Γιατί είναι εθνικός αυτοχειριασμός το «Νέα Μακεδονία»

87

του Σταύρου Λυγερού

Όλα δείχνουν ότι το όνομα “Νέα Μακεδονία”, στη σλαβική εκδοχή του (Νόβα Ματσεντόνια) όχι μόνο είναι στο τραπέζι, αλλά και θεωρείται φαβορί. Δεν πρόκειται για τυχαία εξέλιξη. Συγκεντρώνει ισχυρή προτίμηση από διεθνείς παράγοντες, επειδή από την αρχή τους προσανατόλισε εκεί η ελληνική πλευρά. Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις ελληνικές καταγγελίες ότι τα Σκόπια σφετερίζονται την ιστορική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Δύση προσανατολίσθηκε στο όνομα “Νέα Μακεδονία” για να την αντιδιαστείλει με την αρχαία! Αυτό ήταν το κίνητρο και του Πινέιρο και του Βανς και τώρα του Νίμιτς.

Η ειρωνεία είναι ότι το όνομα “Νέα Μακεδονία” δεν ακυρώνει ούτε το σφετερισμό της ιστορικής κληρονομιάς. Σημειολογικά, ο προσδιορισμός “νέα” υποδηλώνει μετεξέλιξη ή αναγέννηση. Υποδηλώνει την ύπαρξη και όχι την απουσία δεσμού. Τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νέα Ιωνία τις έφτιαξαν μετανάστες ή πρόσφυγες από τη βρετανική Υόρκη, την ολλανδική Ζηλανδία και τη μικρασιατική Ιωνία.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ονόματος “Νέα Μακεδονία” είναι ότι αναφέρεται στην όλη Μακεδονία και όχι σε τμήμα της. Ως εκ τούτου, επικυρώνει, αντί να ακυρώνει το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, την προσπάθεια του Μέρους (Σλαβομακεδόνες) να σφετερισθεί το Όλον (Μακεδονία). Το “Νέα Μακεδονία” ουσιαστικά θα νομιμοποιήσει όχι μόνο το σφετερισμό της ιστορικής κληρονομιάς, αλλά και τις βλέψεις των Σλαβομακεδόνων επί της ελληνικής Μακεδονίας.

Για να δικαιολογήσει τη θέση της υπέρ του ονόματος “Νέα Μακεδονία”, η Μπακογιάννη είχε παλαιότερα επικαλεστεί το παράδειγμα του Μεξικού και της πολιτείας των ΗΠΑ Νέο Μεξικό. Ο παραλληλισμός είναι άτοπος. Το Νέο Μεξικό ήταν επαρχία του Μεξικού πριν αποσπασθεί απ’ αυτό και ενσωματωθεί στις ΗΠΑ. Το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος είναι το Μεξικό κι όχι το Νέο Μεξικό, ενώ στην περίπτωσή μας το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος θα είναι η “Νέα Μακεδονία”.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προωθούσε το “Νέα Μακεδονία” και ταυτοχρόνως μιλούσε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πώς έλυσε την αντίφαση; Είχε ισχυρισθεί ότι το “Νέα” είναι γεωγραφικός προσδιορισμός! Είναι αξιοσημείωτο ότι την ταχυδακτυλουργική μετατροπή του χρονικού προσδιορισμού σε γεωγραφικό είχε υποστηρίξει και ο Πάγκαλος.

Το γεγονός ότι το “Νέα Μακεδονία” επικυρώνει το ιδεολόγημα του “Μακεδονισμού” δεν θα εμποδίσει τα Σκόπια να προσπαθήσουν να το πουλήσουν σαν μεγάλη υποχώρηση. Σύμφωνα με τη δική τους εθνική μυθολογία, το “νέο μακεδονικό έθνος” προέκυψε από την επιμιξία των αρχαίων Μακεδόνων με τα σλαβικά φύλα που εγκαταστάθηκαν τον 7ο αιώνα στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η για δεκαετίες καθεστωτική εφημερίδα των Σκοπίων ονομάζεται “Νέα Μακεδονία” (στα σλαβομακεδονικά Νόβα Ματσεντόνια).

Με επιπολαιότητα που σκοτώνει, η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί το «Νέα Μακεδονία». Εάν το πράξει, ουσιαστικά θα έχει εμμέσως νομιμοποιήσει όχι μόνο τον σφετερισμό της ιστορικής κληρονομιάς, αλλά και το φαντασιακό επεκτατισμό των Σλαβομακεδόνων επί της ελληνικής Μακεδονίας. Όσο κι αν οι γείτονες δεν έχουν την ισχύ να απειλήσουν την Ελλάδα, το επεκτατικό τους ιδεολόγημα είναι αρκετό για να δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις και να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στη Βαλκανική.

Πηγή

 • mfirikis

  Δεν συμφωνώ.

  Υπάρχουν εφικτές και θεωρητικές λύσεις.

  Θεωρητική και άριστη λύση είναι η ονομασία Παιονία κτλ.

  Αλλά δεν είναι εφικτή.

  Καλή λύση θα ήταν το Σλαβομακεδονία. Αλλά είμαστε στο 2018 και όχι στο 1992 (τι έλεγαν οι Γκουντέριαν και Πάττον για λύσεις γρήγορες και όχι τέλειες;).

  Το «Νέα Μακεδονία» είναι μέτρια προς κακή λύση. αλλά είναι εφικτή. το ερώτημα είναι αν ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο με την πάροδο του χρόνου.

  Εγώ θεωρώ πως μετά τις σωστές κινήσεις του 2008 αυτη η ονομασία είναι ότι καλύτερο μπορούμε να πάρουμε. ίσως θα μπορούσαμε να περιμένουμε αλλά δεν βλέπω την σχέση κόστους οφέλους. επίσης επιτρέπει και στην άλλη πλευρά να πει πως πήρε κάτι (το οποίο είναι κατώτερω των σκοπων των)

  θεωρώ ακόμη πως η πολιτισμική και οικονομική έλξη της Ελλάδος είναι τόσο ισχυρή που οι Μακεντόνσκι θα αλλοιθωρίζουν σύντομα (στον 8 χρόνο της κρίσης το ΑΕΠ της Ελλάδος είναι όσο όλης της πρώην γιουγκοσλαβίας και Αλβανίας).

  όσον αφορά την χρήση του όρου Macedonia έχουμε ισχυρή θέση μεσά στην ΕΕ για να παγιώσουμε την διαφορά ανάμεσα στο Macedon, Macedonian και Makedonetsk. Προφανώς τα δύο πρώτα πρέπει να εντυπωθούν ως σχετικά με την Ελλάδα

  δεν είναι εύκολο αλλα δεν είναι και ακατόρθωτο. π.χ. στην γερμανική υπάρχει σαφής διαχωρισμός αναμεσα σε MaZedonien και MaKedonien την οποία αντιλαμβάνεται ο καθείς.

  • M.K.E

   Ποιο ειναι το κοστος ωστε να δεχτουμε ενα παραγωγο του ορου μακεδονια;Δεν παρακαλουμε εμεις να μπουμε σε διεθνεις οργανισμους,δεν φοβομαστε διαλυση και επισης οταν υπαρχει τετοια εξαρση μεσα σε δυο εβδομαδες,σιγουρα δεν οδηγει σε κατι καλο.
   Οι Ευρωπαιοι,αναλογως σε ποιους αναφερομαστε,εχουν αλλα θεματα ψηλα στην ατζεντα,σιγουρα δεν καταλαβαινουν το θεμα,και εξ ολοκληρου η ευθυνη ειναι δικη μας,δεν θα σκασουν ιδιαιτερα για επιλυση ενος τετοιου θεματος.
   Για ακομη μια φορα,εμεις παρουσιαζουμε τους εξω σαν τα τερατα για να καλυψουμε τις δικες μας αδυναμιες,δολιοτητες και εγκληματα.

 • Mk

  Κουέντιν Ταραντίνο:
  «Μή αναστρέψιμο»

  Μας πάει γάντι και ο τίτλος και ο βιασμός.

  • Sanyboy

   Δεν ηταν του Tarantino.Gaspar Noe λεγεται ο σκηνοθετης

 • M.K.E

  Ειναι αδιανοητο να συζητουμε πραγματα και θεματα τα οποια απτονται της ταυτοτητας μας,παγκοσμιας κληρονομιας και εν γενει της υπαρξης μας στον χωροχρονο με τετοια ελαφροτητα και ψευδορεαλισμο σαν να προκειται για ενα θεμα οργανωσης του κρατους η οικονομικης πολιτικης.
  Περαν το οτι κανεις μας δεν εχει το δικαιωμα να διαπραγματευεται θεματα για τα οποια υπεφεραν,σκοτωθηκαν και καταστραφηκαν ανθρωποι και οικογενειες,αποτελει ταυτοτητα της γλωσσας μας,συμπεριφορας μας,γνωσης της ανθρωποτητας ζυμη για τον παγκοσμιο πολιτισμο και τροπο ζωης.
  Οι εγχωριοι ανθελληνες-αντιχριστοι και σαλτιμπαγκοι που πηραν αυθαιρετα το δικαιωμα να αποδομησουν ο,τι δεν μπορεσε το λεπιδι και φωτια διαχρονικα,ας εχουν υποψιν τους οτι το ονομα τους θα γινει το ιδιο διασημο οσο του Ιουδα και του Εφιαλτη,και αυτο αφορα και τους μαυροφορεμενους της Εκκλησιας,δημοσιογραφους οσο και τα αστεροποικιλτα μοντελα που κοσμουν τους εσωτερικους χωρους του Πενταγωνου και κανουν βολτιτσες με ε/π σε ολη την επικρατεια.
  Το μονο δικαιωμα που εχει ο καθεις που αναλαμβανει τετοια ποστα,ειναι η επεκταση της επικρατειας η της επιρροης της και η ασφαλης εκκενωση του πληθυσμου απο τον καταληφθεντα χωρο.ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
  Το μονο ονομα που θα μπορουσαμε να δεχτουμε σαν παραγωγο για αυτους ειναι το MONKEYDONIA, μιας και η ολη συμπεριφορα και στησιμο αποτελει μια πολυ φτηνη και ελατωματικη απομιμηση του ολου θεματος.
  Κλεινοντας θελω να θυμισω καποια ονοματα και το ΤΕΛΟΣ τους:
  Γεώργιος Χατζανέστης,Δημήτριος Γούναρης,Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης,Νικόλαος Στράτος,Γεώργιος Μπαλτατζής,Νικόλαος Θεοτόκης.

