Ανασκόπηση εβδομάδας #65

11
1964

Το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου μετέβη στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Υποπτέραρχο (Ι) Amikam Norkin, συμμετείχε στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day), στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης «Blue Flag 2017», επισκέφθηκε και συνομίλησε με το προσωπικό της 335 Μοίρας που συμμετείχε σε αυτήν από την Αεροπορική Βάση Ovda.

Από 6 έως 17 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη χερσαία και θαλάσσια περιοχή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στην Αττική, υπό το συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεργασία-συνεκπαίδευση προσωπικού μονάδων ειδικών επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών-ΕΤΑ) και Σερβίας (72nd Reconnaissance-Commando Battalion), στο πλαίσιο του υφιστάμενου διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας. Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως, βολές φορητού οπλισμού και μάχης ταχείας αντίδρασης, καταδύσεις με συσκευές κλειστού κυκλώματος και παροχή Α΄ βοηθειών στο πεδίο της μάχης.

Από 13 έως 17 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ανδραβίδα και στην ευρύτερη περιοχή βορειοδυτικής Πελοποννήσου και νοτίου Ιονίου πελάγους, η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 17. Η ΤΑΜΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 17 είναι άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ), μεσαίας κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και διεξήχθη υπό τη διεύθυνση της 1ης Στρατιάς, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς και μέσων του ΝΑΤΟ. Σκοπός της άσκησης ήταν η σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων ΗΠ, στο πλαίσιο εξάσκησης προσωπικού και δοκιμής των μέσων και του διακλαδικού συστήματος διοίκησης και ελέγχου ΗΠ των ΕΔ.

Από 17 έως 25 Νοεμβρίου 2017 διεξάγεται η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017», με δραστηριότητες εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Σούδας, και εν πλώ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού και Νότιου Αιγαίου Πελάγους. Η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» είναι πολυεθνική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise) που σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών. Από ελληνικής πλευράς, το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει με τέσσερις φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, δύο υποβρύχια, δύο πυραυλακάτους, ένα αρματαγωγό, δύο πλοία γενικής υποστήριξης και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα θα συμμετάσχει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και η 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πεζικού του Στρατού Ξηράς καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπρόσθετα, στην εν λόγω Άσκηση θα συμμετέχουν η Συμμαχική Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS OCEAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG-2, με μικτή ομάδα τριακοσίων πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2) και του Ναυτικού του Ισραήλ.

Από 5 έως 10 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε από την XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, Μετεκπαίδευση Εφέδρων για την απονομή δεύτερης ειδικότητας. Η μετεκπαίδευση αφορούσε σε Πυροβολητές – Ασυρματιστές Μέσου Άρματος Leopard 2A4-HEL και αξιολογήθηκε από το Δ΄ Σώμα Στρατού με άριστα αποτελέσματα.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 13 Nοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποία οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών 23 κρατών μελών της ΕΕ υπέγραψαν την «Κοινή Ειδοποίηση» για συμμετοχή στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation: PESCO). Η PESCO αποτελεί την πιο σημαντική πρωτοβουλία μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση της προαγωγής μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας η οποία προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και αφορά τη δυνατότητα των κρατών μελών που επιθυμούν και μπορούν να προχωρήσουν σε ενισχυμένη συνεργασία, αναλαμβάνοντας επιπρόσθετες δεσμεύσεις στο τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη σταδιακή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των κρατών μελών, την επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών Σχηματισμών μέσω της διάθεσης μέσων, δυνατοτήτων και υποδομών από τα κράτη μέλη. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής και αμυντικής βάσης μέσα από συμμετοχή των κρατών μελών σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.

Στις 6 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), διάσκεψη για τη θαλάσσια ασφάλεια, με θέμα «The importance of an innovative approach for maritime security», η οποία οργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (European Defence Agency: EDA), υπό την αιγίδα της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη διάσκεψη συμμετείχαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από τα κράτη-μέλη, δομές και υπηρεσίες της ΕΕ, καθώς και από τρίτα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με τον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Η διάσκεψη εστίασε στο ζήτημα της καινοτομίας στο πεδίο της θαλάσσιας ασφάλειας, με θεματικές οι οποίες άπτονταν της στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, της ναυτικής τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς και της έγκαιρης προειδοποίησης στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Στις 13 Νοεμβρίου 2017, αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, αποτελούμενη από τον επικεφαλής, Υποστράτηγο Wang Shu, έξι επιτελείς και σαρανταεννέα σπουδαστές, επισκέφθηκαν το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ελλάδα από 12 έως 15 Νοεμβρίου. Κατά την παραμονή τους στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκαν επί θεμάτων που αφορούν στην ελληνική αμυντική πολιτική. Επίσης, επισκέφθηκαν τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου όπου ενημερώθηκαν για την οργάνωση και λειτουργία τους.

Στις 15 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ οι εργασίες του 5ου Στρατιωτικού Διαλόγου Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του υφιστάμενου διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας. Κατά τις συνομιλίες, επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας και της Ισραηλινής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Ισραήλ, Major General Amir Abulafia. Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας στους τομείς της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και της διαλειτουργικότητας.

