Η IDEF 2017 στο μικροσκόπιο

120
1396
Η έκθεση αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων από πλευράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυναμεων, όπως με τη δοκιμαστική βολή του τακτικού βαλλιστικού βλήματος Bora.

Από 9 έως 12 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η 13ης Διεθνής Έκθεση Αμυντικής Bιομηχανίας IDEF 2017 που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα για την Ενίσχυση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSKGV) υπό την αιγίδα της τουρκικής Προεδρίας. Στη φετινή έκθεση συμμετείχαν σχεδόν 800 εταιρείες από 50 χώρες με την τουρκική κρατική εταιρεία ASELSAN να καταγράφει τη μεγαλύτερη συμμετοχή, παρουσιάζοντας συνολικά 317 προϊόντα και συστήματα σε περίοπτη θέση στους χώρους της.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Αμυντικών Βιομηχανιών Ismail Demir στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, η τουρκική κυβέρνηση αξιοποίησε την έκθεση για διμερείς επαφές με αξιωματούχους κρατών της Μέσης Ανατολής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε την αντικειμενική δυσκολία της επίτευξης του εκπεφρασμένου στόχου για εξαγωγές αμυντικού υλικού και υπηρεσιών ύψους $25 δισ. το 2023 (από 1,68 δισ. το 2016) καθώς «δεν είναι εύκολο να ανταγωνιστείς διεθνώς παίκτες που κατέχουν ηγετική θέση στη αγορά επί τόσα έτη» (βλ. Είναι εφικτός ο στόχος αύξησης των εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας;). Η έκθεση αποτέλεσε ταυτόχρονα πρώτης τάξεως ευκαιρία για επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων από πλευράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως με τη δοκιμαστική βολή του τακτικού βαλλιστικού βλήματος Bora στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου και τη δημοσίευση των πρώτων δοκιμαστικών φωτογραφιών από το δορυφόρο Göktürk-1.