 • Hyper

  Τι να πω.
  Στην κυβερνηση εχουμε ενα κομμα ,που εκανε σημαια του τον ανθελληνισμο και τον εθνομηδενισμο.
  Στην αντιπολιτευση ενα απαλλοτριωμενο ,νεοφιλελευθερο κομμα ,κλακαδορο της Νεας παγκοσμιας ταξης.
  Υπερ ομοφυλοφιλων,εγχειρησεων,κτλ κτλ…η υπουργος αυτου του κομματος ηταν που εβαλε μεσα στο υπουργειο παιδειας τους σκληρους εθνομηδενιστες.(Κουτσικου ,εβαλε την ρεπουση,ξυβρνηση καραμανλη).
  Απελπισια.
  Μονη ελπιδα να φοβηθουν το πολιτικο κοστος ,οι πεινασμενοι που μας κυβερνουν και να κανουν πισω.
  Στα της ουσιας¨:οποιοδηποτε ονομα περιεχει τον ορο μακεδονια αποτελει στρατηγικη ηττα για τον ελληνισμο.Ιδεολογικη,πολιτισμικη και πολιτικη ηττα ,που σε καποια στιγμη στο μελλον,μπορει να εξελιχθει και σε στρατιωτικη ηττα.
  Τι εφταιξε και φτασαμε ως εδω?Περα απο τα προφανη ,δηλαδη αλλοτριωση πολιτικης εξουσιας ,πνευματικης ηγεσιας και πολιτισμικης σκηνης απο τον Εθνομηδενισμο(Πολιτικος μαρξισμος η η αλλιως Νεα παγκοσμια ταξη) εφταιξαν και δικοι μας.Και σε αυτους θα σταθω.Γιατι εκαναν και κανουν μεγαλο κακο.
  Αναφερομαι στους «γεωπολιτικους » σχολιαστες της πλακας ,που ειχαν καπελωσει τα αμυντικα περιοδικα και τυπο,αρχες και μεση δεκαετια του 90,και δημιουργησαν μυθους ,βοηθωντας τα μεγιστα -αθελα τους- την προωθηση των σχεδιων των εθνομηδενιστων.
  Γιατι μου φταινε αυτοι?Ακολουθει λιστα μυθων που προωθησαν,συνδημιουργησαν και καλλιεργησαν με την συνεργασια η μη της εθνομηδενιστικης αριστερας.
  1. «Τα Σκοπια αποτελουν κεντρικο κρατος στα βαλκανια ,πολη σημαντικη η θεση τους,πρεπει να τα εχουμε με το μερος τους»
  εν ετει 2017 η μεταφορα των ελληνικων προιοντων στην ευρωπη μπορει να γινει τοσο μεσω βουλγαριας οσο και μεσω Ιταλιας.
  2.»Δεν πρεπει να αφησουμε να δημιουργηθει Μ Αλβανια η Μ Βουλγαρια,μας συμφερει η υπαρξη των σκοπιων!»
  Μπουρδα ,ηλιθιοτητα επικων διαστασεων.Λες και αμα η Αλβανια γινει απο 28χ τ κμ ,ας πουμε 35,θα γινει υπερδυναμη.η λες και μας ειναι φιλικη τωρα και αμα αποξτησει εδαφη θα γινει εχθρικη…
  Το ιδιο και για την βουλγαρια.
  3.»Μπορουμε να διεισδυσουμε οικονομικα στα σκοπια»
  Αλλος αμερικανοφερτος μυθος.βεβαια για ιθαγενεις οχι για τους αμερικανους.Αυτοι οταν εχουν προβλημα στελνουν τανκς,δεν εκαναν «οικονομικη διεισδυση» στο Ιρακ επι σανταμ…
  Η ελλαδα ακουσε αυτους τους τσαρλατανους και επενδυσε στα σκοπια.Καποια στιγμη ημασταν ν1 επενδυτες.Ειδε κανενας αλλαγη?
  Καμια,το αντιθετο.ηταν ο ΣΕΒ που κεκαλυμμενα ,συναντουσε την ελληνικη κυβερνηση ..»ε παιδια ηρεμηστε οχι πολλα εθνικιστικα,εμεις εχουμε δουλειες εκει!!!Κ επιδοτησεις προ εκλογων δεν θα παρετε!»
  Οι ελληνες βιομηχανοι μετεφεραν την παραγωγη εκει,απο την Β.Ελλαδα με αποτελεσμα να εκτοξευθει η ανεργια εδω.
  Γενικα ποτε η οικονομικη διεισδυση δεν φερνει αμεσα θετικα αποτελεσματα,και απο μονη της δεν δημιουργει τετελεσμενα.
  4.»Ο σκοπιανος λαος ειναι φιλικος λαος προς τον εληνικο,ακουνε ελληνικα τραγουδια εκει,μπορουμε να τα βρουμε»
  Και ομως.δεν μιλουσε ετσι η κυρα κατινα της γειτονιας αλλα «εγκυροι» ,»γεωπολιτικοι» «σχολιαστες»
  Ακου εκει.επειδη ακουνε Βισση να συμβιβαστουμε εμεις.οχι παιδια δεν τα βγαζω απο το μυαλο μου.
  Διαβαστε Στρατηγικη,πριν απο την αλλαγη ιδιοκτησιακου καθεστωτος,οταν θεωρουνταν το Ν1 περιοδικο αμυντικου τυπου στην ελλαδα.

  Θα γραφα και αλλα..αλλα συγχυζομαι και θα γεμισω ορθογραφικα λαθη.
  εν τελει και εν κατακλειδι η γνωμη μου.

  Η καλυτερη λυση ειναι καμια λυση.
  Πρεπει μεσω ΕΥΠ να ενισχυσουμε τις φυγοκεντρες δυναμεις εκει.
  Τα Σκοπια πρεπει να διαμεληθουν.Ας τα παρει Σερβια ,Βουλγαρια και Αλβανια.Ας γινουν χαλαρη συνομοσπονδια.
  Οσο υπαρχει σκοπιανο κρατος ,δεν θα κανουν πισω.Δεν τους ενωνει τιποτα αλλο παρα ο τυχοδιωκτισμος εναντιον της ελληνικης μακεδονιας.
  Ενα εθνοτικο μειγμα ειτανε απο παντα απο την εποχη της Αρχαιας Παιονιας (που η κυβερνουσα ελιτ ειχε ακραιφνη ελληνικα ονοματα).
  Αυτο το κρατος,για το συμφερον του ελληνισμου,πρεπει να καταστραφει.

  • PetrosR

   Εγραφε η Στρατηγικη του Χριστογιαννακη τετοια πραγματα??
   Σε ποιους σχολιαστες αναφερεσαι??
   Οτι και να λεμε ομως ο ειδικος τυπος στην Ελλαδα αφορουσε ενα πολυ συγκεκριμενο/περιορισμενο κοινο. ( Με εξαιρεση τους 4Τ )
   Η Στρατηγικη και τα υπολοιπα περιοδικα της περιοδου δεν ηταν ουτε κλικ ουτε νιτρο.
   Κραταω την τελευταια φραση σου, και συμφωνω απολυτα!

  • Snt.Domingo

   Δεν καταλαβαίνω πως λες όσα λες και παίρνεις και ψήφους απο πάνω.. … Ό,τι πιο καταστροφική πρόταση έχω ακούσει. Το μυαλό μιλάει ή κάτι άλλο;

   Αν επικρατήσουν τέτοιες απόψεις σε τέσσερις- πέντε μήνες θα κλαίμε πάλι, αλλά μυαλό αμφιβάλλω αν θα βάλουμε.. Καθώς δεν θα φταίει η ακινησία μας αλλά «κάποιοι άλλοι».. Εδώ θα είμαστε να τα πούμε.

   Τέλος πάντων, να πω την αλήθεια, δεν βλέπω το νόημα κατάθεσης λογικών επιχειρημάτων για το θέμα. Όταν μια κοινωνία κυριαρχείται απο «γερασμένους» φοβικούς losers με μόνη σκέψη να σβουρίζει στο μυαλό τους να είναι πως θα συντηρήσουν την μιζέρια μέσω της ακινησίας, ε, τέτοια κοινωνία και τέτοιο έθνος δεν πάει μακρυά.

   Τι να πω, ίσως ό,τι είχαμε να δώσουμε το δώσαμε και ο Μεγάλος μας βαρέθηκε.. Και μάλλον θα μας εξαφανίσει με τρόπο που να γελάνε όλοι… Όπως λένε, «μωραίνει κύριος ους βούλεται απολέσαι»…

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Κάπου έχεις αρχίσει να ξεφεύγεις,αλλά και κάπου ίσως έχεις χάσει το νήμα.
    Οἱ «γερασμένοι» φοβικοί losers δυάρα δέν δίνουν ούτε για Μακεδονία,ούτε Αιγαίο,ούτε Κύπρο,ούτε κἄν για την επόμενη αξιολόγηση.
    Σαν τον Διογένη,έχουν μπεί σε ένα πιθάρι,και βλέπουν μόνο μήπως έρχεται το χέρι που θα ρίξει το «μπαγιόκο» τέλη του μήνα.
    Ακόμη,ἄν εμείς δώσαμε ότι είχαμε να δώσουμε (εκτός από την ψυχή,όση μας έμεινε),οἱ Βαρδάριοι τί έχουν να δώσουν,δηλαδή;
    Και μωροί είμασταν σε όλη την ιστορία μας,αλλά αξιωθήκαμε Μαραθώνες,Θερμοπύλες,Σαλαμίνες,Πλαταιές,Γρανικούς Ισσούς και Γαυγάμηλα,πρίν ἠ μωρία μας μας κάνει «Ρωμαίους».
    Αλλά και ὡς «Ρωμαίοι» επιζήσαμε αρκετά ώστε να θημηθούμε ότι είμαστε Ἕλληνες (για κλώτσους-μπάτσους-έξη μέτρα-Γουδί-Δαφνί,αλλά βγάλαμε ψεύτες όσους είχαν βιαστεί να μας ξεγράψουν από τα «ζώντα έθνη»,και ἄς είμαστε έθνος ζωντόβολων).
    Μήν πανικοβάλεσαι,και μήν ανεβάζεις ρελαντί,ἡ πρεμούρα είναι πολύ πιό επικίνδυνη από την ακινησία,το βιώσαμε και στην Κύπρο τα χρόνια πρίν το 2004.
    Σε τέσσερις -πέντε μήνες τα ξαναλέμε.

 • oxia77

  Ο πρώην πρωθυπουργός τους ο Γκεοργιεφσκι έγινε βουλγαρος πολίτης και θέλει να επιστρέψει σα πρέσβης της Βουλγαρίας. Οι σκοπιανοί πολίτες παιρνουν βουλγαρικά διαβατήρια και απαρνιωνται τη χωρα τους. Να πως η Βουλγαρία χρησιμοποιεί υπέρ της το δελεαρ της ΕΕ για τα συμφέροντά της. Διαλύονται και εμείς αντί να διεκδικούμε και να απαιτούμε βιαζόμαστε να τους σώσουμε. Σκέφτηκε ποτέ κανείς να χρησιμοποιήσει τους λίγους ή πολλούς Έλληνες που ακόμα ζουν εκεί; Αλλά αυτοί δε ψηφίζουν. Το πολύ πολύ να μας δημιουργήσουν κανένα πονοκέφαλο όπως οι βόρειοηπειρωτες.

  • Snt.Domingo

   Αφού δεν υπάρχει στόχευση, για ποιό σκοπό να τους χρησιμοποιήσει?

   Πρώτα κοτάς γύρω σου ν’ αποκτήσεις επίγνωση του περιβάλλοντος χώρου. Μετά ξεκαθαρίζεις τις επιδιώξεις σου, τους βασικούς στόχους, μετά χαράζεις στρατηγική και προτεραιότητες και μετά βλέπεις για τακτική και μέσα που θα χρησιμοποιήσεις.

   … Οπως προείπα, η χώρα μοιάζει να πορεύεται μέσα απο διαφόρων ειδών φαντασιώσεις, συχνά αντιφατικές κιόλας. Γι αυτό δεν έχει καν επίγνωση του περιβάλλοντος χώρου, δεν έχει επιδιώξεις πέραν του ό,τι φάμε ό,τι πιούμε, κόλλημα σε διάφορα ψευδοϊδεολογήματα, κλάψα και συναισθηματισμούς… Γι αυτό και στο οτιδήποτε αντιδρά ή σπασμωδικά λες και της ήρθε κεραμίδα ή με απίστευτη απάθεια. Καιρός να ωριμάσουμε λίγο.

 • Κουβάς

  Η Ελλαδα είναι μια χωρα καταστραμμενη και αποικιοποιημενη.Η Εθνικη κυριαρχια της εχει εκχωρηθεί πλήρως στους ξενους,το αλλωτε νεαρο και σφρυγιλο από ζωη και πατριωτισμο ελληνικο εθνος,εχει μετατραπει σε ένα γερασμενο ,εξαθλιωμένο ,απελπισμενο , αμορφωτο και αποβλακωμενο μειγμα Ελλήνων και ελληνοποιημενων,οι γειτονες εχουν αποθρασυνθεί τελειως και εποφθαλμιουν την ιστορια και τα εδάφη μας΄;και όλα αυτά συνοδευμενα από την »παρηγορια » που μας δινει η πολιτικη ηγεσια του τοπου μας,ενα ματσο αχρηστοι που τρωνε καλα αυτοι στις καρεκλιτσες του ενώ ο λαος τρωει σανο.Εχουμε γραφτει σαν ραγιαδες και συνεργοι των προδοτων μας.Διαφθαρμενοι ραγιαδες ειμαστε οι νεοΕλληνες,το εχει το DNA μας.Αλλα καλα να παθουμε,αφου δεν αντιδράσαμε στην υπουλη δορυφοροιοποιηση της χωρας μας,καλα να παθουμε.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Μήπως δικαιούται να ομιλεί για του Αλεξανδρου τη χωρα ένας λαός που άλλαξε τρείς εθνικότητες σε λιγώτερο από 30 χρόνια;
  «Βούλγαροι» μέχρι το 1912-13,«Σέρβοι» κατόπιν και «Βαρδάριοι» στην συνέχεια,ελέω Τίτο «Μακεδόνες» από το 1944.
  —————
  Τέλος πάντων,αυτός ὁ λαός που ψήφισε Τσύριζα,«δέν δικαιούται δια να ομιλεί»,ὁ «άλλος» λαός που προηγουμένως είχε ψηφίσει Κων.Μητσοτάκη για να μήν θυμάται την Μακεδονία σε 10 χρόνια,ούτε εκείνος «δικαιούται δια να ομιλεί»,ὁ «άλλος» λαός που προηγουμένως είχε ψηφίσει σημίτι για να μήν κάνει πόλεμο και κλάψουν μανούλες για δυό βράχια στο πουθενά,ούτε εκείνος «δικαιούται δια να ομιλεί»,ὁ «άλλος» λαός που ψήφισε τον εκδηλωμένο αρχιγιουσούφη ΓΑΠ ούτε εκείνος «δικαιούται δια να ομιλεί»…
  Ίσως όμως αύριο προκύψει ένας «άλλος» λαός,με σπονδυλική στήλη και ἑλληνοπρεπή ψυχή,που να δικαιούται να ομιλεί -ἄν του δώσουμε την ευκαιρία.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  « και πλέον ΕΕ και ΗΠΑ θα έχουν χάσει κάθε υπομονή με την θέση της Ελλάδος.»
  Το φασόν είναι γνωστό και από το Κυπριακό,είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον το 2004.
  Τολμώ να «προφητεύσω» ότι θα το ακούσουμε και για το Αιγαίο,όταν πάρει σειρά.