Στις 14 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Major General, Salem Al Jaberi, επικεφαλής αντιπροσωπείας των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα, από 13 έως 15 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο υπογραφής του διμερούς Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2018. Το ΠΣΣ, το οποίο υπεγράφη από τον Διευθυντή Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη και τον Major General Salem Al Jaberi, περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Aπό 13 έως 17 Νοεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Admiral John M. Richardson USΝ, Chief of Naval Operations (CNO). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους και παράγοντες της ομογένειας. Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτικού Richard Spencer, τον Αμερικανό ομόλογό του Admiral John M. Richardson USΝ και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Άμυνας, Ασφάλειας και Συνεργασίας (Defence Security Cooperation Agency) Gregory Kausner.  Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και στο επίκεντρό τους βρέθηκε η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και οι σύγχρονες απειλές ασφαλείας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επανεπιβεβαίωσαν την στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, εξήραν την σημασία της Ναυτικής Βάσης στη Σούδα και εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, τόσο εντός της Συμμαχίας, όσο και ως γέφυρα μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ. Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε την εταιρεία Lockheed Martin, συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο International Government Affairs Lockheed Martin Nancy Ziuzin Schlegel και ενημερώθηκε για την πρόοδο του προγράμματος της αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Κύπρος

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς, Μονάδες της 1ης-6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ και της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, εκτέλεσαν στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού την ΤΑΜΣ Διπλής Ενεργείας «ΙΑΝΟΣ» άνευ πυρών, στις 10 Νοεμβρίου 2017. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη σταδιακή κλιμάκωση των σχέσεων με τον εχθρό και την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας με τη χρήση τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων εκ μέρους του, ο οποίος με την υποστήριξη Πυροβολικού και Αεροπορίας ανέλαβε επιθετική ενέργεια σε συγκεκριμένο τομέα του μετώπου όπου και αναχαιτίστηκε. Το ΓΕΕΦ προκειμένου να εξαλείψει την εχθρική απειλή, διέταξε την ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία να αντεπιτεθεί με την υποστήριξη πυροβολικού και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας. Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες Πεζικού, Τεθωρακισμένων και Πυροβολικού των Ταξιαρχιών της ΕΦ καθώς επίσης και ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας. Την άσκηση παρακολούθησαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Διοικητές Σχηματισμών και Διοικήσεων, στελέχη όλων των βαθμών συμπεριλαμβανομένων των ΣΥΟΠ που βρίσκονται σε εκπαίδευση καθώς και Εθνοφύλακες.
Ο Αρχηγός σε χαιρετισμό του συνεχάρη όλες τις συμμετέχουσες Διοικήσεις και το προσωπικό για την άριστη οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης και τόνισε ότι οι ΤΑΜΣ άνευ πυρών θα συνεχιστούν καθόσον εκπαιδεύουν ρεαλιστικά το προσωπικό χωρίς να απαιτούνται οι συμβιβασμοί ασφαλείας όπως στις ΤΑΜΣ με πυρά. Επεσήμανε, ότι σκοπός είναι η εκπαίδευση του προσωπικού σε συνθήκες μάχης και η διαδικασία λήψης απόφασης απ’όλα τα κλιμάκια διοικήσεως καθόσον θα κληθούν να λειτουργήσουν υπο συνθήκες πίεσης, χρονικής και ψυχολογικής, έλλειψης πληροφοριών αλλά και αδυναμίας επικοινωνίας. Για τους λόγους αυτούς ζήτησε να εκπαιδεύονται τα στελέχη σε συνθήκες ρεαλιστικές και να διοικούν δια της αποστολής.

Ανατολικός Παρατηρητής

Aπό 30 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε άσκηση του 5ου Συντάγματος Καταδρομών του 2ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς.

Στις 7 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε προκαταρκτική συνάντηση στελεχών του Τουρκικού Ναυτικού και μελών του Ινστιτούτου Βιομηχανικής Στρατηγικής (TÜSSİDE) αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης Υποβρυχίων» (Milli Üretim Entegre Sualtı Savaş Yönetim Sistemi: MÜREN), το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέσσερα υποβρύχια κλάσης Preveze μέχρι το 2023 και σε δύο υποβρύχια κλάσης Ay Τύπου 209/1200 μέχρι το 2019.

Στις 15 Νοεμβρίου 2017 ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan επισκέφτηκε τη Διοίκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Κατάρ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Hulusi Akar.

Στις 16 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή παροπλισμού του σκάφους διάσωσης υποβρυχίων AKIN (A-585) κλάσης Chanticleer, κατασκευής 1942, που μεταβιβάστηκε στο Τουρκικό Ναυτικό τον Ιούλιο του 1970. Το πλοίο αντικαθίσταται από το νεότευκτο ALEMDAR (A582).

Στις 17 Νοεμβρίου 2017 ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan γνωστοποίησε ότι 40 στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποσύρθηκαν από την ΝΑΤΟική άσκηση TRIDENT JAVELIN 2017 που διεξάγεται στη Νορβηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, Νορβηγός υπάλληλος κουρδικής καταγωγής που προσελήφθη ως εξωτερικός συνεργάτης για τη διεξαγωγή της άσκησης προχώρησε στη δημιουργία προσβλητικών λογαριασμών για τον Mustafa Kemal κατά την προσωμοίωση χειρισμού μέσων κοινωνικής δικτύωσης.