Ανασκόπηση #86

0
1959

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης συμπλήρωσαν 100 ημέρες κράτησης στις τουρκικές φυλακές. Σήμερα είναι η 102η ημέρα. Δεν τους λησμονούμε.

ΓΕΕΘΑ

Στις 6 Ιουνίου διεξήχθη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο η πολυεθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «SALAMIS STORM 2018», με τη συμμετοχή μονάδων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Στην άσκηση παρέστησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Σερβίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Α. Στεφανής και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χ. Χριστοδούλου.

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, το τελευταίο από τα ελικόπτερα ΝΗ-90 του ΕΣ που ήταν διαθέσιμο για πτήσεις καθηλώθηκε αμέσως μετά τη συμμετοχή του στην άσκηση Salamis Storm, λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων ωρών πτήσης. Κατόπιν τούτου, το σύνολο των 14 ελικοπτέρων του τύπου που έχει παραλάβει (επί συνολικής παραγγελίας 20 ελικοπτέρων) ο ΕΣ καθηλώνεται μέχρι νεωτέρας, λόγω της γνωστής εμμονής του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου να μην υπογράφει σύμβαση υποστήριξης (Follow On Support – FOS) των ελικοπτέρων του τύπου. Εκτός των δεδομένων κενών που δημιουργεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, η καθήλωση των ΝΗ-90 προκαλεί πλέον και πρόβλημα διατήρησης της διαθεσιμότητας των χειριστών της ΑΣ στον συγκεκριμένο τύπο.

Από 04 έως 06 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε Αντιαεροπορική Βολή κατευθυνόμενου βλήματος (Κ/Β) «STINGER», με τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών σε τηλεκατευθυνόμενους στόχους, στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Στη βολή, συμμετείχε προσωπικό με ειδικότητα Χειριστή Κ/Β «STINGER» από το σύνολο των Διοικήσεων και Μονάδων Πυροβολικού της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/«ΑΧΙΛΛΕΑΣ» και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων/«ΑΙΓΕΑΣ». Η βολή, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, απέδειξε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των χειριστών Κ/Β «STINGER», τη μεγάλη αξιοπιστία και το υψηλό ποσοστό ευστοχίας του εν λόγω βλήματος.

Το διάστημα από 04 έως 06 Ιουνίου, διεξήχθη στο Πεδίο Βολής «ΠΕΤΡΩΤΩΝ», εκπαίδευση στον συντονισμό και παροχή υποστήριξης στις Μονάδες Ελιγμού, με την συμμετοχή όλων των συστημάτων και μέσων πυρός καμπύλης τροχιάς (ΠΕΠ MLRS, ΠΕΠ RM-70, PhZ -2000, M109, Μ106) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – OHQ, με ανάπτυξη Ραντάρ και Μετεωρολογικών Σταθμών. Για πρώτη φορά η συγκεκριμένη βολή συνδυάστηκε με την ταυτόχρονη υποστήριξη τμημάτων ελιγμού (Πεζικό, Τεθωρακισμένα) που ενεργούν στην ΠΕ/Δ΄ΣΣ, προσομοιώνοντας έτσι τις πραγματικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του διημέρου, η εκπαίδευση έγινε υπό ρεαλιστικές συνθήκες και αξιολογήθηκε όλη η διαδικασία στοχοποίησης και παροχής πυρών υποστήριξης στις εμπρός Διοικήσεις. Εφαρμόστηκαν βελτιωμένες τεχνικές και διαδικασίες προσβολής στόχων. Την παραπάνω δραστηριότητα, παρακολούθησε ο Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς. Διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, το ηθικό και το πάθος του προσωπικού των τμημάτων που συμμετείχαν ενώ καταγράφηκε η σημασία της παροχής πυρών υποστήριξης και του συγχρονισμού των προσπαθειών με τα τμήματα ελιγμού.

Το πενθήμερο από 19 έως 23 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αξιολογήσεων της Γενικής Επιθεώρησης του ΓΕΣ, η πιο επίπονη δραστηριότητα που υφίσταται μια Μονάδα, η επιχειρησιακή αξιολόγηση του 595 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού (595 Α/Μ ΤΠ). Εκτελέσθηκαν οι προβλεπόμενες από τα Σχέδια διαδικασίες, όπως:

– Πρόσκληση και Εκπαίδευση Εφέδρων.
– Σχέδιο Ετοιμότητας και Συναγερμού.
– Αερομεταφορά και Ανάπτυξη σε επιλεγμένες θέσεις.
– Οργάνωση Μάχης.
– Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας.
– Ανάπτυξη Δικτύων Επικοινωνιών.
– Αντιμετώπιση πλήθους επεισοδίων και σεναρίων ειδικών καταστάσεων.

