Αφρίν: Μια ματιά στις τουρκικές δυνάμεις εισβολής (ανανέωση 2)

161
2209

Γράφει ο Ευστάθιος Παλαιολόγος

1. Αρχίζοντας από αυτήν την φωτογραφία, εδώ βλέπουμε πιθανότατα ένα στοιχείο κάποιου τμήματος υποστηρίξεως. Είναι ευδιάκριτα τα δύο ΡΚΜ, στον πρώτο και τρίτο καταδρομέα (στον πρώτο φαίνεται και η εφεδρική κάννη στο σακίδιο του, το γυαλιστερό ασημένιο που προεξέχει πίσω από το κοντάκι), και ένα Dragunov SVD στον μεσαίο. Τα γιλέκα των πολυβολητών διακρίνονται εύκολα από τις δύο ευμεγέθεις θήκες για ταινίες, μια κάτω από την άλλη στο στήθος και την κοιλιά. Το παράδοξο είναι η απουσία καλύμματος παραλλαγής στα κράνη των δύο, ενώ επίσης παράδοξο είναι η απουσία αορτήρων.

2. Προφανώς από το ίδιο περίπολο ή φάλαγγα. Στους 4 καταδρομείς που διακρίνονται μπορούμε να δούμε 3 ΜΡΤ-76 και ένα ΗΚ33 στον προπορευόμενο. Ο πρώτος και ο τελευταίος είναι χειριστές RPG-7. Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο σακίδιο του πρώτου διακρίνουμε 2 βλήματα PG-7VR (λείπει η προέκταση για το πρόδρομο κοίλο γέμισμα που προφανώς βρίσκεται στους δύο μαύρους φορείς πιο πίσω στο σακίδιο). Τα βλήματα αυτά του RPG-7, διπλής ακόλουθης κεφαλής ΗΕΑΤ, προορίζονται για αντιμετώπιση ενεργών θωρακίσεων οπότε προκύπτει κάποια απορία ως προς την χρησιμότητα τους εδώ.

Προβληματισμό επίσης δημιουργεί το γεγονός ότι στο ίδιο τμήμα ο πρώτος φέρει 5,56Χ45 τυφέκιο ενώ οι υπόλοιποι 7,62Χ51. Κάποια εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί μόνο με τα δεδομένα της φωτογραφίας. Θέλω να επαναλάβω εδώ ότι για τον Τυφεκιοφόρο το 5,56 είναι πολύ καταλληλότερο ως διαμέτρημα από το 7,62. Τα όποια πλεονεκτήματα μπορεί να έχει το 7,62 σε μέσες αποστάσεις είναι πέρα από τις δυνατότητες του Τυφεκιοφόρου να τα αξιοποιήσει σε ρεαλιστικές συνθήκες, ενώ μειονεκτεί σαφώς σε όλους σχεδόν τους επιμέρους τομείς (επίπεδη τροχιά, ανάκρουση, ευκολία χρήσης, ΒΑΡΟΣ). Τα δύο πρώτα όπλα δεν φέρουν κάποιο παρελκόμενο αλλά στον τρίτο διακρίνουμε ένα ΟΝΥΠΑΣ, κατά πάσα πιθανότητα το Piton της Aselsan.

3. Οι ίδιοι 4 όπως και πιο πάνω όπου εδώ διακρίνουμε καλύτερα στον δεύτερο το ΜΡΤ-76 άνευ παρελκομένων πλην εμπρόσθιας χειρολαβής. Επίσης ο γεμιστήρας δεν φαίνεται να είναι πλήρης. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι στην πλάτη του, στο σακίδιο, φέρει φορητό πολλαπλό εκτοξευτή βομβίδων MGL.

Σαν γενική παρατήρηση για τις πιο πάνω φωτογραφίες μπορούμε να πούμε την πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει το σύνολο, πέραν των επιμέρους σχολίων (καλύμματα κράνους). Τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, υπάρχει πειθαρχία δαχτύλου σκανδάλης κλπ. Επίσης διακρίνουμε το εμφανές βάρος του φόρτου, στοιχείο καθοριστικής σημασίας για επιχειρήσεις Πεζικού. Οι άντρες στις φωτογραφίες, όντας μεγαλύτερης ηλικίας από 18-20 πιθανότατα είναι επαγγελματίες οπλίτες των Ταξιαρχιών ΚΔ.

