Κινητικότητα γύρω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ενώ ασκούνται έντονες πιέσεις προς την Αθήνα για εξεύρεση λύσης ώστε να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατ’ αρχάς και στην Ε.Ε. αργότερα. Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό άρθρο των Financial Times με τίτλο «Η ΠΓΔΜ εξετάζει να αλλάξει όνομα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», που φιλοξένησε δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Nikola Dimitrov, σύμφωνα με τον οποίο «η ΠΓΔΜ θα εξετάσει να αλλάξει την ονομασία της, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει την αντίθεση της Ελλάδας στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ». Ωστόσο, μολις λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του άρθρου και μετά από παρέμβαση του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, οι Financial Times άλλαξαν τόσο τον τίτλο όσο και τον πρόλογο του δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση. Πλέον, η νέα εκδοχή του άρθρου τιτλοφορείται «Η ΠΓΔΜ εξετάζει το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας την προσωρινή ονομασία της» (σ.σ.: δηλαδή το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και οι δηλώσεις του Dimitrov έχουν τροποποιηθεί για να εναρμονίζονται σε αυτό το ύφος.
Πρακτικά, η νέα κυβέρνηση του Zoran Zaev μέσω της συγκεκριμένης πρότασης επιχειρεί να παρακάμψει την Ελλάδα ζητώντας να ενταχθεί η χώρα του στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό όνομα και να αρχίσουν με το ίδιο όνομα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ενώ το θέμα του ονόματος θα παραπεμφθεί στο τέλος της πολύχρονης αυτής διαδικασίας. Το δημοσίευμα έρχεται την στιγμή που ο Zoran Zaev βρίσκεται στις Βρυξέλλες για πρώτες επαφές με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Federica Mogherini και τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn, ενώ την Τετάρτη έρχεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov για συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ακούστηκαν φωνές περί επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή, με τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Σλοβενίας και Κροατίας να κατονομάζουν τη ΠΓΔΜ ως την πλέον επείγουσα περίπτωση.