  • Antonius Block

   Πες τα ρε Αχέροντα. 20 χρόνια τώρα τα ίδια και τα ίδια: Μην κουνηθείτε γιατί θα σας κάνουν ντα. Ο Παπαδόπουλος (Τάσος) τους έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνι, είπε το ηρωικότερο Όχι από εποχής Μεταξα και του αερισανε τα …….. .
   Έλεος με το ραγιαδισμό!
   Τα Σκοπια θα διαλυθούν αν δε βρεθεί λύση, θα τους φάνε οι Αλβανοί. ΑΥΤΟΙ βιάζονται και αντί να μας παρακαλάνε γονατιστοί κάνουν και διαδηλώσεις για την «μακεδονικότητα» της Θεσσαλονίκης!!!
   Η πίεση η δικιά μας δεν πρέπει να είναι μόνο για το όνομα, αλλά για όλη την αλυτρωτική προπαγάνδα που μπολιάζουν τα παιδιά τους και ΑΥΤΟΣ είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Εμείς πρέπει να κρατήσουμε μια αυστηρή γραμμή και να εκμεταλλευτούμε όλα αυτά που έχουμε κερδίσει με τόσες θυσίες όλα αυτα τα χρονια( θέσεις σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς κλπ). Όσο πιο πολύ αντισταθούμε τόσα θα κερδίσουμε ως αντάλλαγμα από τη διεθνή κοινότητα και τόσο περισσότερες υποχωρήσεις θα κάνουν οι Σκοπιανοί.

   • Snt.Domingo

    «..Όσο πιο πολύ αντισταθούμε τόσα θα κερδίσουμε ως αντάλλαγμα από τη διεθνή κοινότητα και τόσο περισσότερες υποχωρήσεις θα κάνουν οι Σκοπιανοί…»

    Μπορείς σε παρακαλώ να περιγράψεις αδρά τα αντάλλαγμα που αναμένεις πως θα πάρουμε από τη διεθνή κοινότητα και τι θα δώσουμε έναντι?

    Επίσης μπορείς να προσδιορίσεις που περίπου σταματάει αυτό «όσο πιο πολύ» ωστε κάποια στιγμή να πάρουμε τα ανταλλάγματα που αναφέρεις?

    • Antonius Block

     Κατ’αρχην να σου περιγράψω ΤΙ ανταλλαγμα θα επιθυμούσα από τα Σκοπιά για να δούμε και ποτε θα σταματήσουμε:
     1)Εξαφάνιση από βιβλία (με εκδότη το σκοπιανό κράτος) οποιασδήποτε αναφοράς σε αλυτρωτικές βλέψεις.
     2)Να γίνουν αλλαγές τέτοιες στο σκοπιανό Σύνταγμα ώστε να εξαφανισθουν αναφορές των αλυτρωτικών βλέψεων ( γιατί κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι οι Σκοπιανοί μόλις πάρουν το εισιτήριο για ΝΑΤΟ/ΕΕ δε θα ξαναρχίσουν τα ίδια)
     3)Να νομοθετήσουν οι Σκοπιανοί, ώστε η έκφραση τέτοιων αλυτρωτικών απόψεων να είναι παράνομη.
     Τωρα όσων αφορά τα ανταλλάγματα από τη διεθνή κοινότητα:από την ΕΕ στήριξη στο προσφυγικό και κυπριακό είναι δυο από τα θέματα που μου έρχονται στο μυαλό, και από ΗΠΑ στήριξη στα Ελληνοτουρκικα. ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ: Διαβεβαιώσεις ότι οποιαδήποτε προσπάθεια των Σκοπιανών για επαναφορά του αλυτρωτισμού στη διεθνή ατζέντα θα βρει κλειστές πόρτες.
     Ελπίζω να σου έλυσα τις απορίες.
     Στη διάθεση σου για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Ἡ πικρή και μαύρη αλήθεια είναι ότι κοιμηθήκαμε σχεδόν μισό αιώνα από την ανακήρυξη της Σοσιαλιστικής Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της «Μακεδονίας».
    Από το 1944,(καλά,τότε είχαμε εμφύλιο),μέχρι το 1991 και την ανακήρυξη της κυρίαρχης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
    Επειδή από την δεκαετία του ᾿60 ταξιδεύαμε οικογενειακώς μέσω Γιουγκοσλαβίας,οδικώς ἤ σιδηροδρομικώς,έβλεπα τις πινακίδες και έσκαγα,τα διηγιόμουν στην Ἑλλάδα,και με κοιτούσαν σάν εξωγήϊνο.
    Το 1989 είχα πεί σε γνωστούς ότι ψήνεται κάποια ανεξάρτητη «μακεντόνιγια» μία ώρα δρόμο από την Θεσσαλονίκη,μου άρχισαν τις ειρωνείες.
    Οἱ περισσότεροι από αυτούς,το 1992 ξελαρυγγιζόταν στα συλλαλητήρια,και με ρωτούσαν «πού το είχες ψυλλιαστεί ρε θηρίο;».
    Κοντολογής,τους αφήσαμε μισόν αιώνα,στην διάρκεια του οποίου στο μέν παραπέτασμα μόνο ἡ Βουλγαρία είχε πρόβλημα με την γιουγκοσλαβική «μακεντόνιγια»,ενώ στην Δύση οργίαζε ἡ ανεπίσημη μακεδονολογία,με καταχωρήσεις σε τουριστικούς οδηγούς της Γιουγκοσλαβίας,«τυχαίες» αναφορές σε επιμορφωτικά έντυπα,σε μυθιστορήματα,ακόμα και σε κουΐζ στην ἑλληνική τηλεόραση,ἄν θυμάμαι καλά στην εκπομπή «Τα τετράγωνα των αστέρων»,με την Μαρία Αλιφέρη,όπου αναφέρθηκαν οἱ Μακεδόνες ὡς μία από τις εθνότητες της Γιουγκοσλαβίας.
    Ιδίως στην Αυστραλία και τον Καναδά,ἡ σλαβομακεδονική διασπορά δρούσε με την βοήθεια πολλών χορηγών.
    Είχε ἥδη γίνει μία πρώτη εξοικείωση της «διεθνούς κοινότητος» με το όνομα της «μακεντόνιγια»,και όταν δόθηκε το σύνθημα,έσπευσαν δυτικοί και ανατολικοί,νικητές και ηττημένοι του ψυχρού πολέμου,να αγκαλιάσουν της Παναγιάς τ᾿αγγόνι,την Βαρντάσκα που ανακάλυψε τον πραγματικο εαυτό της,ὡς πτωχή πλήν τιμία και αδικημένη «μακεντόνιγια».
    Είχαμε δώσει μισόν αιώνα αβάντσο,και τώρα λείπει από εμάς αυτός ὁ χρόνος,και πρέπει να τον καλύψουμε.
    Βεβαίως,αφού με την παθητικότητα μας δημιουργήσαμε προηγούμενο,και αφού ὁ πλανήτης συνήθισε την «μακεντόνιγια»,όπως δυστυχώς και εμείς οἱ ίδιοι,τώρα κάποιοι ειλικρινά,και πολλοί υποκριτικά θα μας πούν «μα καλά,τί σας έπιασε;που μέχρι χθές φιλιόσασταν στόμα με στόμα;»
    Το 1948 ήταν κοινός τόπος στην ἑλλαδική προπαγάνδα ότι ὁ Τίτο ήθελε να μας φάει την Μακεδονία,μετά το 1949,γιατί άνοιξαν τα σύνορα,και γιατί υποδεχθήκανε τον Τίτο στην Αθήνα το 1954;
    Γιατί μιλήσανε τότε για τριεθνές σύμφωνο φιλίας και μή επιθέσεως Ἑλλάδος,Γιουγκοσλαβίας,και (νάτος πάλι ὁ μαϊντανός),Τουρκίας ;
    Λοιπόν,προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ακυρώνουμε όλα μας τα πλεονεκτήματα,σπαταλούμε τον χρόνο μας,και καίμε τα επιχειρήματα μας μόνοι μας.
    Γιατί όμως;
    Δέν χωρούν πολλές απαντήσεις.
    Είτε είμαστε ηλίθιοι,είτε είμαστε δειλοί.
    Τα τελευταία χρόνια μάλιστα,και τα δύο αυτά.
    Εν κατακλείδι:οἱ επιλογές μας είναι βασικά δύο,εάν θεωρηθεί δεδομένο ότι είμαστε κύριοι των επιλογών μας.
    Είτε άκαμπτη στάση,είτε κωλυσιεργία.
    Στα Σκόπια βράζουν πολλά καζάνια ταυτόχρονα,Αλβανοί,βουλγαρίζοντες,γκρουεφσκικοί και αντιγρουεφσκικοί.
    Ἄς αφήσουμε το ένα φίδι να φάει το άλλο,και εμείς από μακριά.
    Καμμία παρέμβαση υπέρ των Σκοπίων,όπως αφελώς λέγεται ότι πράξαμε το 2001 με τα γεγονότα του Τετόβου.
    Πόπ-κόρν και κυνισμό μέχρι τελικής ρυθμίσεως.
    Θα βγούν παπαγαλάκια να ψιθυρίσουν ότι «θα μας κάνουν Βοσνία»,ότι «δέν θα μας αφήσουν να βγάλουμε τα πετρέλαια»,ότι «δέν θα μας δώσουν την δόση»,ότι «δέν θα μας σερβίρουν τα γκαρσόνια»,όπως είχε πεί ὁ Τάσσος,ότι επινοήσουν τέλος πάντων,κατά πιστή επανάληψη της υστερίας των μνημονίων.
    Αηδίες.
    Δέν έχουμε να χάσουμε παρά μόνο την μιζέρια μας.
    Ἤ το πολύ-πολύ,κάποια επιπλέον χρόνια μιζέριας.

    • Ανδρέας

     Δεν είχαμε κοιμηθεί, Αχέροντα, προσπάθειες γίνονταν στα πλαίσια του δυτικού μπλοκ. Ομως οι ΗΠΑ είχαν ξοδέψει πολλά για να εξαγοράσουν τον Τιτο και πίεζαν το θέμα να κρατηθεί στην σφαίρα της μυστικής διπλωματίας. Αν βρεις το βιβλίο ΜΕΔΟΥΣΑ του Γ. Καψή ή John Χ που χρησιμοποιεί ιστορικά στοιχεία, θα δεις πολλά για την οργάνωση τους σε ΗΠΑ Καναδά.
     Γι’ αυτό και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ένα μάτσο πειναλέους στα βόρεια.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Είχαμε κοιμηθεί,και μάλιστα βάλαμε και το κεφάλι στην άμμο.
      Όταν μέσα δεκαετίας του ᾿80 ὁ Αντρέ,σε ένα ρεσιτάλ στρεψοδικίας,ζήτησε ὡς πρωθυπουργός «να μήν αναπαράγουμε την προπαγάνδα των Σκοπίων»,αυτό τί άλλο ήταν από στρουθοκαμηλισμό;
      Δηλαδή,κάντε ότι δέν βλέπετε,ότι δέν ακούτε,και το πρόβλημα παύει να υπάρχει.

     • Ανδρέας

      Και συ μπροστά στον υπολογιστή! Ωραίο Σαββατόβραδο κάνουμε. Γινόντουσαν κινήσεις, αλλά οσο η Γιουγκοσλαβια ηταν ενιαια το πρόβλημα ηταν μικρότερο γιατί ήταν μια επαρχία. Στα πλαίσια του διπολισμού κινδυνος επέκτασης δεν υπήρχε σε βαρος μας, οπότε η προσπαθεια γινοταν σε κεντρικό επίπεδο.
      https://www.scribd.com/mobile/document/120182554/Νίκος-Βεργίδης-Η-Συνωμοσία-της-Σιωπής
      Μια αναφορα σελ. 40.

 • xaris koul

  Μου άρεσε το σχόλιο αν μου επιτρέπεις θα το χρησιμοποιήσω.

