Την εβδομάδα 8 έως 12 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Η εκπαίδευση διεξήχθη ημέρα και νύχτα και περιέλαβε, μεταξύ άλλων, αεροκίνηση τμημάτων με ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και Βολές Πυροβολικού και Βαρέων Όπλων Πεζικού.
Από 1 έως 18 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Ιορδανία, η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Eager Lion (EL) – 2017», στην οποία συμμετείχαν 21 χώρες (Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ιράκ, Ιαπωνία, Κένυα, Κουβέιτ, Λίβανος, Πακιστάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Ιορδανία), υπό τον συντονισμό των Ιορδανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων σε σύνθετο περιβάλλον ασφαλείας. Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με στελέχη από την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, το 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης.
Την εβδομάδα από 08 έως 11 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση από το 10ο Σύνταγμα Πεζικού, με την υποστήριξη ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων από τα Τάγματα Εθνοφυλακής Σιδηροκάστρου, Καβάλας και Δράμας.Η εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, περιέλαβε αντικείμενα εξασφάλισης γέφυρας, εξασφάλισης και ανακατάληψης φράγματος, λειτουργίας Σημείων Ελέγχου Οχημάτων (Check Points).Επίμετρο της εκπαίδευσης αποτέλεσε η άσκηση αντιμετώπισης υβριδικών απειλών, την οποία παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το ηθικό και τον ζήλο του συνόλου του προσωπικού.
Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, o Επιτελάρχης του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, παρακολούθησε μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της άσκησης BAYONET MINOTAUR – 2017, η οποία αφορά σε συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών με την 173 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των ΗΠΑ.
https://www.facebook.com/eamynagr/videos/1370836509691194/
Από 9 έως 11 Μαΐου 2017, ο Διοικητής της Ανώτατης Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, πραγματοποίησε επισκέψεις σε Μονάδες της Περιοχής Υποστήριξης της IV Ταξιαρχίας Υποστήριξης (IV ΤΑΞΥΠ), όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, παρακολούθησε αντικείμενα εκπαίδευσής τους και περιηγήθηκε τις εγκαταστάσεις τους.
Το διήμερο 10-11 Μαΐου 2017, ο Διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού/NRDC-GR, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, επισκέφθηκε την ΕΛΔΥΚΟ-3/10 στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Ελληνικού Τμήματος και συνομίλησε με το προσωπικό.
Στις 12 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στη 96 ΑΔΤΕ (ν. Χίος), το Σχολείο Τακτικής Χρησιμοποίησης Οπλισμού, με το οποίο βελτιώνεται το επίπεδο εκπαίδευσης Στελεχών και Οπλιτών Θητείας, στη βολή ατομικού οπλισμού. Πρόκειται για το πρώτο σχολείο που λειτούργησε πιλοτικά, κατόπιν διαταγής του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή.
Στις 14 Μαΐου 2017, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ και παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης «ΚΕΡΑΥΝΟΣ 2017», η οποία πραγματοποιήθηκε στους ΦΟΥΡΝΟΥΣ, από τον 4ο ΛΕΘ/ΤΕΘ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ.
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, ενεργοποιήθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού. Η δραστηριότητα αξιολογήθηκε από το Δ΄ Σώμα Στρατού και διαπιστώθηκε η άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σχηματισμού, το εξαιρετικό ηθικό του προσωπικού και η λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων.
Τo διήμερο 15 και 16 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις στη Σχολή Μηχανικού (ΣΜΧ) στο Λουτράκι, στη Σχολή Πεζικού (ΣΠΖ) στη Χαλκίδα, στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ) στον Αυλώνα, στη Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) και στη Σχολή Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών Αξιωματικών Διαβιβάσεων (ΣΤΗΑΔ) στο Χαϊδάρι Αττικής. Ακολούθως, στις 17 Μαΐου 2017, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις στη Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ), όπου ενημερώθηκε σχετικά με την αποστολή, τις δράσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και περιηγήθηκε στις Πτέρυγες Εκπαίδευσης και στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές της και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις.