Κατά τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, “διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, η άριστη εκπαίδευση και το υψηλό ηθικό του προσωπικού για την εκτέλεση της αποστολής του”. Όμως και μόνο η πρόσκληση και εκπαίδευση εφέδρων σε μονάδα που θεωρείται άμεσης αντίδρασης, λέει πολλά για τα όρια της “υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας”. Και αυτή η κριτική δεν αφορά αποκλειστικά το 595 Α/Μ ΤΠ, ούτε μόνο την παρούσα (στρατιωτική και πολιτική) ηγεσία, αλλά όλες τις ηγεσίες που επέτρεψαν, δια της μείωσης της θητείας, την πτώση του ποσοστού επάνδρωσης των μονάδων σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Από Δευτέρα 21 έως και Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Ξάνθης, για πρώτη φορά, διαγωνισμός μεταξύ Ουλαμών αρμάτων όλων των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών, με τη συμμετοχή ενός Ουλαμού (4 άρματα και 16 άτομα προσωπικό), από τις ΧΧΙ – ΧΧΙΙΙ – ΧXΙV – XXV Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες (ΤΘΤ). Τα πληρώματα αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν σε μία σειρά επιχειρησιακών αντικειμένων και δοκιμασιών, που αντιστοιχούν σε όλες τις πιθανές απειλές ενός σύγχρονου πεδίου μάχης.

Ο διαγωνισμός, του οποίου το κόστος μετά από σκληρή προσπάθεια, κυμάνθηκε στο ελάχιστο, σε σχέση με την μεγάλη του επιχειρησιακή αξία, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού, την ευγενή άμιλλα μεταξύ των πληρωμάτων των τεθωρακισμένων και την απόκτηση εμπειρίας σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, οι οποίοι στο εξωτερικό και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αποτελούν κοινή πρακτική στην εκπαίδευση. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων ο Α/ΓΕΣ και τα αρμόδια στελέχη που πέτυχαν, εν μέσω οικονομικής στενότητας, να εμφυτεύσουν στην ελληνική πραγματικότητα ένα θεσμό που έδωσε, όπου εφαρμόστηκε διεθνώς, ποιοτική ανωτερότητα στα πληρώματα των αρμάτων έναντι των αντιπάλων.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Κυριακή 03 έως την Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018 διεξήχθη στην περιοχή του κεντρικού, βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους η ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018», με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε ενέργεια.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, επέβη στη Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ, ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης και παρακολούθησε εκτέλεση πυρών κατά εναέριου στόχου (ανεμούριο) στο πεδίο βολής Άνδρου.

Την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 εν όρμω λιμένα Ρόδου ο Κυβερνήτης του Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΒΟΤΣΗΣ Πλωτάρχης Π. Καρατζαφέρης ΠΝ, επισκέφθηκε τον Κυβερνήτη του αμερικανικού αντιτορπιλικού πλοίου USS Forrest Sherman (DDG-98) το οποίο κατέπλευσε στη Ρόδο για λόγους ανάπαυσης και αναψυχής.Κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη έλαβε χώρα συζήτηση ανταλλαγής απόψεων των δύο Κυβερνητών στο πλαίσιο των αποστολών τους και ακολούθησε η ανταλλαγή θυρεών και αναμνηστικών των μονάδων τους.

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 το πλοίο γενικής υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ανεφοδίασε εν πλω το αντιτορπιλικό HMS DUNCAN και τη φρεγάτα FGS BAYERN της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 -SNMG2, στη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου Πελάγους. Η εν λόγω δραστηριότητα συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 5 Ιουνίου η Πολεμική Αεροπορία ανέλαβε, από κοινού με την ιταλική, την προστασία του εναερίου χώρου του Μαυροβουνίου. Η συμβολική έναρξη της αποστολής έγινε με την εικονική αναχαίτιση κυβερνητικού αεροσκάφους Learjet 45 του Μαυροβουνίου από δύο ελληνικά F-16 και δύο ιταλικά Eurofighter Typhoon, που προσέγγισαν το αεροσκάφος και το συνόδεψαν ως την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Podgorica.

Στις 31 Mαϊου ο πρέσβυς των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt επισκέφθηκε την 110 ΠΜ στην ΑΒ Λάρισας, απ’ όπου επιχειρούν τα αμερικανικά UCAV τύπου MQ-9 Reaper και χαιρέτισε την “εμβάθυνση της συνεργασίας” μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Από τη Δευτέρα 14 έως και την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης έλαβε μέρος στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2018», η οποία διεξήχθη στο Πόζναν της Πολωνίας. H Μοίρα συμμετείχε με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 52+ Adv και ανάλογο προσωπικό, ενώ συνολικά έλαβαν μέρος στην Άσκηση 23 αποστολές, με 71 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα από συνολικά 12 χώρες μεταξύ των οποίων ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Τουρκία ως παρατηρητής. Η 335 Μοίρα συμμετείχε σε αποστολές Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operations – COMAO), σε ρόλο προστασίας των αεροσκαφών του COMAO (Force Protection) και σε ρόλο προσβολής επιγείων στόχων (Air Interdiction). Επιπρόσθετα, ανέλαβε το ρόλο απεικόνισης της εχθρικής απειλής (RED) σε αποστολές αναχαίτισης άμυνας περιοχής (Defensive Counter Air – DCA). Παράλληλα, η Μοίρα εκτέλεσε αποστολές Αέρος-Αέρος διαφόρων βαθμών δυσκολίας, ενώ εκτέλεσε συνεργασίες με ειδικές δυνάμεις και ελικόπτερα.