Οι πλαστικές μπουκάλες είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς ΚΑΙ αναχορηγίας νερού. Ίσως περισσότερη προσοχή έπρεπε να δοθεί στην παραλλαγή των μπουκαλιών (π.χ. εντός θηκών).

4. Ακόμα δύο, μικρότερης ανάλυσης, όπου βλέπουμε πάλι μείγμα ΜΡΤ-76 και ΗΚ33 και πληθώρα βαρέων όπλων όπως ΡΚΜ, MGL και RPG-7 (εδώ με τις κλασσικές PG-7VM).

5. Ένα σχόλιο για το τυχερό άρμα. Η οπή που διακρίνεται μάλλον είναι το σημείο βιδώματος της ράγας «Πεζικού». Η προσβολή, αν έγινε όντως από ΗΕΑΤ (πιθανότατα) κεφαλή, μάλλον είχε κατεύθυνση παράλληλη με τα πλευρικά τοιχώματα του πύργου και χτύπησε στους εκτοξευτές καπνογόνων. Κατά συνέπεια ο πίδακας συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση ουσιαστικά αστοχώντας ενώ η έκρηξη αυτή κάθε αυτή προκάλεσε τις ζημιές που φαίνονται που είναι αμελητέες.

6. Παρατηρήστε τους αύξοντες αριθμούς στα οχήματα, δείγμα ότι αποτελούν προϊόν συγκεκριμένης προμήθειας για τους «αντικαθεστωτικούς» του FSA.

7. Αυτά τα οχήματα κατά δεκάδες ήταν σε ρυμουλκούμενες πλατφόρμες από Τουρκία προς Συρία. Πρόκειται για ημιφορτηγά πολιτικού τύπου (ίδια εταιρίας με αυτά της προηγούμενης φωτογραφίας…) με πυροβόλο ZU-23 στην καρότσα και προσαρμοσμένο ασπίδιο. Όποιος έχει δει τον όγκο πυρός που μπορεί να εκτοξεύσει το ZU-23 κατά επίγειων στόχων σε ρόλο υποστήριξης, μπορεί αμέσως να εκτιμήσει την αξία τους. Μια απλή κατασκευή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για τους…. συμμάχους τους, απλή αλλά σημαντική. Και φτηνή.

(Κι ένα πικρόχολο σχόλιο. Αυτό είναι ασπίδιο! Όχι αυτά που βλέπουμε στα ελληνικά ZU-23… Αυτό δεν είναι μομφή προς τους εμπνευστές και κατασκευαστές των ελληνικών, αλλά προς την Υπηρεσία (απρόσωπη και προσωποποιημένη στην ιεραρχία) και το Κράτος που ούτε τα στοιχειώδη δεν μεριμνά να εξασφαλίσει για τις Ένοπλες Δυνάμεις…)

8. Από τους καλά χρηματοδοτημένους «αντικαθεστωτικούς» με … ασορτί στολές και εξαρτήσεις, πιθανότατα τουρκικής κατασκευής. Στο μπράτσο φέρουν όλοι κίτρινη λωρίδα για σκοπούς IFF. Ενδιαφέρον ότι ο τρίτος φέρει κινέζικο πολυβόλο Type-67.

 

9. Εδώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φορείς θωράκισης οι οποίοι έχουν και πλαϊνές πλάκες. Και πάλι βλέπουμε ένα μίγμα ΗΚ33 με ΜΡΤ-76 ενώ το πολυβόλο ΡΚΜ φέρει υφασμάτινη ταινιοθήκη αναρτημένη. Πίσω φαίνεται ένα MRAP Kirpi.

 

10.Τα Kirpi εδώ φέρουν αντί-RPG δίχτυα. Ο τρόπος που λειτουργούν είναι παρόμοιος με την θωράκιση «γρίλιας». Δηλαδή συνθλίβουν το κωνικό περίβλημα της κεφαλής των βλημάτων PG-7 χωρίς να ενεργοποιήσουν τον πιεζοηλεκτρικό κρύσταλλο με αποτέλεσμα η ο πυροσωλήνας να βραχυκυκλώνει πριν εκραγεί. Τα δίχτυα υπερέχουν κυρίως στο θέμα βάρους σε σχέση με την Slat armor ενώ η μαλακή φύση τους αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να μην ενεργοποιηθεί ο πιεζοηλεκτρικός κρύσταλλος.