 Χερσαία Συστήματα

Στο χώρο της έκθεσης παρουσιάστηκε αναβαθμισμένο άρμα μάχης M-60T Sabra του Τουρκικού Στρατού, εξοπλισμένο με  τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό SARP της Aselsan, κάμερες κάλυψης 360° για επίγνωση κατάστασης και σύστημα προειδοποίησης λέιζερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαίου 2017 , το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε σύμβαση στην Aselsan ύψους €109,2 εκατ. και ΤΛ25 εκατ. για το σχετικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που ονομάζεται Fırat M60T, μετά και τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν τα τουρκικά άρματα στην Συρία. Οι εργασίες εκσυγχρονισμού απροσδιόριστου αριθμού αρμάτων Sabra θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις των Στρατιωτικών Εργοστασίων την περίοδο 2017-2018.
Η τουρκική Otokar παρουσίασε δύο πρωτότυπα του άρματος μάχης Altay, εκ των οποίων ένα για επιχειρήσεις σε ασύμμετρα περιβάλλοντα μάχης (Asimetrik Harp Tankı: AHT), εξοπλισμένο με θωράκιση ERA, μετωπικό πτύο χωματουργικών εργασιών, RWS, τηλεσκοπικό ιστό συστήματος παρατήρησης YAMGÖZ που παρέχει κάλυψη 360° και προσανατολισμό (προς τον στόχο) των τηλεχειριζόμενων σταθμών οπλισμού (RWS), παρεμβολέα (jammer) κατά αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED), σύστημα εντοπισμού πυρών ελευθέρων σκοπευτών και σύστημα προειδοποίησης λέιζερ (LWS). Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Otokar, Serdar Görgüç, θα χρειαστούν περί τους 20 μήνες από τη λήψη της παραγγελίας για την έναρξη παραγωγής του Altay, το οποίο βασίζεται σε 109 εγχώριους και 36 ξένους υπεργολάβους. Mε βάση τον ισχύοντα σχεδιασμό, η παράδοση των πρώτων 15 αρμάτων μάχης Altay έχει προγραμματισθεί για το 2020 για να ακολουθήσουν 20 πρόσθετες μονάδες το επόμενο έτος, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος του προγράμματος ή να έχουν επιλυθεί τα ζητήματα της επιλογής του κινητήρα/συγκροτήματος μετάδοσης ή του συστήματος αυτοπροστασίας, για το οποίο έχει ζητηθεί η τεχνική συνδρομή της Rheinmetall.
Στον εξωτερικό χώρο της έκθεσης υπήρχε το ένα από τα δύο πρωτότυπα της μονάδας πυρός του αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος Korkut της Aselsan. Η τυπική σύνθεση κάθε πυροβολαρχίας Korkut περιλαμβάνει ένα σταθμό πρόσκτησης στόχων/ελέγχου πυρός και τρεις μονάδες πυρός, αμφότερα τοποθετημένα στο ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα ACV-AD της FNSS. Το πλήρως αμφίβιο ACV-AD αναπτύσει μέγιστη ταχύτητα 65 km/h και παρέχει προστασία επιπέδου 4 από πυροβόλα όπλα και επιπέδου 2 από νάρκες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της STANAG 4569. Ο σταθμός πρόσκτησης στόχων/ελέγχου πυρός είναι εφοδιασμένος με 3D ραντάρ έρευνας με κεραία AESA, μονάδα E/O και δύο σταθμούς εργασίας. Η μονάδα πυρός είναι εξοπλισμένη με δύο σταθεροποιημένα πυροβόλα 35mm με δυνατότητα βολής πυρομαχικών τύπου AHEAD, Ku-band ραντάρ εγκλωβισμού και μονάδα E/O. Η σειριακή παραγωγή του συστήματος είναι σε εξέλιξη, με το τις πρώτες μονάδες των ACV-AD να είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν τον Μάιο του 2018 στην Aselsan για την τελική ολοκλήρωση των υποσυστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2016 το SSM υπέγραψε σύμβαση ύψους €500 εκατ. με την Aselsan, για την απόκτηση μη ανακοινώσιμου αριθμού συστημάτων Korkut μέχρι το 2022. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχεδιασμό 2017-2021 του SSM, το 2019 προβλέπεται η παράδοση 4 ολοκληρωμένων συστημάτων το 2019, τριών το 2020 και τριών το 2021. Το σύστημα Korkut προορίζεται να συμπληρώσει τους υφιστάμενους φορείς βλημάτων Stinger, τύπου Atilgan και Zipkin, παρέχοντας εγγύς Α/Α-αντιβληματική προστασία σε τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους σχηματισμούς.
Η αυτόνομη έκδοση του αντιαεροπορικού συστήματος HISAR στο περίπτερο της Aselsan. Το σύστημα χρησιμοποιεί ως φορέα το τεθωρακισμένο όχημα ACV-AD της FNSS και διαθέτει 4 έτοιμα προς βολή βλήματα τύπου HISAR-A, κατασκευής Roketsan, μέγιστης εμβέλειας 15 km. Για τον εντοπισμό στόχων χρησιμοποιείται το ίδιο υποσύστημα που διαθέτει και ο σταθμός πρόσκτησης στόχων / ελέγχου πυρός του συστήματος Korkut, αποτελούμενο από ραντάρ έρευνας 3D με κεραία AESA και μονάδα E/O. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης έκδοσης του αντιαεροπορικού συστήματος HISAR είναι σε εξέλιξη, με την έναρξη της σειριακής παραγωγής να παρουσιάζει τριετή καθυστέρηση και να τοποθετείται στα μέσα του 2020.
Η τροχοφόρα μονάδα πυρός του αντιαεροπορικού συστήματος HISAR της Aselsan, διαθέτει 6 έτοιμα προς βολή βλήματα τύπου HISAR-O, κατασκευής Roketsan, μέγιστης εμβέλειας 25 km. Η μονάδα λαμβάνει στοιχεία βολής από την κεντρική μονάδα έλεγχου πυρός του συστήματος HISAR μέσω wideband VHF. Το κεραιοσύστημα στον τηλεσκοπικό ιστό πιθανότητα περιλαμβάνει τις κεραίες ζεύξης για την μετάδοση δεδομένων στόχου στο βλήμα στην ενδιάμεση φάση πριν την ενεργοποίηση του ερευνητή IIR. Η ανάπτυξη του συστήματος HISAR είναι σε εξέλιξη.
H κρατική εταιρεία MKE παρουσίασε το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο YAVUZ, το οποίο ενσωματώνει το πυροβόλο 155mm του ρυμουλκούμενου Τ-155 Panter που κατασκεύαζε η ίδια επί οχήματος 6×6 της BMC.
Εκτοξευτής τακτικών βαλλιστικών βλημάτων Bora στον προαύλιο χώρο της έκθεσης IDEF-2017. To σύστημα είναι αποτέλεσμα της 20ετούς στρατιωτικής συνεργασίας με την Κίνα.