 • Κουβάς

  Δημοψήφισμα για ποιον λογο;Ολοι σχεδόν θα πουν όχι σε ονομα μακεδονια.Τζαμπα τα λεφτα για το δημοψηφισμα

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Δυστυχώς…

 • PetrosR

  Το προβλημα ομως ειναι οτι ο «λαος» πεφτει πολυ συχνα «θυμα» των ορεξεων του.
  Απο το χρηματιστηριο του Σημιτη μεχρι το «Λεφτα υπαρχουν» του ποδηλατη εχει πεσει πολλες φορες στη λουμπα.
  Και καταληγει να ψηφισει ΑΚΟΑ/ΔΕΑ/ΚΟΕ/Οικοσοσιαλιστες.
  Χωρις φυσικα να διαβασει τις θεσεις των παραπανω για τη Μακεδονια,το Αιγαιο, τα ψαρια του κλπ…
  Του εφτανε του λαου το οτι σηκωναν τις μπαρες στα διοδια.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Μάλλον ἡ ερώτηση οφείλει να είναι τι δέν θυσιάσαμε,δηλαδή τί περισώσαμε.
  Πρώτον και κυριώτερον,την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Ἄν είχαμε τότε συμφωνήσει -για την ακρίβεια οἱ Κύπριοι θα συμφωνούσαν και εμείς θα συναινούσαμε- τώρα δέν θα μιλούσαν οἱ Total και ENI με την ΚΔ (έστω του ανάν -αστασιάδη),αλλα με τον σουλτάνο.
  Οἱ δέ Τουρκοκύπριοι δέν έχουν εδραιωθεί ούτε κατά ένα κλίκ περισσότερο απ᾿ότι το 1974,μάλλον το αντίθετο ισχύει,περιθωριοποιήθηκαν στον ίδιο τους τον τόπο από τους εποίκους και τους γκαου-λάϊτερ.
  Υφίστανται μόνο ὡς σαντζάκιο της Τουρκίας.
  Μόνο ὁ Αττίλας τους δίνει μία κάποια υπόσταση,αλλά μόνο στην βιτρίνα,και μόνο όσο «συναινεί» σιωπηλά και ἡ ἑλληνική πλευρά να κονταίνει το ανάστημα της για να έρθει στο δικό τους,με γελοίους ανανιστές που αποποιούνται ακόμη και του τίτλου του προέδρου της Κ.Δ για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους γκάου-λάϊτερ.
  Το δεύτερο,ἄν και ίσως τελικά αδιάφορο,ότι ἡ Κ.Δ είναι πλέον μέλος της Ε.Ε.
  Ίσως αυτό να είναι εξαργυρώσιμο σε περίπτωση που το ερντογανιστάν εκτροχιαστεί.
  Τρίτον,εφ᾿όσον ἡ Κ.Δ διατηρεί την κρατική της υπόσταση,μπορεί να την αξιοποιήσει πλέον και επιθετικά (όχι στρατιωτικά),διεκδικώντας και την ΑΟΖ στα βόρεια της Μεγαλονήσου.
  Ἤ,μπορεί να δημιουργήσει θέμα στην Αγγλία σχετικά με την παραμονή ἤ το καθεστώς των βάσεων.
  Αυτό βεβαἰως δέν ανατρέπει τον Αττίλα,αλλά θέτει σε διαφορετικό πλέον πλαίσιο την πολιτικοδιπλωματική προσέγγιση της Κύπρου από τον διεθνή παράγοντα.
  Ακόμη,ἄν ἡ Κ.Δ είχε απωλέσει την κρατική της υπόσταση το 2004,δέν θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την όποια δυσφορία του Ισραήλ έναντι της Τουρκίας.

  Ίσως τα δύο τελευταία να είναι αέρας κοπανιστός,αλλά και μόνο ἡ διαχείρηση της ΑΟΖ από την ΚΔ και όχι τον Αττίλα,είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

  • romanos

   Καταλαβαίνω αυτά που λες. Είναι σίγουρο πως και η είσοδος στην Ε.Ε. και οι γεωτρήσεις βοήθησαν τους ελληνοκύπριους και αντίστοιχα οι τουρκοκύπριοι είναι πράγματι απομονωμένοι. Αυτό που ξεχνάς όμως είναι πως το κυπριακό δεν είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ κυπριακής δημοκρατίας και κατεχόμενων. Αν ήταν έτσι ας παραμείνει ως έχει η κατάσταση και όντως η κυπριακή δημοκρατία θα εξελίσσεται ενώ οι τουρκοκύπριοι θα μετατρέπονται σε μειονότητα σε σχέση με τους εποίκους. Αυτό όμως θέλουμε? Οι πρόσφυγες πότε θα δικαιωθούν? Οι πιο πολλοί ήδη βιολογικά έχουν αποβιώσει. Τα παιδιά τους που γεννήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές δεν έζησαν την τραγωδία και έχουν συμβιβαστεί στην υπάρχουσα κατάσταση. Και όσο πάει θα χειροτερεύει αυτό. Οι περιουσίες των ελλήνων του 1974 έχουν γκρεμιστεί, έχουν καταπατηθεί.. Ποιος πρόσφυγας θα επιστρέψει και πού μετά από 10, 20 χρόνια…..Γίνονται επιμειξίες τουρκοκύπριοι παντρεύονται με εποίκους….Αυτή η κατάσταση δεν αναστρέφεται. Προσπαθώ να σου πω ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας πια. Θα συμφωνήσω μαζί σου μόνο αν δεχτούμε σαν λύση επιστροφή Αμμοχώστου και ότι άλλο μπορέσουμε να πάρουμε, οικονομική αποζημίωση των προσφύγων και τραβάμε χωριστούς δρόμους. Το δέχεσαι αυτό? Τί άλλο περιμένεις να γίνει. Εκτός φυσικά αν εισβάλλουμε στα κατεχόμενα και τους πετάξουμε στη θάλασσα… Αλλά αυτό είναι ουτοπικό και απραγματοποίητο και το ξέρουμε όλοι. Ειλικρινά πιστεύεις ότι οι Τούρκοι θα δεχτούν επιστροφή στην προ 1974 κατάσταση? Θα δεχτούν Έλληνα πρόεδρο, θα δεχτούν να φύγουν οι έποικοι, θα επιστρέψουν τις περιουσίες των προσφύγων στους απογόνους τους? Ωραία θα βγάλουμε πετρέλαιο, και η Ε.Ε. θα εκφράζει τη συμπαράσταση της με ψηφίσματα μαζί με τον ΟΗΕ. Τί άλλο δραματικό θα αλλάξει με τα χρόνια για να πειστούν οι Τούρκοι εκτός από πόλεμο που δε θα τον κερδίζαμε κατά τη γνώμη μου….

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Θα μπορούσα να γράψω τις δικές μου θέσεις και θεωρήσεις,αλλά θα προτιμήσω να σου γυρίσω το μπαλλάκι,και να ρωτήσω: προτείνεις,υπό τις παρούσες συνθήκες,ἡ Ἑλληνοκυπριακή πλευρά να εκχωρήσει,εκτός από την υπόσταση της ΚΔ και τον όποιο πλούτο στον οποίο ευτυχώς δέν έχουν πρόσβαση οἱ Τουρκοκύπριοι,να υιοθετήσει εκτός των Τουρκοκυπρίων και τους εποίκους,να πληρώσει εν ολίγοις τον Αττίλα για τον κόπο του,και με ποιό αντίκρυσμα;

    • romanos

     Κοίταξε ναι προτείνω να παράσχει αυτά που προανέφερες με ικανοποιητικά ανταλλάγματα, δηλαδή επιστροφή αμμοχώστου και άλλων εδαφών όπως η μόρφου που προέβλεπε αν θυμάμαι καλά το σχέδιο αναν, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση έτσι ώστε εδαφικά να φτάσουμε τουλάχιστον έως και 80 % αν μπορεί να γίνει. Σε αυτό το ποσοστό υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση πλήρης επιστροφή των προσφύγων και αποχώρηση των τούρκων. Οικονομική πλήρης αποζημίωση στους υπόλοιπους πρόσφυγες που δε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους και ομοσπονδιακή διακυβέρνηση. Αν στην πορεία οι τούρκοι δημιουργήσουν προβλήματα ας αποχωρήσουν αν τολμήσουν, με τη ρήτρα όμως ότι θα χάσουν την ιδιότητα του κράτους της Ε.Ε. Ακόμα και να συμβεί αυτό έχουμε κερδίσει εδαφικά , έχει αποκατασταθεί μέρος των προσφύγων οικονομικά αλλά και αρκετοί που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Φυσικά μέχρι να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός μεταφέρεται ως εγγύηση μία νατο΄ι΄κή μεραρχία στα ελληνοκυπριακά εδάφη με 50% ελληνική σύνθεση που θα υποχωρεί σταδιακά σε αντιστοιχία με τον κατοχικό στρατό. Πιστεύεις πως υπάρχει στα πιο τρελά όνειρα μας να κερδίσουμε σε ένα μελλοντικό σχέδιο μετά απο 20 χρόνια κάτι καλύτερο?

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      «Πιστεύεις πως υπάρχει στα πιο τρελά όνειρα μας να κερδίσουμε σε ένα μελλοντικό σχέδιο μετά απο 20 χρόνια κάτι καλύτερο?»

      Ρωμανέ,καταλαβαίνεις ότι ικανοποιείς τα πιο τρελά όνειρα τους;
      Τις απαιτήσεις τους τις γνωρίζεις;
      Έχεις καταλάβει τί ζητάνε,και τί τους χαρίζεις;
      Τους χαρίζεις την ελεύθερη ζώνη,που μπορούσαν να καταλάβουν το 1974 αλλά για πολιτικές σκοπιμότητες δέν το έκαναν,τους χαρίζεις και τον ορυκτό πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ,και ελπίζεις ότι θα εισπράξεις αποζημίωση γαι τους εκτοπισμένους,από ποιούς;;;
      Από τους Τούρκους!!!
      Ἡ αποζημίωση θα προέλθει από κοινό ταμείο,επειδή θα «αποζημιωθούν» και οἱ Τουρκοκύπριοι που μετακινήθηκαν στα βόρεια,σάν να ήταν και αυτοί θύματα,τα πράγματα θα έλθουν ισοπαλία στα των αποζημιώσεων,τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο θα τα καρπωθεί ὁ Αττίλας και μέσω αυτού ἡ Τουρκία,και στο τουρκοκυπριακό καντόνι,αφού μιλάμε για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία,αφεντικό θα παραμείνει ἡ Άγκυρα.
      ΑΥΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ.
      Με την σειρά μου τώρα,κάποιες ερωτήσεις.
      Γιατί ξαφνικά ἡ Κύπρος και καλά «δέν έχει χρόνο»;
      Άντεξε και με το παραπάνω κοντά μισόν αιώνα,τί είναι αυτό που την κάνει τόσο ανασφαλή τώρα;
      Μήπως ότι θα της πέσουν βαρειοί οἱ υδρογονάνθρακες ἄν τους φάει μόνη της;

     • romanos

      Φίλε Αχέροντα δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να λυθεί απαραίτητα τώρα το κυπριακό. Αν θες την προσωπική μου γνώμη θεωρώ ότι οι ίδιοι οι Κύπριοι έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα των δύο χωριστών κρατών, και δύσκολα θα υπάρξει λύση έτσι και αλλιώς. Συμφωνώ πως καλύτερα μη λύση από μία κακή και επικίνδυνη λύση. Αυτό που επιμένω όμως είναι ότι κάθε προτεινόμενο σχέδιο θα είναι πάντα χειρότερο από το προηγούμενο όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ιστορία. Οι υδρογονάνθρακες δεν είναι πανάκεια. Μόλις πέσει ο Ερντογάν οι κεμαλιστές θα τα βρουν με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και τότε θα τελειώσει εκεί το θέμα αυτό. Το κλείνω εδώ, Σ΄ ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Μιά τελευταία συνεισφορά από μέρους μου.

      Εάν κάθε επόμενο σχέδιο είναι χειρώτερο,ἔ,τόσο το χειρώτερο για το σχέδιο!
      Πόσο πιό απλά να το διατυπώσουμε;
      —————————————————————————–
      Ξέρεις γιατί το 1974 οἱ Τούρκοι σταμάτησαν στο 38% του νησιού;
      1)Για να μήν χρεωθούν κατάλυση κράτους,που είναι σαφώς άλλης τάξεως διεθνές θέμα από την «επέμβαση»,
      2)και έτσι να διατηρήσουν το δικαίωμα,αλλά και πλεονέκτημα,να «διαλέγονται» με την ελεύθερη ζώνη,εξομοιούμενοι ηθικώς με αυτήν,
      3)και για να αφήσουν την ελεύθερη ζώνη να «βράσει στο ζουμί της»,και να τους δώσει σε μεταγενέστερο χρόνο την νομιμοποίηση και για την εισβολή που δημιούργησε το προγεφύρωμα εκείνο που κατέστησε δυνατή την ομηρία της,
      4)και να τους εκχωρήσει,νομιμώτατα πλέον,την εξουσία,νομή και κατοχή σε ολόκληρη την Μεγαλόνησο.

