόπτερο ΑΗ-64Α APACHE της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή των Φαρσάλων στις 2 Απριλίου 2019 λόγω βλάβης κατά την διάρκεια συμμετοχής σε επιχειρησιακή εκπαίδευση. Το Ε/Π επισκευάστηκε και επέστρεψε στο αεροδρόμιο αναχώρησης.
Πολεμικό Ναυτικό
Η ΤΠΚ Ρίτσος (P-71) συμμετέχει από την Παρασκευή 5 Απριλίου στην πολυεθνική άσκηση Sea Shield 2019 που διοργανώνεται στη Μαύρη Θάλασσα από το πολεμικό ναυτικό της Ρουμανίας και θα διαρκέσει από τις 5 ως τις 13 Απριλίου. Στην άσκηση, που γίνεται σε συνεργασία με την Standing Maritime Group (SNMG-2) του ΝΑΤΟ, θα συμμετέχουν με πλοία, εκτός της Ρουμανίας, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Τουρκία. Συμμετέχουν επίσης μαχητικά αεροσκάφη MIG 21 και F-16 της Ρουμανίας και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Στις φωτογραφίες απεικονίζεται ο “Ρίτσος” κατά τον διάπλου του Βοσπόρου (photo credits: Yörük Işık).
Πολεμική Αεροπορία
Συνεχίζεται στην ΑΒ Ανδραβίδας η αεροπορική άσκηση “Ηνίοχος 2019”, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ. Την Παρασκευή 5 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) επισκέφθηκαν την Ανδραβίδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Αποστολάκης συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, καθώς και ο πρέσβυς των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt. Ο ΥΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απένειμαν τιμητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες αξιωματικούς της ΠΑ που συμμετείχαν στην 1η εκπαιδευτική σειρά NATO Tactical Leadership Programme- TLP 2019 και στην 1η Μικτή Σειρά Σχολείου Όπλων Τακτικής- ΣΟT, αντίστοιχα.
Σε απάντηση σχετικής δημοσιογραφικής ερώτησης, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι πέρα από την αναβάθμιση των F-16, η ΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής του καινούριου αεροσκάφους της εξετάζοντας όλες τις συνιστώσες, ούτως ώστε να μπει στη νέα γενιά αεροσκαφών. Η απάντηση αυτή, σε συνδυασμό με γραπτή ενημέρωση του αντιναυάρχου Mathias Winter (επικεφαλής του προγράμματος F-35 στο Πεντάγωνο) προς τα μέλη του Κογκρέσου, ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους δυνητικούς μελλοντικούς χρήστες του F-35 (μαζί με την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Σιγκαπούρη) προκάλεσε δημοσιεύματα περί προμήθειας F-35 από την Ελλάδα.
Τα δημοσιεύματα κατ’ αρχήν έχουν βάση, με δεδομένη την κυρίαρχη θέση της Lockheed Martin στους ελληνικούς εξοπλισμούς και τις διαφαινόμενες προθέσεις της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας (ήταν π.χ. ενδιαφέρουσα από σημειολογική άποψη η επιλογή να πλαισιώνεται το βήμα του ομιλητή στην εκδήλωση της DV Day από ένα ελληνικό F-16 και ένα ιταλικό F-35…). Ωστόσο ερωτάται (α) αν η διαφαινόμενη προμήθεια εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιου στρατηγικού σχεδιασμού για την ΠΑ ή ακολουθεί το γνώριμο μοντέλο αποσπασματικών εξοπλιστικών αποφάσεων και (β) ποια θα είναι η επίπτωση του μεγάλου κόστους της προμήθειας στην εδώ και χρόνια ελλιπή χρηματοδότηση των υπόλοιπων αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιφυλασσόμαστε για σχετική ανάλυση προσεχώς.
Κύπρος
Στις 5 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (SAREX) CYPFRA-02/19 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου με την συμμετοχή των ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ (P03), ΓΕΩΡΓΙΟΥ (P04) και ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (P05) της ΔΝ/ΓΕΕΦ, Ε/Π AW139 της ΜΑΕΠ και της Φ/Γ FORBIN (D620) του Γαλλικού Ναυτικού.