Αεροπορικά Συστήματα

Στο περίπτερο της TAI (Turkish Aerospace Industries) υπήρχε πρόπλασμα (mock-up) πραγματικών διαστάσεων του αεροσκάφους ελαφράς κρούση/εγγύς αεροπορικής υποστήριξης Hürkuş-C. Είναι άξιο προσοχής το ότι ενώ οι φωτογραφίες από την παρουσίαση του αεροσκάφους τον περασμένο Φεβρουάριο έδειχναν αναρτημένη μια έκδοση του πυργίσκου ASELFLIR-300T, το mock-up της έκθεσης παρουσιάστηκε με μια έκδοση του, βελτιωμένων επιδόσεων, πυργίσκου CATS της Aselsan. Το Hürkuş-C μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 4 συνεχόμενες ώρες, μεταφέροντας οπλικό φορτίο συνολικού βάρους 1.500 kgr, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από κατευθυνόμενες βόμβες, ρουκέτες τύπου CİRİT και πυραύλους L-UMTAS. Σημειώνεται ότι η πρώτη δοκιμαστική βολή L-UMTAS από Hürkuş-C πραγματοποιήθηκε επιτυχώς τον περασμένο Μάρτιο. Το αεροσκάφος χρησιμοποιεί σήμερα τον κινητήρα PT6A-68 της Pratt & Whitney Canada ισχύος 1.600 hp, αλλά είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη αντίστοιχου κινητήρα από την Tusas Engine Industries, θυγατρική της ΤΑΙ. Κατά την διάρκεια της έκθεσης ανακοινώθηκε η συμφωνία έναρξης της σειριακής παραγωγής του Hürkuş-C, με αρχικό στόχο την παραγωγή 12 μονάδων για τον Τουρκικό Στρατό και με επιπλέον 12 μονάδες ως option. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2018, λίγους μήνες μετά την έναρξη των παραδόσεων των 15 εκπαιδευτικών Hürkuş-Β για την Τουρκική Αεροπορία. Αν και το Hürkuş-C θα διαθέτει θωράκιση και σύστημα αυτοπροστασίας, δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον υψηλής αντιαεροπορικής απειλής όπως αυτό του Αιγαίου. Η χρήση του θα περιορισθεί στην ΝΑ Τουρκία, αφενός ως μια πολύ πιο οικονομική αεροπορική πλατφόρμα εγγύς υποστήριξης σε σύγκριση με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16/F-4, αφετέρου ως συμπλήρωμα των επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129, σε σύγκριση με τα οποία προσφέρει αυξημένη δυνατότητα παραμονής σε περιπολία.
Σε πρώτο πλάνο το κατευθυνόμενο βλήμα αέρος-αέρος μέσης εμβέλειας Bozdoğan ενώ πίσω διακρίνεται το μικρής εμβέλειας Gökdoğan. Η ανάπτυξη των δύο βλημάτων ξεκίνησε το 2012 από το TÜBİTAK SAGE στα πλαίσια του προγράμματος Goktug. Σήμερα βρίσκεται στη φάση των δοκιμών εδάφους, με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την πρώτη βολή από αεροσκάφος το 2019. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει επιλεγεί και η εταιρία που θα αναλάβει την σειριακή παραγωγή. Το BVR βλήμα Bozdoğan, εκτιμώμενης εμβέλειας 65 km, χρησιμοποιεί ενεργό ερευνητή ραντάρ για την τερματική καθοδήγηση και διαθέτει δυνατότητα ενδιάμεσης ανανέωσης δεδομένων του στόχου από το αεροσκάφος φορέα μέσω ζεύξης (data link). Το WVR βλήμα Gökdoğan, εκτιμώμενης εμβέλειας 30 km, είναι εφοδιασμένο με θερμικό ανιχνευτή δύο περιοχών για αυξημένη ικανότητα απόρριψης ψευδοστόχων και διαθέτει σύστημα διανυσματικού ελέγχου ώσης στο ακροφύσιο του κινητήρα που παρέχει υψηλή αρχική ικανότητα ελιγμών. Η ταυτόχρονη ανάπτυξη επιτρέπει την κοινή χρήση υποσυστημάτων όπως ο πυροσωλήνας προσέγγισης και η κεφαλή μάχης ενώ εικάζεται πως και ο πυραυλοκινητήρας στερεών καυσίμων αποτελείται από κοινά μέρη. Και τα δύο βλήματα θα μπορούν να αναρτηθούν στον εκτοξευτή LAU-129.
Παρουσίαση των πρώτων δοκιμαστικών φωτογραφιών του δορυφόρου Göktürk-1 στο πλαίσιο της έκθεσης IDEF. H τελική αποδοχή του επίγειου σταθμού λήψης αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2017.
H εταιρεία Baykar Makina, ιδιοκτησίας του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, παρουσίασε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar Tactical Block 2 (TB-2) εξοπλισμένο με πυρομαχικά MAM σε 4 υποπτερυγικούς φορείς και συγκρότημα αισθητήρων Wescam MX-15D της L3, το οποίο φέρεται να έχει επιλεγεί για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΑΦΝΣ P-3B Orion του ΠΝ. Η πλατφόρμα έχει συμπληρώσει πάνω από 15.000 ώρες πτήσης από συνολικά 12 ΜΕΑ των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (εκ των οποίων το ένα συνετρίβη μετά από αποστολή στην Συρία) και 6 για την Τουρκική Αστυνομία. Στις 11 Μαΐου υπεγράφη σύμβαση με το SSM για την προμήθεια εξοπλισμένων MEA του τύπου για τις ανάγκες της Χωροφυλακής.