      Επειδή όλα αυτά είναι εξώφθαλμα,οἱ ταϊφάδες των ανανιστών σε Κύπρο και Ἑλλάδα τα προσπερνούν επειδεικτικά,και επικεντρώνουν το κήρυγμα γενικώς και αορίστως σε «οικονομικά οφέλη».
      Και πάλι,εννοείται,το πεσκέσι του ορυκτού πλούτου στον Αττίλα το κάνουν κουτοπόνηρα γαργάρα.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Εγώ το καταλαβαίνω ακριβώς όπως το έγραψε ἡ έχιδνα:πονοκέφαλος.
  Διότι αυτό είναι οἱ Βορειοηπειρώτες για το μικροελλαδικό βιλαέτι.
  Και το Κυπριακό «πονοκέφαλος» ήταν -και είναι.
  Και τα Ίμια βεβαίως-βεβαίως.
  Και οἱ S-300.
  Και ὁ Οτσαλάν.
  Και οἱ «8».
  Και πάει λέγοντας.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Εντάξει,μία σοφιστεία μπορεί να την πετάξει ὁ καθένας.
  Ανάλογα με τον χρόνο και τους συνομιλητές,μπορεί να πιάσει,ἤ να σε αδειάσει.

 • Hyper

  η θεωρια μορφοποιηθηκε μεσα δεκαετιας του 90,πρωτοεμφανιστηκε στον ειδικο τυπο.Αργοτερα γενικευθηκε,ο Δ.Σαβοπουλος την προωθησε με συνεντευξη του στον Θοδωρακη και αργοτερα στον Τσιμα.Απο κει και περα την χρησιμοποιησαν ολοι οσοι ηθελαν εμεις να υποχωρησουμε και να μας ριξουν σταχτη στα ματια.
  Η ακριβης φραση του Σαββοπουλου τοτε ,νομιζω ηταν το 97 ηταν «αυτους τους αγοραζουμε με το να ανοιξουμε ενα περιπτερο».κατι τετοι ειχε πει,δεν θυμαμαι ακριβως.

 • Hyper

  Και εγω τα ειχα μεχρι και περυσι!Αλλα επιαναν πολυ χωρο.
  Βραδυατικα λεω να διαβασω κατι αναλαφρο και χωρις τεκμηριωση κατι να περασει η ωρα…Σε θυμιζει κατι ο συγκεκριμενος συγγραφεας? :P :)

  https://www.ianos.gr/geopolitiki-tou-arxipelagous-0194989.html

  • Ανδρέας

   Αυτός λατρεύει τα βαλκάνια!
   Εγω θα ξεκουραστώ με K. Waltz και Θεωρία Διεθνούς Πολιτικής.

  • PetrosR

   Καταλαβα…τον ειχα ξεχασει τελειως,πλεον δε παρακολουθω το χωρο των «μη συμβατικων θεωριων» ουτε για να γελασω. Δεν εχω ουτε χρονο ουτε ορεξη ουτε υπομονη.

 • Antonius Block

  Συμφωνώ 100% μαζί σου και με τον Αχέροντα. Θα πρέπει να πάρουμε την απόφαση να ασχοληθούμε συστηματικά με το θέμα των Σκοπίων, όχι όποτε το θυμούνται οι αμερικανοί ή οποιοσδήποτε άλλος. Στρατηγική, ρεαλισμός και το κυριότερο ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ήταν πάντα απόντα στον τρόπο που ενεργούσαμε.
  Πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των κομμάτων για χάραξη κοινής πολιτικής, ώστε κάποια στιγμή να μας πάρουν και στα σοβαρά.
  Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή, γιατί όπως λέει ο Αχεροντας, ξεκινάμε πολλά χιλιόμετρα πίσω και έχουμε τεράστια απόσταση να καλύψουμε.
  Πάντως το μόνο σίγουρο είναι οτι καλύτερα ΚΑΜΜΙΑ συμφωνία παρά μια κακιά συμφωνία όσες απειλές κι αν δεχτούμε.

 • Δ.Ν.

  Λεω τωρα να χαμε εναν Ερντογαν στην Ελλαδα κυβερνητη, τα σκοπια τωρα θα τρεχανε….τωρα τρεχουμε εμεις….
  και το FYROM που δεχτηκαμε ηταν λαθος γιατι ειχε τον ορο μακεδονια….
  αυτες οι διαπραγματευσεις που γινονται σε ολα τα θεματα ειναι τραγικες….
  γνωρισα σκοπιανους απο σκοπια και αυστραλια και τρομαξα απο τη φανατιλα τους….
  ο κατηφορος μας ειναι ασταματητος….
  ο κοτζιας πως τα πηρε ολα πανω του??? ποιος ειναι επιτελους???
  αποχαυνωση,απονευρωση,εγκαταλειψη…
  ελα μωρε….

  • Spock

   Αυτή η ιστορία με τους Έλληνες «θαυμαστές» του Ερτογάν έχει μεγάλη πλάκα! Από όλους τους ηγέτες δηλαδή υπάρχουν κάποιοι που ζηλεύουν τον Ερντογάν!

   • mich

    Αφού υπάρχουν νοσταλγοι των συνταγματαρχων, του Μεταξά και του Χίτλερ, στον Σουλτάνο θα κολλήσουμε;

   • Δ.Ν.

    επι της ουσιας, ενας ερντογαν στη θεση μας θα δεχοταν ολα αυτα με τα σκοπια? οι συγκρισεις βοηθανε…
    περι ζηλιας και πλακας αλλου, γιατι δυστυχως προβλεπονται για εδω κακα ξεμπερδεματα…

    • Spock

     Τι θα έκανε δηλαδή ο Ερτογάν; Τα υπόλοιπα είναι νά ‘χαμε να λέγαμε.

     • Δ.Ν.

      λοιπον ο ερντογαν:
      -θα απαιτουσε αναγνωριση και σεβασμο της Ελληνικης μειονοτητας στα σκοπια
      -θα εκλεινε το λιμανι της Θεσσαλονικης (εμπαργκο)
      -θα απαγορευε ΙΧ με πινακιδες ΜΚ
      -θα εκοβε τα πηγαινε ελα στα καζινο,
      -θα εστελνε Μ60 απεναντι απο γευγελη, μοναστηρι να μαρσαρουν
      -θα πετουσαν f16 συνεχεια πανω απο τα συνορα…

      τοτε ελατε να συζητησουμε για Μακεδονια….

 • M.K.E

  Θα ριζωσει που και πως θα το επιβαλει;ως μια χωρα που ζει δε ζει;που δεν ξερει αν θα υπαρχει ως υποσταση σε ενα χρονο;εμεις καναμε τον Γκρουεφσκι παραγοντα σημαντικο.Η σταση μας τον εριξε και τον εκανε να εχει σπασμωδικες και θυμικες αντιδρασεις.
  Με την ιδια λογικη δεχομαστε και το κρατος της Βορειας Κυπρου και τον τεμαχισμο του Αιγαιου.
  ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ.Ο χρονος για το σκοπιανο ειναι υπερ μας,η γεωπολιτικη κατασταση επισης.

 • M.K.E

  Δεν θα γινει διαδηλωση για να δηλωσουμε οτι δεν διεκδικουμε αλλα οτι δεν απεμπολουμε το αναφαιρετο δικαιωμα στην ταυτοτητα μας και στην κληρονομια μας.Αυτα τα δυο εμπεριεχουν μοιραια και την υπενθυμιση οτι ολα αυτα ειναι δικα μας,και σαν γεωγραφικη εννοια,και με την πρωτη ευκαιρια,οχι απαραιτητα με πολεμικα μεσα,μπορουν και πρεπει να ειναι ελληνικα.
  Ας μην γελιουνται καποιοι,σε μια εποχη που ξυπνανε παλια παθη και χαρτες,πολυ ευκολα αλλαζουν τα συνθηματα απο το «δεν διεκδικουμε τπτ» στο «θελουμε οτι εχει συμφωνηθει και καταπατηθει» και δημιουργουνται «ανθρωπιστικοι διαδρομοι» και «ζωνες επιτηρησης».
  Τοτε θα φανει που ειναι ο εχθρος,ποιος τον υποκινει και ποσο λυσσαλεα θα αντιδρα και σε διαβεβαιω οτι δεν ειναι εκτος των μεχρι τωρα γνωστων συνορων.

 • mich

  Το Finland – Suomi δεν είναι διπλή ονομασία. Είναι το όνομα της χώρας σε διαφορετικές γλώσσες. Και η Σουηδία είναι Sweden – Sverige και η Νορβηγία Norway – Norge και η δική μας επίσημη ονομασία στα αγγλικά είναι Hellenic Republic, όλοι όμως το Greece/ Greek χρησιμοποιούν.

  • Ameinias o Pallinefs

   Σωστή η παρατήρηση για την γλώσσα οσον αφορά την Φινλανδία. Επέτρεψε μου όμως να πιστεύω ότι η ως άνω πρόταση έχει πολλά πλεονεκτήματα … πρώτα από ολα της διεθνούς χρήσης του όρου, βασικό για εμάς… δεύτερον θα είναι πιο εύκολο και για αυτούς να συμβιβαστούν αν νιώθουν ότι κρατάνε την δική τους ταυτότητα, μέσω της εσωτερικής χρήσης του ονόματος… τρίτον, έτσι εξομαλυνονται οι σχέσεις επ’ωφελεία και των δύο χωρών… τέταρτον ακυρώνονται τα σχέδια της Τουρκίας για δορυφοριοποίηση των Σκοπίων… τα υπόλοιπα που ακούγονται δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά από την Ελληνική Βουλή , χωρίς τεράστια εσωτερική αναταραχή, οπότε και τα θεωρώ ανέφικτα να περάσουν… σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 70% σχεδόν των πολιτών αντιτίθεται στην χρήση του όρου…

 • mich

  Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και διαφορετικές εποχές. Η ύπαρξη Ελληνισμού εκτός των συνόρων του κράτους είναι ένα πράγμα, ο πόλεμος για κατάκτηση εδαφών είναι άλλο. Επίσης, η Ευρώπη των αρχών του 20ου αιώνα βρισκόταν στην κορύφωση του εθνικισμού, της σταδιακής διάλυσης των παλιών αυτοκρατοριών και της δημιουργίας των εθνικών κρατών, μέσα σε ένα γενικευμένο πολεμικό κλίμα. Δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή κατάσταση.

 • mich

  Δεν είπα αυτό φίλε μου. Απλώς ανέφερα τρία διαφορετικά παραδείγματα δικτατορικών/ τυραννικών καθεστώτων. Αμφιβάλλεις ότι υπάρχουν νοσταλγοί και θαυμαστές και των τριών; Μην χάνεις την ουσία

  • Sanyboy

   Καταλαβα καλα τι εγραψες.Αλλα Μεταξας και Χιτλερ στην ιδια προταση δεν κολλαει.Καλυτερα να βαζεις ισαξιους του Χιτλερ οταν θελεις να γραφεις τετοια παραδειγματα.Ας πουμε τον Σταλιν,τον Τσαουσεσκου,τον Μαο,κα.Ειναι κριμα το οτι στην χωρα μας υπαρχει ενα 12-15% που γερνει μεταξυ Χιτλερ και Σταλιν.Δεν συμφωνεις?

   • mich

    Μάλιστα κύριε! Θα φροντίσω να αυτολογοκρινομαι στο μέλλον.

 • Κουβάς

  Kαμια

 • Ανδρέας

  Για τους σκοπιανούς ο μονος χαρακτηρισμός ηταν » εγκληματική οργανωση».