Την Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, συμμετείχε στις εργασίες του Αεροπορικού Συνεδρίου «IAF Senior Air Force Conference 2018», που διοργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ και πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων θέματα στρατηγικής, αερομεταφορών, καινοτομίας, αεροπορικής διπλωματίας (διεθνείς ασκήσεις), ενώ οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ και επισκέφθηκαν το Μνημείο Πεσόντων και έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης οι προσκεκλημένοι Αρχηγοί πραγματοποίησαν πτήση με εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Κύπρος

Στις 6 Ιουνίου ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου είχε συνομιλίες με τον ισραηλινό ομόλογό του Avigdor Lieberman. Μεταξύ άλλων κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκε η προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, που προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουνίου στη Λευκωσία.

Από 23 έως 25 Μαΐου 2018 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία Φρεγάτα, ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό, στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση ‘’ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018’’, η οποία διεξήχθη στην Κύπρο, υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου. Ο σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων. Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 οι συμμετέχοντες στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day), μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης, επέβησαν στη Φ/Γ ΕΛΛΗ όπου και παρακολούθησαν δραστηριότητες της ασκήσεως.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ενώ το δεύτερο τουρκικό F-35A (AT-02, s/n 18000-2) έκανε στις 8 Ιουνίου την παρθενική του πτήση στο Fort Worth του Τέξας, και ενώ η παράδοση του πρώτου F-35 στην Τουρκία είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου, στο Κογκρέσο αναμένεται να συζητηθεί εντός της εβδομάδας νομοσχέδιο που θα μπορούσε να μπλοκάρει τις παραδόσεις των αεροσκαφών. Με τροπολογία που κατέθεσαν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο έγκρισης αμυντικών δαπανών (Νational Defence Αuthorization Αct  – NDAA), οι γερουσιαστές Jeanne Shaheen, Thom Tillis και James Lankford ζήτησαν να συμπεριληφθεί στο νόμο η παύση των παραδόσεων F-35 στην Τουρκία, έως ότου το Πεντάγωνο υποβάλει στο Κογκρέσο αναφορά τεσσάρων σημείων σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ιδίως ως προς τις σχέσεις της με τη Ρωσία αλλά και ως προς την συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Andrew Brunson.

Οι γερουσιαστές καλούν τον υπουργό Άμυνας James Mattis να υποβάλει “σχέδιο για tτην αποβολή της τουρκικής κυβέρνησης από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του F–35” που θα περιλαμβάνει:

1-Τα βήματα που απαιτούνται για την αποδόμηση της τουρκικής βιομηχανικής συμμετοχής στην κατασκευή και συναρμολόγηση του F–35.

2-Το κόστος της αντικατάστασης εργαλείων και άλλων υλικών κατασκευής που βρίσκονται στα χέρια της τουρκικής βιομηχανίας.

3-Χρονοδιαγράμματα σχετικά με την αποβολή της τουρκικής κυβέρνησης και βιομηχανίας από το πρόγραμμα του F–35, με τρόπο που θα έχει τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στους υπόλοιπους εταίρους του προγράμματος.

4-Τα βήματα που απαιτούνται για την απαγόρευση της μεταβίβασης κάθε αεροσκάφους F–35 που διαθέτει και χρησιμοποιεί σήμερα η Τουρκία, εκτός της επικράτειας των ΗΠΑ.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει πλέον απτό κίνδυνο σοβαρής εμπλοκής στην παράδοση των F–35, γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας περί αναβολής της παραβολής των S-400 ως τακτικό – επικοινωνιακό χειρισμό εν όψει της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

Ο τουρκικός στρατός εισχώρησε περίπου 25-30 χλμ. εντός του ιρακινού Κουρδιστάν στην περιοχή του Erbil, καταλαμβάνοντας αρκετά χωριά και οργανώνοντας φυλάκια. Με την εισχώρηση αυτή ο τουρκικός στρατός βρίσκεται πλέον σε απόταση 20-25 χλμ. από το όρος Qandil, έδρα της ηγεσίας του PKK.

 

Tο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» (Πορθητής), όπως μετονομάστηκε το “Deep Sea Metro II”, βρίσκεται πλέον στην Αττάλεια, όπου προετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλου βάθους γεώτρηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Σύμφωνα την κυπριακή εφημερίδα  «Φιλελεύθερος», η Τουρκία προγραμματίζει κατ’ αρχήν δύο γεωτρήσεις, στον στόχο «Αλάνια 1» που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αττάλειας και στον στόχο «Φινίκη 1» που βρίσκεται δυτικά της Αττάλειας σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Καστελλόριζο. Η τουρκική ηγεσία φαίνεται να επιδιώκει για λόγους εντυπώσεων την έναρξη της πρώτης γεώτρησης πριν τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, παρ’ ότι κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες το πλοίο δεν έχει στελεχωθεί ακόμα πλήρως με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό. Όταν αυτό συμβεί (με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο), ενδέχεται να επιχειρηθούν από τουρκικής πλευράς δυσκολότερες γεωτρήσεις σε περιοχές που θα αμφισβητούν την κυπριακή ή και την ελλαδική ΑΟΖ.