Ναυτικά Συστήματα

Μοντέλο υπό κλίμακα 1/10 του υπό ανάπτυξη Ραντάρ Πολλαπλών Λειτουργιών Διάταξης Φάσης CAFRAD που αναπτύσσεται από την Aselsan με σκοπό να εξοπλίσει μελλοντικά την τουρκικής κατασκευής φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας TF-2000. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σύστημα θα φέρει Μονολιθικό Μικροκυματικό Ολοκληρωμένο Κύκλωμα (MMIC) με βάση το νιτρίδιο του γαλλίου (GaN) προς επίτευξη πολύ μεγαλύτερων επιδόσεων ισχύος σε σχέση με την τρέχουσα έκδοση με αρσενίδιο του γαλλίου (GaAs). Ο ιστός αισθητήρων θα περιλαμβάνει, από πάνω προς τα κάτω: την κεραία IFF, τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών, τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ κατάδειξης στόχων και τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ έρευνας μεγάλης απόστασης. Διευκρινίζεται, πάντως, πως η φρεγάτα TF-2000 βρίσκεται ακόμη σε concept level.
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της φρεγάτας I Class: κατά τα φαινόμενα, η μπροστινή όψη της υπερκατασκευής που φέρεται η γέφυρα του πλοίου θα έχει πολύ μικρότερη οπίσθια κλίση σε σχέση με τις κορβέτες κλάσης Ada του προγράμματος MILGEM. Δεδομένου πως αυτή η οπίσθια κλίση ήταν μέρος της σχεδίασης stealth της κλάσης Ada, η διαφοροποίηση του σχεδίου αποκαλύπτει πιθανότατα πρόβλημα ορατότητας από τη γέφυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 3ο και 4ο σκάφος της κλάσης Ada (F-513 Burgazada, F-514 Kinaliada) τα οποία ήταν προγραμματισμένα να παραδοθούν στο TDK το 2018 και 2019 αντίστοιχα, θα παραδοθούν στο Πακιστάν, στα πλαίσια της επικείμενης οριστικοποίσης της συμφωνίας για την απόκτηση 4 κορβετών της αυτής κλάσης. Θυμίζουμε πως στις 10 Μαίου, κατά τη διάρκεια της έκθεσης IDEF 2017, υπογράφηκε η επιστολή προθέσεως (Letter of Intent – LOI) για την προμήθεια τεσσάρων κορβετών κλάσης MILGEM για λογαριασμό του πακιστανικού ναυτικού. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 30 Ιουνίου. Η Τουρκία, ανταποδοτικά, θα αγοράσει 52 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Super Mushshak από το Πακιστάν.
Η κατασκευή του πρώτου τουρκικού Ελικοπτεροφόρου Αποβατικού Δεξαμενής (LHD) TCG ANADOLU (L400) ξεκίνησε στο ναυπηγείο Sedef της Κωνσταντινούπολης στις 30 Απριλίου του 2016. Αναμένεται να καθελκυστεί εντός του 2019 και να καταστεί επιχειρησιακό το 2021. Το TCG ANADOLU, με εκτόπισμα 27.436 τόνων, θα είναι πανομοιότυπο με το SPS JUAN CARLOS I (L61) του Ισπανικού Ναυτικού και τα HMAS ADELAIDE (L01) και HMAS CANBERRA (L02) του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας. Μολοντούτο, σε αντίθεση με αυτά, το τουρκικό πλοίο θα είναι εφοδιασμένο με 5 μηχανές MAN 16V32/40, κάθε μια εκ των οποίων θα παράγει 7.680kW, προσδίδοντας μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβων και ακτίνα δράσης περί τα 9.000 ναυτικά μίλια. Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με Σύστημα Εκτόξευσης Κατευθυνόμενων Βλημάτων (GMLS) RAM Mk49, δύο Mk-15 Phalanx Block 1B CIWS και πέντε σταθερές πλατφόρμες πυροβόλων των 25mm. Θα μπορεί να φέρει 4 επιθετικά ελικόπτερα, 8 βαρέα ή 12 μέσα μεταφορικά ελικόπτερα, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), ενώ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 6 αεροσκαφών F-35B (εφόσον φυσικά η Τουρκία αποκτήσει το τύπο -Β). Στις 7 Μαρτίου υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της FNSS και του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη και την κατασκευή 27 τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων εφόδου για τον εξοπλισμό του.