 • Sanyboy

  Εχω περασει ατελειωτες ωρες διαβαζοντας τις αναρτησεις στα,ας πουμε σοβαρα,σκοπιανα forums της διασπορας,η διαβαζοντας την ειδησεογραφια τους.Καποια περιοδο αφιερωνα πολυ απο τον ελευθερο χρονο μου προσπαθωντας να καταλαβω τι ειναι τελικα αυτοι οι ανθρωποι?Τι πιστευουν και πως μας βλεπουν?
  Στην αρχη οργιζομουν με αυτα που εγραφαν.Δεν πιστευα αυτα που διαβαζα.Ιστορικες γνωσεις κυριολεκτικα απο τα Lidl.Επιχειρηματολογια cherry picking.Θεωριες τραβηγμενες απο τα μαλλια.
  Σιγα σιγα συνηθισα αυτα που διαβασα και δοκιμασα να γραψω και εγω ωστε να απαντησω σε καποια τρελλα επιχειρηματα.Φυσικα και με μπλοκαραν οπως κανουν με τον οποιονδηποτε προσπαθει να γραψει ενα τεκμηριωμενο αντεπιχειρημα.
  Απο καποια στιγμη κι επειτα απλα διασκεδαζα διαβαζοντας αυτα που εγραφαν.
  Προσοχη,δεν μιλαμε για 16χρονα,ουτε για σκοπιανους χρυσαυγιτες.Μιλαμε για ωριμα ατομα κυριως απο Αυστραλια,Καναδα και ΗΠΑ.Μιλαμε για καθηγητες των πανεπιστημιων τους,δημοσιογραφους,opinion leaders.
  Αυτο λοιπον που θα ηθελα να πω ειναι οτι στην συγκρουση/διαπραγματευση μαζι τους,δεν θα ειναι η λογικη και ο διαλογος τα στοιχεια που θα δωσουν λυση σε αυτην την διαφορα

  Για παραδειγμα.Ποιος ειναι αυτος ο οποιος μπορει να σταθει και να μιλησει λογικα απεναντι στον καθηγητη Aristotel Tentov καθηγητη στο Institute of Computer Technique and Informatics at the Faculty of Electrical Engineering in Skopje,ο οποιος υποστηριζει οτι ο Θεος την 8η μερα επλασε τους μακεδονες.Αυτα τα λεει στο κρατικο καναλι των σκοπιων και τα γραφει σε εφημεριδες ευρειας κυκλοφοριας.
  Ο ιδιος μαζι με τον Tome Bosevski μετεφρασαν το μεσαιο κειμενο απο την στηλη της Ροζετας υποστηριζοντας οτι η γλωσσα δεν ειναι αρχαια αιγυπτιακη δημοτικη.αλλα τα αρχαια μακεδονικα.Οταν λοιπον τους ειπαν οτι ενταξει αλλα εχουμε περιπου και αλλες 300 στηλες με την ιδια γλωσσα επανω,οι οποιες ειναι 200 -500 χρονια αρχαιοτερες του Αλεξανδρου,η απαντηση τους ειναι οτι αυτο αποδεικνυει οτι οι μακεδονες προυπηρχαν στην Αιγυπτο πολυ πριν τον Αλεξανδρο.
  Να πω για το αλλο φρουτο τον Vasil Iljov που γυρναει απο καναλι σε καναλι ,χρηματοδοτουμενος και αυτος απο το κρατος τους,με μια πετρα που βρεθηκε πριν 700.000 χρονια σε σπηλαιο στην Νοτιο Αφρικη,και γραφει επανω Makedonia.
  Να πουμε για την θεωρια των Μακεδονοειδων,Μονγκολοειδων και Νεγροειδων,η για την συνομιλια,στο κρατικο καναλι σε ωρα prime time,μεταξυ του Θεου και των μακεδονων!
  Μπορω να γραφω για ωρες.Και επαναλαμβανω,μιλαμε για θεωριες κρατικες.Οχι απο ανθρωπους στο περιθωριο της κοινωνιας,αλλα απο ανθρωπους που επηρεαζουν,κυβερνανε,διδασκουν αυτη την χωρα.
  Δεν ειμαι αισιοδοξος.Πιστευω οτι η ιστορια αυτη θα εχει κακο τελος.

 • Cynaegeirus

  Αλλαγή ονομασίας και της ελληνικής Μακεδονίας ζητά ο Dimitrov

  http://www.liberal.gr/arthro/185680/amyna–diplomatia/2017/allagi-onomasias-kai-tis-ellinikis-makedonias-zita-o-Dimitrov.html#.WlxE4hlp8mQ.twitter

  Σε πόση ώρα φτάνει η 2η Μ/Κ ΜΠ στα σκόπια; 2 ωρίτσες; 3;

  • DrJ

   Beggars can’t be choosers.

   υγ το θυμικο δεν ηταν ποτε καλος συμβουλος.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Ποιά 2η Μ/Κ ΜΠ ρέ Κυναίγειρε;
   Αυτή που κατάργησες τις προάλλες;

   • Cynaegeirus

    Ναι. Οσο υπάρχει έχει χρήση. και απέναντι στα σκόπια είναι και υπερβολική. αλλιώς πρέπει να γυρίζουν απο έβρο πίσω 2 μ/κ και1 τθτ

    λύσεις βρίσκω στα προβλήματα ως μηχανικός. δεν τα δημιουργώ. οπότε χαλάρωσε το χέρι με έχεις ταράξει στις σφαλιάρες…

  • dimitrisL

   Δηλαδη χρειάζεται να «δειξεις τα οπλα» σου για να επιβαλεις την δυναμη σου? Τοσο χαμηλά εχει φτασει η ελλάδα?

   • NK

    «Χαμηλά» η επίδειξη των όπλων;

 • Cynaegeirus

  τι είπε;;;;; δεν το έπιασα

  Να πω οτι πρώτη φορά στο TL του τουίτερ μου παρελαύνουν λεοπαρντ και αεροπλάνα απο κανονικό κόσμο

 • Πλους

  Από έναν φίλο :

  «Τα μεσοβέζικα για το Σκοπιανό είναι μασκαρεμένη ήττα, ήττα χωρίς μάχη. Ήτοι, όταν βάζουν χέρι στη αδερφή σου, το να παριστάνεις -ντε και σώνει- τον ψιλοχαρούμενο που δεν του πήδηξαν ακόμη την μάνα, μου φαίνεται, εκτός από χυδαίο κι άνανδρο, ηλίθιο.

  Οι υπόλοιποι, ας με συμπαθάνε και για τις λέξεις και για τον τρόπο.»

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Τώρα,ἄν σου πώ ότι με μπερδεψες περισσότερο,θα παρεξηγθείς;
  Και εκείνο το «Σαν προσωπικότητες μπορεί να ‘στε υπέροχοι.»,είσαι βέβαιος ότι κολλάει κάπου;

 • Γιώργος Κ.

  «Φανταστείτε λίγο πριν τους Βαλκανικούς πολέμους, να υπήρχαν «πατριώτες» που να οργάνωναν διαδηλώσεις με αίτημα ότι η Ελλάδα περιορίζεται σε όσα εδάφη και πληθυσμούς βρίσκονται εντός συνόρων.»

  Έγινε αυτό με σύνθημα: Μικρά αλλ’έντιμος Ελλάς των Αντιβενιζελικών κτλπ…

 • Γιώργος Κ.

  Συγχέετε την «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», με μία ιδεατή εξωτερική πολιτική που δεν επηρεάζεται απο τις κινήσεις των υπολοίπων παικτών στην διεθνή πολιτική σκακιέρα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, πουθενά. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να βελτιώσουμε ριζικά το τρόπο που κάνουμε διπλωματία. (βασικά ν’αρχίσουμε να κάνουμε διπλωματία κάποια στιγμή…).

  Ο συμβιβασμός, οι ‘μεσαίες λύσεις’ είναι κομμάτι της πολιτικής. Ιδίως όταν έχουν προηγηθεί εξαιρετικά κακοί χειρισμοί (για το Μακεδονικό τα τελευταία 80 χρόνια) και έχεις παίξει τα χαρτιά σου λάθος. Θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν αλλιώς και αυτή η συζήτηση να μην είχε καν ξεκινήσει.

  Στην Ελλάδα είμαστε των ακρων: είτε μια σπουδαία νίκη, είτε μια ηρωική ήττα. Το ενδιάμεσο δεν μας ενδιαφέρει και δεν το χωνεύουμε με τίποτα. Το παράδοξο είναι οτι έχουμε μια εξαιρετική συλλογή απο ήττες, (Μικρά Ασία, Κυπριακό, Μακεδονικό, Ίμια, Σ-300) και δεν μπαίνουμε ΚΑΝ στην διαδικασία να βελτιώσουμε τις δομές και τα αντανακλαστικά μας για να βελτιώσουμε τις διπλωματικές και γεωπολιτικές μας επιδόσεις.

 • Πλους

  Μπράβο φίλε καλή θέση.

  ‘Αντι να κοιτάμε να ανασυνταχτούμε και να δυναμώσουμε ατομικά και ως συλλογικό υποκείμενο σε όλους τους τομείς που πάσχουμε με μια στρατηγική πνοής στο μέλλον τρέχουμε να γίνουμε νονοί brainwashed ανθρώπων που καπηλεύονται την Ελληνική Ιστορία.

  Το όνομα δεν είναι το κυρίως πρόβλημα αυτό έπεται.
  Να βρεθεί λύση **μόνο** όταν είμαστε ΑΠΟΛΥΤΩΣ βέβαιοι πως θα εξαφανιστεί δια παντός η αλυτρωτική ιδεολογία του»μακεδονισμού» τους. Αμφιβαλω πως είναι η κατάλληλη ώρα γι’αυτό —αν ποτέ.

  ‘Οφειλε να υπάρχει μια συνεχόμενη καμπάνια όλα αυτά τα χρόνια που να ενημερώνει όλα τα κράτη του κόσμου για την καπήλευση και την εχθρική προπαγάνδα και να είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες.
  Θέλει ο Θείος Σαμ και το ΝΑΤΟ και από κοντά η Ε.Ε να το «λύσουν» εις βάρος μας. Θα τους βάλουμε στο ΝΑΤΟ στην Ε.Ε. και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτε μετά όπως συνέβη και με την Αλβανία. Θα καθόμαστε και θα ακούμε περί Μακεδονίας και Μακεδόνων χωρίς να μπορούμε να αθρώσουμε κουβέντα. Θέλει μεγάλη προσοχή αυτό το θέμα!

  Και κάτι τελευταίο
  ρε παιδιά μας ζητούν
  να μοιραστούμε την Μακεδονία, να μοιραστούμε το Αιγαίο, να μοιραστούμε την Θράκη, να μοιραστούμε ΚΑΙ την μη-κατεχόμενη ελεύθερη Κύπρο τίποτε άλλο;;;;

 • Πλους

  ‘Εχει ο Σταύρος Λυγερός ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σήμερα :