 

11.Το ΤΟΜΠ AIFV φέρει κλειστό πυργίσκο της Cadillac Gage, τον 1Μ. Χωρίς οπλισμό περιέργως. Η συσκευή κάτω από τον προβολές πιθανόν να είναι κάποιο θερμικό σκοπευτικό.

 

12.Πλήν ενός (και του selfieman…) εδώ όλοι είναι χειριστές ΜΡΤ-76, χωρίς παρελκόμενα και πάλι. Μόνο δύο φέρουν, το ένα, αριστερά πίσω, το τουρκικό αντίγραφο της Ranger της Litton και το άλλο, κάτω δεξιά, το Piton της Aselsan. Όλοι οι φορείς θωράκισης εδώ έχουν πλάκες, όχι όμως πλαϊνές που είδαμε αλλού.

13. Μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, πιθανόν του Ναυτικού. Μαύρα ΗΚ416Α5 είχαν εντοπιστεί κυρίως σε αυτούς. Αν και ο αριστερά και ο χειριστής του GLM έχουν καφέ που δυσκολεύουν την εκτίμηση. Επίσης και εδώ όλοι φέρουν πλάκες θωράκισης, αν και σε κάπως κακή θέση για τον δεξιά. Ίσως να την έχει στην θήκη ασκού πλάτης;

 

14.Εδώ βλέπουμε και πάλιν την περίεργη μίξη οπλισμού και διαμετρημάτων που σίγουρα δεν είναι κάτι θεμιτό ούτε επιχειρησιακά δικαιολογημένο. Δύο από τα ΜΡΤ-76 φέρουν δύο διαφορετικά ΟΝΥΠΑΣ, το εγγύτερο το αντίγραφο του Ranger ενώ στο βάθος ίσως κάποιο νεότερο μοντέλο. Ένα φέρει το τουρκικό αντίγραφο του ισραηλίτικου LASER ΑΙΜ-1 της Elbit. Διακρίνεται επίσης ένας εντοπιστής ναρκών.

Αυτός που εμφανίζεται με διαφορετικό κράνος με ράγες πιθανόν να είναι από ιδιωτική αγορά μιας και δεν ακολουθεί τα πρότυπα παρόμοιων που έχουμε δει αλλού ως υπηρεσιακή χορήγηση. Το Dragunov φέρει την χαρακτηριστική προέκταση για τον δίποδα που επιτρέπει κάποια «ελεύθερη ταλάντωση» στην κάννη. Ενδιαφέρον επίσης και το γεγονός ότι όλο και περισσότερες τουρκικές εξαρτήσεις ακολουθούν πιο μοντέρνα πρότυπα.

 

15. Το πενηντάρι ναι, μπορεί να κουβαληθεί πεζή… Για μικρές αποστάσεις. Εδώ οι «αντικαθεστωτικοί» κουβαλούν ένα DsHK-38 μαζί με την βάση του (χωρίς τον τρίποδα).

 

16. Ίσως το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την φωτογραφία είναι η θερμική διόπτρα δίπλα από το RPG-7. Πολύ πιθανόν να πρόκειται για την Coral της Elbit. Δίπλα της διακρίνεται ακόμα ένα θερμικό που δεν αναγνωρίζεται. Φαίνεται επίσης καλύτερα στον στρατιώτη δεξιά η Μ992 της Aselsan (Litton Ranger). Στο βάθος διακρίνεται ένας ελεύθερος σκοπευτής με Accuracy International AWSM.

(Ως συνολικό σχόλιο: Στις φωτογραφίες οι Τούρκοι στρατιώτες διακρίνονται με σχετικά καλό ηθικό. Επίσης, δυστυχώς, διακρίνεται ότι ο Τούρκος στρατιώτης χαίρει πολύ μεγαλύτερης εκτίμησης από την πατρίδα του σε σχέση με τον Έλληνα. Η φροντίδα για, τουλάχιστον, επαρκή εξοπλισμό είναι εμφανής. Η εκπαίδευση φυσικά είναι άλλο θέμα και δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα από φωτογραφίες και αποσπασματικά βίντεο. Μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε ότι και η εκπαίδευση έχει βελτιωθεί. Η απόδοση των τουρκικών μονάδων στην Συρία δεν θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Ο πόλεμος στην Συρία και η τουρκική εμπλοκή δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο συνολικής αποτίμησης των δυνατοτήτων του τουρκικού στρατιωτικού μηχανισμού λόγω των ιδιαιτεροτήτων που την χαρακτηρίζουν. Μπορεί όμως να αποτελέσει μία ψηφίδα στην εικόνα που πρέπει να έχουν τα ελληνικά επιτελεία όταν θα κάνουν εκτιμήσεις για τον εχθρό.)