Από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2017 θα διεξαχθεί η ετήσια άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, στην οποία θα συμμετέχει το σύνολο των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Στο πλαίσιο της άσκησης, πλοία του ΠΝ πρόκειται να καταπλεύσουν σε λιμένες του κεντρικού και βορείου Αιγαίου Πελάγους, την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2017, με σκοπό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος». Οι εκδηλώσεις, διοργανώνονται υπό το συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Με την πραγματοποίηση των εν λόγω εκδηλώσεων, αναδεικνύονται και ενισχύονται οι άρρηκτοι δεσμοί του Ελληνικού λαού με τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί βασικό παράγοντα της Εθνικής μας ισχύος, θεματοφύλακα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και προασπιστή της εδαφικής μας ακεραιότητας. Παράλληλα δε προβάλλεται η πλούσια Ναυτική Παράδοση και η Ναυτική Ιστορία της Ελλάδας. Κεντρική πόλη των εκδηλώσεων έχει καθοριστεί η Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερες εκδηλώσεις, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ, ενώ εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα και σε άλλες πόλεις και νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.
Στις 21 Μαΐου 2017 και ώρα 07:30 σημειώθηκε περιστατικό ασφαλείας με μεταγωνικό αεροσκάφος C-27J της ΠΑ όταν, κατά τη μεταφορά ασθενούς από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, και ενώ βρισκόταν στην αρχή του διαδρόμου για απογείωση, το δεξί ακροπτερύγιο και η έλικα του αεροσκάφους ήρθαν σε επαφή με το διάδρομο. Το αεροσκάφος υπέστη ελαφρές υλικές ζημιές. Για τη μεταφορά του ασθενούς χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο NH-90 ενώ στο αεροδρόμιο Σαντορίνης κατέφτασε κι ένα ελικόπτερο CH-47D Chinook για να βοηθήσει στην απομάκρυνση του αεροσκάφους, καθώς ο κρατικός αερολιμένας δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα.
Στρατιωτική διπλωματία
Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στην 177η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών (Military Committee in Chiefs of Defence Session – MC/CS), στις Βρυξέλλες. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην σύνοδο αφορούσαν:
- Στην προετοιμασία των προσεχών συνόδων του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων και Υπουργών Άμυνας.
- Στην εξέταση της ενίσχυσης της συμβολής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο προαγωγής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
- Στην εξέλιξη της επιχείρησης «RESOLUTE SUPPORT» στο Αφγανιστάν για το 2018.
- Στην εξέταση της λειτουργικότητας της συμμαχικής δομής διοίκησης καθώς και της βέλτιστης δυνατής χρήσης των διατιθέμενων δυνατοτήτων και πόρων της συμμαχίας, υπό το πρίσμα του εξελισσόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας/απειλών.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η υλοποίηση της συμμαχικής στρατηγικής για την προβολή σταθερότητας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί:
- Την κατανομή πόρων μετά από προτεραιοποίηση των απειλών.
- Την περαιτέρω βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ.
- Την ανάπτυξη συνεκτικών δράσεων και συνεργειών με την συμβατότητα εθνικών και συμμαχικών δραστηριοτήτων.
- Την ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργικότητας της συμμαχικής δομής διοικήσεως στην νότια πτέρυγά της, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.
Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, περιγράφοντας τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε την σκοπιμότητα που υπηρετεί η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η οποία αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας και ανάπτυξης των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την επιτυχή διεξαγωγή της 11ης εν λόγω συνόδου στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2017. Στο περιθώριο των συνόδων των Στρατιωτικών Επιτροπών ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τους ομολόγους του, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), General Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), General Denis Mercier, και τους Προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, General Petr Pavel και Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, αντίστοιχα.
Στις 16 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, υποδέχθηκε, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων του Κράτους του Κατάρ, Major General Mubarak Mohammed Al-Khayarin. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αρχηγό ΓΕΑ, συζήτησαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών, στον επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και σε θέματα συντήρησης των μέσων τους. Ο Αρχηγός της Αεροπορίας του Κατάρ επισκέφθηκε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, τη Σχολή Ικάρων και το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας και την 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου τους υποδέχθηκαν οι Διοικητές τους. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή των Μονάδων, το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ικάρων και ξεναγήθηκε στους χώρους τους.