  https://slpress.gr/sxolio/i-polytimi-omologia-tou-dimitrof/

 • Herald

  Το θέμα μας είναι ότι λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς καμία τεκμηρίωση η συνέπεια και με γνώμονα μονάχα τις οποίες ιδεολογικές η κομματικες ιδεοληψίες η εξωελλαδικές εξαρτήσεις κομματων και προσώπων.
  Το ότι η ονομασία εάν περιέχει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα Μακεδονία αυτό θα αποτελέσει σημαντικό ζήτημα ασφάλειας τα αμέσως επόμενα έτη δεν απασχολει καθόλου σχεδόν το σύνολο του πολιτικού θιάσου της μεταπολίτευσης .Μονάχα ο αριθμός των εισητηρίων καθώς φαίνεται που θα κοπούν στην παράσταση.
  Οι Σκοπιανοί δεν είναι τυχαίοι.
  Συνεχίζουν την πολιτική παράδοση της Γιουγκοσλαβίας με σαφή επιθετικό προσανατολισμό στις κινήσεις τους που υποδηλώνει υποστήριξη από τρίτες χώρες όπως πχ η Τουρκία η και παρασκηνιακά οι ΗΠΑ ..Κάθε μια από αυτές επιθυμεί ένα κράτος δίπλα μας μέλος του ΝΑΤΟ οι μεν για να επεκτείνουν και παγιωσουν την επικυριαρχία τους ,οι δεν για να έχουν μια σφήνα στα βόρεια σύνορα μας με αναθεωρητικό χαρακτήρα που μπορεί να μετεξελιχθεί εάν το κρατίδιο επιβιώσει σε σοβαρή απειλή.
  Στρατιωτικη .
  Καθώς η πολιτική και η ιστορική είναι δεδομένη.
  Γιατί σήμερα δεν χρειάζονται τα Σκόπια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για να σφετεριστουν την πολιτιστική κληρονομιά μας ..
  Αρκεί να βάλουμε την υπογραφή μας στην αναγνώριση του κράτους τους με οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα Μακεδονία.
  Οι συνθέτες ονομασίες που βασίζονται σε αυτό αποτελούν επικοινωνιακή και νοηματική απάτη για πρόσκαιρη εσωτερική καταναλωση των αιωνίων κοροιδων.
  Κανείς δεν θα αναφέρει μετα την ‘συμφωνια’τα Σκόπια ως Νέα Μακεδονία αλλά Μακεδονία όπως κανείς δεν τα αναφέρει σήμερα ως FYROM.
  Η δική μας Μακεδονία θα είναι απλά ένα τμήμα χώρας ενώ η δική τους θα είναι στα μάτια όλων η ίδια η χώρα δικαιωματικά φορέας και της ιστορίας της , που τι πιο φυσικό θα έχει κατοίκους όχι φυσικά Νεομακεδονες , καθώς κανείς δεν θα χρησιμοποιει αυτό το κωμικό όνομα ,αλλά απλούς Μακεδόνες όπως δηλώνουν ευθαρσώς παντού και πάντοτε οι ιδιοι..
  Οπότε εάν ένας Έλληνας δηλώνει Μακεδόνας όλοι θα υποθέτουν ότι είναι Σκοπιανος.
  Εδώ υπάρχει το εξής τραγικό παράδοξο..
  Αντί η χώρα μας να επιδιώκει με κάθε μέσο την διάλυση των Σκοπίων αντίθετα δουλικότατα, ακολουθώντας τα Δυτικά κελεύσματα, επιδιώκει την διατήρηση της δίδοντας μάλιστα το όνομα Μακεδονία σαν απαραίτητο συστατικό στοιχείο ψευδοιστοριας ώστε να δικαιολογηθεί η ύπαρξη ενός λαού που μόνο Μακεδόνας δεν είναι αλλά αποτελείται απο Αλβανούς και Βούλγαρους μεταξύ άλλων σε μεγάλο ποσοστό.
  Ετσι με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε μια ψευδεπίγραφη εθνικη ταυτότητα εις βάρος της δικής μας χαρίζοντας την ιστορία μας σε κοινούς κλέφτες και απατεώνες που με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν από ένα συνονθύλευμα λαών ένα έθνος!
  Απίθανα πράγματα από μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση που μόνο υπέρ των Ελληνικών συμφεροντων δεν είναι παρά τις όποιες ανόητες διακυρηξεις.
  Φυσικά μόλις αναγνωριστούν τα Σκόπια αμετάκλητα ως Νέα η Άνω η Δεξιά η Αριστερή Μακεδονία θα επανεκκινήσουν την αλυτρωτικη τους προπαγάνδα που σκόπιμα έχουν αφήσει να ατονήσει και μάλιστα θα διεκδικήσουν την δική μας μη αναφορά και χρήση του ονόματος ως καταχρηστικής η παράνομης .
  Πρόκειται δηλαδή για τέχνασμα η σημερινή παρουσία τους ως διαλλακτικων για να δελεάσουν την οποία κυβέρνηση της χώρας σε αποδοχή των τετελεσμένων για να δείξουν μια εικόνα ενός κράτους μη απειλητικου για την χώρα μας.
  Ή έστω να διευκολύνουν μια προσυμφωνημένη υποχώρηση από μέρους μας με μια επικοινωνιακά αδρανή εικόνα ..
  Καθώς φαίνεται υπάρχουν υπόγειες διαδρομές μειοδοσίας και αυτό τεκμαίρεται από την ανυπαρξία οποιασδήποτε ουσιαστικής διαπραγμάτευσης αλλά απλής αποδοχής με άλλο μανδύα των Σκοπιανικων απαιτήσεων.
  Δυστυχώς η χώρα αντί να αδρανοποιεί προκλήσεις ασφαλείας τις δημιουργει εκ του μηδενός και τις ενισχύει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προϋποθέσεις μεταξυ άλλων ενόπλων συγκρούσεων τα επόμενα χρόνια για διαφιλονικούμενες περιοχές ή άλλα ζητήματα.
  Ίσως το μόνο κράτος στον πλανήτη που εργάζεται τόσο πολύ για την καταστροφή του.
  Οι δε έχοντες την εξουσία να παρέμβουν ή να σταματήσουν τα παραπάνω παρακολουθούν αμέτοχοι πιστεύοντας προφανώς πως ταιζοντας τον κροκόδειλο δεν θα φαγωθούν στο τέλος ..
  Άλλα η ιστορία τους αδύναμους δεν τους λυπάται αλλα τους αναιρεί καθολικά.

 • Kapitsinis

  Δηλαδή αν η Αλβανία πάρει όλα τα Σκόπια τι θα γίνει; Θα μας απειλεί ή θα
  γίνει μεγάλη; Ή η Βουλγαρία; Τίποτα δεν γίνεται. Και ποιός είπε να
  εισβάλλουμε στα Σκόπια στρατιωτικά; Τίποτα δεν χρειάζεται. Ήδη είναι
  μοιρασμένοι πληθυσμιακά και είναι έτοιμοι να συγκρουστούν. (Και πάλι).
  Το μεγαλύτερο δυνατό κακό είναι να τα αποδεχτούμε ως Μακεδονία. Τότε θα
  γίνουν ισχυρά και με προστασία εντός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Ας τα αναγνωρίσει και
  ο Θεός. Βέτο, μέχρι να κάνουν πίσω, αν δεν έχουν ήδη διαλυθεί.
  Καταλαβαίνω πως οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ για να έχουν
  στρατιωτική παρουσία και να τα πλασάρουν στην Ε.Ε για να έχουν λιγότερα
  έξοδα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να υποχωρεί μια ζωή. Ας τα πιέσουν να
  ονομαστούν Βαρντάσκα ή έστω Παιονία να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας. Εδώ
  δικοί τους άνθρωποι έχουν παραδεχτεί πως πρόκειται περι τεχνητού
  κράτους. Τέλος αυτά περι… εθνικισμού!! Αν πω πως η Σπάρτη είναι
  ελληνκή πόλη είναι εθνικιστικό; ΘΑ τρελαθούμε; Κοινή λογική είναι,
  ιστορικά αποδεδειγμένη. Ένα κράτος όμως κράμα Σλάβων, Βουλγάρων,
  Αλβανών, Ρομά και Βλάχων που θέλουν να ονομαστούν… Μακεδόνες τι είναι;
  Εδώ ξεπερνάμε τον εθνικισμό και μιλάμε για παραφροσύνη και
  φαρσοκωμωδία.

 • Hyper

  Ακομα περιμενω να δω κανα επιχειρημα σου,πως το «νεανικο» μυαλο σου (σε αντιθεση με το δικο μου που ειναι γερικο και loser) βλεπει να «ενσωματωνουμε » τα Σκοπια.
  κανα επιχειρημα εχεις φιλε μου?
  Εγω δεν τρεμω τα Σκοπια.Η υποτιμηση του αντιπαλου ομως ειναι παντα -και ιστορικαα τεκμηριωμενα-συνταγη καταστροφης.
  Σου συνιστω να διαβασεις αναπιφυλακα απο οποιο βιβλιο -αρθρο θες εσυ,την ιστορια των Χεταιων.
  Ασχετο?Πολυ σχετικο.ενα οργανωμενο κρατος που πολεμουσε τις αυτοκρατοριες της εποχης στα ισα,που ολη του η προσοχη ηταν εναντιων εχθρικων κρατων,και τελικα καταστραφηκε ξαφνικα και απαξ,απο ρακενδυτους ορεινους πληθυσμους που το βρηκαν σε στιγμη αδυναμιας.
  Νομιζω η συγκριση με εμας βγαζει καποιες ομοιοτητες.
  Καλο βραδυ.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Άντε,δέν θα ξαναρωτήσω για τους χαρακτηρισμούς και τις προσωπικότητες,ἄς το πάρει το ποτάμι.
  «Τόσο που αρχίζω να ψυλλιάζομαι πως γονιδιακά παίζει και να συγγενεύουμε πολύ περισσότερο απ΄ ότι νομίζουμε…»
  Μου έχει δημιουργηθεί και μένα αυτή ἡ εντύπωση,από χρόνια.
  Αλλά,όχι και να μας πούν και Χονολουλούδες,ρέ Δομήνικε.
  Άσε ότι γρήγορα θα κριθεί περιττό το «Χονό».
  Τώρα,γενικά ἡ τελευταία σου παράγραφος δέν με βοηθάει.
  Τί εννοείς «Λοιπόν, δεν θα πάρουν οι Αμερικανοί υπερχρήσιμες βάσεις για να μας
  δώσουν αναβολή για τα Σκόπια σφυρίζοντας αδιάφορα στις Τουρκικές
  γεωτρήσεις στα χωράφια μας. Ούτε θα δώσουμε ΑΟΖ έναντι μιας ακόμα
  αναβολής.»
  Αναγγέλεις τετελεσμένα,και με ποιά ακριβώς έννοια,ἤ εκφράζεις ευχές;

 • Nestor Thomsen

  Η Ελλάς θα πρέπει να έχει μία και μόνο αμετακίνητη στάση:κανένας όρος «Μακεδονία» στην ονομασία αλλιώς δεν θα μπείτε ποτέ πουθενά.Ας την λένε και ας την έχουν αναγνωρίσει όλος ο κόσμος και όλος ο γαλαξίας με το τωρινό συνταγματικό της όνομα -μόνο από εμάς θα έχει τη μόνη πραγματική αναγνώριση και ας λέει ο Νίμιτς αυτά που λέει.Αυτοί έχουν το πρόβλημα όχι εμείς.Εμείς είμαστε οι δυνατοί και αυτοί οι αδύνατοι και υπό κίνδυνο διάλυσης.όσο έυκολα τους φτιάξανε μια πλαστή ταυτότητα τόσο πάλι εύκολο να αποδεχτούνε μία καινούργια πχ Βαρδαρία,Παιονία και μόνο τότε θα έχουν την βοήθειά μας έναντι του αλβανικού κινδύνου.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Στο τέλος γελάνε μόνο όσοι έχουν φροντίσει τα συμφέροντα τους.
  Πρίν 27 χρόνια γελούσαμε με τους «πεινασμένους» που θέλανε να λέγονται Μακεδόνες,έναν χρόνο μετά ουρλιάζαμε για το θράσος τους,και με αυτήν την δυναμική,σε 20 χρόνια από σήμερα δέν θα τολμάμε να ψιθυρίσουμε ότι είμαστε εμείς Μακεδόνες.
  Ίσως γιατί θα μας μπουζουριάζουν με βάση τον νόμο Καστανίδη «περί εχθροπάθειας».

 • George Papadakis

  Δεν νομίζω ότι το θέμα του σφετερισμού της ιστορίας μας μπορεί (ή πρέπει) να λυθεί από τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι μάλλον ζήτημα μιας στρατηγικής που θα εμπλέκει πανεπιστήμια, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές ταινίες κ βιβλία που θα μορφώσουν την κοινή γνώμη του εξωτερικού.
  Η ονοματολογία τύπου «Νέα Μακεδονία» είναι ήσσονος σημασίας αν και εφόσον διασφαλιστεί μέσω συνταγματικών αλλαγών κλπ στα Σκόπια ότι δεν θα υπάρχει καμιά δυνατότητα διεκδικήσεων από δήθεν μειονότητες εν Ελλάδι ή από δήθεν πολιτικούς πρόσφυγες «θύματα» κάποιας δήθεν Ελληνικής εθνοκάθαρσης.
  Τώρα το αν υπάρχει ουσιαστικός τρόπος διασφάλισης απέναντι σε τέτοιες διεκδικήσεις αυτό σίγουρα δεν το ξέρω.
  Σε κάθε περίπτωση μου κάνει εντύπωση που τόσα χρόνια έχουμε δεχθεί τον όρο Μακεδονία και απλά ζητούσαμε γεωγραφικό προσδιορισμό και τώρα σαν να ξυπνήσαμε από λήθαργο και να συνειδητοποιήσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων. Εμ, τώωωωρα….τώρα είναι αργά.

 • NK

  Για τους αγαπητούς φίλους που λένε «100 χώρες τους έχουν ήδη αναγνωρίσει», γνωστό Ανανικό επιχείρημα, η απάντηση είναι απλή :

  Τι διεκδικούν από τις 100 αυτές χώρες; Διεκδικούν εδάφη τους ;

  Αν τους έχει αναγνωρίσει η Κίνα (δεν το γνωρίζω), διεκδικούν μήπως την Σαγκάη;
  Λέγονται Σαγκάη;
  Αν τα έκαναν αυτά, θα τους αναγνώριζε η Κίνα;

  (-«Δεν είμαστε η Κίνα βρε αδερφέ»)
  Έστω η Κένυα.
  . .