17. Πίσω από αυτό το Firtina μπορούμε να δούμε τους κυλινδρικούς φορείς που από το NSN τους προκύπτει ότι πρόκειται για φορείς προωθητικών γεμισμάτων της ΜΚΕΚ, αλλά πιο ενδιαφέρον είναι οι τετράγωνοι φορείς που περιείχαν Νοτιοκορεάτικα βλήματα 155χιλ KC307 με Base Bleed.

18. Κι εδώ προτιμούν Νοτιοκορεάτικα. Για τα Μ-60Τ Sabra αυτή τη φορά με το KC277 ΗΕΑΤ-ΜΡ! Και στις δύο φωτογραφίες οι ποσότητες των φορέων δύνανται να αποτελέσουν ένδειξη της κατανάλωσης πυρομαχικών.

19. Οι μπεζ φορείς που φαίνονται εδώ είναι φορείς APFSDST βλημάτων 120χιλ της ΜΚΕΚ όπως προκύπτει κι από το NSN τους. Τα βλήματα αυτά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά αρμάτων, οπότε προκύπτει ερώτημα ως προς τον αριθμό που χρησιμοποιήθηκε. Κατά ποιων στόχων;

Επίσης, εδώ βλέπουμε ότι ο πύργος δεν φέρει πολυβόλο, όπως, χαρακτηριστικά, βλέπουμε να απουσιάζουν πολυβόλα και από αλλού, και από άρματα και από ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ. Είναι άγνωστη η αιτία, που σίγουρα δεν μπορεί να είναι η έλλειψη πολυβόλων. Ίσως να έχει να κάνει με προστασία τους από τον καιρό/περιβάλλον.

20. Ένα Leopard 2A4 με αυτοσχέδια ράγα φύλαξης παρελκομένων, καλυμμάτων κλπ. Δεν αποτελεί προσπάθεια βελτίωσης της θωράκισης όπως ίσως θα σκεφτούν κάποιοι. Σε όλα όσα φαίνεται τέτοια κατασκευή αφορά μόνο την δεξιά πλευρά του πύργου. Δείτε επίσης την απουσία πολυβόλου για τον γεμιστή.

21. Το MG3 απουσιάζει και από αυτό το ΤΟΜΑ…

22. Μ-60Α3…

23. Μ48Α5Τ1…

Μαζί με τα Leopard 2A4 και τα Μ-60Τ Sabra βλέπουμε να πληθύνονται οι τύποι αρμάτων, επομένως και οι μονάδες που εμπλέκονται στην εισβολή στο Αφρίν.

24. Προφανώς η λάσπη άρχισε να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα: το φορτηγό εδώ φαίνεται να κουβαλά «ακτόδρομο».

25. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία ενός Μ-60Τ που το δείχνει να φέρει στοιχεία του συστήματος προειδοποίησης LASER TLUS της Aselsan . Αυτά που φαίνονται (μαύρα) είναι προστατευτικά καλύμματα. Από πάνω φαίνονται κενές οι θέσεις για ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες. Φαίνονται στον σύνδεσμο που παραθέτω από την περσινή έκθεση IDEF.

26. Οι άντρες αυτοί των Ειδικών Δυνάμεων φέρουν Μ-4 Carbine και Commando. Με δεδομένη την αντικατάσταση τους από τα ΗΚ416Α5 στις Μονάδες πρώτης γραμμής των Bordo Berelli και SAT/SAS ίσως πρόκειται για δεύτερης γραμμής Μονάδες/προσωπικό ή προσωπικό της Χωροφυλακής.

(Το άρθρο θα ανανεώνεται αναλόγως του διαθέσιμου φωτογραφικού υλικού)