Στις 2 Απριλίου ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογο του αντιστράτηγο Mohamed Farid. Με το πέρας της συνάντησης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Κάιρο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο Αρχηγός της ΕΦ επισκέφθηκε τον Ναύσταθμο του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού στην Αλεξάνδρεια, καθώς και την Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων Ναυτικού, όπου τον υποδέχθηκε ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Υποναύαρχος Ashraf Ibrahim Atwa Mogahed. Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ επισκέφθηκε επίσης το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ. Θεόδωρος Β’ του απένειμε τον «Χρυσό Λέοντα» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Ανατολικός Παρατηρητής
Πυκνή ήταν η εβδομάδα που πέρασε από πλευράς εξελίξεων στο τουρκικό πρόγραμμα F-35. Αρχικά γνωστοποιήθηκε με δημοσιεύματα ότι οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ανέστειλαν προγραμματισμένες παραδόσεις εξοπλισμού εκπαίδευσης και υλικών απαραίτητων για την προετοιμασία της άφιξης των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, ενώ ακολούθως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, γερουσιαστής James Inhofe, γνωστοποίησε επισήμως την διακοπή της εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της Τουρκικής Αεροπορίας στο F-35 (συνολικά 13 χειριστών και 225 τεχνικών).
Ακολούθησε η ηχηρή παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Mike Pence, ο οποίος κάλεσε δημόσια την Τουρκία να επιλέξει «αν θα παραμείνει στην πλέον επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην Ιστορία ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με απερίσκεπτες αποφάσεις που υπονομεύουν το ΝΑΤΟ, όπως η προμήθεια των S-400».
Τέλος, σύμφωνα με γραπτή ενημέρωση του αντιναυάρχου Mathias Winter (επικεφαλής του προγράμματος F-35 στο Πεντάγωνο) προς τα μέλη του Κογκρέσου, οι 7 τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στην παραγωγή απαρτίων του αεροσκάφους αποτελούν ποσοστό 6-7% της εφοδιαστικής αλυσίδας, και ο ενδεχόμενος αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα συνεπάγεται καθυστέρηση 45-90 ημερών στην παράδοση απαρτίων και πιθανή καθυστέρηση στις παραδόσεις 50-75 αεροσκαφών σε βάθος διετίας. Όλα τα ανωτέρω υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την πίεση προς την Τουρκία και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.
Από την άλλη πλευρά, το τρίτο και το τέταρτο αεροσκάφος F-35A της Τουρκικής Αεροπορίας (s/n 18-0003 και 18-0004, αντίστοιχα) μεταφέρθηκαν στην Αεροπορική Βάση Luke στις 4-5 Απριλίου 2019. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των AIR FORCE TIMES, οι χειριστές της ΤΗΚ που ολοκλήρωσαν την βασική εκπαίδευση στο F-35A τον Μάρτιο του 2018 θα παραμείνουν ως εκπαιδευτές «για μερικά χρόνια» στην ίδια βάση. Είναι σαφές ότι από πλευράς ΗΠΑ εξετάζονται σοβαρά όλα τα ενδεχόμενα, διότι η συνύπαρξη του F-35 με το ρωσικό Α/Α σύστημα S-400 σε τουρκικά χέρια θεωρείται σοβαρή τεχνολογική απειλή στρατηγικού χαρακτήρα. Είναι όμως επίσης σαφές ότι για την Τουρκία διατηρείται ανοιχτή η οδός της υποχώρησης, που θα γινόταν ασμένως δεκτή από αμερικανικής πλευράς. Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός του 2019, καθώς για το καλοκαίρι είναι προγραμματισμένες οι πρώτες παραλαβές του S-400, ενώ για το φθινόπωρο οι πρώτες αφίξεις F-35 στην Τουρκία.
Από 1 έως 30 Απριλίου 2019 διεξάγεται η άσκηση κινητοποίησης και μετεκπαίδευσης εφέδρων YILDIRIM-2019 της ΤΠ/Α, στην οποία περιλαμβάνεται το αντικείμενο της εκπαίδευσης στην ταχεία επιδιόρθωση διαδρόμων απο/προσγείωσης σε 19 περιοχές όπου εδρεύουν αεροπορικές βάσεις.
Ο Τ/ΥΠΑΜ και οι Α/ΓΕ πραγματοποίησαν στις 30 Μαρτίου 2019 τα εγκαίνια του νέου Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων που βρίσκεται στην έδρα της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στη Şanlıurfa και θα αξιοποιηθεί σε πιθανή νέα εισβολή εντός Συριακού εδάφους ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.