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Έχω την αίσθηση ότι το «Σλαβομακεδονία» ὡς ενιαία λέξη,είναι το μόνο που θα πρέπει να «συζητήσουμε».
  Ξέρεις γιατί;
  Επειδή θα είναι το χειρώτερο ξεβράκωμα και με το καλήμέρα.
  Όταν θα έρχεται πρώτο το «Σλάβο»,θα έχουν αποστερηθεί όλης εκείνης της «δημιουργικής ασάφειας» που θα «παραπέμπει» σε μία και μοναδική Μακεδονία,προσωρινά ίσως διαιρεμένη,αλλά υφιστάμενη.
  Ἡ Κάτω Σαξονία είναι εξ ίσου γερμανική με την Σαξωνία,και την Σαξωνία-Άνχαλτ,το Τιρόλο,βόρειο ἤ νότιο παραπέμπει σε Αυστρία ούτως ἤ άλλως,ἡ Κάτω και ἡ Άνω Αυστρία είναι απλούσττατα Αυστρία,ἡ Κάτω και ἡ Άνω Βαυαρία είναι εξ ίσου Βαυαρίες.
  Και ἡ Ανατολική Πρωσία ήταν εξ ίσου γερμανική με οποιαδήποτε άλλη Πρωσία ἤ Σιλεσία,αλλά μία «Σλαβοπρωσία» ἤ «Σλαβοσιλεσία» δέν θα ήταν παρά μία ανήμπορη κωμικοτραγικότητα.
  Δέν προτείνω βέβαια συγκεκριμένο διπλωματικό χειρισμό,απλώς επισημαίνω κάποια διάσταση του προβλήματος.
  Το «Σλαβομακεδονία» που ρίχτηκε υποτίθεται στο τραπέζι το 1992,ήταν ἑλληνική ιδέα,και όχι σκοπιανή.
  Οἱ Σκοπιανοί προτιμούσαν το άνω-κάτω-νέα,αλλά είχαν περίπου δεχθεί το «Μακεδονία του Βαρδάρη»,και μάλιστα απ᾿ότι είχα διαβάσει στο «Ποντίκι»,ἄν θυμάμαι καλά,κάποιος Σκοπιανός ἑλληνομαθής φέρεται να είχε εξηγήσει στους Ἕλληνες συνομιλητές ότι είναι τρτόκλιτο,«Μακεδονία του Βαρδάρεως»,προκαλώντας κάποια θυμηδία.

  Το «Σλάβο»,είναι γι᾿αυτούς μία αυτοακύρωση.

  • NK

   Ναι.

 • M.K.E

  Καλο βεβαια θα ηταν να μην διναμε πολυ αερα ουτε δυναμη στους Αλβανους γιατι δεν θα αρκεστουν ουτε σε αυτα που τωρα φαινεται να διεκδικουν στα σκοπια,ουτε θα φιλοτιμηθουν εν οψει αλλω κινησεων τους.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «Το «Σλαβο» δύσκολα παίζει γιατί είναι και οι Αλβανοί, σημαντικό μέρος του πληθυσμού.»
  Δικό τους πρόβλημα,όχι δικό μας.
  Στο κάτω-κάτω της γραφής,είναι πρόβλημα να βαφτίσεις τους Αλβανούς Σλάβους,αλλά δέν είναι πρόβλημα να τους βαφτίσεις Μακεδόνες;
  Το ξέρουμε όλοι ότι κάποιοι μπορεί να προσβληθούν ἄν τους αποκαλέσεις Σλάβους,αλλά κανένας δέν προσβάλλεται ἄν τον αποκαλέσεις Μακεδόνα,εκτός ἄν είναι Μακαβαίος.
  Αλλά,όταν οἱ Αλβανοί δέχονται να λέγονται Μακεδόνες με την κομιτατζήδικη έννοια του πανσλαβισμού,όταν δηλαδή τον μακεδονισμό τον θέλουν αποκλειστικότητα οἱ Σλάβοι (στην πραγματικότητα σλαβόφωνοι εν πολλοίς),πόση είναι τότε ἡ απόσταση από το «Σλαβομακεδονία»;

  «Για την εθνότητα δεν με πολυενδιαφέρει.»
  Έχεις κάτι κριτήρια σε κάποια θέματα…και καταφέρνεις να αυτοαναιρείσαι.
  Ἄν όλοι τους αποκαλούν «Μακεδονία» παρακάμπτοντας το «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία»,τί θα τους εμποδίσει να παρακάμψουν και το «Άνω»;
  Υπάρχει και Άνω Αίγυπτος,Άνω Αυστρία,Άνω Βαυαρία,αλλά απλώς ὡς τμήματα ενός όλου.
  Το «Σλάβο» όμως παραπέμπει αλλού,και ἄν υποκριθούμε ότι το δεχόμαστε,πετάμε το μπαλάκι στους Σκοπιανούς,οἱ οποίοι βεβαίως θα βρεθούν σε πολύ,μα πάρα πολύ άχαρη θέση.

  Θα σου πώ κάτι ακόμη.
  Εδώ στην Γερμανία,εμφανίζονται συχνά διαφημιστικά πλακάτ και σπότ,όπου διαφημίζονται «διακοπές στην Κύπρο».
  Αποφεύγουν όμως να διευκρινήσουν ότι αναφέρονται στα Κατεχόμενα…αυτό το καταλαβαίνει μόνο όποιος έχει γνώση της κυπριακής γεωγραφίας.

  «(ίσως να ορίζονται οι υπουργοί απο τον ΠτΔ για 5 έτη)
  Δίκοπο μαχαίρι.
  Και ὁ ΠτΔ τί είναι;
  Μία γλάστρα.
  Διατρέχουμε τον κίνδυνο,να δημιουργηθεί αυτόνομος πόλος εξουσίας,που δέν θα λογοδοτεί σε κανέναν,αλλά ταυτόχρονα,για τον ίδιο ακριβώς λόγο,θα απαλλάσει την κάθε κυβέρνηση από τις ευθύνες της,και έτσι και ἡ Χώρα θα εξαρτάται από κάποιους διορισμένους σφραγιδοκράτορες,που θα έχουν διοριστεί από έναν διορισμένο ΠτΔ,που θα τον έχει διορίσει ἡ κυβέρνηση,που πλέον δέν θα φέρει καμμία ευθύνη.

  «δεδομένου μάλιστα πως δεν μας συμφέρει με τίποτα να διαλυθούν».
  Αυτό,σε ποιό ευαγγέλιο είναι γραμμένο;

  • Snt.Domingo

   (1) Στάτους. Αυτή την στιγμή όλοι λέν την χώρα Μακεδονία, την εθνοτητα Μακεδόνες και την γλώσσα Μακεδονική όχι μόνο χωρίς εμείς να έχουμε πάρει τίποτα, αλλά έχουμε δώσει κι όλας. Την είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

   Το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία σημαίνει αυτό που σημαίνει. Το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία προφανώς παρακάμπτεται απο κάθε διεθνή εφημερίδα, περιοδικό, συζήτηση, αφού είναι «πρώην» και δεν είναι πλέον. Τώρα πως κάποιοι εδώ βάφτισαν την διπλωματική ήττα νίκη δεν ξέρω. Καπνίζουμε πολύ κουτόχορτο μάλλον..

   Το Άνω σημαίνει κι αυτό ότι σημαίνει. Αν και αργήσαμε 25 χρόνια ίσως να επικρατήσει και να μην παρακαμφθεί. Ίσως κι όχι. 25 χρόνια μετά, δεν κόβω και το χέρι μου.

   (2) Πόσο κακό είναι το Άνω. Υπάρχει η Άνω Βαυαρία που είναι κι αυτοί Βαυαροί, υπάρχει κι η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία , το Νέο Μεξικό, τον Νότιο Σουδάν που έχει Ντίνκα ενώ το Σουδάν έχει Άραβες κλπ κλπ. Αρα το «Ανω» είναι απλά γεωγραφικός προσδιορισμός και τίποτα παραπάνω.

   Η λύση της ονοματοδοσίας δεν θα λύσει τα προβλήματα, η συμφωνία σε υιοθέτηση του «Ανω» ωστόσο μπορεί να βοηθήσει κι αυτούς να καταλάβουν πως ή θα πάνε χέρι χέρι με μας ή θα συνεχίσουν μόνοι τους με τους Βούλγαρους τους Σέρβους και τους Αλβανούς να τους λοξοκοιτάνε συνεχώς.

   (3) Το «Σλάβο» για την γλώσσα είναι σωστό. Για όλα τα άλλα δεν είναι. Αλλά δεν με πολυνοιάζει το σωστό ή λάθος. Απλά (α) με μόνο το 60% του πληθυσμού να μιλούν σλαβομακεδονίτικα δεν υφίσταται σαν επιλογή. Μας αρέσει δεν μας αρέσει. (β) Δεν βλέπω γιατί μας συμφέρει να τους βαφτίσουμε Σλάβους. Ας αποκαλούν τους εαυτούς τους όπως ο καθένας απ αυτούς επιθυμεί.

   (4) ΠτΔ . Δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται απο την Βουλή, αλλά αφού η Βουλή δεν έχει την αυτονομία που θα έπρεπε έχεις ένα δίκιο.

   «δεδομένου μάλιστα πως δεν μας συμφέρει με τίποτα να διαλυθούν». Αυτό,σε ποιό ευαγγέλιο είναι γραμμένο;
   Στο δικό μου :) Αν κάτσω να απαριθμήσω τα πλεονεκτήματα θα γράφω ως το πρωί.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    «Ας αποκαλούν τους εαυτούς τους όπως ο καθένας απ αυτούς επιθυμεί.»
    Πού το έχω ξανακούσει αυτό,να δείς,πού το έχω ξανακούσει…

    «Στο δικό μου :) Αν κάτσω να απαριθμήσω τα πλεονεκτήματα θα γράφω ως το πρωί.»
    Μπορείς να γράφεις μέχρι Δευτέρας Παρουσίας,το θέμα είναι να καταλαβαίνεις και πώς μπορούν να ερμηνευθούν τα γραφόμενα σου από τον κάθε Γρούϊο,Ζάεφ,και Δημητρώφ.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  (το οποίο με καλούς χειρισμούς μπορεί να εξελιχθεί σε λουλουδάκι)
  Ναί,όσο εξημερώθηκε το τουρκικό θηρίο με την «ευρωπαϊκή προοπτική»

  «Τέλος πάντων, τροφή για σκέψη.»
  Μάλλον τροφή για τα όρνια πάς να μας κάνεις.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Aπό την μία λές ότι «Κι αυτό είναι που θα πρεπε να μας ενδιαφέρει. Πως θ’αυξήσουμε την ισχύ μας.»
  Από την άλλη διαπιστώνεις ότι «H εξημέρωση του τουρκικού θηρίου ήταν μια ιδέα που την προσπαθήσαμε αλλά πράγματι δεν μας βγήκε.»,για να συμπληρώσεις αμέσως «Καλώς προσπαθήσαμε.»
  Λοιπόν,κακώς,κάκιστα προσπαθήσαμε.
  Το θέμα είναι ότι πρόκειτο για παρανοϊκή επιλογή,και ό μόνος τρόπος να παρουσιαστεί χωρίς να επισύρει αυτομάτως την χλέυη,ήταν να παρουσιαστεί ὡς μία νεφελώδης αλλά μεγαλοφυής έμπνευση,με σεγοντάρισμα οικονομικού οφέλους βεβαίως-βεβαίως,όπως και με το σκοπιανό.
  Ὁ λιγούρης ὁ Νεοέλληνας,ἤ μάλλον νεοραγιάς,λιποθυμάει στο άκουσμα και μόνο «οικονομικού οφέλους»,βλέπει ἤ μάλλον μόνο ακούει τυρί,αλλά φάκα δέν βλέπει.
  Ἡ ισχύς δέν αρκεί αγαπητέ,για να επιζήσεις,χρειάζεται επίγνωση της πραγματικότητος,και θέληση για επιβίωση.
  Δέν υπάρχει πιό ανέξοδη επιτυχία,από το να πείσεις τον αντίπλαλο σου να αυτοκτονήσει,ἤ να παραδοθεί.(όρα και σχέδια Αυνάν)

  Αυτό ακριβώς που βιώνουμε στο Ἑλλαδιστάν επί δεκαετίες,δηλαδή,μόνο που εδώ πολλοί σιτίζονται ἤ μάλλον παχύνονται στην υπηρεσία του Ιούδα.
  Κάτι πολύ μεγάλο πρέπει να κρύβεται από πίσω,για να ξεφυτρώνουν στην Ἑλλάδα και Κύπρο(και όχι στα Σκόπια π.χ) τόσοι «ρεαλιστές»,«ανθρωπιστές»,«δημοκράτορες»,«αλληλέγγυοι»,και δέν συμμαζεύεται.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Εξάπλωση;
  Με ποιό όχημα,με ποιά περίσσεια ζωτικότητος θα εξαπλωθούμε στην κοιλάδα του Αξιού;
  Με την δύναμη των μνημονίων;