Στις 17 Μαΐου 2017 υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου. Το ΠΣΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων Αιγύπτου, Brigadier General Ahmed Fahmy Ahmed Mohamed. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στους τομείς επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών.
Στις 15 Μαίου 2017 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας για τη δημιουργία Εθνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου (ΕΕΚ) αντιμετώπισης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών και εκρηκτικών περιστατικών στις εγκαταστάσεις του πρώην Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο Αττικής. Το ΕΕΚ αναμένεται να προσδώσει στη χώρα μας προστιθέμενα οφέλη, καθώς προβλέπεται να εξελιχτεί σε πρότυπο κέντρο αναφοράς για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ενδιαφερομένους φορείς και οργανισμούς του εξωτερικού, όπως βασική και συντηρητική θεωρητική εκπαίδευση, με δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας, πρακτική εκπαίδευση στο πεδίο με χρήση ειδικού εξοπλισμού, εκπαίδευση-προσομοίωση με τη δημιουργία ειδικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και ασκήσεις προσομοίωσης πραγματικών συνθηκών, με χρήση πλήρους υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη δοκιμή διαδικασιών. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στα 430.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 75%.
Κύπρος
Στις 15 Μαΐου 2017 ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης πραγματοποίησε επίσκεψη στo Τελ Αβίβ, όπου είχε διμερείς επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογό του Avigdor Liberman, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπειών από τα δύο υπουργεία. Κατά την επίσκεψη συζητήθηκε το όλο φάσμα των διμερών σχέσεων αλλά και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, της κυβερνοάμυνας, της διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και των ειδικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας και συζητήθηκαν οι προοπτικές για περαιτέρω αναβάθμισή του. Ο ΥΠΑΜ ανακοίνωσε τη διαπίστευση Στρατιωτικού Ακόλουθου Άμυνας στο Ισραήλ πριν το τέλος του χρόνου.
Ανατολικός Παρατηρητής
Από 8 έως 10 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε ΤΑΜΣ επιπέδου Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων από την 28η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στην κατεχόμενη Κύπρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Şafak, o πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης με επιστολή του προς συναδέλφους του κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης Deniz Kurdu-2017,τις καλεί να μην στείλουν εκπροσώπους τους, γιατί “η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Το γεγονός αυτό, πέραν το ότι παραβιάζει την Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων”.
Από 2 έως 12 Μαίου 2017 διεξήχθη η άσκηση EFES-2017 σε βάση ΤΑΑΣ με τη χρήση Η/Υ (CAX) από την Στρατιά Αιγαίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, στις 12 Μαΐου αφίχθησαν στο διεθνή αερολιμένα Φρανκφούρτης, προερχόμενοι από την Ελλάδα, οι Ταξίαρχοι Mehmet Yalınalp και Numan Yediyıldız, οι οποίοι δύο ημέρες αργότερα υπέβαλαν αίτημα χορήσης πολιτικού ασύλου. Συνολικά λιποτάκτησαν και αναζητούνται από τις τουρκικές αρχές 8 ανώτατοι αξιωματικοί και πάνω από 260 χαμηλόβαθμα στελέχη ως εμπελόμενοι στο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016.
Στις 15 Μαΐου σκοτώθηκε ο ΕΠΟΠ Λοχίας Osman Gazi Çetingöz σε συμπλοκή με αντάρτες του ΡΚΚ στην περιοχή της Τραπεζούντας του Πόντου. Στις 17 Μαΐου σκοτώθηκε ο ΕΠΟΠ Επχιας (ΤΘ) Musa Vuruşkan και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από πυροδότηση IED στο Şırnak.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Λόγω πιθανής εμφάνισης κακόβουλου λογισμικού στην ιστοσελίδα, το οποίο ανοίγει ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα σε αναδυόμενα (popup) παράθυρα, καλούνται όλοι οι φίλοι αναγνώστες της e-Amyna όπως εγκαταστήσουν/ενεργοποιήσουν δωρεάν την εφαρμογή AdBlock στους browser (Chrome, Firefox, ΙΕ) που χρησιμοποιούν για την απρόσκοπτη είσοδο στον ιστότοπο μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος.